Autor Wątek: dymi auris d4d  (Przeczytany 21746 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
Odp: dymi auris d4d
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Lutego 2011, 14:06:04 »
nie 3 a 2km ;) i chyba nie zmierzone a w przypadku podejrzenia usterki 1m może dawać złudzenie 10 :P
ale to w sumie bez znaczenia... w google znalazłem podobny temat na forum avensisa i w tych wcześniejszych wersjach dymienie było słabsze ale częstsze... później zmieniano soft na taki przy którym dymienie nie następuje tak często ale za to znacznie dłużej i intensywniej*... zakładam że teraz wszystkie Toyki wychodzą już z tym 'drugim' oprogramowaniem :)

dlatego IMHO tak :)

*http://tnij.org/kioq

Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

greg64

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Lutego 2011, 14:12:04 »
Raczej dopalanie powinno chyba następować raz na kilka tysięcy kilometrów, a nie przy każdej podróży , po kilku kilometrach jazdy., potem zanikać i znowu się pojawiać. Może to są jakieś dodatkowe dawki paliwa, które komputer każe podać do dpf, mimo, że jest on w miarę czysty, albo następuje bardzo szybkie zatkanie filtra i dlatego takie częste dymienie. Jak sprawdzić dpf?

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Lutego 2011, 14:34:33 »
Raczej dopalanie powinno chyba następować raz na kilka tysięcy kilometrów, a nie przy każdej podróży , po kilku kilometrach jazdy.
to zależy raczej od zanieczyszczenia filtra a nie ilości kilometrów :)
zrób dłuższą trasę i interwał powinien być większy :)
dodatkowo o ile się nie mylę dpf wypala się przy odpowiedniej temperaturze więc jeżdżąc na krótkich odcinkach i delikatnie obchodząc się z gazem dpf ma 'problemy' żeby się oczyścić...
Może to są jakieś dodatkowe dawki paliwa, które komputer każe podać do dpf, mimo, że jest on w miarę czysty.
może ;) ale to by chyba po spalaniu było widać jak by za dużo/za często tego paliwa lało...

i siakiś artykuł o dpf (także w Toyotach):
http://moto.wp.pl/kat,15953,title,Diesel-koszty-o-ktorych-sie-nie-mowi,wid,12186539,wiadomosc.html?ticaid=1bd0f
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2011, 14:47:06 wysłana przez Carinka1.6 »
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

greg64

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Marca 2011, 22:47:26 »
Witam ponownie. Kilka dni temu zmienili mi w ASO w ramach akcji wymiany oprogramowania w niektórych toyotach oprogramowanie. Męczyli się strasznie , bo cała procedura trwała ok. 3 godzin, ale stwierdzili, że wgrane jest najnowsze oprogramowanie do tego modelu i problem dymienia powinien ustać. Rzeczywiście wracając z ASO do domu (70 km)-zero dymienia, spalanie niższe o 1,5l na trasie(było 6,8, teraz 5,0l). Wydawało się, że rewelacja. Następnie żona jeździła odcinki 10km, 17km i dymienia nie było, chociaż spalanie zaczęło wracać do większego. Po trzech dniach od wymiany softu problemy wróciły, czyli zaczęło się przedymianie co kilka kilometrów i dość duże spalanie. Dodam, że wyjwżdzając z ASO miałem silnik nagrzany. Patrząc na to wynika, że są to jednak problemy z dpf. Coś z nim muszę zrobić (szkoda, że nie potrafią go wyprogramować, o emulatorach czytałem,że to tylko półśrodek). Co polecacie?

Offline ArteK86

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Marca 2011, 23:09:26 »
Usunięcie filtra(fizycznie i programowo), każdy ogarnięty tuner Ci to powienien zrobić - koszty niemałe ale problemu brak :).
> Moja Carina <

"The only thing necessary for the triumph of evil, is for good men to do nothing" - Edmund Burke

greg64

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Marca 2011, 23:28:51 »
Przewertowałem już chyba cały internet i wysyłałem kilka zapytań. Na chwilę obecną do sterowników Denso, a taki stosuje toyota nie ma możliwości zmiany oprogramowania. Ponoć tylko emulator imitujący filtr dpf, ale są opisy, że to jest niepewne rozwiązanie.

Offline ArteK86

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Marca 2011, 00:09:44 »
link1 link2 link3 - tyle udało mi sie znaleźć na szybko.

Ogólnie ja bym się udał do jakiegoś porządnego diagnosty i potwierdził ewentualne obawy, potem martwiłbym się jak naprawić problem.
> Moja Carina <

"The only thing necessary for the triumph of evil, is for good men to do nothing" - Edmund Burke

greg64

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Marca 2011, 23:39:17 »
Zastanawiałem się nad usunięciem dpf, ale dzisiaj po pomiarach komputerem okazało się , że pokazuje dpf -ok, róznica ciśnień mała, czyli nie powinien dopalać. Po 2-3 minutach jazdy zaczyna kopcić, na komputerze pokazuje okresowe bardzo krótkie czasy wtrysku dodatkowego i dlatego jest dymienie i większe spalanie. Te wtryski pojawiają się na krótko i co jakiś czas. Czasami następują dłużej i temperatura rośnie ale tylko z 240 do 350 i dalej nie rośnie, są przerywane wtryski. Wygląda to bardzo dziwnie-to zachowanie piątego wtryskiwacza. Z drugiej strony skoro by lał, to dlaczego po zmianie softu przez 200km nie dymiło, a teraz okrutnie.Muszę chyba znależć kogoś do sprawdzenia tego piątego wtrysku- jeśli to on. Myślę też, aby na krótko odpiąć piąty wtrysk i zobaczyć co z dymieniem, oczywiście tylko na krótko, bo inaczej to zapcha się dpf. Jak myślicie co to za usterka?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl