Autor Wątek: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek  (Przeczytany 1495996 razy)

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek
« Odpowiedź #3150 dnia: 27 Czerwca 2019, 14:31:23 »
Sprzedałem  :grin:
Obi

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3151 dnia: 28 Czerwca 2019, 09:41:24 »

Jednego forumowicza mniej.  <narka>

A tak poważnie mozesz napisać jaki rocznik, przebieg i za ile poszedł? Może być na priv jesli nie chcesz się chwalić.

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #3152 dnia: 28 Czerwca 2019, 20:26:54 »

Widzę po profilu, że padło na Skodę jako następne auto. Podzielisz się powodem sprzedaży? Jakieś konkretne bolączki Toyoty czy po prostu tak wyszło?

Offline SZYMQ

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3153 dnia: 09 Lipca 2019, 12:06:22 »
Heyka
potrzebuje schemat sensora deszcz do Aurisa I bo nie wiem czy podejdzie pod Aurisa II
z góry dziękuje
Rzeczy niemożliwe robię od ręki,  na cuda trzeba chwile poczekać  <diabel>

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3154 dnia: 15 Lipca 2019, 07:12:42 »

Widzę po profilu, że padło na Skodę jako następne auto. Podzielisz się powodem sprzedaży? Jakieś konkretne bolączki Toyoty czy po prostu tak wyszło?

Po prostu tak wyszło. Auris miał 10 lat, i parę mankamentów mu wyszło, a nie chciałem ładować kasy w stary wolałem mieć coś nowszego.
Jeśli chodzi o markę przymierzałem się do nowego Aurisa. Kilka rzeczy nie było w nowym Aurisie (np. dwustrefowej klimy) i np. bagażnik trochę ciut mały.
A skoda....  była dobra cena, dobre wyposażenie więc zamieniłem markę.

Do Jerry2006 - prędzej Ty odfruniesz z forum niż ja ;p (a jeszcze jedną toyotę mam)

Obi

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3155 dnia: 15 Lipca 2019, 23:29:14 »
Do Jerry2006 - prędzej Ty odfruniesz z forum niż ja ;p (a jeszcze jedną toyotę mam)

Pewnie masz rację. Kupiłem AURIS kombi bo na dwa sezony potrzebuję wiekszy bagażnik a jak szukałem samochodu do 40 tys. to ten  najlepiej wypadł. Pod koniec przyszłego roku bede szukał czegoś nowego a że uzywam teraz Fordy (Fiesta córki, Focus słuzbowy, Mondeo sprzedałem ostatnio) to nie ma pewności że zostanę z Toyotą.

Zeby post był zgodny z tematem to napiszę że Toyotka wykonała trasę 1340 km na Chorwację i z powrotem. Narzekał nie bedę ale potwierdziły się problemy z chałasem szumiącego wiatru przy większych prędkościach. Spalanie 5,1 i 5,4 l/100 km to chyba tak w normie chociaz jak słyszę wyniki poniżej 5 litrów to chyba predkość spacerowa musi być.

Offline Sinres

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3156 dnia: 26 Sierpnia 2019, 15:03:22 »
Ja dzisiaj skończyłem wymieniać lusterka na składane elektrycznie... Mała rzecz, a cieszy... :)
Cześć, możesz opisać coś więcej o tej wymianie. Czy konieczna była jakaś przeróbka, czegoś brakowało? Źródło lusterek - kupiłeś składane, czy coś dokładałeś do "nieskładanych"?

Wcześniej sprawdziłem, że do wtyczki przełącznika regulacji lusterek idzie więcej kabelków, niż jest wykorzystywane - gniazdko w przełączniku jest takie: https://prnt.sc/jkriup, wtyczka wygląda tak: https://prnt.sc/jkro5d. Tak więc wiązka od przełącznika do złączy przy słupkach przednich drzwi jest. Dalej - do kostki lusterek - nie ma.
Kupiłem w wiadomym serwisie:
- regulację lusterek z przyciskiem do składania (30 zł + koszty przesyłki) - w tej, którą kupiłem jest cały rządek pinów, nie ma takich braków jak w tej, którą miałem;
- całą wiązkę drzwi lewych jako dawcę przewodów z pinami (40 zł + przesyłka - tu mogę polecić kupienie wiązki do drzwi prawych, tam potrzebne kabelki idą do niżej położonej kostki, więc będą trochę dłuższe);
- lusterka bez osłonek i kierunkowskazów, jedno bez 'szkiełka' (po 50 zł za szt + przesyłka); szukać trzeba opisanych jako 9-pinowe, 7 pinów jest bez składania elektrycznego.
Niezbędne jest też coś do wyjęcia pinów z kostek wiązki-dawcy.

