Autor Wątek: Szarpanie na gazie po paru km  (Przeczytany 11671 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

thomaz

• Gość
Szarpanie na gazie po paru km
« dnia: 25 Lutego 2011, 20:07:45 »
Witam
Mam dziwny problem.Po przejechaniu kilkunastu km na gazie zaczyna mi szarpać auto zwłaszcza przy przyspieszaniu.
Muszę wtedy przełączać na benzynę.Przewody zapłonowe były wymieniane , kopułka też.Na benzynie nie mam żadnego
przerywania.Gazownik nie wiedział co to może być.Podejrzewam , że to jakieś sprawy elektryczne.Czy to może być
mapsensor?
Pozdrawiam

Robsajson

• Gość
Odp: Szarpanie na gazie po paru km
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lutego 2011, 20:25:38 »
Masz mikser czy sekwencję?Kiedy wymieniałeś filtr gazu i kiedy robiłeś cokolwiek przy parowniku?

thomaz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lutego 2011, 21:38:24 »
Mam chyba mixer.Parownik był kupiony rok temu , jakiś taki tańszy za około 200 w sklepie.
Zrobiłem na nim z 30000km.Auto to carina e 2.0gli.

thomaz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lutego 2011, 21:40:21 »
Wymieniany był filterek w parowniku.Troche to dziwne że gazownik nie wiedział co to może być.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lutego 2011, 21:44:17 »
W parowniku jest taka śruba do spuszczania syfu i przez niego membrany sztywnieją i może być taki efekt.Jak się silnik na benzynie sprawuje?Gazownicy to by pół instalacji zaraz wymienili.Widze ,że problem pojawia się po nagrzaniu silnika więc podejrzewam problem w silniku a nie w LPG.Ja miałem takie objawy ale na Pb też szarpało.Po czyszczeniu przepustnicy i zaworu Isc oraz regulacji instalacji wszystko wróciło do normy.

thomaz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lutego 2011, 21:47:53 »
Na benzynie jest ok.Są jakieś nierówności do 2000obr ale nie szarpie przy przyśpieszaniu.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lutego 2011, 21:51:15 »
Ja bym się przyczepił parownika i niewłaściwej mieszanki.podaje za mało lub za durzo gazu i silnik nie domaga.Jakiej firmy masz parownik?

thomaz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lutego 2011, 21:58:29 »
Jakiś włoski , teraz nie mam jak sprawdzić.Podejrzewam , że w warsztacie nie mieli jakiegoś zamiennego parownika
żeby sprawdzić.Chyba trzeba będzie pojechać do innego gazownika.To jest jakiś zapewne najtańszy parownik bo lepsze to pewnie
z 400zł kosztują?

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Lutego 2011, 22:11:03 »
A świece były sprawdzane?
Parownik to Lovato pewnie.Spróbuj tą śrubę ,która jest zaznaczona strzałką troche wykręcić,tak z pół obrotu i sprawdź czy przestanie szarpać.Jak objaw się nasili to wkręć ją o cały obrót i wtedy też zobacz jak się jeździ.To jest śruba dawkowania gazu.

« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2011, 22:14:25 wysłana przez Robsajson »

thomaz

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Lutego 2011, 22:22:10 »
Ok jutro się zobaczy.U mnie trochę inaczej wygląda ale chyba tej samej firmy.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Lutego 2011, 22:34:56 »
Te parowniki różnie wyglądały ale zasada działania jest ta sama.

thomaz

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Lutego 2011, 23:41:28 »
Świece są nowe

thomaz

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Lutego 2011, 15:46:45 »
Na benzynie zauważyłem czasem lekkie szarpanie ale nie takie jak na gazie.
Jak już się rozgrzeje po około 10 km to na gazie strasznie się dławi i są wybuchy
aż strach jechać.Właśnie to dziwne że jak się rozgrzeje to zaczynają się te szarpania.Jak by było coś w silniku to chyba od razu po uruchomieniu by szarpało.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Lutego 2011, 16:08:37 »
Masz z ubogą mieszankę na wysokich obrotach.Zrób tak jak Ci mówiłem z tą śrubą a jak nie chcesz niczego sam robić to podjedź do gazownika na regulację wysokich obrotów.Poproś go ,żeby przy okazji spuścił syf z parownika.
Po wymianie parownika pierwszą regulację robi się po 2 tysiącach km a okresowe co 10kkm.
Silnik przeważnie lepiej działa jak jest na ssaniu niż jak się rozgrzeje.

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Lutego 2011, 16:39:13 »
Jeszcze (mała) możliwość taka, że ci nie dogrzewa parownika - mało płynu chłodzącego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl