Autor Wątek: Usunięcie Filtra Cząstek Stałych  (Przeczytany 11797 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rawa

• Gość
Usunięcie Filtra Cząstek Stałych
« dnia: 22 Lutego 2011, 21:26:21 »
Witam. Ostatnio sporo czytałem o filtrze cząstek stałych (DPF). Mam corollkę verso z 2006r. 2.2 d4d 177KM. Moje pytanie czy jeżeli wymontuje się taki filtr z mojego autka to rzeczywiście spalanie spadnie a moc trochę wzrośnie? I jakie mogą być konsekwencje takiego demontażu? Pozdrawiam.

Offline pit

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Usunięcie Filtra Cząstek Stałych
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lutego 2011, 08:04:30 »
Witam.A czy z filtrem dzieje się coś złego?Są w sprzedaże tzw.emulatory ale to ostateczność,moim zdaniem uzasadnione przy silnikach wyeksploatowanych .Pozdrawiam.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lutego 2011, 08:06:51 »
Tak jak już pit napisał po pierwsze chyba Ci wywaliłoby Check i aby tego uniknąć trza by dołożyć jakiś emulator.....
Obi

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lutego 2011, 08:08:48 »
Filtr Cząstek Stałych wymienia się na nowy jeśli przekroczy 100kkm przebiegu ( o ile dobrze pamiętam ) a nie usuwa się. To nie katalizator, że kawałek rury wspawasz

rawa

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lutego 2011, 11:19:36 »
Przejechane mam dopiero 75000 km, ale podobnie jak było poprzedniej zimy przy wiekszych mrozach co jakis czas pojawia sie dymek niebieskawy przy starcie z pod swiateł.

rawa

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Marca 2011, 09:38:29 »
Byłem u mechanika z Toyoty. Podłączył autko pod komputer i wszystko o.k <taniec> Sprawdził jeszcze EGR t.j oczyścił go ( syfu tam było co niemiara - nasze niby dobre polskie paliwa). Najlepsze jest to, że tankuję paliwo odsiarczone t.j STATOIL, albo z DTL na SHELL - czyli żaden syf. I jak już pisałem po oczyszczeniu zaworu EGR dymienie zniknęło, jak ręką odjął. podobno taki zawór powinno się oczyszczać raz do roku.   

Offline pit

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Marca 2011, 11:06:13 »
Byłem u mechanika z Toyoty. Podłączył autko pod komputer i wszystko o.k <taniec> Sprawdził jeszcze EGR t.j oczyścił go ( syfu tam było co niemiara - nasze niby dobre polskie paliwa). Najlepsze jest to, że tankuję paliwo odsiarczone ....................

Witam.Kol. rawa rozmawiałem ze znajomym z Politechniki który opracowywał doświadczenia nad paliwami i katalizatorami m.in. do silników zasilanych ON i na moje pytanie czy uzasadnione jest tankowanie t.zw. paliw premium stwierdził jednoznacznie ,że normy dot.zwykłego ON na zawartość siarki spełniają wszystkie paliwa na rynku.Wystarczy tylko aby dystrybutorzy  tej normy dotrzymywali.Puki co sam tankuje verwę i jest ok.Pozdrawiam.

Offline pit

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Stycznia 2012, 19:42:00 »
Witam.Dziś po raz pierwszy widać było dym za moja Toyotką,czyli system oczyszczania zadziałał z tym,że trasa nie była zbyt długa,a silnik dopiero co zdążył się nagrzać.Troszkę mnie zaskoczyło,bo nie zapaliła się żadna kontrolka i cała operacja trwała na raty ,czyli dymmm ,czysto mniej dymu czysto ,dymek i czysto .Wczoraj przy tankowaniu dolałem anty żel castola ,polecony jako właściwy do dcat,i początkowo myślałem ,że dymienie jest  spowodowane przez dodatek , ale niby czemu,skoro diesel rządzi się zimą swoimi prawami to trzeba się dostosować do aury czyli niskich temperatur .Pozdrawiam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl