Autor Wątek: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek  (Przeczytany 1442867 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

AurisBeast

• Gość
Odp: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek
« Odpowiedź #2340 dnia: 22 Listopada 2015, 01:59:08 »
Kurde. Wyszło na inną markę VW. Ale tak po cichu, bo mnie zlinczują

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2341 dnia: 22 Listopada 2015, 13:53:22 »
Kurde. Wyszło na inną markę VW. Ale tak po cichu, bo mnie zlinczują

A dlaczego po ciuchu? Miałem golfa V 1.4 FSI - zero problemów, golfa VI 1.6 tdi i też nie miałem kłopotu. Chociaż sprzedałem go zanim przewidywałem większe problemy z nieszczęsnym DPF-em. Teraz mam pierwszego japońca w życiu i też jest OK. A VW wspominam bardzo dobrze.
Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.

Offline raczom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2342 dnia: 25 Listopada 2015, 07:51:33 »
Co prawda nie dzisiaj ale w sobotę. Nawoskowałem moją całą nową Toyotę woskiem Collinite 476 a następnie wypolerowałem. Całość zajęła 4 godziny.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2343 dnia: 25 Listopada 2015, 13:48:34 »
Bardzo pochwalamy! Bardzo dobry wosk na zimę!

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2344 dnia: 27 Listopada 2015, 07:51:20 »
Co prawda nie dzisiaj ale w sobotę. Nawoskowałem moją całą nową Toyotę woskiem Collinite 476 a następnie wypolerowałem. Całość zajęła 4 godziny.

Dla mnie to zupełnie nieznany temat. Na ile trwały jest ten wosk, w sensie po ilu myciach ciśnieniowych trzeba powtórzyć? Ile to kosztuje?

Edit: dobra cenę już mam, jak widzę coś ponad 80 zł na allegro. Czy jedno takie opakowanie wystarczy?
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2015, 07:55:45 wysłana przez GeoT »

Offline raczom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2345 dnia: 27 Listopada 2015, 07:56:54 »

Dla mnie to zupełnie nieznany temat. Na ile trwały jest ten wosk, w sensie po ilu myciach ciśnieniowych trzeba powtórzyć? Ile to kosztuje?
Zakup na znanym portalu aukcyjnym za około 80 zł. Wosk polecało mi kilka osób. Jest to jeden z na najtrwalszych wosków. Przy cotygodniowym myciu auta na myjni ręcznej, ale tylko wodą, żeby chemia nie zmyła wosku, operację potrzeba powtórzyć najlepiej co 1,5 miesiąca.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2346 dnia: 27 Listopada 2015, 08:04:17 »
Zakup na znanym portalu aukcyjnym za około 80 zł. Wosk polecało mi kilka osób. Jest to jeden z na najtrwalszych wosków. Przy cotygodniowym myciu auta na myjni ręcznej, ale tylko wodą, żeby chemia nie zmyła wosku, operację potrzeba powtórzyć najlepiej co 1,5 miesiąca.

Dzięki za info, ale jeszcze o coś Cię podpytam bo temat mnie zainteresował. Rozumiem, że łatwiej jest wtedy zmyć brud z auta myjąc oczywiście samą wodą, jak pisałeś wyżej?
Interesuje mnie to, bo kolor mojego autka to standard-biały i o ile nowa Auriska w tym kolorze naprawdę fajnie się prezentuje o tyle widzę już pierwszy mankament tego koloru: samochód robi się brudny w zasadzie już po jednym dniu od umycia. Przypomniało mi się jak miałem Toyotę Hiace w tym kolorze jakiś czas temu i w zasadzie, żeby auto było czyste to trzeba byłoby niezłą kasę miesięcznie na to wydać i to przy założeniu korzystania z myjni bezdotykowych (pomijając już gabaryty dostawczego Hiace'a i to jeszcze wydłużonego  :cheesy: ).
Dlatego ciekaw jestem czy nałożenie tego wosku ułatwi zadbanie o czystości auta a przy okazji (mam nadzieję) chroni też lakier w ziemie. Dobrze myślę?  :-)
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2015, 08:06:07 wysłana przez GeoT »

Offline raczom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2347 dnia: 27 Listopada 2015, 08:11:37 »
Dokładnie tak. Wosk tworzy ochotę dla lakieru. Po pierwsze zabezpiecza przed negatywnymi czynnikami jak sól, bród z drogi, asfalt, nawet ptasie ekstrementy. Dodatkowo łatwiej takie auto utrzymać w czystości, gdyż na myjni za 3 złote masz je całe umyte. Po umyciu wycierasz do sucha mikrofibrą i jak nowe. Kolejny plus. Woskujesz również szyby. Jak jedziesz na trasie i mocno pada to nawet nie musisz wycieraczek używać. Wosk i pęd powietrza same ją momentalnie usuwają.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2348 dnia: 04 Grudnia 2015, 15:43:04 »
Zakupiony i założony Komplet dywaników gumowych do środka na przód i tył oraz na obydwie podłogi bagażnika :-)

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2349 dnia: 04 Grudnia 2015, 17:52:13 »
Nałożyłem powłokę ochronną lakieru od Ceramic Pro. Lakier zyskał właściwości hydrofobowe a przy tym pięknie się błyszczy. Najlepszy preparat na rynku. Powłoka ceramiczna utrzyma mi się 3-5 lat :) Jak mi się uda to jutro pochwale się zdjęciami  :-)

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2350 dnia: 04 Grudnia 2015, 18:17:38 »
Nałożyłem powłokę ochronną lakieru od Ceramic Pro. Lakier zyskał właściwości hydrofobowe a przy tym pięknie się błyszczy. Najlepszy preparat na rynku. Powłoka ceramiczna utrzyma mi się 3-5 lat :) Jak mi się uda to jutro pochwale się zdjęciami  :-)

Napisz też ile ta przyjemność kosztowała. Myślę o czymś takim

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2351 dnia: 04 Grudnia 2015, 19:31:33 »
Ja mam nałożone Ceramic Pro Strong 9H 2.0 i płaciłem za taką usługę 2600 pln netto. Jest jeszcze tańsza usługa z użyciem Ceramic Pro Light i kosztuje połowę z tego.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2352 dnia: 04 Grudnia 2015, 21:11:09 »
Nieeeźleee  :cool:

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #2353 dnia: 04 Grudnia 2015, 21:28:13 »
Jeszcze nie zrobiłem tego, ale w niedzielę wyczyszczę sam dokładnie felgi, potem pojadę na myjnię bezdotykową i postaram się dokładnie umyć autko. Niech jak następny nabywca zajedzie pod dom wszyscy potwierdzili jaki to dobry zakup. I taki jest. Pierwszy właściciel, mały przebieg, dbany na każdym kroku, bezawaryjny. Niestety nie jedzie, a tego wymagam od samochodu. Mam nadzieję że do wtorku wytrwa w miarę czysty, bo nie dam rady go umyć. W poniedziałek odbieram nowy i to on pochłonie moją uwagę, Niestety to nie Toyota.

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2354 dnia: 05 Grudnia 2015, 10:21:10 »
Niestety nie jedzie, a tego wymagam od samochodu.
W końcu to 1,6 valve. One wszystkie tak mają więc nie ma co rozpaczać. Zbyt mała moc do dużej masy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl