Zaatkujemy tych co nie myślą o oleju i narażają swoje silniki na awarię...
Nikt nikogo nie atakuje, jedynie nie sprawdzone treści typu, olej starcza mi na 15kkm, bo tak ASO mówi, a ucho, nos i palce to potwierdzają. Widzisz w tym różnicę ?
A dalej każdy robi jak chce. Ja sprawdziłem i wiem, czytałem też sporo i widziałem na ile wystarczają w różnych przypadkach. Max "dobry" olej może dotrwać do 15kkm, ale nie w mieście, olej średni z dodatkiem podobnie. Ale analiz olei po 20kkm i dalej, takich pozytywnych brak, takie są umieszczane jako dobry przykład bzdurnej wiary w jakieś LL producenta auta, czy oleju.
Prosty przelicznik, olej i wymiana w ASO, a ja w tym koszcie zmieszczę dwa oleje i wymiany, ew. tyci poza 2x Shell.
1. lać dobry olej
Dobry olej, to określenie szerokie jak ocean, bo co konstrukcja i warunki, to u tego dobry nie musi być u innego właściwy.
2. pilnować interwałów wymiany
W interwałach jest klucz marginesu na obydwa produkty, kontra nasze warunki.
jest w przeważającej ilości produkowany z bazy syntetycznej PAO i ja kupuje Amsoil'a bo ma zawsze bazę syntetyczną na poziomie ok. 95% - reszta to dodatki.
Czasem może być HC z dobrymi dodatkami i podobnie zadziała. Ogólnie odchodzą od PAO i z Amsoilem to bym obserwował, bo np. Bizol ni z tego ni z owego i zmienili na HC. O tym nikt w gazecie nie napisze. Ta marka (Amsoil) nie ma jak pamiętam aprobat, jedynie sami robią testy silnikowe. Czyli zamiast płacić komuś za literki i test, sami robią test i nie kupują literek. Mam zamiar dalej w kolejce sprawdzić 5W30 SS.
PAO? dłużej utrzymuje swoje właściwości smarne, jest naturalnie myjący dla silnika, nie odkłada syfów.
Jaki by olej nie był, to nie myje a zabezpiecza przed odkładaniem syfu, co nie wyklucza że przy zmianie na PAO coś się nie odetkało. To znaczy, że lepszy olej może coś tam więcej zebrać. A myją to płukanki lepiej, bo są strikte do tego.
Poczytaj.
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/oleje-bazowe-a-wlasciwosci-myjace.285/ taki Shell, Mobil
Shell 5W30 zalewam po obecnym. Shell wielka firma i składy mają stabilne, ale od 2019 chyba się zaczęli wzorować na Mobil, bo ci mieszają bardziej bazy (GTL,PAO,HC, ester) . Takie zmiany zaczęli już kminić, po awarii rafinerii i małych ilości bazy GTL. TGMO 5W30 to nie jest GTL.
upraszczając GTL będzie zawsze lepszy od HC, ale i tak PAO będzie stabilniejsze przez cały interwał olejowy.
Najdziwniejsze jest to, że GTL jest tyci gorszy od PAO, a zgrupowany jest z HC, mimo że jest z gazu a nie ropy, no i z dopiskiem ropopochodne.
Nie na każde warunki trzeba PAO, bo po prostu nie wykorzysta się takiego oleju, a czasem takie PAO lepiej się sprawują w extremalniejszych warunkach, niż kulanie po bułki i do marketa.
Poczytaj.
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/dlaczego-gtl-nie-jest-syntetykiem.85/ olej HC tylko przez marną "chwilę" utrzymuje właściwości oleju PAO, po czym jego właściwości smarne drastycznie spadają... i zawala silnik nagarem.
Ta chwila to nie do końca tak jest, ale krzywa HC szybciej spada, dlatego interwały kontra warunki trzeba brać pod uwagę, a nie biernie bo tak pisze.
silnik będzie tak za***any syfami i nagarem, że w najlepszym wypadku rozbiórka całego silnika i czyszczenie... albo remont
Stosujesz jakieś płukanki jak pamiętam, więc tragedii nie będzie, co wymianę postojowa i OK. Ja mam czysto i co wymianę te 15min, nie zaszkodzi a pomoże.
Dlatego jeśli planujesz jeździć autem "niedługo" - masz rację, "olej" olej i niech się przyszły właściciel martwi..
W nowym na gwarancji, na 3 lata i kolejny, to co tam się przejmować. Ale są ludzie co kupują nowy i latają 5- 10 lat, już trza się zainteresować jakąś przesadą. A już w sprowadzonych, czy dalej letnich, to konieczność, bo ryzyko rośnie. W obecnej wiedzy, tak czy siak i w nowym aucie, sprawdził bym choć raz ten ASO olej. A brak wymiany oleju na dotarciu zaraz po, to spora przesada.
Royal Purple (chociaż tutaj niby PAO a trochę za szybko spada u nich wytrzymałość smarna).
Tu jest dziwna sprawa, drogie, mało znane, brak reklam, chyba koszty statku przez ocean doliczają. Jak się okazało miałem 10-15% może PAO, reszta HC a ich synerlek, dodatek jest oparty o masę Si. To był 5W30 API SN PLUS, niestety przy 8kkm miał podobne wartości TAN/TBN, więc nie warty 360pln niestety. Co nie znaczy, że ich wersje HPS i XPR nie mogą być bogatsze. Tylko wieść niesie, że takie sprawują się lepiej przy ostrzejszej jeździe, a normal nic nie pokarzą. Mnie zaczyna ciekawić Hiszpański Repsol.