Brakujące szkło, kierunki i osłonki lusterek przełożyłem ze starych. Najwięcej czasu zeszło na przeciągnięciu kabelków przez tą gumę łączącą drzwi z nadwoziem. Oczywiście trzeba zdjąć boczek z drzwi, trochę rozmontować konsolę. Wiązka drzwi ma 3 wtyczki po stronie samochodu. Po lewej trzeba się wpiąć do górnej, po prawej - do środkowej. Mogę przesłać pdf-a z elektryką, jakby co.
Po przeciągnięciu przewodów, wpięciu pinów w odpowiednie miejsca i przykręceniu nowych lusterek praktycznie od razu wszystko zadziałało.

Podesłał byś schemat ? Teraz się za to zabieram i bardzo by się przydał :D

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3157 dnia: 26 Sierpnia 2019, 19:35:50 »
Podesłał byś schemat ? Teraz się za to zabieram i bardzo by się przydał :D
To powinno pomóc.

Offline Sinres

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3158 dnia: 27 Sierpnia 2019, 11:05:15 »
U mnie widzę że od strony konsoli wtyczka pod przełącznik nie ma dwóch pinów powinien być kabelek brązowy i czarny. Same lusterka działają w ten sposób że dając plus i minus na piny 8 i 9 lusterka się rozkladaja, zamieniamy plus z minusem składają się.

Sprawę od strony drzwi mam ogarnięta nie wiem tylko gdzie powinny iść przewody od przycisku zamykania/otwierania lusterek. Ktoś coś ?

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3159 dnia: 27 Sierpnia 2019, 13:58:56 »
Nie do końca rozumiem, o czym piszesz... Wg schematu za składanie/rozkładanie odpowiadają kabelki niebieski i zielony. U mnie takie były w kostce przełącznika, ale w przełączniku nie było odpowiadających im pinów. W przełączniku ze składaniem już te piny były.
Przewody te schodzą do kostek przy słupkach koło nóg kierowcy/pasażera. Dalej w drzwiach już ich nie było, i tam trzeba je pociągnąć do kostek przy lusterkach.

Offline Sinres

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3160 dnia: 28 Sierpnia 2019, 20:41:51 »
Nie do końca rozumiem, o czym piszesz... Wg schematu za składanie/rozkładanie odpowiadają kabelki niebieski i zielony. U mnie takie były w kostce przełącznika, ale w przełączniku nie było odpowiadających im pinów. W przełączniku ze składaniem już te piny były.
Przewody te schodzą do kostek przy słupkach koło nóg kierowcy/pasażera. Dalej w drzwiach już ich nie było, i tam trzeba je pociągnąć do kostek przy lusterkach.

U mnie tych przewodów we wtyczce przełącznika brakuje muszę dołożyć pytanie gdzie one idą ?

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3161 dnia: 29 Sierpnia 2019, 13:08:12 »
Cytuj (zaznaczone)
Przewody te schodzą do kostek przy słupkach koło nóg kierowcy/pasażera.
Dalej przechodzą w drzwi i do lusterek.

Offline Sinres

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3162 dnia: 29 Sierpnia 2019, 13:50:54 »
Cytuj (zaznaczone)
Przewody te schodzą do kostek przy słupkach koło nóg kierowcy/pasażera.
Dalej przechodzą w drzwi i do lusterek.

Jesteś pewien, że bezpośrednio już tam ? To skąd idzie napięcie na lusterka ? Przez przycisk ? Wydaje mi się, że łączy się z jakimś modułem po drodze z tego względu chociaż by że jest procedura/kombinacja przycisków która umożliwia włączenie trybu automatycznego składania lusterek po zamknięciu auta. Podejrzałem jak to wygląda u ojca bo ma składane lusterka z przycisku w Verso z 2014 i ewidentnie widać, że przewody od składanych lusterek idą pod któryś moduł w okolicy kolumny kierowniczej(ciężko namierzyć bo wszystko spięte) no chyba że się mylę. Dzisiaj do tego jeszcze raz przysiądę na spokojnie ze schemacikiem i ogarnę co i jak.

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3163 dnia: 29 Sierpnia 2019, 15:15:00 »
Automatyczne składanie lusterek to zupełnie inna bajka, więc raczej nie masz się co tym przejmować - nawet kostka przy przełączniku jest wtedy inna. Wg tego schematu, który wcześniej podawałem po prostu od przełącznika do lusterek idą kabelki i tyle.

Offline Sinres

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3164 dnia: 03 Września 2019, 13:43:57 »
Dobra wszystko się udało przełącznik miałem na chwilowa podmianke od kolegi i śmiga teraz muszę zamówić przełącznik pod składanie kwestia jak to ogarnąć żeby działało automatycznie przy zamykaniu auta się składają a po zapłonie rozkładają robiłeś u siebie coś takiego ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl