Autor Wątek: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek  (Przeczytany 1496139 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek
« Odpowiedź #3180 dnia: 08 Października 2019, 20:21:28 »
Dodałem owiewki szyb .....

Masz tylko efekt wizualny czy coś jeszcze osiagnąłeś? Pisali gdzieś że te owiewki zmniejszają dzwięk wiatru w dzrzwiach przy wiekszych prędkościach.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3181 dnia: 13 Października 2019, 12:38:22 »
wczoraj w końcu się dobrałem do okablowania zasilania gniazda 12V i wmontowałem pod plastikami gniazdo na ładowarkę do wideorejestratora i podłączyłem dodatkową ładowarkę USB ;) zero widocznych kabli, lubię to :D

Offline PAMONIUSZ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3182 dnia: 16 Października 2019, 18:16:01 »
odgrzybianie klimy antybiotykiem bizol C-30.
Jakby ktos chciał :
- zdejmujemy schowek
- zdejmujemy plastikowy panel pod schowkiem
-odnajdujemy plastikowy przewód powierza skierowany na nogi pasażera - lekko odciagajac go-demontujemy. U mnie latwo zeszło ale takie rzeczy lepiej robić jak jest ciepło.
zobaczymy komorę z nagrzewnicą i skraplaczem klimy.
na foto trochę to widać.
wprowadzamy przewód specyfiku do klimy i wpuszczamy tyle aby powstająca piana przechidzila przez klime i nagrzewnice ale nie wychodziła na zewnatrz ani wyzej gdzie są klapy elektryczne. Ja wykonałem 2 napełnienia pianą tej komory.

przed tym mozna jeszcze prowadzić pianę od dolu od przewodu odprowadzajacego skropliny na zewnatrz. aby się do niego dostac zdejmujemy plastikowy panel tunelu srodkowego ( lewa lydka pasażera)  i tam zobqczymy gumowy czarny przewód ktory latwo zdejmujemy z ukladu wentylacji. w ten otwór aplikujemy antybiotyk.
https://zapodaj.net/dfa867122047b.jpg.html
Uwaga robimy to na dworzu najlepiej przy wietrze. staramy sie nie wdychac oparów tej piany to dość silna chemia.
po upływie 30-40 miniut od ostatniej aplikacji   dobrze jest poruszać klapami - odpalamy auto i włączamy rozne funkcje  nogi, szyba, front.... starajac się nie oddychać na razie tym powietrzem, ktore wydobywa się z nawiewów.
« Ostatnia zmiana: 16 Października 2019, 18:21:55 wysłana przez PAMONIUSZ »

Offline brachu_

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris I
« Odpowiedź #3183 dnia: 21 Października 2019, 18:29:54 »
Wymiana płynu hamulcowego. Przy tej okazji okazało się, że mimo młodego wieku auta, 2 odpowietrzniki wykręcały się z bardzo dużym oporem, więc od razu zamówiłem nowe.

Poza tym przed zimą sprawdziłem reflektometrem temperaturę zamarzania płynu chłodniczego i wymieniłem filtr kabinowy (świetny dostęp, więc sprawa banalna).
Pozdrawiam,
Bartosz

Auris I, 2009 rok, 1,4 D-4D, 1ND-TV, 139 kkm

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3184 dnia: 06 Listopada 2019, 07:56:54 »
Kolejny raz (średnio raz - dwa w roku) wlałem do baku środek Liqui Moly  Pro-line Benzin-System-Reiniger (nr 5153 obecnie 20453) do czyszczenia układu wtryskowego i zalałem bak pod korek.  W weekend samochód umyty - najpierw zastosowałem SHINY GARAGE FRUIT SNOW FOAM - aktywną pianę ręczną pianownicą MAROLEX AXEL FOAMER 3000, później po zastosowaniu myjki ciśnieniowej 2 raz umyty szamponem Meguiars  Gold Class, na felgi zastosowałem Shiny Garage D-Tox Iron - tzw. krwawiącą felgę, na "front" ADBL Beetle Juice Squeezer do usuwania owadów, we wnęki drzwiowe, w nadkola zastosowałem SHINY GARAGE - Red Devil Degreaser = wypędzelkowane. Mycie rękawicą mikrofibrową Meguiars z zastosowaniem 2 wiader z separatorami. Po spłukaniu i osuszeniu zastosowałem na szyby SHINY GARAGE DROP OFF - niiewidzialną wycieraczkę, na plastiki zewnętrzne środek RRC Car Wash Plastics Conditioner, na karoserię zastosowałem twardy wosk na zimę firmy Soft99 Fusso Coat do ciemnych lakierów. Całość ręcznie wypolerowana mikrofibrowym ręcznikiem FLUFFY DRYER (gramatura 600g/m2). Znaczki i listwy metalowe wypolerowane przy użyciu środka Menzerna Metal Polish. Na opony zastosowany dressing MEGUIARS ENDURANCE TIRE GEL, felgi zabezpieczone twardym woskiem COLLINITE 476S. Z grubsza tyle jeśli chodzi o przygotowanie zewnętrzne do zimy :)   Jak znajdę czas będzie "wewnętrzne" przygotowanie do zimy również.  Wczoraj zrobiłem jeszcze jedną rzecz - wyczyściłem filtr powietrza (pomimo wymiany ok. 8.000 km. temu) poprzez zastosowanie sprężonego powietrza, wyczyściłem rurę połączeniową pomiędzy filtrem powietrza a przepustnicą, wyczyściłem przepustnicę z zastosowaniem środka do czyszczenia przepustnic Liquid Moly Pro-Line LM5111 oraz przepływomierz z zstosowaniem środka Liquid Moly 4066 (do przepływki właśnie).
Powyższe zrobiłem przy okazji zbliżającej się 100-tki (przejechanych 100.000 km.) gdy Toyka jest w moim posiadaniu. Właściwie jak analizuję to poza naprawami gwarancyjnymi, akcjami serwisowymi i bieżącą wymianą filtrów, olejów i płynów - nie wymieniłem nic - nawet żarówki są oryginalne.

Offline rasz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3185 dnia: 06 Listopada 2019, 13:53:16 »
Prawidłowo przygotowane auto do zimy. Ja podobnie robię.

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3186 dnia: 06 Listopada 2019, 22:25:04 »
Prawidłowo przygotowane auto do zimy. Ja podobnie robię.

Dzięki - prawdę mówiąc na swój nigdy nie mam czasu (szewc chodzi bez butów...) i cokolwiek robię - robię pomiędzy pracami dla Klientów  - choć staram się jak mogę :) żeby był czysty i w pełni sprawny.

Offline Rogi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3187 dnia: 09 Listopada 2019, 12:08:56 »
Zmieniłem opony. Tzn. zapłaciłem za zmianę. :)

Offline sp33dy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3188 dnia: 12 Listopada 2019, 16:13:28 »
Zamontowałem indukcyjną ładowarkę Xiaomi WCJ02ZM :)

Spalanie - Motostat.pl

Offline sp33dy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3189 dnia: 16 Listopada 2019, 18:12:01 »
Wymieniłem radio na chińczyka z Androidem:
Spalanie - Motostat.pl

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #3190 dnia: 16 Listopada 2019, 19:44:47 »
Zaprowadziłem do SPA gdzie wyczochrali wnętrze umyli i nałożyli niewidzialną wycieraczkę na całe auto.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3191 dnia: 19 Listopada 2019, 20:43:15 »
https://allegro.pl/oferta/oslona-pod-silnik-toyota-auris-ii-od-2013r-8585577929

założyłem taką oto osłonę pod silnik, której nie miałem... pasowała idealnie :D tylko dwóch otworów brakowało, które nawierciłem :D
co ciekawe, to jest jedna cała osłona, żeby ją założyć trzeba zdemontować jedną z części osłon od strony zderzaka :D
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2019, 20:47:50 wysłana przez TheMrSkiBar »

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3192 dnia: 20 Listopada 2019, 08:12:00 »
Obejrzyj i daj nam tu znać za jakiś czas, czy nie wygięła się pod wpływem wysokiej temperatury silnika (latem pewnie bardziej prawdopodobnie) po jakimś casie.
Miałem tak w C5.
Zależy od materiału...
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline Jurash

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3193 dnia: 21 Listopada 2019, 21:57:00 »
Przegląd gwarancyjny <kawusia>
Wycena podana w wątku "Naprawy gwarancyjne AurisII"
« Ostatnia zmiana: 21 Listopada 2019, 22:09:36 wysłana przez Jurash »
Jeśli mąż otwiera żonie drzwi samochodu - znaczy, że to nowy samochód albo nowa żona.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3194 dnia: 22 Listopada 2019, 15:57:53 »
Nic. Pojechałem rowerem ale poklepałem ją zeby nie była smutna. A w pracy taki artykulik na poprawę humoru :

https://www.bankier.pl/moto/zmowa-cenowa-vw-bmw-i-daimlera-zaplaca-100-mln-euro-kary-5660/
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl