Autor Wątek: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek  (Przeczytany 1443083 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek
« Odpowiedź #3855 dnia: 26 Sierpnia 2023, 23:48:34 »
ASO będzie smutne i zamknie kolejne oddziały.    :| :-(
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #3856 dnia: 27 Sierpnia 2023, 17:47:23 »
Serwisy ASO pękają w szwach. Parę lat temu na przegląd można się było zapisać prawie z dnia na dzień. Teraz nawet na wymianę oleju mają co najmniej tygodniowe terminy. To chyba efekt tego buumu na nowe Toyoty w ostatnich latach jak by nie było lider sprzedaży nowych aut wygryzając Skodę.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3857 dnia: 27 Sierpnia 2023, 19:08:20 »
Serwisy ASO pękają w szwach

Kazdy Dealer ma wyznaczone plany rozwojowe i jeśli terminy w grafiku są coraz dłuższe to bardzo źle to wróży na poczet premii z centrali.

Bo mają miny np: Proace, które nie odpalają, które wracają na usterki z Adblue, Proace electric itd. i nie wiedzą co z tym robić to stoją tygodniami na diagnozach, mają setki kampanii za które gwarant sypie ryżem a nie pieniędzmi a zrobić trzeba, mają dołożone masę obowiązków od gwaranta by pisac wnioski gwarancyjne na byle co i wnioski o akceptację części na byle co, i wreszcie, a może i najważniejsze - brakuje doświadczonej kadry...

Gdyby Twoje wynagrodzenie zależało od przerobu a zamiast "przerabiać" to piszesz raporty dla centrali, dla gwaranta, ogarniasz trudne tematy i siedzisz nad autem kilka dni non stop odrywany do innych tematów i do tego ciągle brakuje testera bo są trzy na 20 stanowisk (ciągle zajęte) a w umowie pisze PREMIA Uznaniowa (gdzie Japoniec się za głowę chwyta, że najlepszy człowiek na hali ma takie warunki umowy) i na koniec dostajesz jakieś ochłapy to.... I dlatego brakuje kadry.

Piękna polityka - na własne życzenie.

Wymieniaczy i przeglądaczy nie brakuje ale nimi wszystkich tematów nie pociągniesz (Cytuje: - skasujesz kontrolke TPMS? Eeee co Ty - testera nie ruszam! Ja tylko przeglądy robię!)
i jest jak jest czyli na przegląd przeznaczone 3 godziny a robią go w 20 minut - olej i wypad - płacić 1500 za przegląd - a będzie jeszcze gorzej, trudnych tematów będzie przybywać, coraz większa sprzedaż etc.
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2023, 19:56:52 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3858 dnia: 28 Sierpnia 2023, 14:48:20 »
Dobiję ASO. Z nudów wymieniłem olej + filtr. Z filtrem się trochę oszarpałem.
 Nie pytajcie na jaki.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3859 dnia: 30 Sierpnia 2023, 00:07:11 »
Bankowo nie był to MANN.

Teraz nawet na wymianę oleju mają co najmniej tygodniowe terminy.

Taki sam efekt da zmniejszenie miejsc gdzie są ASO Toyoty. Niestety świrus trwał tyle, że nie jedna redukcja się odbyła, o ile nie likwidacja danego miejsca i osoby. W stolicy będzie wszystko, a im dalej i może peryferia, to tym "lepiej". Może jeszcze trwa wysypu fala po świrusie.

wynagrodzenie zależało od przerobu

Dlatego góra zawsze skręca czas tym na dole na coraz mniejszy. A potem zdziwienie w ASO nie zrobili, a lista jak dla 4 osób w tym czasie. No i w jednym ASO innej marki usłyszałem, że jak mechanik odchodzi to zwraca kasę za szkolenia, normalnie zakładnik jak ulicznica. Obecnie do trudnych tematów są dawni kumaci mechanicy, choć często wszyscy nie wiedzą co dalej, a reszta statyści jak uczniowie na praktykach.

Offline Redsik

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS HYBRYDA
« Odpowiedź #3860 dnia: 01 Września 2023, 16:21:35 »
Założyłem wkoncu sprezyny na tył Westfalia.Moge smialo polecic samochod siedzi troszke wyzej a zapakowany na full przy zjezdzie z kraweznika nawet chlapaczem nie zachacze.https://www.strefakierowcy.pl/58710,sprezyny-wzmacniajace-zawieszenie-westfalia-toyota-auris-touring-sports-kombi-07-2013-12-2018.html?gclid=Cj0KCQjwl8anBhCFARIsAKbbpySUIn0z_obXgXpnLWitzxnVWwS8iX-R-jLavyxC7ROhUURFUS1LjGMaAnhVEALw_wcB

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3861 dnia: 01 Września 2023, 16:29:22 »
W takim razie uważaj aby na pusto przy gwałtownym hamowaniu z dużej prędkości nie poruszyć kierownicą.

Offline Sigebert

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota Auris
« Odpowiedź #3862 dnia: 02 Września 2023, 12:31:24 »
Nie mogę podnieść maski do góry. Z kabiny maska się odblokowuje i na tym koniec. Ktoś coś wie jak się z tym uporać?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3863 dnia: 03 Września 2023, 03:38:40 »
Zakładam, że odblokowujesz ręką to drugie zabezpieczenie poza zamkiem. Od przodu dostać się tam to marne szanse. Kanał, zdjąć osłonę silnika, długie ręce, długie kombinery z zagiętym czubkiem i lusterko. Nie testowałem, tak myślę w oparciu o widok tego miejsca. Oby w czasie jazdy nie zaskoczyło nagle. 

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris TS HSD
« Odpowiedź #3864 dnia: 29 Września 2023, 12:05:21 »
Rozpocząłem batalię z TCE w celu uzyskania dokumentów i naklejki na słupek B żeby móc "legalnie" założyć opony zimowe 16". Póki co dostałem odpowiedź negatywną, ale zagrałem kartą "komunikacja wewnętrzna", zobaczymy jak to się potoczy.
'15 Auris TS HSD Prestige + SkyView (MR'13)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3865 dnia: 29 Września 2023, 12:13:51 »
A dlaczego masz nie móc założyć 16” - o ile spełniają wymogu dopuszczenia pojazdu do ruchu?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3866 dnia: 29 Września 2023, 12:18:20 »
W świadectwie homologacji mam wpisane koła 225/45R17, nie mam "alternatywnego" rozmiaru 205/55R16 - mimo że jest w instrukcji, "teoretycznie" nie mogę ich założyć.

Dla potomnych:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/files-2221/1531888429_Auris20-20homologacja20dla20kC3B3C58220lub20opon20zimowych.pdf
https://www.fotosik.pl/zdjecie/c95ee6a4757f246c

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3867 dnia: 29 Września 2023, 12:45:35 »
Świadectwo homologacji jest istotne dla sprzedawcy. Nie może sprzedać samochodu niezgodnego z homologacją. Z tego też wynika, że nie zamontują Ci PRZED SPRZEDAŻĄ opon/kół o rozmiarze spoza homologacji. Natomiast nie ma w Polsce obowiązku jeżdżenia wyłącznie na homologowanych rozmiarach opon, jak jest np. w Niemczech. W Polsce średnica opony nie może różnić się od wzorcowej (tu istotna jest homologacja) o o mniej niż 2% i więcej niż 1,4%, Li i Si musi być nie mniejszy, przy czym dla opon zimowych Si może być mniejszy ale przynajmniej T, pod warunkiem umieszczenia w polu widzenia kierowcy informacji o limicie. Ponadto czoło bieżnika nie może wystawać poza obrys bieżnika. Mając opony spełniające te kryteria LEGALNIE przechodzisz dopuszczenie do pojazdu do ruchu.

Ponadto w tym co zamieściłeś jest podane, że można te rozmiary kół stosować zamiennie. Więc gdzieś coś Ci się rozjeżdża.

Handlowcy straszą problemami z Policja a zwłaszcza z TU. W razie W TU sprawdzą może i opony, ale pod kątem czy spełniają warunki dopuszczenia do ruchu, ich stanu itp, ale niezgodność rozmiarów z Homologacją samo w sobie nie może być powodem do odmowy wypłaty odszkodowania z OC bądź regesu, W przypadku AC może, ale to trzeba sprawdzić w OWU AC danego TU.
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2023, 12:53:44 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3868 dnia: 03 Października 2023, 19:42:57 »
Zapomniałem odpisać - to co piszesz ma sens.

Tak czy owak, dzisiaj dostałem odpowiedź z prośbą o adres do wysyłki naklejki.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3869 dnia: 05 Października 2023, 01:31:51 »
Czyli pełny sukces, widać warto pisać, mimo że zwyczajowo jest beznadzieja.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl