Autor Wątek: Klocki i tarcze hamulcowe w Aurisie.  (Przeczytany 201424 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline yetix

• Toyot Pełzający
  • **
Klocki i tarcze hamulcowe w Aurisie.
« dnia: 08 Marca 2011, 19:36:27 »
Witam co myślicie o tych tarczach
http://allegro.pl/tarcze-trw-toyota-auris-corolla-2006-przod-tarcza-i1476136489.html? i klockach TRW ? i pytanie czy warto dawać nowe klocki do tarcz jeśli obecne są po przebiegu góra 5tyś ?

dzięki za podpowiedzi pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2011, 21:44:55 wysłana przez eddie »
Toyota Auris 1.4 D4D 2008r wersja Terra

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
Odp: Klocki i tarcze hamulcowe w Aurisie.
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Marca 2011, 09:58:15 »
Trw/lucas ma dobrą opinie, ale można też trafić na bubla.
Jakbyś brał z allegro to sprawdź czy na pewno do twojego aurisa - te z wlk brytanii i z japonii mają różne hamulce.

Co do zmiany klocków hmm - najlepiej jak się kupuje i zakłada komplet - szkoda, że to wcześniej nie zostało zrobione. Może tarcze się nie starły jeszcze do końca i można pojeździć. Jaka grubość pozostała tarcz?

Offline yetix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Marca 2011, 10:16:30 »
Grubość tarcz dokładnie nie wiem, ale najprawdopodobniej są krzywe. Dziś jadę do mechanika i zdam relacje. hmm kupiłem samochód miał 105 tyś serwis do końca ponieważ kupiony od dilera Toyoty z tylu założyli nowe tarcze i klocki a z przodu tylko klocki, tak myślę. Pozdrawiam.

oldGreg

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Marca 2011, 10:45:30 »
Jesli tarcze nie byly wczesniej zmienione to 105 tys jest dobrym momentem na wymiane :-) Jak Jarod wspomnial najlepiej kupowac komplet z klockami. Co do "oryginalnych" czesci z Allegro/Ebaya to uwazaj bo sie kiedys przejechalem jak kupilem "oryginalne swiece NGK". Dokladnie dopytaj sprzedajcego i jak zacznie krecic to podziekuj.

Offline yetix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Marca 2011, 11:29:32 »
Właśnie nie wiem czy zostały zmienione ale myślę ze były już zmieniane ponieważ zz tyłu są nowe, a jak wiadomo przód mocniej się zdziera.

Bylem u dwóch mechaników i mówią ze krzywe tarcze.

ile mm ma nowa tarcza i przy ilu trzeba wymieniać ?
i jakie tarcze ate? lucass ? trw ?

pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2011, 11:54:22 wysłana przez yetix »

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Marca 2011, 12:30:49 »
TRW Lucas bedzie pewnie dobrym wyborem. 2 lata temu do swojej Cariny wrzucilem TRW. Hamowalo super. Jedynie co to klocki jakies twarde byly, bo piszczaly. Wymienilem na Bosch i jest porazka..

Cena/jakosc TRW jest dobra. Powinienes byc zadowolony. ;)
cZŁOwiek  .. zło jest w każdym z Nas ..

Offline yetix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Marca 2011, 13:32:56 »
dzięki dzięki

czekam na dalsze opinie

centerek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Marca 2011, 10:00:07 »
Witam!
            Mam pytanie czy zjeździć klocki do czujnika, czy wymienić wcześniej.
Na przeglądzie jesienią mechanik sugerował mi, że klocuszki wytrzymają max 5000km jeszcze, co nastąpiło już, ale nie ma odgłosu przy hamowaniu.
      Boję sie aby nie porysowac mocno tarcz jak było to kiedys w porzedniku corolii E12, gdy skończył się materiał cierny, oraz czy nie wypadną one z zacisków...

Mała prosba, pytanie czy brać optifit toyoty, czy toyota bosh, moje  oryginalne-wytrzymały 43000km!!!!, a może trw? robieznośc w cenach -Aso 400 zł do 250 +wymiana u jakiegos domorosłego mechanika za 50 zł. Słyszałem  tez, że mało wprawany może pozrywć czujniki do ABSu.
pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: 15 Marca 2011, 10:11:21 wysłana przez centerek »

oldGreg

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Marca 2011, 11:47:29 »
Przed liftem byly montowane 2 rodzaje zaciskow: Bosch i Akebono wiec najpierw upewnij sie ktore masz bo klocki sa rozne. Co do samych klockow to wg uznania na rynku zamiennikow z dobrych jakosciowo widzialem Bosch, ATE, pagid czy newet EBC green/red stuff  :-)

centerek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Marca 2011, 23:25:04 »
Niesety albo i moze stety klocki okazały sie jeszcze dobre na conajmniej 15 tys km wiec serwis nie wymienial poczyscil tylko zaciski ...pozdro

Offline aurum

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Sierpnia 2011, 20:25:01 »
Mam podobne pytania jak centerek kilka miesięcy temu. Czy ktoś z Was już wymieniał klocki? jeśli tak, to jakie wybraliście i jakie radzicie? Chciałbym wybrać takie, które są dobre i nie piszczą jak oryginalne. Co sądzicie o klockach oferowanych przez ASO, np. Optifit? Czy one też piszczą?
z góry dziękuję za odpowiedzi.
toyota auris 1,6 dual vvt-i, PREMIUM 2008
hyundai ix35 2013

oldGreg

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Sierpnia 2011, 11:07:05 »
Moje klocki byly wymienione tylko nie wienm kiedy i jak. Przejechalem 45 tys km i kilka dni temu kola byly zdejmowane bo zakladalem opony. Chcialem zeby zerkenli tez na hamulce i koles powiedzial ze klocki sa nowe  :-o. Sparawdzielm wydruki z ASO i nigdzie nic nie bylo tylko na drugim serwisie stan zurzycia byl 45% a na ostatnim 5% (wczesniej nie zwrocilem uwagi). Widocznie wymienili za ktoryms razem jak cos robili i oczywiscie nie odnotowali na wydruku.

centerek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Października 2011, 08:06:36 »
załozone sa klocki toyoty -bosh, cos kolo 550zł za komplet przód i tyl!!!

Offline aurum

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Października 2011, 22:01:58 »
też się nad nimi zastanawiałem. a jak jest z ich jakością? czy pojawiły się już piski i czy w razie ich się pojawienia ASO gwarantuje darmową "interwencję"? w aurisie chyba takie oryginalnie montowano, prawda?
toyota auris 1,6 dual vvt-i, PREMIUM 2008
hyundai ix35 2013

centerek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Października 2011, 12:18:46 »
nic nie piszczy...aso to aso zadne tam cuda

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl