Autor Wątek: Carina GTi ratowanie czy wymiana przedniego zawieszenia.(F)  (Przeczytany 22409 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mysti

• Gość
Carina GTi ratowanie czy wymiana przedniego zawieszenia.(F)
« dnia: 29 Stycznia 2011, 08:35:12 »
Witam,
Mam mały problem Carina GTi którą niedawno zakupiłem za grosze ma przednie zawieszenie do hmm "naprawy" wielowahacze są do regeneracji ale nie to jest problemem tylko prawy amortyzator wylany a lewy chyba już długo nie pociągnie. Byłem w FOTA pytać się o dostępność amortyzatorów i się wystraszyłem 914 zł za sztuke i nie ma innych. Więc wpadłem na pomysł (wielu już podobno na niego wpadło) wymiany całego zawieszenia na standardowe chce wymienic wahacz, amortyzator, piasta, zacisk, tarcze, zwrotnice. Za taki komplecik na dwie strony zapłacę mniej niż za jeden nowy amortyzator do SSS gdzie pewnie na polskich drogach nie wytrzyma więcej niż 30 tys. km nie mówiąc o podwójnych wahaczach które pasowało by regenerować min co 15 tys (koszt 4x60zł jedna strona). Ma ktoś jakiś inny pomysł na moją bolączke oprócz oddania Cari na złom lub sprzedania ją za 2000 zł ?
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2011, 21:55:42 wysłana przez Robsajson »

Offline GTi

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Carina GTi ratowanie czy wymiana przedniego zawieszenia.
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Stycznia 2011, 22:48:33 »
Miałem podobny problem. Też mam Carine E GTi. Ja w swojej wymieniłem całe zawieszenie przednie i nie żałuję bo teraz się świetnie spisuje. Zawieszenie zapożyczyłem z modelu GLi. Fakt faktem trochę pieniędzy poszło, ale efekt jest bardzo zadowalający. Ogólnie koszta to z tego co pamiętam około 2000 zł(może nawet trochę więcej) zależy na jakich częściach chcesz jeździć. Do wymiany sporo rzeczy m.in: zwrotnica, piasta, przekładnia, sanki, drążek kierowniczy, kolumny, wahacz itd. Teraz nie pamiętam co tam dokładnie było, ale ogólnie sprawa właśnie tak wygląda. Życzę cierpliwości i sprawnej Cariny  <kawusia>

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Stycznia 2011, 08:48:49 »
Najszybciej i najmniej bolesnie wychodzi przekładka całego zawieszenia od zwykłej wersji,niekoniecznie nowe części.

Mysti

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Stycznia 2011, 10:32:48 »
Jak narazie znalazłem wachacze, piasty z ABS! i Mcphersony za 560 zł lewa i prawa strona. Zastanawia mnie tylko kwestia przekłądni kierowniczej i sanek pod silnik. Wachacze z GLi pasują do GTI do sanek pod 3s-ge. Tylko odwieczny problem jak to się ma do geometri i zbieżności?

Cierpliwość napewno się sprzyda samych piast z ABS.em szukałem tydzień w rozsądnych pieniądzach.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Lutego 2011, 20:14:59 »
Musisz szukac kompletnego przodu.Wahacze wejda w sanki GTi ale nie ma prawidłowej geometrii i koła sa cofnięte do tyłu.Nie wiem też czy pasuje drazek reakcyjny bo jeszcze nie przełozyłem sanek.Numery drążka we wszystkich modelach sa identyczne ale coś mi to nie pasuje wzrokowo.

Mysti

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Lutego 2011, 05:54:55 »
Wczoraj na złomie kupiłem całe przednie zawieszenie od 2.0 GLi w dobrym stanie bo do wymiany jest (łącznik stabilizatora, łożysko koła, sprężyna. Łącznik kupie bo to grosze, łożysko zobacze czy przypadkiem w GTi nie mam lepszego sprężyny przełożę też z GTi. Całe zawieszenie z sankami i drążkiem stabilizatora wyniosło mnie 350 zł. Jest tylko jeden mały problem brak ABS-u. Jutro biorę się za sciąganie zawieszenia w GTi i zobacze jak wygląda sprawa z czujnikami od ABS-u bo z tego co widziałem to czujniki zamontowane są w otworach na rancie piasty. Więc może kwestia dorobienia tylko uchwtów pod czujniki  dotoczyć i przykręcić.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lutego 2011, 10:44:16 »
Ciężko dorobic cokolwiek do piasty bez ABS-u.Miałem w domu takie piasty i niestety musiałem kupić drugie z mocowaniem czujnika.Sprężyny mozna założyć zamiennie bo pasują.Zobacz tylko czy w sankach z GLi pasują mocowania do założenia drążka reakcyjnego z GTi.

Mysti

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Lutego 2011, 19:33:51 »
Oki. Pierwszy dzień leżenia pod Cariną bez strat w ludziach. Jedna śruba od sanek urwana ale wystaje jej z jakieś 3 cm wiec jutro żabka pujdzie w ruch.Ciekawi mnie bardzo temat sanek. Bo z oględzin sanek od GTi i sanek od GLi z zamocowanymi wachaczami od GLi nie ma różnic. Na sankach od GTi znalazłem zaślepki pod mocowanie maglownicy i drążka stabilizatora od GLi. Dospawane jest tylko mocowanie maglownicy wyżej przez inaczej wygięty drążek. Zastanawiam się nad opcją przekręcenia drążka z Gli do sanek z GTi. 3 na 4 otwory pasują nie pasujący otwór wypada na mocowaniu maglownicy ale jest to do przełożenia. Sprawdzałem łatą i metrem geometrie z zamontowanym wachaczem i nie ma żadnych różnic. A ciekawostką jest to że wymontowałem z Cariny orginalne amortyzatory gazowe gdzie tylko jeden jest kiepski drugi nawet w miare po 300kkm i 18 latach. Szok ale to japan a nie uk. Więc kwestia cofnietych kół to kwestia chyba tylko wachaczy a nie sanek wiec trzeba to przyjąć jako zło konieczne. Jutro biorę się za montaż nowego zawieszenia jak coś wyjdzie ciekawego to napisze. Zdjęcia mógłbym wrzucić ale czy to wogule w czymś pomoże jak nie ma żadnych komplikacji oprócz zapieczonego przegubu (4 godziny kombinacji ze ściągaczami, nakrętkami na końcu młotek 5 kg i nic więc w auto i oddałem na prase do warsztatu znajomego na jutro ma być)

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Lutego 2011, 19:41:10 »
Moje wahacze z Gli niby weszłu w sanki GTi ale geometrii nie trzymają.Koła ocierają o nadkola bo sa cofnięte do tyłu.Nie mogłem swobodnie wpasowac wahaczy,musiałem naginać je montówką.

Mysti

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Lutego 2011, 20:05:03 »
Ciekaw jestem czy cofnięte koła to nie przypadkiem wachaczy a nie sanek?

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Lutego 2011, 20:51:24 »
Jeżeli w jednych sankach siedza dobrze a w drugich żle to chyba logiczne że winne są sanki.Zrób próbny montaż wahaczy w sankach GT i będziesz widział czy wchodzą idealnie w otwory bez zadnych przesunięć.

Mysti

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Lutego 2011, 21:00:14 »
Sanki zamontowane i prawy wahacz. Nie ryzykowałem z sankami  GTi bo wahacz coś nie tak wchodził więc przespawałem tylko mocowanie maglownic do wahacza GLi. Jak narazie wszystko OKi próbne zamontowanie koła  pokazało że koło siedzi centrycznie na środku nadkola jutro zmontuje lewą stronę i spuszczę z podnośnika wtedy okaże się jak wysoko/nisko siedzi przód ale jeszcze trochę brakuje do tego. Mam pytanie odnośnie przegóbów lewy ma większą średnice sworznia pod nakrętkę kontrującą niż prawy (kwestia tylko producenta?) 

Offline Jimmy1976

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Lutego 2011, 22:11:45 »
Jakoś cosik chcieli cie naciągnoć w tej focie na te amory bo mi wychodzi że masz wkłady z przodu w tym GTI sprawdz to sobie i odpisz .
Naprawa aut mechanika,elektryka ,diagnostyka,części nowe w atrakcyjnych cenach dorabianie przewodów hamulcowych na wymiar 728-820-205 ! http://www.autowarsztat.wroclaw.pl              Dzwoń pytaj ! GG 7120040 Wysyłka !

Offline Jimmy1976

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Lutego 2011, 22:24:12 »
cena amorów  625 Zł 2 szt poszukam czegoś taniej KYB oczywiście
Naprawa aut mechanika,elektryka ,diagnostyka,części nowe w atrakcyjnych cenach dorabianie przewodów hamulcowych na wymiar 728-820-205 ! http://www.autowarsztat.wroclaw.pl              Dzwoń pytaj ! GG 7120040 Wysyłka !

Mysti

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Lutego 2011, 17:58:58 »
Oki sprawa wygląda tak sanki od GLi z amorami i wachaczami maglownica od GTi i przy ustawianiu zbieżności brakuje ok 10 mm żeby koła były prosto. Wina maglownicy czy drążków? Nie mówcie mi na temat zawiasu z GTi bo oprucz amorów co min rok regeneracja sworzni koszt 480 zł.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl