Autor Wątek: Butla gazowa do Camry i gazowe dywagacje  (Przeczytany 6236 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
Butla gazowa do Camry i gazowe dywagacje
« dnia: 01 Lutego 2009, 16:47:05 »
BTW Czy została już wyprodukowana butla LPG w innym kształcie niż triodalna lub walcowata ? Mam na myślli zbiornik podobny do zbiornika paliwa. A może sa produkowane zbiorniki dwukomorowe - np 10l PB i reszta np 50l LPG ?

Wątek jest zbiorem OTów z wątku 0-100km/h, stąd może nie być do końca spójny. M
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2011, 17:41:31 wysłana przez marcinm »
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
Butla gazowa do Camry
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Lutego 2009, 16:50:36 »
BTW Czy została już wyprodukowana butla LPG w innym kształcie niż triodalna lub walcowata ? Mam na myślli zbiornik podobny do zbiornika paliwa. A może sa produkowane zbiorniki dwukomorowe - np 10l PB i reszta np 50l LPG ?

a HGW...... nic na ten temat nie słyszałem.

zapraszam do odpowiedzi na mój wątek który znajduje się pod tym. Wierzcie lub nie, żona poprosiła dziś mnie żebym ją nauczył "latać" na ręcznym. Fajosko było.
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2009, 17:20:50 wysłana przez tabak »
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Butla gazowa do Camry
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lutego 2009, 08:50:33 »

Nie została - zbyt duże ciśnienie jest w butli, żeby móc sobie rzeźbić dowolne kształty.
Poza tym gaz nie lubi być podgrzewany, a większość ( przednionapędowych ) samochodów zbiornik ma pod tylnymi siedzeniami, nad wydechem.

Trochę przesadzasz z tym gazem, przecież niedawno jeszcze pisałeś, że nie opłaca się Lexa gazować, bo tak mało pali... 

14 Pb to bardzo uczciwy wynik jak na 4 litry, a nieznaczna różnica w kosztach między Pb a LPG, to dość niska cena za święty spokój posiadania auta zasilanego jednym ( przewidzianym do niego ) paliwem...

Poza tym : http://bash.org.pl/469570/

I tu podpisuję się rękami, nogami, i czym tam jeszcze mam...

pzdr

3VZ.pl

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
Butla gazowa do Camry
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lutego 2009, 11:47:26 »
Marcin trochę schodzimy z tematu wątku, ale ...
Jak widzisz długo się broniłem przed tym krokiem (prawie dwa lata na PB) co dało skromne 27.500PLN na samą wahę (to ponad połowa wartości lesia). Spalanie nie jest kosmiczne, ale przy moich przebiegach miesięcznie LPG da oszczędności na poziomie 550-650PLN (po amortyzacji instalacji). Jeśli zdecyduję się, że lex zostanie u mnie jeszcze dwa lata (a na to się chwilowo zanosi) to przez ten okres zostanie mi ponad 12k w kieszeni.
Opinie przeciwników LPG zawsze były takie same i będą - często jednak produkują je 'właściciele' samochodów służbowych albo 'bananowe dzieci'.
Co do zbiornika - jest technicznie wykonalny o dowolnym kształcie - pisałem z paroma firmami produkującymi zbiorniki, ale niestety trzeba go homologować i cena leci od razu w kosmos dla jednej sztuki. Pomysł mam inny - wymontowanie zbiornika PB (82l) wstawienie tam beczki LPG (wejdzie ok 100l) i dołożenie zbiornika PB od jakiegość małego samochodu żeby wozić max 15-20l PB.  Nie mam zbyt wiele miejsca do stracenia w bagażniku a pomysł z walajacym się kołem (miałem taki zbiornik w poprzednich dwóch autach) zupełnie mi się nie podoba.
I jeszcze jedno ty masz raptem V8 -2 czyli też jeździsz uszkodzonym autem :-)

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
Butla gazowa do Camry
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lutego 2009, 12:33:22 »

I jeszcze jedno ty masz raptem V8 -2 czyli też jeździsz uszkodzonym autem :-)

hehe to tak jak ja.
Wydaje mi się, że te złe opinie o gazie wydają ci co nigdy nie mieli, albo garstka osób , która sie zdecydowała na założenie, ale im spartaczyli. Ja mam drugi samochód na gazie. Wczesniej miałem 2generację i też nie narzekałem. Maniek zakładaj nie zastanawiaj sie. Dużo oszczedzisz. Bardzo dużo. A jeżeli ktoś uważa wstawianie gazu za uszkadzanie auta to tylko pogratulować rodzicom hehe. Z tą butlą LPG zamiast zbiornika PB to mógłbybyć fajny patent, ale wydaję mi się, że problematyczny. Słyszałem kiedyś, że taksiarze wywalaj zbiorniki na bene.

Zeszliśmy z tematu wątku strasznie. Może ktoś jakiś nowy filmik nakręci. Aura zaczyna sie robić iście wiosenna, przynajmniej w olsztynie.

P.S. Maniek wydaję mi się, że cieżko bedzie się przesiąść z LS na A6. Chyba myślałeś o A8 co?? Czy się mylę??

POZDRO ALL...
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2009, 12:59:53 wysłana przez tabak »

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
Butla gazowa do Camry
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Lutego 2009, 15:33:48 »
Zeszliśmy z tematu wątku strasznie. Może ktoś jakiś nowy filmik nakręci. Aura zaczyna sie robić iście wiosenna, przynajmniej w olsztynie.
Jadę next week do Gdańska - może będzie ładna pogoda i zobaczę czy polepszę czasy :-)

P.S. Maniek wydaję mi się, że cieżko bedzie się przesiąść z LS na A6. Chyba myślałeś o A8 co?? Czy się mylę??
A6 rozpatruję tylko 4.2 quatro - jeździłem przez 2 tygodnie jaguarem 4x4 i było przyjemnie tylko motor był za słaby niecałe 180KM więc frajdy zero. A6 z tym motorem ma 310KM i stały 4x4 więc oczekiwałbym lepszych wrażeń. Może w jakiejś wypożyczalni znajdę takie auto i wezmę je na parę dni żeby się przekonać lub żeby mnie odrzuciło.
A8 jest max z silnikiem 4.2 (nie mówię o W12 6.0 ale to już kosmos z utrzymaniem) - cięższa buda, droższe części (dużo) eksploatacyjne, większe koła (droższe opony itp). dlatego mimo, że bryła A8/S8 bardziej mi odpowiada to z perspektywy portfela- nie stać mnie chwilowo na utrzymanie tego smoka.
LS jest bezkosztowy (tarcze, klocki, oleje) i koniec za to go uwielbiam i stąd ewentualność gazowania.
Po przemyśleniach się odezwę..

userEU

• Gość
Butla gazowa do Camry
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lutego 2009, 21:51:26 »
Cytuj (zaznaczone)
A6 rozpatruję tylko 4.2 quatro - jeździłem przez 2 tygodnie jaguarem 4x4 i było przyjemnie tylko motor był za słaby niecałe 180KM więc frajdy zero. A6 z tym motorem ma 310KM i stały 4x4
Piękna fura   :grin: jeżeli po LSie wielkość nie będzie Ci przeszkadzać to będziesz zadowolony.

Jako alternatywę sprawdź 2.7 BiTurbo 250KM. Od 0 - 100 ma chyba 0,5 sek różnicy na korzyść 4.2. Z tego co pamiętam to 4.2 'robi' stówkę w 6.9sek.
2.7 w ALLROAD od 0 - 100 w 7.4sek się rozpędza.

Pzdr

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
Butla gazowa do Camry
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lutego 2009, 12:39:11 »
Marcin, ładnie idzie !
Tabak - pisałem A8 to dużo większe koszta eksploatacji robię wywiadownię -  mam znajomego w serwisie A/VW. Powiedział, że motor w A potrafi paść a jak to się stanie to koszta są olbrzymie. W lexie nie słyszałem o padzie motorka - gdyby tylko była opcja 4x4 (teraz weszła w 460, ale podobno ten lexus to już nie jakość sprzed lat).

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
Butla gazowa do Camry
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Lutego 2009, 12:51:41 »
Maniek. Z tą A8-ką kolegi to był taki feler. Po 230kkm przebiegu padła skrzynia. W serwisie powiedzieli normalka. I tu szok dla mnie. Taka limuzyna i "marka" i pada praktycznie "najważniejszy" element w samochodzie i to po przebiegu, który większośc tych samochodów przekracza powiedzmy po 4-5 latach. Serwis  powiedział 13tyś pln. Kolega dowiedział się, żę oni wsadzają samochód na lawetę i do Samko wiozą. No to już jest przegięcie bo Samko wzieło od niego 6 tyś (też nie mało), ale zawsze..... Koniec o niemiaszkach. Maniek a do którego roku były produkowane Audi V8?? Ostatnio taki widziałem, Stary samochód, ale piękny i ładnie brzmi.

Pozdro toyot&lex users.

userEU

• Gość
Butla gazowa do Camry
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Lutego 2009, 16:20:37 »
Cytuj (zaznaczone)
2.7 jest uznawany za niegazowalny ( nie wiem, tak słyszałem kilka razy, od różnych ludzi związanych z marką na A ).

Masz złe info Marcinie. Mój ojciec ma a6 2.7BiTurbo quattro avanta (dłuższej nazwy sie chyba nie dalo:-)) 'sam' ją gazował sekwencją BRC. Dodam jeszcze, że gazownik się zna na swojej robocie (robił moją Camerę min)
Powiem tyle -
audiczka zapier... i pali tyle co Camera - zero problemów z gazem.

(a6 deklasuje camry pod każdym względem - jakość wykonania, skóry, plastiki wszystko miodzio, prowadzi się duuużo lepiej)

Piękne auto- polecam wszystkim.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Butla gazowa do Camry
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Lutego 2009, 17:56:08 »
P.S. Marcin obejżałem kilkukrotnie twój filmik i mam do Ciebie pytanie. 9sec filmu. Pierwszy bieg, obroty przekraczają już 5tyś i nagle masz "zmianę natężenia dźwięku" silnika. Przyjżyjcie się dokładnie. Wydaje mi sie, żę to LPG. Czy na beni też tak masz. Obstawiam, że nie. Wiesz o czym mówię???

Tak, wiem - pod koniec jedynki zorientowałem się, że nie przełączyłem na Pb, więc kliknąłem przełącznik, i stąd zmiana natężenia dźwięku, jak i zmiana przyspieszenia.

Jak złapię chwilę, suchą drogę, i letnie opony 215, to zrobię zarówno całkiem na Pb jak i na LPG.

Marcin ładnie, ale czemu jedynka nie do końca? :-P

A po co ją kręcić do 7200 ? Zchodząc z ponad 6000 na 2 bieg, i używając trochę sprzęgła, żeby nie spaść poniżej 4 jest lepszy efekt, niż ciągnięcie jedynki do końca ( gdzie niewiele się dzieje ) a potem redukcja na 2.  Mogłem przeciągnąć do 6500, i potem zaaplikować dwójkę, wtedy byłoby najsensowniej.
Poza tym, jak już pisałem, nie było to typowe robienie czasu do 100, tylko prezentacja, jak auto zachowuje się w codziennym użytku.

Do testów musiałbym wypakować bagaż, pasażerkę ( 50kg ), i najlepiej opróżnić zbiornik gazowy.

Cytuj (zaznaczone)
2.7 jest uznawany za niegazowalny ( nie wiem, tak słyszałem kilka razy, od różnych ludzi związanych z marką na A ).
Masz złe info Marcinie. Mój ojciec ma a6 2.7BiTurbo quattro avanta (dłuższej nazwy sie chyba nie dalo:-)) 'sam' ją gazował sekwencją BRC. Dodam jeszcze, że gazownik się zna na swojej robocie (robił moją Camerę min)
Powiem tyle -
audiczka zapier... i pali tyle co Camera - zero problemów z gazem.

Trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem. Toyotowe VVTi też są gazowalne, tylko, że dosłownie.
Za "gazowalny" uważam silnik, który po założeniu instalacji nie powypala gniazd zaworowych, bądź nie ugotuje turbiny przez conajmniej 200kkm. Jeśli Twoje/Wasze Audi ma conajmniej 200kkm na LPG, to zwracam honor. Jednak, jeśli nie - będę obstawał przy swoim/czekał na wieści.

pzdr
3VZ.pl

userEU

• Gość
Butla gazowa do Camry
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Lutego 2009, 20:25:49 »
Cytuj (zaznaczone)
Maniek a do którego roku były produkowane Audi V8??
A kolega Tabak to googli nie ma?? <diabel>
Audi V8 Produkowany w latach od 1988 do 1994

Cytuj (zaznaczone)
Za "gazowalny" uważam silnik, który po założeniu instalacji nie powypala gniazd zaworowych, bądź nie ugotuje turbiny przez conajmniej 200kkm. Jeśli Twoje/Wasze Audi ma conajmniej 200kkm na LPG, to zwracam honor. Jednak, jeśli nie - będę obstawał przy swoim/czekał na wieści.

Marcin nie moje i nie nasze tylko mojego Taty  :-P a jak powypala gniazda zaworowe albo ugotuje turbinę to napewno dam Ci znać, zwrócę honor i już nie pochwalę marki na A  :grin:

Pzdr

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl