Autor Wątek: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek  (Przeczytany 1442542 razy)

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
Odp: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek
« Odpowiedź #975 dnia: 07 Maja 2014, 18:01:14 »
Opłukałem na bezdotyku i zatankowałem pod korek ... bendziem jeździć

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #976 dnia: 09 Maja 2014, 15:55:25 »
Wymieniony olej,filtr oleju i filtr powietrza, przekładka kół na alusy z letnimi gumami.
Olej Mobil 5W30.
Mechanik zachwycony suchością silnika - rzadko się widzi silnik bez najmniejszego wycieku...
W przyszłym tygodniu przegląd rejestracyjny... a potem ubezpieczenie...
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #977 dnia: 09 Maja 2014, 20:38:13 »
Wydawało mi się, że na przodzie mam ciut za mało powietrza, więc rozdziewiczyłam kompresor. Było 2.0 bar więc nieco podpompowałam. Niestety kabla od kompresora już tak ładnie zawinąć nie umiem no i nie jest już fabrycznie zapakowany :cheesy:

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #978 dnia: 09 Maja 2014, 20:48:46 »
mam hybryde premium+comfort i brakuje mi kilku gadżetów które miałem w swoich poprzednich autach.

next to lusterko wsteczne fotochromatyczne, oglądałem swoje i wydaje mi się że da się je bez problemu zdjąć ( czego jeszcze nie zrobiłem ) i założyć właściwe oraz podłączyć zasilanie z lampki ( jeszcze jej nie demontowałem aby sprawdzić czy jest odpowiednie złącze )

next będzie czujnik włączający automatycznie swiatła ( na forum pojawił się post o dziwnej dziurze w desce z jednej strony ( z drugiej jest czujnik nasłonecznienia do automatycznej klimy )

tak się przedstawiają moje plany na Aurisa

A co daje lusterko fotochromatyczne? Z ciekawości pytam, w maździe 3 występuje to lusterko w równorzędnej do mojego (Dynamic) wersji.
Żyj i daj żyć innym.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #979 dnia: 09 Maja 2014, 20:49:42 »
Krótko mówiąc ściemnia się automatycznie.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #980 dnia: 09 Maja 2014, 20:53:42 »
Tyle Koralku, to ja wiem   miałam okulary ze szkłami fotochromowymi :laugh:. pytam, jakie to daje odczucia w samochodzie, bo ja się dobrze czuje ze zwykłym lusterkiem, nic mnie nie razi. Mam nawet wrażenie, że przyciemnone by przeszkadzało, ale tego nie wiem, dlatego pytam kogoś, kto posiada.
Żyj i daj żyć innym.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #981 dnia: 09 Maja 2014, 20:56:36 »
Działa doskonale nie przeszkadza, działa tak że nie wiesz że jest a o to właśnie chodzi u mnie w M'ce działa tak nie tylko lusterko wsteczne ale także boczne bardzo przyjemny gadżet.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #982 dnia: 09 Maja 2014, 21:09:36 »
Czasem tak to jest, że jak człowiek czegoś nie ma, to bez problemu się obejdzie, ale jak już dostanie, to za jakiś czas nie może bez tego życ  :cheesy:
Mój poprzedni Rysiek był golasem i niewiele mi w nim nie brakowało poza mocą pod pedałem. Marzyłam jedynie o czujnikach parkowania i mocniejszych światłach mijania, bo w nocy widoczność była słaba. Potem wymieniłam żarówki na +120% i było duuuuzo lepiej. 
Ale teraz mam kamerę, czujniki, asystenta, telefon sparowany przez BT, mogę spokojnie odebrać połaczenie i nie stresować się, kto dzwoni w torebce na tylnej kanapie i czego chce. Mam usb,  navi która nie odpada z szyby jak się jedzie po wertepach, przyciski na kierownicy, wspomaganie ruszania pod górkę i dużo innych rzeczy, które uwielbiam i nie chciałabym już bez nich żyć  :cheesy:
Żyj i daj żyć innym.

Offline JurekL

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #983 dnia: 09 Maja 2014, 21:30:28 »
Z przydatnych bajerów stosowanych w droższych modelach samochodów można uznać funkcję BLISS. Jest to asystent lusterka, który dodatkowo informuje kierowcę, że ma w "martwej strefie" inny samochód. Taka mała rzecz a przydatna.
Gdy ci smutno, gdy ci źle
wsiądź do auta, przejedź się.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #984 dnia: 09 Maja 2014, 21:44:32 »
Z przydatnych bajerów stosowanych w droższych modelach samochodów można uznać funkcję BLISS
No i tu znów mazda 3 ma cos takiego a nasze auriski nie majo.
Ale powiem, że jestem zadowolona z lewego lusterka bocznego. Kiedy zobaczyłam, że nie ma na nim pionowej kreski to się wystraszyłam, że to zupełnie zwykłe lusterko i nie ma załamania przeciw martwemu polu. Ale ponoć mimo braku pionowej kreski jest ono odpowiednio wyprofilowane. Ustawiłam je sobie dobrze i teraz jest tak, że zanim pojazd jadący szybciej lewym pasem całkiem zniknie mi w lusterku, to już zaczynam go widzieć przez szybę kątem oka, więc wydaje się, że martwe pole jest w miarę "opanowane". W prawym lusterku jeszcze tego zjawiska nie zaobserwowałam, albo mam źle ustawione, albo po prostu nie zwróciłam uwagi, dlatego mimo wszystko upewniam się zjeżdżając z lewego na prawy zerkając jeszcze przez boczną szybę, ewentualnie wcześniej obserwuję co się dzieje, żeby bezpiecznie zjechać.
Żyj i daj żyć innym.

Offline solcon124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #985 dnia: 09 Maja 2014, 21:44:58 »
Podjedź do ASO i powiedz że chcesz żeby GTS-em wyłączyli "reverse buzzer". (Gdyby nie wiedzieli co i jak).

Pomagając dziś koledze z transportem do warsztatu ( robił mały przegląd w swojej Awe ) zapytałem czy może mają odpowiedni sprzęt aby coś zrobić z tym pikaniem. Pan bardziej z ciekawości niż chęci zarobienia podłączył pudełko z ekranikiem :)
sekcja utility/warning/reverse buzzer

było tylko continuous/once

teraz już tylko raz piknie  :good:

dzięki

ps: to nie aso :)
CHR HSD Selection 2018

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #986 dnia: 11 Maja 2014, 18:45:40 »

Tyle Koralku, to ja wiem   miałam okulary ze szkłami fotochromowymi :laugh:. pytam, jakie to daje odczucia w samochodzie, bo ja się dobrze czuje ze zwykłym lusterkiem, nic mnie nie razi. Mam nawet wrażenie, że przyciemnone by przeszkadzało, ale tego nie wiem, dlatego pytam kogoś, kto posiada.
Kolejne generacje coraz biedniejsze : nawet Auris I w wersji SOL tego nie miał (a w E12 SOL mam). Super sprawa :) jeśli montaż będzie mało inwazyjny a cena korzystna to warto. Inna rzecz, że Tobie może ciemne szyby nieco ułatwiają życie :)

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Offline palec0

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #987 dnia: 11 Maja 2014, 21:14:16 »
 Ja w aurisie po lifcie w wersji polskiej premium, również nie posiadam lusterka fotochromatycznego, w Corolli E12 wersja sol z Niemiec coś takiego miałem ale uważam, że do końca nie spełniało swojej roli ponieważ lusterko główne się przyciemniało i nie raziło ale lusterka boczne tej funkcji nie miały i mocno raziły przy źle ustawionych światłach kierowcy z tyłu  :-(

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #988 dnia: 11 Maja 2014, 21:18:42 »
Cytuj (zaznaczone)
Corolli E12 wersja sol z Niemiec coś takiego miałem
Ja mam z polskiego salonu i też jest w to wyposażona  :) 

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #989 dnia: 11 Maja 2014, 21:20:00 »
Faktycznie zdaje to egzamin gdy wszystkie lusterka się ściemniają - choć czasem i to że działa jedynie wsteczne ułatwia życie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl