Autor Wątek: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek  (Przeczytany 1443492 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek
« Odpowiedź #3405 dnia: 09 Stycznia 2021, 22:14:59 »
U mnie dziś u znajomego mechanika ogarnięty przegląd na 90k km, a więc:

- Wymienione świece (4x Desno IXEH20TT)
- Wymieniony płyn w skrzyni eCVT (4x1L Toyota ATF WS)
- Wymieniony płyn hamulcowy
- Przeczyszczone zaciski hamulcowe bo coś szurało

I po zrobionych 80km dziś, czuć różnicę ;) Autko lepiej sie toczy po puszczeniu pedału gazu (nic go nie hamuje). No i spalinowy jak by płynniej sie załącza (to pewnie sprawa świec lub oleju w skrzyni)  <taniec>

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3406 dnia: 17 Stycznia 2021, 09:05:44 »
Wymieniłem żarówki świateł ksenonowych.
Praca z "rozpoznaniem pola walki" trwała poniżej 10 minut ;-)
Żarówki 2 szt., kosztowały razem 250zł (Osram Xenarc D4S).
 <zalamka> W ASO za wymianę jednej wołali 450 zł, ostro mnie tym zmotywowali do samodzielnej wymiany :-)
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3407 dnia: 17 Stycznia 2021, 13:10:44 »
 <zalamka> W ASO za wymianę jednej wołali 450 zł, ostro mnie tym zmotywowali do samodzielnej wymiany :-)

Dużo z tym pracy? Nie znalazłem fajnego opisu wymiany a instrukcja mówi aby jechać do ASO :D Jeszcze mi nie padły, ale mam wrażenie że świecą już nieco słabiej niż kilka msc temu więc czuje że niebawem będzie czekała mnie wymiana xenonów ;)

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3408 dnia: 17 Stycznia 2021, 13:23:09 »

Dużo z tym pracy? Nie znalazłem fajnego opisu wymiany a instrukcja mówi aby jechać do ASO :D Jeszcze mi nie padły, ale mam wrażenie że świecą już nieco słabiej niż kilka msc temu więc czuje że niebawem będzie czekała mnie wymiana xenonów ;)

Z lewą mniej.
Przy prawej trzeba odpiąć kołek mocujący wlew płynu do zbiorniczka spryskiwaczy i go zdemontować - wykręcić i pociągnąć ;-)

Wszystko w zakresie demontażu i montażu przy wyłączonym aucie i wyłączonych światłach.
Demontaż.
1.Odpina się wtyczki.
2.Wykręca/odkręca się dekle, w których są sterowniki, obrót deklem o około 1/6÷1/7 obwodu i ciągnięcie w kierunku tyłu auta. U mnie ciężko się kręciło i wysuwało - ale to zapewne sprawa elastycznego uszczelnienia dekla.
3.Wykręca/odkręca się wtyczkę/gniazdo z żarówki i wyciąga w kierunku tyłu auta, obrót o około 1,5÷1/6 obrotu.
4.Odpina się sprężynkę mocującą żarówkę, ściskając pod nią dwa jej koliste końce ku sobie i przesuwając ku tyłowi auta.
5.Wysuwa się żarówkę. Pręcik z izolatorem jest na zewnątrz bańki, znajduje się na jej dole - istotne przy montażu żarówki.

Montaż w kolejności odwrotnej.
Oznaczyłem sobie na ścianie linie światła i cienia świateł mijania każdej żarówki. Po wymianie nic się nie zmieniło, zatem nie musiałem ustawiać świateł.

Żarówki w aucie były oryginalne, przebieg auta 115kkm.
Ostatnie 20kkm większość jazdy na światłach dziennych. Jak wcześniej było użytkowane auto nie wiem, gdyż zostało sprowadzone z Włoch.
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2021, 13:25:59 wysłana przez obwd-crash »
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3409 dnia: 19 Stycznia 2021, 08:41:08 »
U mnie ostatnuio były drobne prace z wykorzystaniem skrobaczki do płyt ceramicznych (czyni cuda):
- zdjąłem "Karnego Ku*asa", którego dostała żona za parkowanie  <zolta>
- zdjąłem naklejkę rejestracyjną poprzedniego właściciela mojej Auriski
- zdjąłem obie naklejki Toyota Eurocare/Assistance (nie będe korzystał z tego bo mam Assistance z OC a autko już po gwarancji)
- umyłem szyby od wewnątrz aby mniej parowały

Czas pracy ze zmyciem pozostałości kleju po naklejkach za pomocą zmywacza do paznokci - 20 min :)

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3410 dnia: 20 Stycznia 2021, 18:53:37 »
U mnie ostatnuio były drobne prace z wykorzystaniem skrobaczki do płyt ceramicznych (czyni cuda):
- zdjąłem "Karnego Ku*asa", którego dostała żona za parkowanie  <zolta>
- zdjąłem naklejkę rejestracyjną poprzedniego właściciela mojej Auriski
- zdjąłem obie naklejki Toyota Eurocare/Assistance (nie będe korzystał z tego bo mam Assistance z OC a autko już po gwarancji)
- umyłem szyby od wewnątrz aby mniej parowały

Czas pracy ze zmyciem pozostałości kleju po naklejkach za pomocą zmywacza do paznokci - 20 min :)

Ja stosuję mocną suszarkę lub opalarkę. Ciepła naklejka schodzi jak plaster ze skóry ;) no ale trzeba mieć kontakt w pobliżu

Offline epadno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3411 dnia: 28 Stycznia 2021, 13:51:30 »
Wyczyściłem lewą tylną alufelgę(Orion) środkiem Dr.Wack P21S i po wyschnięciu nałożyłem wosk Finish Kare 1000P hi-temp. Zrobiłem jedną dla porównania. Na razie brudzi się podobnie jak pozostałe, później przetestuję czy brud będzie łatwiej schodził a jeśli będzie jakiś efekt to na lato zrobię pozostałe.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3412 dnia: 29 Stycznia 2021, 12:37:24 »
Przekroczyłem 280 tys.km

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3413 dnia: 29 Stycznia 2021, 13:06:13 »
Przekroczyłem 280 tys.km

Brawo Ty!!!!
Ile lat ma autko i czy jakieś problemy były po drodze?
Też mam HSD, robię po 30tyś rocznie i zamierzam trzymać auto kilka lat tak że też dobiję do podobnego poziomu
Jak zawieszenie? Coś robiłeś?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3414 dnia: 29 Stycznia 2021, 13:13:00 »
Auto z 2014 ale jeździ od 2015. Ja nim jeżdżę od stanu licznika 72tys.km. zanim trafiło w moje ręce miało wymienione raz klocki z przodu i z tyłu. Ja niedawno po przejechaniu 200tys.km wymieniłem klocki i tarcze z przodu, dwa razy gumki stabilizatora przód/tył, dwa razy sworzeń zwrotnicy po prawej stronie i to wszystko. Niedawno pojawił się problem z szarpaniem który po odłączeniu sterowania EGR ustal więc EGR do wymiany/czyszczenia. Przy 120tys.km pojawił się problem z baterią, jeden blok osłabł bardziej niż pozostałe ale obecnie kiedy pozostałe bloki również oslably błąd się już nie pojawia. Auto mocno eksploatowane na taxi w dziurawej Łodzi.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3415 dnia: 01 Lutego 2021, 18:57:26 »
zrobiłem płukankę, zmieniłem olej, oczywiście wleciał Amsoil Signature 0w20, do tego nowe filtry i....
wlałem porcję ceramizera, jestem ciekawy czy przynajmniej usłyszę jakąś różnice za jakiś czas

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #3416 dnia: 01 Lutego 2021, 19:56:02 »
zrobiłem płukankę, zmieniłem olej, oczywiście wleciał Amsoil Signature 0w20, do tego nowe filtry i....
wlałem porcję ceramizera, jestem ciekawy czy przynajmniej usłyszę jakąś różnice za jakiś czas

Usłyszeć może nie ale możesz zobaczyć jak się silnik rozszczelni i uszczelki się będą pocić.
Miałem tak x lat temu w Astrze. Silnik suchy jak nowy przebieg 30 tyś km po wlaniu Motor Life po roku silnik cały się pocił. Sprzedałem szybko i wyleczyłem się od wlewania modyfikatorów do oleju.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3417 dnia: 01 Lutego 2021, 20:22:17 »
motor life to nie ceramizer ;) naczytałem się o tych preparatach sporo i oczywiście tez doradzałem się wśród specjalistów ;)
motor life i inne motodoktory to zupełnie inny produkt niż ceramizer

Offline 100mph

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3418 dnia: 20 Lutego 2021, 09:29:52 »
Ja pojechałem na grubo w tym tygodniu (po miesiącu użytkowania, 95kkm):
+ kupiłem alufelgi 16" oryginalne Toyoty
+ instalacja LPG
+ wymiana oleju silnika 5w30 Toyoty
+ wymiana oleju skrzyni 75W LV Toyoty
+ wymiana płynu chłodniczego Long Life Toyota
+ wymiana świec na Denso IXEH22TT
+ zamocowałem koło zapasowe w oparciu siedzeń (w kole zamieściłem lewarek bo nie mieści się przy butli)
- ponieważ butlę zamontowałem niską, muszę wzmocnić podłogę bagażnika - zamówiłem sklejkę, którą przykleję do dywanika bagażnika :) butlę obłożę filcem i będę wokół niej trzymał inne klucze w pojemnikach z filcu/folii bombelkowej, zmieszczę też tam butelki z płynami

pozostało mi do pakietu startowego wymienić radio na multimedialne, pobawić się z montażem tempomatu
brakuje mi listwy dachowej ale już jestem umówiony w ASO
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2021, 09:32:27 wysłana przez 100mph »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #3419 dnia: 20 Lutego 2021, 15:59:00 »
Ja pojechałem na grubo .......
+ instalacja LPG
................. ponieważ butlę zamontowałem niską, ........

1. Jaki koszt instalacji LPG
2. Jaka pojemność butli
3. Jakie planujesz roczne przebiegi ?
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl