Autor Wątek: Radio w Yarisie (F)  (Przeczytany 44497 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mjr

• Gość
Radio w Yarisie (F)
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Października 2004, 08:25:02 »
Zanim cokolwiek kupisz, to zastanow sie nad:
- zamontowaniem sprzetu w kieszeni > ZŁODZIEJE  :evil: - radio powinno nie powinno gubic ustawien po wyjeciu (odcieciu zasilania). W sumie mozna do kazdego dorobic podtrzymywanie 12V ale po co kombinowac jak mozna na etapie zakupu rozwiazac ten problem.
- koncowka mocy 4x45 MOSSFET - rewelacja bez koniecznosci dodatkowego piecowania.
- mp3 - audiofile powiedza, ze to profanacja ale 700MB (conajmniej 100 utworow!) dowolnie zestawionych przez siebie kawalkow daje swiety spokoj z tasowaniem plytkami CD gdzie, to zazwyczaj 2-3 utwory jest hiciorami a reszte przeskakujemy. Owszem mozna samemu sobie wypalic CD audio ale upchamy tam max 10-14 hiciorow. A zmieniarka to dodatkowy koszt.

A i tak 90% sukcesu, to glosniki  :-D

czuwaj!
mjr

GAK

• Gość
Radio w Yarisie (F)
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Października 2004, 12:05:25 »
Cytat: mjr

koncowka mocy 4x45 MOSSFET - rewelacja bez koniecznosci dodatkowego piecowania.

czyli to jest max 4x20RMS przy ogromnych znieksztalceniach gdzie slychac juz tylko lomot...  do czegos takiego trudno nawet dobrac dobre glosniczki bo wiekszosc zaczyna grac od 50W RMS
Cytuj (zaznaczone)

- mp3 - audiofile powiedza, ze to profanacja ale 700MB (conajmniej 100 utworow!) dowolnie zestawionych przez siebie kawalkow daje swiety spokoj...

no to jest rozwiazanie szczegolnie dobre dla tych ktorzy sluchaja muzy z koncowki mocy ktora jest w radiu... bo roznicy nie uslysza... ale jest inny problem... jak trzeba z kawalka nr 5 przeskoczyc na kawalek nr... 75 albo sluchac jak leci... i czekac cierpliwie na piosenke ktora sie chce uslyszec  ;)
Cytuj (zaznaczone)

A i tak 90% sukcesu, to glosniki  :-D

no zgadza sie ale cos je musi napedzic.... patrz pkt 1.

sam mialem przez pol roku podlaczony zestaw rozdzielny do radia... bylo spoko...
ale czad zaczyna sie po podlaczeniu koncowki...
g.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
Radio w Yarisie (F)
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Października 2004, 12:18:38 »
Cytuj (zaznaczone)
no to jest rozwiazanie szczegolnie dobre dla tych ktorzy sluchaja muzy z koncowki mocy ktora jest w radiu... bo roznicy nie uslysza... ale jest inny problem... jak trzeba z kawalka nr 5 przeskoczyc na kawalek nr... 75 albo sluchac jak leci... i czekac cierpliwie na piosenke ktora sie chce uslyszec  

po to sie tworzy katalogi - zeby tak nie skakac!;)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

GAK

• Gość
Radio w Yarisie (F)
« Odpowiedź #33 dnia: 17 Października 2004, 12:59:06 »
Cytat: Red_Point

po to sie tworzy katalogi - zeby tak nie skakac!;)

no moze... tylko raz mialem wieze z MP3 i nie wspominam tego najllepiej... mialem katalogi, wyszukiwanie,  itd... ale wszystko jakos trefnie chodzilo... bo jak mozna prawidlowo przedstawic strukture katalogow na 1 linijce 8-9 znakami wyswietlacza... ;)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
Radio w Yarisie (F)
« Odpowiedź #34 dnia: 17 Października 2004, 13:27:14 »
wiesz GAK,  to aqrat zalezy od radyjka!! u mnie w 9101 nie ma z tym problemu!:) przedstawia bardzo duzo informacji i jest proste wyszukiwanie zarowno po katalogu jak i po piosence!:)

alpina ma rowniez jedna linijke na wyswietlaczu a wyszukiwanie jest banalne!:)

nie mowie np o sony - ktore mialem wczesniej - bo to owszem masakara!:D

generalnie jak dla mnie mp3 to super rozwiazanie jesli chodzi o sprzet samochodowy!:)

mjr

• Gość
Radio w Yarisie (F)
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Października 2004, 21:13:58 »
Cytat: GAK

czyli to jest max 4x20RMS przy ogromnych znieksztalceniach gdzie slychac juz tylko lomot...  do czegos takiego trudno nawet dobrac dobre glosniczki bo wiekszosc zaczyna grac od 50W RMS

Wybacz ale kolega Artur nie pisal, że chce w swoim Yarisie 'łomotać' czy łupać tak głośno żeby pozbawiać kasy starsze sąsiadki na swojej ulicy przez wydawanie rent na zatyczki do uszu. Pytał o radio do samochodu a nie ciśnieniowy rozrusznik serca.
Przecie 50W RMS to juz raczej sluzy do zwracania na siebie uwagi niz do sluchania muzyki - przynajmniej ja nie widze nic w takim łomocie bez względu na jego 'jakość'.

Znajomy ma radio 4x50 na Mosfecie i bez koncowki mocy zaplacil za tylna szybe w Carinie sedan, bo se chcial przycisnąć  :-D

Nie dajmy sie zwariowac.
A żeby sie bawic w rzeczy gdzie 'wiekszosc zaczyna grac od 50W RMS' to najpierw trzeba zajac sie wygluszaniem auta, przekonaniu rodziny, że bagażnik jest przeznaczony na sprzęt audio a ciągłe powtarzanie 'słucham', 'przepraszam, czy możesz powtórzyć', itd.. nie jest spowodowane audiofilską nowomodą.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
Radio w Yarisie (F)
« Odpowiedź #36 dnia: 21 Października 2004, 00:18:59 »
ja powiem tylko tyle ze kazdy glosnik zagra duzo lepiej pod wzmakiem niz pod radiem - i tu nie ma co nad tym dyskutowac
a z ta szyba to nei rozumiem?? - chyba jakis zamroczony jestem:/

co do bagaznika to bez problemu w aucie wielkosci yarisa *szczegolnie w nim) mozna umiescic dwa wzmacniacze wogole nie zagladajac do bagaznika i nie zminiejszajjac w szczegolny sposow funkcjonalnosci auta - wystarczy pomyslec!:)

Radek

• Gość
Radio w Yarisie (F)
« Odpowiedź #37 dnia: 21 Października 2004, 10:15:19 »
Cytuj (zaznaczone)
Znajomy ma radio 4x50 na Mosfecie i bez koncowki mocy zaplacil za tylna szybe w Carinie sedan, bo se chcial przycisnąć

Proszęo wyjasnienie? bo tez nie załapałem

mjr

• Gość
Radio w Yarisie (F)
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Października 2004, 10:29:54 »
no dobrze,
wybił sobie tylną szybępoprzez zbyt głośne słuchanie radia.

mjr

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
Radio w Yarisie (F)
« Odpowiedź #39 dnia: 30 Listopada 2004, 00:08:21 »
Cytat: GAK

No nie przesadzajmy - prawdziwe 50W to juz chyba jest przekroczony próg bolu a na dluzsza mete uszkodzenie sluchu ;-)

A teraz na serio - mam pytanko. Czy da sie jakos z firmowego odtwarzacza CD wyprowadzić sygnał na wzmacniacz? Zależy mi żeby nie kupować nowego radia (złodzieje - 2 razy sie pozbyłem radia w seicento i mi sie odechcialo...). Tylko czy w takim wypadku jakość będzie satysfakcjonująca? Na pewno gorsza niz przy drugim odtwarzaczu z wyjsiem na wzmacniacz... ale o ile? Teraz glosniczki graja sympatycznie, ale na pewno mogą lepiej...
Seat Leon Cupra :D

Offline Gosiek

• Toyot Chodzacy
Radio w Yarisie (F)
« Odpowiedź #40 dnia: 30 Listopada 2004, 08:45:58 »
Cytat: Sober

A teraz na serio - mam pytanko. Czy da sie jakos z firmowego odtwarzacza CD wyprowadzić sygnał na wzmacniacz? Zależy mi żeby nie kupować nowego radia (złodzieje - 2 razy sie pozbyłem radia w seicento i mi sie odechcialo...). Tylko czy w takim wypadku jakość będzie satysfakcjonująca? Na pewno gorsza niz przy drugim odtwarzaczu z wyjsiem na wzmacniacz... ale o ile? Teraz glosniczki graja sympatycznie, ale na pewno mogą lepiej...

Pogadaj z Janooopem on ma pod seryjne radyjko zamontowany zestaw audio i gra to ślicznie

Posrednio na ten temat znajdziesz trochęinformacji tu: http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?t=191

MaLy_RaDeK

• Gość
Radio w Yarisie (F)
« Odpowiedź #41 dnia: 30 Listopada 2004, 09:24:17 »
Wystarczy kupic specjalny adapter.
Nawet w Media mozna go dostac. Kosztuje jakies 60 - 100 zl.
Na jakosci raczej duzo nie stracisz.

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
Radio w Yarisie (F)
« Odpowiedź #42 dnia: 01 Grudnia 2004, 23:12:59 »
Cytat: MaLy_RaDeK
Wystarczy kupic specjalny adapter.
Nawet w Media mozna go dostac. Kosztuje jakies 60 - 100 zl.
Na jakosci raczej duzo nie stracisz.

Dzieki za info! Co do jakosci to pewnie sie nie przekonam dopoki sobie tego nie sprawie ;-) Janoop tez twierdzi ze jest ok. Tylko w sumie nie wiem czy jest sens dodawać wzmacniacz przy systemiku 16,5 z przodu... Przypuszczam ze mialoby to sens jesliby ktos dorabial w bagazniku jakis basik... Jak myslicie? Czy jakosc dzwieku duzo by wzrosla przy samych glosnikach z przodu?

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
Radio w Yarisie (F)
« Odpowiedź #43 dnia: 01 Grudnia 2004, 23:30:05 »
:D jak dasz wzmaka do samego zetawu przedniego to sie zdziwisz ze to tylko on gra!!!
nawet sie nie zastanwiaj!! - radio to naprawde bardzo kiepskie zrudlo 'mocy'!! radio to jedynie zrudlo 'dzwieku' i niech tak lepiej zostanie!!

stosujac wzmacniacz do 16stek zyskasz bardoz wiele i sam sie zdziwisz ze gra to az tak dobrze - co byloby nie do osiagniecia bez wzmaka!!

osobiscie w nowym aucie suba juz nie bedidze u mnie - tylko 2x16 na drzwi - i uwiesz mi ze w takiej konfiguracji basu napewno nie zabraknie - mowie oczywiscie o normalnym, glosnym sluchaniou - a nie o naglasnianiu okolicy!!

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
Radio w Yarisie (F)
« Odpowiedź #44 dnia: 02 Grudnia 2004, 00:09:46 »
Cytat: Red_Point
:D jak dasz wzmaka do samego zetawu przedniego to sie zdziwisz ze to tylko on gra!!!
nawet sie nie zastanwiaj!! - radio to naprawde bardzo kiepskie zrudlo 'mocy'!! radio to jedynie zrudlo 'dzwieku' i niech tak lepiej zostanie!!

stosujac wzmacniacz do 16stek zyskasz bardoz wiele i sam sie zdziwisz ze gra to az tak dobrze - co byloby nie do osiagniecia bez wzmaka!!

osobiscie w nowym aucie suba juz nie bedidze u mnie - tylko 2x16 na drzwi - i uwiesz mi ze w takiej konfiguracji basu napewno nie zabraknie - mowie oczywiscie o normalnym, glosnym sluchaniou - a nie o naglasnianiu okolicy!!

No dokladnie - kolesie naglasniajacy okolice to zenada ;-) Wlasciwie to to seryjne radio i tak nie gra tak tragicznie jak by mozna sie spodziewac (po FL jest panasonic a nie hitachi, moze dlatego?). Do grania na postoju w zupelnosci wystarcza ;-) Niestety na trasie przy wiekszych predkosciach to juz jest gorzej, ale tez nie tragedia.

Różnicy po zainstalowaniu wzmaka sie naturalnie spodziewam, boje sie tylko troche tego konwertera z wyjsc glosnikowych :/ To takie troche nieaudiofilskie rozwiazanie :roll: Dodatkowo przy samych glosnikach w drzwiach niestety troche brzecza szybki :/

A jaki wzmacniacz do takiej konfiguracji moglbys polecic? Najlepiej cos waskiego zeby sie zmiescilo pod fotelem kierowcy... W takim razie wystarczylby jakis solidny dwukanalowy. Pozdrawiam!

Wystarczylo by cos takiego? MAGNAT THE ROCK 400  albo AUDISON SRX2 czy moze raczej warto zainwestowac w coś z tej polki AUDISON SRX2S ?

Acha, oba Audisony mają wejścia "głośnikowe" więc można by bezpośrednio podłączyć z radyjkiem, cool  :-DD

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl