Autor Wątek: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek  (Przeczytany 1445361 razy)

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
Odp: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek
« Odpowiedź #1230 dnia: 26 Lipca 2014, 22:34:23 »
FIATA mu dać i to 126p   

Już miałem i to dwa 126p,  później bis'a, miałem też kanciaka i skodę 120L :) Teraz myślę że czas na Wartburga. :cheesy:

Offline akwidzynski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1231 dnia: 26 Lipca 2014, 22:38:41 »
Chyba zgadnę co dostaniesz
http://www.youtube.com/watch?v=0que20UQ0nA#

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

:laugh:

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1232 dnia: 26 Lipca 2014, 22:40:12 »
O masz już zdjęcia są w sieci :laugh:

Offline akwidzynski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1233 dnia: 26 Lipca 2014, 22:43:38 »
Tak hehe
pochwalisz się tylko systemem audio  :good:

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #1234 dnia: 26 Lipca 2014, 23:29:35 »
KoralK jest tajemniczy i nie chce powiedzieć, ale mimo to mam nadzieję że zostanie na grupie i z przyjemnością będę czytał porównanie zalet nowego autka z wadami toyoty. Mi ogólnie w mojej aurisce brakuje małego słowa: turbo. Podejrzewam że przy moim 1.6 miałbym około 160-180KM. Było by pięknie. Reszty mojego Aurisa bym nie zmieniał - jest OK.
« Ostatnia zmiana: 26 Lipca 2014, 23:32:49 wysłana przez AurisBeast »

Offline paba

• Toyot Spamer
TIIDA '09

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1236 dnia: 27 Lipca 2014, 01:01:12 »
Mi ogólnie w mojej aurisce brakuje małego słowa: turbo. Podejrzewam że przy moim 1.6 miałbym około 160-180KM. Było by pięknie. Reszty mojego Aurisa bym nie zmieniał - jest OK.

A gdyby jeszcze zwiększyć pojemność do dwóch literków... to mniej by żłopał przy większych prędkościach. To autko aż się prosi o więcej mocy. Rwie się do jazdy, tylko siły brak.

Do Mazdy 3 na przykład dają dwulitrowego benzyniaka 120 koni, max moment obrotowy 210, 6 biegów, w cyklu miejskim pali 6,5, do setki rozpędza się w 8,9 sekundy, max prędkośc 195 podczas gdy 1,6 valvematic ma aż 132 konie, ale max moment tylko 160, pali około 8 litrów w mieście, do setki dobiegnie w 10 sekund, jednak rozpędzi się do 200 km/h.
Do tego mazda emituje mniej co2

A wracając do dłubania przy aurisie, dziś była tylko krótka przejażdżka, jutro chciałabym go zabrać na wioche i zafundować małe SPA, ale jak będzie taki upał jak dziś... to chyba sobie odpuszczę.

dla narzekających na aurisa
http://www.zlomnik.pl/index.php/2013/06/10/jaktajmer-alert-mercedes-klasy-s-w220/

dla fanów toyoty
http://www.zlomnik.pl/index.php/2013/10/22/zlomnik-zaskakuje-7-najwiekszych-wpadek-toyoty/

ciekawe linki :-)

Poczytałam artykuł o mercedesie i pekam ze śmiechu. Cytuję: "Nie wiem czy zwróciliście uwagę, ile trafia się zgniłych W220 leżących jak libido po czterdziestce."  :laugh:

« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2014, 01:13:56 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1237 dnia: 27 Lipca 2014, 08:29:38 »
Nie ma żadnej tajemnicy w końcu to tylko samochód już napisałem na forum co jak i gdzie - wczoraj zabrakło mi jedynie bateryjek i sen zawitał na krzesełku przed kompem.
Nowe autko jest zdecydowanie lepiej wykonane a nawet mogę śmiało napisać, że trudno się do czegoś przyczepić - przejechałem nim na razie parę kilometrów Gdańsk - Toruń - Gdańsk w piątek, więc jeszcze zbyt wiele nie mogę napisać. Z Aurisem na szczęście dla mnie nie ma co porównywać IS'a jest o lata świetlne lepiej. Po powrocie z urlopu mam  sporo zaplanowanych wizyt u klientów jako nowy Country Manager więc pewnie  wykręcę jakąś chorą ilość kilometrów i wtedy podzielę się z wami wrażeniami i postaram się odnieść do innych aut tej klasy jakimi miałem możliwość jeździć.

Offline akwidzynski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1238 dnia: 27 Lipca 2014, 08:31:10 »
Niby 1.6 również rozpędza się max do 195 km/h.
Jak dla mnie ten 1.6 mógłby mniej palić bo na moc nie narzekam do miasta w sam raz.

Offline palec0

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1239 dnia: 27 Lipca 2014, 10:24:35 »
Do " Contry Manegera" - życzę Tobie, aby następny Twój pojazd służbowy miał śmigiełka i był o lata świetlne lepszy od czegokolwiek !!!  :thumbdown:

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1240 dnia: 27 Lipca 2014, 20:07:07 »
Niby 1.6 również rozpędza się max do 195 km/h.

1,6 valvematic rozpędza się do max 200. Tak podaje Toyota w parametrach techniczych. Sprawdziłam i potwierdzam, rozpędza się do 200 ;) Z górki pewnie dyszkę ponad max by jeszcze wyciągnął. Ja tez nie narzekam na moc, da się szybko ruszyć, wyprzedzać, tylko po wjeździe na autostradę trochę trwa nim się rozkula do pożądanej prędkości, więc nie obraziłabym się, gdyby było więcej pod pedałem :) Mało jeżdżę po mieście, większość autostradą, większy silnik pozwoliłby zaoszczędzić trochę paliwa przy większych prędkościach.

Koralku, nie wiem, gdzie napisałeś o nowym dupowozie, poszukam...może znajdę. Tak czy siak cieszę się, że się cieszysz. Długo się z aurisem nie męczyłeś, widać jak się czegos bardzo chce, to w końcu to spadnie z nieba  :cheesy:

A w temacie... upal nie upał, umyłam mojego kochanego białaska napędem własnych mięśni i szamponem od 4nano. Popłakałam nad kolejnymi odkrytymi odpryskami  :cry: Wysuszyłam ręczniczkiem, żeby kropek nie było. Błyszczał jak psu nos. Po drodze nasikałam benzynki pod korek. Wracając do domu powyprzedzalismy sobie co się dało i rozkwasilismy trochę owadów. Potem wykończona opalaniem się i robotą skorzystałam z pomocy asystenta parkowania, bo nie chciało mi się nawet w lusterka zerkać.  Ledwo zaparkowałam pod blokiem to spadł deszcz. Standard. Padało całe dwie minuty. Tylko tyle, żeby zachlapać i zepsuć moje poświęcenie :wallbash:
Żyj i daj żyć innym.

Offline akwidzynski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1241 dnia: 27 Lipca 2014, 20:49:02 »
To co masz za wersję Aurisa, że masz asystenta parkowania ? to Auris I ?

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1242 dnia: 27 Lipca 2014, 20:54:11 »
Nie, auris II. Aurisy I chyba nie maja valvematic, tylko vvti?
Żyj i daj żyć innym.

Offline akwidzynski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1243 dnia: 27 Lipca 2014, 21:02:10 »
Mają te po lifcie taką właśnie mam z 2011 roku.
Gdzieś wyczytałem, że auris I valvematic ma 160Nm, a auris II ma 200Nm nie wiem czy to prawda ?

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1244 dnia: 27 Lipca 2014, 21:03:13 »
Nie, auris II. Aurisy I chyba nie maja valvematic, tylko vvti?

w 2007 roku był 1ZR-FE (1.6 valvematic) oraz 4ZZ-FE (1.4 vvti)
TIIDA '09

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl