Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1579156 razy)

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2595 dnia: 06 Maja 2021, 14:13:56 »
Ja w tym silniku od renault olej wymieniałem co 10kkm i też panewka wywinęła  orła przy przebiegu 87kkm po 4 latach więc sorry Winnetou, to była  wada konstrukcyjna (brak zamków, wadliwe smarowanie przez źle rozplanowane punkty)

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2596 dnia: 06 Maja 2021, 14:40:08 »
A wtakim Yaris II 1,0 po spuszczeniu oleju mieści się w dwóch butelkach po wodzie mineralnej (a nawet mniej) i te 2,7 -   3,0 litra ma przez 15000 km obsługiwać silnik który napędza tonowe auto ?
Ilość oleju zależy od pojemności i ew. wysilenia silnika a nie od masy auta.  W Aurisie Hybrid który ma pojemność 1.8 i waży prawie półtorej tony jest raptem 4.2 litra oleju.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #2597 dnia: 06 Maja 2021, 14:50:46 »
Ilość oleju zależy od miski oleju. A jakieś auta 2-3T mają przecie po 8L, no i te ryczące mustangi co mają za mało oleju, chyba 3.5L gdzie muszą dokładać jakieś chłodnice dodatkowo. Jak pamiętam w VW combi 2.0 D, wchodziło coś pod 3.5L oleju a waga była pod 2T. Przykładów dziwnych jest wiele, gdzie logika ginie po prostu.

Jednostkowe przypadki nie czynią reguły, co do kolegi przykładu, miałem na myśli 10kkm kontra wiek 21lat. Najstarsze auto jakie miałem miało 18 lat.

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II 1.6
« Odpowiedź #2598 dnia: 07 Maja 2021, 16:31:51 »
Ja proponuję zmieniajmy olej co 5 tyś km...
Aaaa i oczywiście inny olej na zimę a inny na lato.

W końcu mamy postęp, nie?
Auris II TS 2016/17 Premium+Safety+Park 1.6 1ZR-FAE + LPG
Yamaha FZ6 Fazer s2

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2599 dnia: 07 Maja 2021, 21:27:51 »
... No i moja propozycja, założyć "Kościół wyznawców czystości silnika"
Dekalog już mam
1- będziesz dbał o silnik swój jak o ciało ukochanej.
2- zmieniaj olej tak często jak tylko możesz.
3- rób swojemu silnikowi płukanki by zawsze był czysty i lśniący.
4- jeśli nie stać cię na zmianę oleju, weź kredyt.
5- wybieraj tylko markowe produkty lej olej z najwyższej półki.
6- uświadamiaj niewiernych gdy źle  czynią, stosując się do instrukcji.
7- szerz dobrą nowinę o cudownych właściwościach smarnych.
8- nie poddawaj się gdy Niewierni będą i rzucali kłody pod... koła.
9- zawsze wymieniaj filtr oleju.
10- rób badania laboratoryjne przed każdą, wymianą, by zawsze być na bieżąco ze stanem czystości  swojego silnika.

« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2021, 21:29:53 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II 1.6
« Odpowiedź #2600 dnia: 07 Maja 2021, 21:58:29 »
O to to Panie kolego :-)
Cieszę się, że nie tylko ja widzę tą paranoje...
Auris II TS 2016/17 Premium+Safety+Park 1.6 1ZR-FAE + LPG
Yamaha FZ6 Fazer s2

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #2601 dnia: 07 Maja 2021, 22:58:21 »
O to to Panie kolego :-)
Cieszę się, że nie tylko ja widzę tą paranoje...

Dołączam się.
Dekalog świetny.  :grin: :grin: :grin:
To że LL to pomyłka niektórych producentów to już pisałem ale śmieszy mnie poprawianie fabryki i inżynierów Toyoty i próba wydłużenia trwałości silnika z 600 tyś km do 1mln gdzie samemu się będzie jeździć samochodem np. od 0 do 150K km albo od 70K do 250K.  :grin:
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2602 dnia: 08 Maja 2021, 01:33:24 »
Idziecie w przesadę o której nikt nie pisze, ale robicie jak chcecie. Za gwarancji to czy ASO, czy użytkownik ma dziwne zasady, to i tak silnik do 150 doleci. Im dalej w km tym lepsze zasady wskazane. A pisanie o panie mi to zawsze olej "starcza" na 15kkm, bez jednego sprawdzenia jest pomyłką. Jak was stać mentalnie na ASO i ich super tajemnicze oliwy, to co wam szkodzi choć raz zbadać te super smarowidło w waszych warunkach. To nie jest bajoński koszt, to tylko 130pln i nie jeden by zmienił zdanie swoje. No ale wiara czyni cuda, a nadzieja robi głupiego, a potem po gwarancji kaszalot idzie do kolejnego amatora i panie toż to samo ASO wszystko ładnie robiło i znaczek wszędzie jest. Tylko trzeba się zastanowić, czy aby producent i ASO bardziej nie dbają o swoje deklaracje/interesy, niż jakiś tam silnik klienta, skoro do gwarancji to i na kujawskim doleci. Pytanie w jakim stanie do gwarancji dotrwa. Są już przykłady pewnych marek, co schodzą w dobieraczkach z lepkościami jak nigdy na 0W20. Nie mam nic do 0W20, tylko dziwi mnie, jak dane auta od lat nie miały takich zaleceń, producenci nie mieli w tym doświadczenia, a od czasu się to pojawia. No ale oszczędności, eco i obiecanki producentów jakoś spełniać muszą. Czy w tych aspektach jest gdzieś miejsce na silnik klienta, raczej nikłe szanse. 

Niebawem będę obecne smarowidło naszej firmy poddawał sprawdzianowi, zobaczymy jak nasz olej z najnowszym składem w pakiecie się sprawdził. Będzie porównanie kosztowe, dawny RP HC z tyci PAO za 360pln i nasz S też HC za 74pln. Już jestem ciekawy.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2603 dnia: 08 Maja 2021, 08:16:38 »
 :hug:
Dekalog już mam
1- będziesz dbał o silnik swój jak o ciało ukochanej.
2- zmieniaj olej tak często jak tylko możesz.
3- rób swojemu silnikowi płukanki by zawsze był czysty i lśniący.
4- jeśli nie stać cię na zmianę oleju, weź kredyt.
5- wybieraj tylko markowe produkty lej olej z najwyższej półki.
6- uświadamiaj niewiernych gdy źle  czynią, stosując się do instrukcji.
7- szerz dobrą nowinę o cudownych właściwościach smarnych.
8- nie poddawaj się gdy Niewierni będą i rzucali kłody pod... koła.
9- zawsze wymieniaj filtr oleju.
10- rób badania laboratoryjne przed każdą, wymianą, by zawsze być na bieżąco ze stanem czystości  swojego silnika.

Dobre. Zgadzam się :good:. To teraz może trzeba zaproponować modlitwę do bańki oleju z projektem ołtarza godnego wyznawców olejowych którzy nawet przez sen myślą o oleju.
Zróbmy wyprawę olejową kiedyś były krzyżowe teraz będą olejowe. Zaatkujemy tych co nie myślą o oleju i narażają swoje silniki na awarię... :grin:

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2604 dnia: 08 Maja 2021, 08:41:32 »
robicie podstawową głupotę.. sprzeczacie się jaki olej.. jak dbać o silnik itp..
a wystarczą dwie podstawowe zasady
1. lać dobry olej
2. pilnować interwałów wymiany

i można to rozwinąć... bo na chłopski rozum wystarczy pomyśleć co oznacza dobry olej? ano dla mnie dobry olej to taki, który jest w przeważającej ilości produkowany z bazy syntetycznej PAO i ja kupuje Amsoil'a bo ma zawsze bazę syntetyczną na poziomie ok. 95% - reszta to dodatki.
A co to oznacza dla oleju jeśli jest w większości na PAO? dłużej utrzymuje swoje właściwości smarne, jest naturalnie myjący dla silnika, nie odkłada syfów.
Ale jak ktoś nie chce płacić 200zł za butelkę 3,5 litrową... to są oleje PMO, które w porównaniu do "sklepowych" olejów mają przynajmniej min. te 30% bazy syntetycznej HC...
bo np. taki Shell, Mobil czy Castrol to oleje na bazie mineralnej... albo fabryczny olej Toyoty TGMO który do niedawna był HC, a teraz jest z bazy GTL... upraszczając GTL będzie zawsze lepszy od HC, ale i tak PAO będzie stabilniejsze przez cały interwał olejowy.
a dla jasności, olej HC tylko przez marną "chwilę" utrzymuje właściwości oleju PAO, po czym jego właściwości smarne drastycznie spadają... i zawala silnik nagarem.
Co do GTL'a się nie wypowiem, bo nie studiowałem dokładnie tej technologii...
Jasne... jak ktoś nie jeździ jak Hołowczyc, to nawet jak wleje najtańszy olej to nic się silnikowi nie stanie... ale np. ja swojego Aurisa prawdopodobnie zostawię już do "zezłomowania" albo jak już będzie warty grosze, będę zawsze lał możliwie najlepszy olej, bo gdybym lał te tanie hydrokraki to po 200 300 tys. silnik będzie tak za***any syfami i nagarem, że w najlepszym wypadku rozbiórka całego silnika i czyszczenie... albo remont.
Dlatego jeśli planujesz jeździć autem "niedługo" - masz rację, "olej" olej i niech się przyszły właściciel martwi... :cool:
A co do interwałów wymiany... max co 15 tysi jeśli jeździsz dużo, albo zawsze raz w roku, nawet jeśli zrobisz powiedzmy 5 tys.

...i mówię to ja - koleś, który jakiś czas temu spędzał dzień i noc na studiowaniu setek wątków na forach, przejrzeniu różnych badań i kart z charakterystykami olejów różnych producentów. i jak dla mnie są trzy firmy warte uwagi na ten moment: 1. Amsoil, 2. Eneos, 3. Royal Purple (chociaż tutaj niby PAO a trochę za szybko spada u nich wytrzymałość smarna).

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2605 dnia: 08 Maja 2021, 22:49:49 »
Zaatkujemy tych co nie myślą o oleju i narażają swoje silniki na awarię...

Nikt nikogo nie atakuje, jedynie nie sprawdzone treści typu, olej starcza mi na 15kkm, bo tak ASO mówi, a ucho, nos i palce to potwierdzają. Widzisz w tym różnicę ?
A dalej każdy robi jak chce. Ja sprawdziłem i wiem, czytałem też sporo i widziałem na ile wystarczają w różnych przypadkach. Max "dobry" olej może dotrwać do 15kkm, ale nie w mieście, olej średni z dodatkiem podobnie. Ale analiz olei po 20kkm i dalej, takich pozytywnych brak, takie są umieszczane jako dobry przykład bzdurnej wiary w jakieś LL producenta auta, czy oleju.

Prosty przelicznik, olej i wymiana w ASO, a ja w tym koszcie zmieszczę dwa oleje i wymiany, ew. tyci poza 2x Shell.

1. lać dobry olej
Dobry olej, to określenie szerokie jak ocean, bo co konstrukcja i warunki, to u tego dobry nie musi być u innego właściwy.

2. pilnować interwałów wymiany
W interwałach jest klucz marginesu na obydwa produkty, kontra nasze warunki.

jest w przeważającej ilości produkowany z bazy syntetycznej PAO i ja kupuje Amsoil'a bo ma zawsze bazę syntetyczną na poziomie ok. 95% - reszta to dodatki.
Czasem może być HC z dobrymi dodatkami i podobnie zadziała. Ogólnie odchodzą od PAO i z Amsoilem to bym obserwował, bo np. Bizol ni z tego ni z owego i zmienili na HC. O tym nikt w gazecie nie napisze. Ta marka (Amsoil) nie ma jak pamiętam aprobat, jedynie sami robią testy silnikowe. Czyli zamiast płacić komuś za literki i test, sami robią test i nie kupują literek. Mam zamiar dalej w kolejce sprawdzić 5W30 SS.

PAO? dłużej utrzymuje swoje właściwości smarne, jest naturalnie myjący dla silnika, nie odkłada syfów.
Jaki by olej nie był, to nie myje a zabezpiecza przed odkładaniem syfu, co nie wyklucza że przy zmianie na PAO coś się nie odetkało. To znaczy, że lepszy olej może coś tam więcej zebrać. A myją to płukanki lepiej, bo są strikte do tego.
Poczytaj.
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/oleje-bazowe-a-wlasciwosci-myjace.285/

taki Shell, Mobil
Shell 5W30 zalewam po obecnym. Shell wielka firma i składy mają stabilne, ale od 2019 chyba się zaczęli wzorować na Mobil, bo ci mieszają bardziej bazy (GTL,PAO,HC, ester) . Takie zmiany zaczęli już kminić, po awarii rafinerii i małych ilości bazy GTL. TGMO 5W30 to nie jest GTL.

upraszczając GTL będzie zawsze lepszy od HC, ale i tak PAO będzie stabilniejsze przez cały interwał olejowy.
Najdziwniejsze jest to, że GTL jest tyci gorszy od PAO, a zgrupowany jest z HC, mimo że jest z gazu a nie ropy, no i z dopiskiem ropopochodne.
Nie na każde warunki trzeba PAO, bo po prostu nie wykorzysta się takiego oleju, a czasem takie PAO lepiej się sprawują w extremalniejszych warunkach, niż kulanie po bułki i do marketa.
Poczytaj.
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/dlaczego-gtl-nie-jest-syntetykiem.85/

olej HC tylko przez marną "chwilę" utrzymuje właściwości oleju PAO, po czym jego właściwości smarne drastycznie spadają... i zawala silnik nagarem.
Ta chwila to nie do końca tak jest, ale krzywa HC szybciej spada, dlatego interwały kontra warunki trzeba brać pod uwagę, a nie biernie bo tak pisze.

silnik będzie tak za***any syfami i nagarem, że w najlepszym wypadku rozbiórka całego silnika i czyszczenie... albo remont
Stosujesz jakieś płukanki jak pamiętam, więc tragedii nie będzie, co wymianę postojowa i OK. Ja mam czysto i co wymianę te 15min, nie zaszkodzi a pomoże.

Dlatego jeśli planujesz jeździć autem "niedługo" - masz rację, "olej" olej i niech się przyszły właściciel martwi..

W nowym na gwarancji, na 3 lata i kolejny, to co tam się przejmować. Ale są ludzie co kupują nowy i latają 5- 10 lat, już trza się zainteresować jakąś przesadą. A już w sprowadzonych, czy dalej letnich, to konieczność, bo ryzyko rośnie. W obecnej wiedzy, tak czy siak i w nowym aucie, sprawdził bym choć raz ten ASO olej. A brak wymiany oleju na dotarciu zaraz po, to spora przesada.

Royal Purple (chociaż tutaj niby PAO a trochę za szybko spada u nich wytrzymałość smarna).

Tu jest dziwna sprawa, drogie, mało znane, brak reklam, chyba koszty statku przez ocean doliczają. Jak się okazało miałem 10-15% może PAO, reszta HC a ich synerlek, dodatek jest oparty o masę Si. To był 5W30 API SN PLUS, niestety przy 8kkm miał podobne wartości TAN/TBN, więc nie warty 360pln niestety. Co nie znaczy, że ich wersje HPS i XPR nie mogą być bogatsze. Tylko wieść niesie, że takie sprawują się lepiej przy ostrzejszej jeździe, a normal nic nie pokarzą.  Mnie zaczyna ciekawić Hiszpański Repsol.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2606 dnia: 09 Maja 2021, 09:48:41 »
no ja zawsze zalewam porcję płukanki przed wymianą oleju ;) zawsze coś tam rozpuści i zleci ;) w zasadzie każdemu polecam ;)

Offline bodex4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2607 dnia: 09 Maja 2021, 18:03:58 »
Najgorsze jest o że dużo osób czyta to forum i zacznie panikować i zamiast trzymać się zaleceń Toyoty zacznie wymieniać olej co 7,5 tyś a może ktoś doda jeszcze od siebie że na wszelki wypadek będzie wymieniał co 5 tyś.
Paranoja.

No to tutaj też powinno zaufac producentowi????

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,51259.msg713639/topicseen.html

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2608 dnia: 09 Maja 2021, 21:18:00 »
olej HC tylko przez marną "chwilę" utrzymuje właściwości oleju PAO, po czym jego właściwości smarne drastycznie spadają... i zawala silnik nagarem.
Bzdura z kategorii tzw. masakrycznych.  Wystarczy sprawdzić co to takiego nagar i skąd się bierze: https://pl.wikipedia.org/wiki/Nagar
A teraz jakie są proporcje owych źródeł.  Zakładając że wymieniamy olej co 15 tys km a auto spala średnio 6 l/100 km, łatwo policzyć, że w tym czasie w silniku ulegnie spaleniu około 11 ton mieszanki stechiometrycznej.  Jeżeli silnik jak to zwykle teraz bywa, "nie bierze" oleju, co jest nie do końca prawdą, bo do oleju dostaje się w cyklu trochę paliwa, więc skoro nie przybywa, to znaczy że część oleju uległa spaleniu, ale jest to niewiele, może ze 100-200 g.  W związku z powyższym, udział oleju w tworzeniu się nagaru to są jakieś setne albo i tysięczne procenta, co jest wielkością całkowicie pomijalną.

i jak dla mnie są trzy firmy warte uwagi na ten moment: 1. Amsoil, 2. Eneos, 3. Royal Purple (chociaż tutaj niby PAO a trochę za szybko spada u nich wytrzymałość smarna).
Shortlista przezabawna, z kilku powodów.  Już samo zestawienie Eneosa, który jest nr 1 w Japonii i łapie się do pierwszej dwudziestki światowych petrochemicznych gigantów, z małą firemką zajmującą się sprzedażą bezpośrednią i z niszową marką należącą do średniej wielkości firmy petrochemicznej, nie produkującej samodzielnie żadnych składników olejów silnikowych, jest co najmniej dziwaczne. 
Eneos jest dostawcą Toyoty, i w wielu pojemnikach ze znaczkiem TGMO znajdziemy jego produkty, jako że Toyota podobnie jak pozostali producenci aut, samodzielnie żadnych olejów nie produkuje. 
Natomiast Amsoil to od lat wyłącznie blender i dystrybutor, zatrudniający łącznie nieco ponad 300 pracowników.  Na swoim macierzystym rynku firma obecnie mało znana - z danych rynkowych wynika że mają udział rzędu 1% albo mniejszy: https://www.statista.com/statistics/445231/market-share-of-us-motor-oils-in-fast-lubes-by-company/
Podobnie Royal Purple, również od lat niczego samodzielnie nie produkują, a z pewnością od 2012 roku, kiedy wykupił ich Calumet.
Każdy może sobie uważać co chce, ale mnie nikt nie przekona, że firma która wszystkie istotne składniki swoich produktów kupuje na zewnątrz, jest w stanie wypracować jakąkolwiek przewagę technologiczną i jakościową nad produktami konkurencji.
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2021, 22:00:20 wysłana przez Zbig »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #2609 dnia: 09 Maja 2021, 22:36:05 »
o....m.
....

i......).
....... Eneos jest dostawcą Toyoty, i w wielu pojemnikach ze znaczkiem TGMO znajdziemy jego produkty, ......

Skąd masz takie sensacyjne informacje że to Eneos jest dostawcą TGMO ?
Jakieś link ? Cokolwiek ?  :o
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl