Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578714 razy)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2610 dnia: 09 Maja 2021, 22:45:56 »
o....m.
....

i......).
....... Eneos jest dostawcą Toyoty, i w wielu pojemnikach ze znaczkiem TGMO znajdziemy jego produkty, ......

Skąd masz takie sensacyjne informacje że to Eneos jest dostawcą TGMO ?
Jakieś link ? Cokolwiek ?  :o
A wg Ciebie od kogo w Japonii Toyota kupuje oleje?
https://www.eneos.us/toyota/

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #2611 dnia: 09 Maja 2021, 22:54:14 »
Eneos 0w20 i TGMO 0w20 to inne oleje. Wystarczy spojrzeć w kartę.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2612 dnia: 09 Maja 2021, 23:00:49 »
A ktoś napisał, że te same?

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2613 dnia: 09 Maja 2021, 23:08:03 »
Nikt. Ale dalej nie wyjdzie, że da się zakupić TGMO w innym tańszym opakowaniu , w tym przypadku Eneos.

Z tego co tu pisali to producentem TGMO  był też Mobil Exxon i podobno Total

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2614 dnia: 09 Maja 2021, 23:14:24 »
...i nic w tym dziwnego, bo firmy często zmieniają dostawców i zależy to też od lokalizacji. Dla EU może to być np. TOTAL, a na Amerykę już Mobil itp.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #2615 dnia: 09 Maja 2021, 23:26:08 »
o....m.
....

i......).
....... Eneos jest dostawcą Toyoty, i w wielu pojemnikach ze znaczkiem TGMO znajdziemy jego produkty, ......

Skąd masz takie sensacyjne informacje że to Eneos jest dostawcą TGMO ?
Jakieś link ? Cokolwiek ?  :o
A wg Ciebie od kogo w Japonii Toyota kupuje oleje?
https://www.eneos.us/toyota/

Może w Japonii tak.
Ale mnie interesuje jaka firma dostarcza oleje TGMO np. 0W20 są w Polskim ASO. 
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #2616 dnia: 09 Maja 2021, 23:27:30 »

A gdzie można znaleźć kartę oleju 0W20 TGMO ?  :o
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #2617 dnia: 10 Maja 2021, 01:12:47 »
No to tutaj też powinno zaufac producentowi????

To znana procedura, jeśli coś zaczyna być problematycznie zawiłe i trudniejsze niż zwykły serwis, to odpowiedzialni chowają się po kontach. Czytaj nie widzą problemu, nie widzą rozwiązania, lub rozwiązanie jest zbyt drastyczne dla ich portfela, a dalej może spowodować falę przybywających z tym samym problemem.  Więc póki się da, to zapierają się rękami i nogami, no i wtedy jak widzą mało zorientowanego, to czasem głupoty gadają.

Jeśli do oleju dochodzi paliwo, to owszem na dłuższym odcinku trasy, nie potrzeba buta, tylko temp. wygrzania, odparuje paliwo. Ale nie jest tak pięknie, bo degradacja lepkości nie cofnie się do nominału w oleju, tylko to paliwo zdegraduje zawsze w jakimś stopniu olej. Czyli np. jeśli doszło paliwo i lepkość spadła o 10 punktów, to po trasie nie wraca 10 punktów, tylko np. 5-6. A w czasie niestety co dolewka degradacja nadal postępować będzie w dół i nic nie urośnie, chyba że ktoś doktora doleje.

W związku z powyższym, udział oleju w tworzeniu się nagaru to są jakieś setne albo i tysięczne procenta, co jest wielkością całkowicie pomijalną.

Udział oleju drastycznie w tym rośnie jak jego wartości są już kaput. Np. TAN/TBN czyli na ile jeszcze starcza własności oleju w kwestii niwelowania działania produktów ze spalania mieszanki. A dalej im olej bardziej kaput, to olej już nie zapobiega korozji i rosną wartości utleniania. A co za tym idzie odkładania. Jeśli tak twierdzisz, to wytłumacz dlaczego u góry na wałkach coś je oblepia. Miejsce cylinder, tłok i pierścienie jest masakrycznym sprawdzianem oleju, bo akurat w tym miejscu może być 300C lub lepiej. A w miejscu pierścieni, nie są luzy 0.5cm, więc wystarczy trochę ilościowo syfu ze zdegradowanego oleju by zatkać np. otwory olejowego, lub unieruchomić ogniowy, czy zgarniający.   

nie produkującej samodzielnie żadnych składników olejów silnikowych, jest co najmniej dziwaczne.

Coraz więcej jest zlecających, a rynek blendowni się ugruntowuje w stałych ilościach. Nawet Shell taki wielki zleca też innym produkowanie swoich olejów, np. Włochy. A zarazem nasz mały Specol jak słyszałem, też robił dla kogoś z zachodu. Ten rynek w obecnych czasach ma takie tendencje. Duża marka dostaje mega zlecenie, nie da rady sama, to zleca innym. 

Eneos jest dostawcą Toyoty, i w wielu pojemnikach ze znaczkiem TGMO znajdziemy jego produkty, jako że Toyota podobnie jak pozostali producenci aut, samodzielnie żadnych olejów nie produkuje.
Toyota tym się nie chwali, pytałem i nie wiedzą, jedynie powiedzieli przysyłają im z Belgii, a tak naprawdę nie wiadomo, bo zmieniają miejsca i firmy, co ile czasu nie wiem. Prosta sprawa ekonomiczna, szukają kto taniej. Dziwi mnie twoja pewność w tym, skoro na oil to zagadka jest. Nie możemy patrzeć, skąd są oleje w Japonii, bo w UE to nie te same oleje, nikt ich z Japonii do nas nie śle, nie opłaca się. Są produkowane w UE, wedle Toyoty procedury i z ustaloną kontrolą jakości pewnie.

atomiast Amsoil to od lat wyłącznie blender i dystrybutor, zatrudniający łącznie nieco ponad 300 pracowników.

To podobnie jak RP, ale te oleje są u nas znane, stosowane i w analizach jest dobrze. Natomiast zwykłe oleje RP, to raczej przerost ceny nad jakością w sensie składu. Jednak w analizie takiego u mnie, było widać że pierwiastki oleju tyci tylko spadły. Tak w większym procencie olej zabiły warunki, paliwo i woda w nim. Może się okazać, że inne w tych warunkach gorzej się zdegradują. Tego jeszcze nie wiem.

Każdy może sobie uważać co chce, ale mnie nikt nie przekona, że firma która wszystkie istotne składniki swoich produktów kupuje na zewnątrz, jest w stanie wypracować jakąkolwiek przewagę technologiczną i jakościową nad produktami konkurencji.

Takie czasy globalizacji i w tym segmencie, czyli jedni się specjalizują w produkcji i mieszaniu, a inni ekonomicznie wybierają zlecanie, a nie od zera produkowanie. Są firmy co kupują gotowe pakiety i nie mieszają poza ich ramy, ale są firmy które eksperymentują poza znane składy jak Extrim. Pytanie czego szukamy, wiele zostało odkryte, są gotowce i w większości baniek może być ten sam skład. Można pozostać w sprawdzonych pakietach, lub ryzykować z bardziej zmieszanymi. Normy okrajają w tym wielkie różnice pomiędzy markami, no chyba że nowa norma powstaje jak SP. Ale zaraz jest pakiet ustalony i wszyscy muszą trzymać ramkę.

Podobnie w tym jest jak u producentów aut, jedne silniki w kilku markach, czasem nazwa auta może mylić to z czego jest zbudowane. Czyli produkty globalistów, kupują różne firmy, a co za tym idzie rodzą się wyspecjalizowani producenci, produkujący dla wielu marek swoje identyczne produkty. Tego nie przeskoczymy, tak samo jak zmiany na elektryki.

A gdzie można znaleźć kartę oleju 0W20 TGMO ?
A po co Ci to, przecież olej jest z ASO najlepszy jaki istnieje na 15kkm. Zwątpiłeś ?
« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2021, 01:21:34 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2618 dnia: 10 Maja 2021, 08:06:29 »
0w20 TGMO u nas to najczęściej olej Mobila ;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2619 dnia: 10 Maja 2021, 08:49:21 »
Ale mnie interesuje jaka firma dostarcza oleje TGMO np. 0W20 są w Polskim ASO. 
To sobie zażycz podczas wymiany aby Ci pokazali beczkę z której leją, może coś tam na nalepce znajdziesz, co pozwoli na identyfikację.  W automotive obowiązuje dywersyfikacja, ten sam produkt może pochodzić od kilku dostawców.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2620 dnia: 10 Maja 2021, 09:34:44 »

https://megawrzuta.pl/download/2b1501635a2d8288a18e18a6be64bb79.html

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2621 dnia: 10 Maja 2021, 10:18:59 »

https://megawrzuta.pl/download/2b1501635a2d8288a18e18a6be64bb79.html

A znajdziesz również polski SDS dla Amsoila i Royal Purplev 0W20?

Tu jest SDS zamieszczony na stronie Amsoila:

https://amsoilcontent.com/ams/msds/asm.pdf

Polecam lekturę sekcji 3, znajdziemy  tam m.in. Hydrogenated base oil 10-30%

Jakoś to się kłóci ze sprzedawanymi tu uparcie tezami że to 95% PAO plus dodatki uszlachetniające.
« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2021, 10:44:20 wysłana przez Zbig »

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2622 dnia: 10 Maja 2021, 12:57:56 »
importer Amsoil'a:

Offline Pan Rafał

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2623 dnia: 10 Maja 2021, 16:00:26 »
ano dla mnie dobry olej to taki, który jest w przeważającej ilości produkowany z bazy syntetycznej PAO i ja kupuje Amsoil'a bo ma zawsze bazę syntetyczną na poziomie ok. 95% - reszta to dodatki.

importer Amsoil'a:

No i jak się ma ta informacja do tego, co pisałeś wcześniej? :)

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2624 dnia: 10 Maja 2021, 16:34:40 »
być może wtedy jak się tym interesowałem tak właśnie było... sam trochę jestem w szoku..
Ale patrząc na info wyżej PAO może dochodzić do 70% łącznie ;) więc nadal super.
Zresztą ten sam Pan potem jeszcze mi odpisał, że nadal w testach Amsoil Signature wyróżnia się ponad inne oleje ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl