Autor Wątek: Reflektory ksenonowe - Ave T25  (Przeczytany 38905 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Reflektory ksenonowe - Ave T25
« Odpowiedź #45 dnia: 30 Marca 2006, 11:20:14 »
myślę że do Ave to najlepiej kupić oryginalne lampy. szkoda zachodu na przekładkę...

gorzej jest , jak nikt do auta takiego bajeru nie oferuje - wtedy montaż spryskiwaczy i conajmniej regulacji elektrycznej, chociaż większość nowych już to ma...

co do układów samopoziomujących... mniej więcej taka sama bajka, jak to że płyta CD przekłamuje radary. owszem - układ działa dobrze, ale w autach klasy A8 czy meśka S i jest pomyślany na niemieckie drogi, czyli jak jest podjazd, to opuszcza lekko światła żeby nie jarać za daleko, to samo przy przyspieszaniu i hamowaniu ( podnosi ). jeśli ktoś wierzy że na naszych offroadach samopoziomowanie mu pomoże, to jest w błędzie - najwyżej częściej będzie śmigał do serwisu na wymianę jego delikatnych części, często niewytrzymujących uderzeń, jakie są im serwowane na każdej dziurze:(

temat chyba wystarczająco głęboko zbadałem w zeszłym roku :D

Najpierw porownaj sobie zyzy jak swieca ksenony w Ave a jak soczewki ze zwyklymi zarowkami...Posiadam xenony i niestety widmo ucina sie nagle i kompletnie nic nie widac...po prostu slaby zasieg. Ale jezeli mialbym kupowac teraz Ave to bym nei kupowal ich. Wstawil bym Philipsy GT 150 i bylbym bardziej zadowolony, poniewaz nie ucinaja pola widzenia nagle i zawsze cos tam wiecej widac. Ale zauwazylem ze wiekszosc osob ktore przerabia auta na xenony nie mysli przez pryzmat polepszenia pola widzenia tylko zeby poszpanowac..[...]
PS. Ja na Twoim miejscu szukal bym Ave II po wypadku..caly osprzet moglbys sobie wzias z stamtąd :) Wiadomo ze wszystkiego naraz nei bedziesz mial ale poskladaj po czesci jak klocki lego;)
- tak, widmo ucina się, dzięki temu gość z przeciwka widzi dwa punkty, zamiast oślepiającej go plamy światła. w normalnych światłach widmo też się ucina, pod warunkiem że się je dobrze ustawi... [...] poszpanować? tak, goście ładują Xe w normalny odbłyśnik... "komplet z allegro" robi karierę, dzięki temu można przejechać czasem w nocy 200km i człowiek ma oczy jak normalnie po 1000 :(    ad. PS : pomysł dobry, można często znaleźć nowego Avena z całym przodem, lampy na allegro są od 400zł za sztukę, więc na pewno warto...

dla przerabiających samemu :
1) spryskiwacze
2) soczewki!! i najlepiej od razu Bi :) ( Valeo, czy Hella - nie ma różnicy ) - Hella robi za to fajniejsze  (hermetyczne ) przetwornice.
3) polerka szkła ( albo kupno Clearów )
4) montaż - przy odrobinie jaj, zejdzie z 3 dni...
5) USTAWIENIE!!! co z tego, że ktoś zamontuje, jak boi się jechać na stację diagnostyczną, żeby mu ustawili ??

i ... szerokiej drogi :D
3VZ.pl

ave409

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 01 Kwietnia 2006, 09:20:00 »
HEY!

Ja mam lepszy pomysł. Moja AVE I miala normalne żółte żarowki. Wymienilem je na Tungsram Megalight 50% i swiecą 20 mterów dalej, jesniejsze i koszt to trochę ponad 50 zł.
Własnie to zdjęcie obok ukazuje światło tych zarowek.
Nie ma co sie zastanawiac nad ksenonami. Wsadz zarowki xenonowe philipsa za 200 zł i po sprawie :)
Albo jakies philipsa żółte to mocniejszej mocy.

Pozdrawiam

Offline bbartek22

• Toyot Spamer

arczic

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 06 Maja 2006, 19:44:55 »
Witam. mam taki problem z czujnikiem... raz swiatla swieca tak wysoko ze wszyscy mrogaja mi dlugimi a teraz swieca tak krotko ze jazda w nocy jest praktycznie nie mozliwa. Czy spotkal sie ktos z Was z takim problemem??
chyba najlepszym rozwiazaniem bedzie wycieczka do ASO...
wogole z swiatlami ksenonowymi w ave jest cos nie tak.... jezdzilem wieloma autami z ksenonami i swicily dosyc wysoko i super oswietlaly droge a w ave sa ustawione bardzo nisko i oswietleni drogi nie jest dla mnie satysfakcjonujace...

ave409

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 06 Maja 2006, 20:08:48 »
ja w T22 regulace wysokosci mam przy kierownicy, mozliwe ze Ty tez, ale trzeba poszukac, nie mozliwe zeby w T22 bylo a T25 nie ?  ???

lukigondi

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 06 Maja 2006, 21:11:43 »
arczic ma ksenony. Przy światłach ksenonowych masz zamontowny czujnik położenia auta (np. do wahacza) Auto cały czas reguluje wysokość świateł ;)

arczic

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 07 Maja 2006, 01:05:55 »
ja wiem ze jest regulacja automatyczna i wiem ze zalezy od polozenia ale na prostej drodze bez pasazerow ani bagazu swiatla swieca tak krotko ze w nocy jazda jest nie mozliwa no chyba ze 20km/h.... i w tym jest problem

darku

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 18 Maja 2006, 23:02:42 »
sprawdzcie tylny czujnik tam lubi dostawac sie woda w złacze:)

arczic

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 19 Maja 2006, 07:26:03 »
okazalo sie ze sa 2 czujniki, z przodu autka i z tylu... awarii ulegl czujnik przedni... zostal wymieniony i przez jeden dzien wszystko bylo ok... wczoraj znowu zaczelo cos szwankowac i swiatla sieca strasznie wysoko, oslepiajac kierowcow jadacych z naprzeciwka  >:(... poraz kolejny musze sie udac do ASO i poprosic aby zrobili to raz a porzadnie bo nie chche mi sie wierzyc ze po jednym dni czujnik zonwu ulegl awarii. dziwna sprawa :-\

mmisiek75

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 19 Maja 2006, 15:54:00 »
Czesc,
W mojej T25 swieca tez dosc nisko i bylem zaskoczony gdy sie okazalo ze nie ma regulacji :(.
Pozdrawiam
Misiek

darku

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 19 Maja 2006, 20:03:41 »
Witam. Avens ma 2 czujniki jeden przedni i drugi tylni tak jak pisałem w złaczu(czyt. kostka) zbiera sie woda z powodu złej uszczelki. Podpowiedz w ASO zeby sprawdzili tylny czujnik:) Pozdrawiam

arczic

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 24 Czerwca 2006, 15:51:22 »
z tymi swiatlami jest u mnie ladny meksyk >:(.... najpierw wymienili czujnik przedni i przez tydzien bylo ok, po tygodniu znowu swiatla zaczely wariowac >:( wiec kolejna wizyta w ASO, okazalo sie ze tylni czujnik do wymiany.... wymienili tylni czujnik i przez jeden dzien bylo ok.... po jednym dniu swiatla znowu sieca baaaaardzo wysoko... szczerze mowiac mam juz dosyc wizyt w ASO, dziwne ze nie potrafia poradzic sobie z tym problemem...

jackk7

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 14 Lipca 2006, 01:09:43 »
Czesc,
W mojej T25 swieca tez dosc nisko i bylem zaskoczony gdy sie okazalo ze nie ma regulacji :(.
Pozdrawiam
Misiek
serwis może podnieść nieco.
moje xenony swiecily nisko jak wszystkim. Przy przegladzie podniesli troche. Roznica jest zauwazalna,
chociaz nadal uwazam ze sa troche "niskie"

Strusiek

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 18 Października 2006, 21:16:29 »
Witam forumowiczów.

Chciałem zasięgnąć opinii. Podobno technologia HID w światłach powinna być dużo lepsza niż tradycyjne żarówki. Otóż w mojej Avce światła mijania (Xenony) świecą bardzo słabo. Dla porównania w Carinie na tradycyjnych żarówach oświetlenie jest o niebo lepsze. Czy światła w Avensis takie po prostu są, czy czeka mnie wizyta w serwisie. Proszę o opinię.

Pozdro.
Strusiek

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 18 Października 2006, 22:19:51 »
Czeka Cie wizyta w serwisie. Do ustawienia światła a do sprawdzenia /i pewnie wymiany/ czujniki obciążenia samochodu poziomujace snop światła. Opisay przez Ciebie problem to typowa bolączka T25 ze światłami ksenonowymi. Był już taki temat na forum - jak znajdę to scalę Ci go w całość... :cool:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl