Autor Wątek: 3fz-fe przebiera na benzynie, na gazie bez zarzutów  (Przeczytany 3829 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rads_ m

• Gość
3fz-fe przebiera na benzynie, na gazie bez zarzutów
« dnia: 27 Lutego 2011, 19:29:34 »
Witam serdecznie. Parę miesięcy temu po wybuchu gazu wygięła mi się ośka w przepływomierzu. W poprzednim moim poście dostałem od was przydatne rady związane z wyżej wymienionym. Skończyło się na wymianie przepływomierza. Dostałem taki sam (o tym samym nr co mój) przepływomierz z Lexusa. Między czasie wymieniłem świece (denso) oraz przewody WN (NGK). Mam instalację gazową 2 generacji i autko po wymianie ww chodzi równo i nie ma obaw o wystrzały. Jednak pozostał problem z benzyną mimo zmiany świec i przewodów.

Po wystrzale gazu i uszkodzeniu przepływomierza samochód nie chciał chodzić na benzynie nie trzymał obrotów, po wymianie przepływomierza na ten sam typ sprawa zmieniła się samochód trzymał już obroty, ale nie miał tyle mocy co wcześniej, a także w obszarze obrotów od 1-2 odczuwalne były wstrząsy-przebierał.
Między czasie czytałem na amerykańskim forum o ustawieniu przepływomierza. Stwierdziłem, że w związku z tym, iż lexus ma inny dolot może mieć inaczej ustawiony naciąg sprężyny (po zdjęciu plastikowej osłony przepływki widać ząbki no i kombinowałem z ustawieniem 'optymalnego' naciągu). Jednak to nadal nie było tak jak powinno zakres obrotów w którym przebierał znacząco się zmniejszyło bo tak od 1500-2000. Lecz pozostawałem niezadowolony.

Nadszedł czas, że podirytowany zebrałem się w sobie na zakup przewodów i świec. Co się okazało ostatnia fajka była uszkodzona wewnątrz nie miała dobrego przejścia no i jeszcze co mnie zaskoczyło jedna świeca była nie dokręcona.. Stwierdziłem, że to mogło być przyczyną moich problemów.

Jednak po wymianie ww problem pozostał. Silnik (na benzynie) przebiera w przedziale 1500-2000obrotów i jest znacznie słabszy w porównaniu z gazem. Co ważne problem ten nie występuje na gazie (który jak mi się zdaje jest bardziej wrażliwy na sprawy zapłonu) - chodzi równo w każdym zakresie obrotów wkręca się i ma moc.

Proszę was o jakieś sugestie co jest nie tak, co sprawdzić, co podregulować itp. Z góry dziękuje za pomoc!

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: 3fz-fe przebiera na benzynie, na gazie bez zarzutów
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Lutego 2011, 22:33:09 »
Nie bardzo rozumiem, o co chodzi. Nogami przebiera ? Czy może korbowodami ?

Z zasady bez szerokopasmowej lambdy nie grzebałbym w AFM, ale może ja się nie znam, i ktoś potrafi przepływkę ustawić na oko/ucho, czy co mu tam jeszcze dawali.

Zacząłbym od całkowitego wywalenia tego gazu, wtedy doprowadziłbym auto do ładu na benzynie, i zaczął się dopiero interesować gazownią ( na wytrysku ).

3VZ.pl

rads_ m

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lutego 2011, 22:39:40 »
Pisząc przebiera miałem na myśli stwierdzenie, że nierówno pali (silnik skacze). Natomiast jeżeli chodzi o sekwencje to nie rozumiem dlaczego miałbym robić coś z aktualnym zasilaniem gazem, skoro nie ma z nim problemów instalacja jest prosta oraz części są tanie. A z doświadczenia wiem, że z sekwencją miałem więcej problemów niż pożytku.. spalanie w poprzedniej pontiacowej Vce mieściło się w granicach 16-22litrów przy spokojnej jeździe, a gazownicy nic nie potrafili na to wymyślić, problem z pękniętymi elektrozaworami itp. A może trafiłem na złych gazowników? Nie wiem, ale póki co wolę spokojnie (może z gorszą dynamiką i troszkę większym spalaniem) ale dojechać do celu na gazie.
Skoro piszesz, że mam dojść do ładu z benzyną to prosiłbym o jakieś konstruktywne wskazówki (oprócz tego żeby wywalić gaz i zająć się benzyną od początku).

Nie zajmuję się tuningiem więc nie posiadam w swoim warsztacie takiego kontrolera, jak widzisz szukałem wielu rozwiązań mojego problemu zanim zapytałem na forum. Post o ustawianiu AFM uznałem za dobrą wskazówkę w moim rozumowaniu dotyczącym tego, że mimo tych samych typów przepływki same ustawienie sprężyny mogło być różne..
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2011, 23:05:49 wysłana przez rads_ m »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lutego 2011, 08:52:25 »
No tak, jak zwykle koronne argumenty za mikserem : bo prosty i części tanie  <zolta>

Ale w sumie silniki też coraz tańsze, więc to rozumowanie chyba ma sens  <diabel>

Nie wiem, o jakiej V Pontiaca piszesz, ale 20 na 100 na V6 z automatem to nie jest jakiś wyczyn, zwłaszcza, jeśli V6 jest amerykańskie.

Zdecydowanie ustawienie sprężyny nie mogło być różne, i teraz trzeba by się zastanowić, ile nagrzebałeś w przepływce, i jak bardzo przeszkadza to silnikowi.

Konstruktywna wskazówka : wywalić gaz i doprowadzić benzynę do ładu.

Druga kostruktywna wskazówka : Na mój gust masz zapieczone wtryski. Przez "dobrą i tanią" instalację gazową.
3VZ.pl

owca

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lutego 2011, 19:42:10 »
http://mr2wiki.com/MKII/3vzfetune   -> ustawienia przepływomierza. Ja jednak poległem na samodzielnym ustawianiu - wymieniłem na kolejną używkę.

Co do gazu - piszesz, że nie ma z nim problemu, ale wcześniej ci buchnął tak że wygieło klapke przeplywomierza :) Miałem kiedyś identyczne problemy - wybuchł mi raz wygielo klapke. Rozkrecilem przekrywke, na czesci pierwsze, naprostowalem i oszlifowalem klapke tak aby luzno chodzila, ustawilem sprezyne, wynielem kopulke, swiece i przewody. Spokoj mialem na 3 miesiace po czym przy gwaltownym wyprzedzaniu tak buchnelo, ze az urwalo kawalek klapki i zablokowalo przepustnice w pozycji otwartej w czasie jazdy - niezbyt mile uczucie.

Co do tego, że nie chcesz inwestowac w instalacje - tez rozumiem :) Tak jak marcin zasugerowal, moga byc zapieczone wtryski - na forum jest gdzies instrukcja czyszczenia wtryskiwaczy.

Co do rozlegulowanej przeplywki, zerknij czy ci czasem nie kopci na czarno jak dodasz gazu ?

rads_ m

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lutego 2011, 20:24:23 »
Myślałem również o wtryskach, nie pisałem o nich gdyż nie chciałem abyście się sugerowali moją opinią (póki pogoda się nie polepszy to wleję płyn do czyszczenia wtrysków i pojeżdżę trochę na benzynie) w drugiej toyocie efekty były zauważalne, więc może i u mnie to się zda. Jeżeli nic się nie zmieni to zabiorę się za czyszczenie jak się trochę ociepli.

Z przepływką nie mam problemu, bo przed przestawieniem zaznaczyłem sobie poprzedni stan i jak już to zmniejszyłem trochę dawkę paliwa (bodaj 2 ząbki).

@owca znalazłem ten sam post własnie tymi ustawieniami kierowałem się. A silnik nie kopci po przestawieniu.

@marcinm a pontiac to byl trans sport 3.8..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl