Autor Wątek: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek  (Przeczytany 1495992 razy)

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek
« Odpowiedź #1800 dnia: 24 Marca 2015, 20:02:40 »
A ja się ksenonami jakoś nie zachwycam, fakt drogę oświetlają fajnie, ale ogólnie to mnie denerwuje jak jadę w całkowitej ciemności, a z przeciwka jedzie ktoś z ksenonami. Czy tylko ja tak mam? :shock:

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1801 dnia: 24 Marca 2015, 20:18:33 »
Nie tylko ty:P

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1802 dnia: 24 Marca 2015, 20:25:30 »
Prawidłowo zamontowane i ustawione ksenony chyba nie dają po oczach? Fakt, nie lubię, jak ktoś z przeciwka czy jadący za mną mnie oślepia, ale mam wrażenie, że wszystkie upierdliwe, to właśnie takie nielegalne przeróbki. Mnie się niestety po ciemku niezbyt komfortowo na tych hir2 jeździ, słabo oświetlają drogę.
Żyj i daj żyć innym.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1803 dnia: 24 Marca 2015, 20:28:02 »
Cytuj (zaznaczone)
A ja się ksenonami jakoś nie zachwycam
Po prostu robisz mało tras nocami - dopiero wtedy się je tak na prawdę docenia. :) Ja też jeżdżę głównie w ciągu dnia więc nie odczuwam jakoś ich braku ale gdyby charakter pracy/życie zmusilo mnie do trzaskania kilometrów po zmierzchu to chciałbym je w aucie mieć.
Cytuj (zaznaczone)
jadący za mną mnie oślepia
Lusterko fotochromatyczne fajna rzecz  :cheesy:

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1804 dnia: 24 Marca 2015, 20:28:34 »
Niby nie oślepiają ale takie białe światło mocniej odzwyczaja mój wzrok od ciemności niż jak ktoś ma zwykłe. Choć fakt jest taki, że sam też chciałbym mieć xenony :P Taka małą hipokryzja :P

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #1805 dnia: 24 Marca 2015, 21:23:24 »
Prawidłowo zamontowane i ustawione ksenony chyba nie dają po oczach? Fakt, nie lubię, jak ktoś z przeciwka czy jadący za mną mnie oślepia, ale mam wrażenie, że wszystkie upierdliwe, to właśnie takie nielegalne przeróbki. Mnie się niestety po ciemku niezbyt komfortowo na tych hir2 jeździ, słabo oświetlają drogę.
W Kaletnie pokażę Ci co to znaczy mieć słabe światła  :embarassed:
Reflektory w Carismie średnio nadaję się do nocnej jazdy.

Offline Alek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1806 dnia: 24 Marca 2015, 21:28:58 »
Podzielam wasze opinie, również nie przepadam za oślepiającymi ksenonami zarówno tymi nieoryginalnymi jak tymi fabrycznymi które też potrafią mocno przeszkodzić w jeździe.
Codziennie wracam z pracy późnym wieczorem wąskim asfaltem przez las, średnio raz w tygodniu mam kontakt wzrokowy z dziką zwierzyną, montaż ksenonów zwiększył moje bezpieczeństwo i widoczność na boki. Tak jak niektórzy wspominali wcześniej = zależy od potrzeb kropka.

Nika daj znać jak dostaniesz odpowiedź od ASO, z góry dziękuje
Auris I 3D 1.4 VVT-i 2008r.
W rodzinie: Auris II HB 1.6 Valvematic 2013 Premium+Comfort+Skyview+Navi
Yaris II 3D 1.3 VVT-i Luna Gold 2007

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1807 dnia: 24 Marca 2015, 21:33:56 »
W Kaletnie pokażę Ci co to znaczy mieć słabe światła  :embarassed:
Reflektory w Carismie średnio nadaję się do nocnej jazdy.

Z hir2 jest i tak lepiej, niż było z h11 w poprzednim Ryśku. Rysiek doczekał się zmiany żarówek po 6 latach ich pracy, kiedy już musiałam przyczepiać się komuś do zadku, żeby widzieć jego światłami cokolwiek  :cheesy: Fabryczne philipsy długo dały radę. Zwiędły, przygasły, ale się nie spaliły, kiedy pozostałe żarówki wymieniałam po dwa razy w ciągu 3 lat. Pół zimy przypada mi wracac do domu po ciemku, co prawda większość autostrady jest oświetlona, ale i tak mam dyskomfort kurzej ślepoty. Jak wycena będzie ponad moje sily, to kolejny Auris już będzie z xenonami  :good:
Żyj i daj żyć innym.

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1808 dnia: 24 Marca 2015, 22:23:50 »
A czy da się założyć elektryczne składanie lusterek? Wiecie coś na ten temat?
Wstyd Toyka.. szmery-bajery w aucie, spryskiwacze reflektorów, podgrzewane fotele, skrętne ksenony cuda na kiju w nim mam, a składane lusterka dopiero w Prestige :(

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #1809 dnia: 25 Marca 2015, 10:14:50 »
Zrobili ładniejszą deskę i lepszej jakości to zabrali składane lusterka. Ja w środkowej wersji, poprzedniej generacji mam składaki i często używam, szczególnie na parkingach w jakiś marketach.

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1810 dnia: 25 Marca 2015, 22:06:54 »
Składane na szczęście są, ale ręcznie :) U mamy w Auris I FL 2010 Prestige są elektryczne, buuu

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1811 dnia: 25 Marca 2015, 22:22:49 »
Wszystko jest do zrobienia - kwestia zasobności portfela. :)

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1812 dnia: 25 Marca 2015, 22:32:30 »
Ciekawa jestem ile to by $$$ kosztowało.. oddałabym coś z wyposażenia za elektrykę lusterek, np. podgrzewane fotele :)

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1813 dnia: 25 Marca 2015, 22:38:09 »
Też jestem ciekawa już od dawna jaki to koszt, chciałabym bardzo bo jak przesiadam się z Avensis do Aurisa, to mi przykro  :cheesy: Podgrzewanie foteli docenisz zimą, ja już nie oddam choć w poprzednich autach nie miałam  :grin:

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1814 dnia: 25 Marca 2015, 22:50:02 »
Miałam podgrzewane fotele w Audi i w zasadzie nie używałam. Kierownicę mogliby podgrzać, bo inaczej muszę zainwestować na zimę w specjalne skórzane rękawiczki do jazdy  :cheesy:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl