Autor Wątek: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek  (Przeczytany 1496134 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek
« Odpowiedź #2040 dnia: 06 Maja 2015, 08:32:32 »
W zbiorniku na PB poduszka powietrzna? Przecież to otwarty zbiornik i powietrze ucieka podczas tankowania nie tak jak w przypadku LPG.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2041 dnia: 06 Maja 2015, 08:44:11 »
W zbiorniku na PB poduszka powietrzna? Przecież to otwarty zbiornik i powietrze ucieka podczas tankowania nie tak jak w przypadku LPG.

hehehe... otwarty zbiornik...
zawsze jest poduszka powietrzna, aby opary miały gdzie się podziać, bo inaczej ciśnienie byłoby niebezpieczne
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2042 dnia: 06 Maja 2015, 11:35:48 »
Dokładnie każdy zbiornik ma poduszkę powietrzną.....
Obi

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2043 dnia: 06 Maja 2015, 12:44:09 »
Nie zrozumieliśmy się chyba. Wiadomo, że w zbiorniku pozostaje pusta przestrzeń nawet jeśli zatankujemy "pod korek", ale nie sądzę żeby było to aż 10% pojemności zbiornika. Czy można tą przestrzeń nazwać poduszką powietrzną? Nie wiem, możliwe, kłócił się nie będę, bo nie ma o co. Nadmierne ciśnienie oparów paliwa jest odprowadzane przez filtr węglowy poza zbiornik.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2044 dnia: 06 Maja 2015, 12:58:48 »
Nadmierne ciśnienie oparów paliwa jest odprowadzane przez filtr węglowy poza zbiornik
tak jak napisałeś - odprowadzane jest nadmierne ciśnienie, do pewnej wartości utrzymuje się w baku - zauważ, że przy odkręcaniu korka słychać zazwyczaj "psst" to jest reszta - która jest właśnie w tej przestrzeni - umownie zwanej poduszką powietrzną
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2045 dnia: 06 Maja 2015, 13:51:03 »
A mnie się wydawało,  że to pssst to efekt podcisnienia powstałego przez oproznienie szczelnego zbiornika i ze powietrze jest zasysane do baku a nie uchodzi z niego :o Nie potrafię zrozumieć jak miałoby cokolwiek z baku się jeszcze wydostać. Jesli przy pelnym zbiorniku jeds jakas ilość powietrza, to po odessaniu paliwa ta sama ilosc musi w postaci rozrzedzonej wypelnic ubytek po paliwie?  Czy może inaczej to dziala?
Żyj i daj żyć innym.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2046 dnia: 06 Maja 2015, 13:56:07 »
a może jest jak piszesz Nika... "w tą stronę" nie myślałem o tym..

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2047 dnia: 06 Maja 2015, 14:15:14 »
Chyba raczej tak jest, jak myślę, ponieważ przy wyciągania korka przy pustym baku wydaje mi się, że jest on nieco zassany. Pssst powoduje, że powietrze wypełnia powstałe podciśnienie. Potem wkładam pistolet i leję paliwo w zbiornik wypełniony powietrzem. Leję załóżmy 40 litrów, bo 10 jeszcze mam. Pompa podaje paliwo pod ciśnieniem, bo leje się ono dość szybko, a pistolet w większości zatyka otwór, pozostawiając niewiele miejsca na to, żeby powietrze w takim tempie wypchnąć z baku. Więc chyba musi być tak, jak mówi Agiless - jest jakiś zawór/klapka działająca w jedną stronę (gdyby działała w dwie, to nie byłoby pssst przy otwieraniu korka), która wypuszcza nadmiar powietrza podczas tankowania. Inaczej to powietrze musiałoby walić wokół tej bardzo niewielkiej przestrzeni wokół pistoletu, co spowodowałoby, że dmuchałoby mi mieszanka powietrza i oparów nalewanego paliwa prosto w twarz. I nie wiem, czy nadążałoby uchodzić, wtedy wytwarzałoby się z kolei nadciśnienie i wydajność pompowania paliwa musiałaby chyba spadać. No i byłoby to pewnie niebezpieczne. Ale to tak mi się tylko wydaje na babsko-chłopski rozum, w końcu to tylko 40 litrów paliwa... a może aż?
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2015, 14:17:35 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2048 dnia: 06 Maja 2015, 14:19:15 »
[...] inaczej to powietrze musiałoby walić wokół tej bardzo niewielkiej przestrzeni wokół pistoletu, co spowodowałoby, że dmuchałoby mi mieszanka powietrza i oparów nalewanego paliwa prosto w twarz. [...]
Dmucha, choć nie koniecznie w twarz
[...] I nie wiem, czy nadążałoby uchodzić [...]
Nadąża uchodzić.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2049 dnia: 06 Maja 2015, 14:28:09 »
No może masz i rację, bo w sumie jak inaczej miałoby się wydostać poza auto, z daleka od jakichś rozgrzanych elementów :o
Żyj i daj żyć innym.

Offline zbych

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2050 dnia: 06 Maja 2015, 14:56:08 »
Każdy pistolet przy tankowaniu odsysa opary paliwa.W trakcie jazdy lub postoju paliwo się nagrzewa i opary przez filtr węglowy za pomocą elektrozaworu, który działa przy włączonym silniku są dodawane do mieszanki.Tak miałem w Golfie V.Nie wiem czy tak stosuje Toyota ale to są wymogi ekologi.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #2051 dnia: 06 Maja 2015, 16:44:11 »
tu nie chodzi o poduszkę a o to, że lejąc paliwo pod ciśnieniem, całe się pieni i to właśnie piana powoduje to, że pistolet odbija szybciej i nie nalejemy tyle ile ma bak

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2052 dnia: 06 Maja 2015, 17:06:42 »
że lejąc paliwo pod ciśnieniem, całe się pieni i to właśnie piana powoduje to, że pistolet odbija szybciej

Raczej nie ma takiej opcji.
We wlewanej strudze paliwa nie może być pęcherzyków powietrza (kiedyś w starszego typu dystrybutorach było takie magiczne "oczko" z wiatraczkiem właśnie do podglądu czy nie ma pęcherzyków powietrza).
Zresztą ciśnienie w pompie nie jest na tyle duże żeby spieniać paliwo.
A średnica końcówki pistoletu jest na tyle mała , a otwór i przewód wlewowy do baku na tyle duży , że ew. "spienienie" ma którędy uciekać.
Ja myślę, że bak ma na tyle nieregularny kształt, że zawsze powstaną "poduszki" powietrzne.
Zresztą zależy to też pewnie (powstanie poduszek) od wypoziomowania samochodu i temperatury paliwa (rozszerzalność termiczna cieczy) w baku.

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2053 dnia: 06 Maja 2015, 21:16:15 »
Ja myślę, że bak ma na tyle nieregularny kształt, że zawsze powstaną "poduszki" powietrzne. Zresztą zależy to też pewnie (powstanie poduszek) od wypoziomowania samochodu i temperatury paliwa (rozszerzalność termiczna cieczy) w baku.

Dlatego w Rosji tankują "pod korek" sposobem  :roll:

"I love the smell of flames early in the morning..."

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #2054 dnia: 06 Maja 2015, 21:22:22 »
Ukraińcy i Białorusini też tak mają  :cheesy:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl