wlej dwie porcje płukany i zostaw go na wolnych obrotach na trochę dłużej
No ale takie lepsze, co na czas mycia mają w sobie zabezpieczenie dla silnika.
@piotr_the odpuść tam temat nagarozaura, bo już mają dosyć i konsekwencje będą tylko Twoje, a chyba nie chcesz tego. Ubiorą to w szerzenie herezji i propagowanie czegoś jak zjawisko piotra testera. Zrobisz jak uważasz. Nie sztuka umyć tłoki wyjęte i tam słabo to widać.
@jacek1979Proste błędy w raportach Polarisa to normalka, trzeba pilnować by się samemu nie pogubić przez nich.
KV 40 i 100, widełki dla SAE20 to 5.6 - 9.3. Czyli 7.9 jest bliżej góry niż dołu skali, dobrze. Olej mechanicznie, ani przez paliwo i syfy nie poleciał tutaj, nawet wobec nowego w KV100. Klawo.
Co do paliwa, w raporcie jest ilość jego w próbce. Aby porządnie określić i przełożyć to na cały olej, trzeba wiedzieć ile faktycznie było w czasie pobierania próbki. Tu trzeba wiedzieć jak przełożyć mm spadku z bagnetu na ml. Wedle specjalisty z Archoil 0.1% = 0,1ml w 100ml próbki. Czyli na swoim przykładzie przedstawię. Dokładnie wiem ile wlewam nowego oleju. W warsztacie 4L, dalej uzupełniam w garażu i sprawdzam max na zimnym, wchodzi po płukaniu 4L i 50ml=4,05L. To zmieniamy na 100ml, czyli 40,5 - ubytek sprawdzany (260ml czyli 2,6 po zmianie na 100ml). 40,5 - 2,6= 37,9 setek ml przy pobieraniu próbki. Paliwa było 0,9%=0,9ml x 37,9 = 34,11ml paliwa w całym oleju podczas pobierania próbki. Tak to liczę w oparciu o podpowiedź speca i swoją potwierdzoną wiedzę, co do ilości oleju pomiędzy min a max.
Jeśli wlewasz nowego oleju 4,2L, pytanie czy przy pobraniu tyle było (max), to daje 42 setki ml. 0,6% paliwa to 0,6ml paliwa w 100ml oleju. 0,6 x 42 = 25,2ml paliwa w całym oleju. To za mało jak widać by miało wpływ na lepkość w KV100, czyli dobrze. Masz chyba więcej tras niż miasta, jazda spokojna bez agresji i przekraczania przepisów. Dłuższe odcinki drogi.
TBN określają innymi metodami. Wedle speca z Archoil, od wyniku nowego trzeba odejmować - 2 i wtedy dopiero porównywać z wynikiem używanego. W raporcie nie ma danych nowego, więc nie ma jak porównać.
W zużyciu są drobnostki, jakie u mnie były po 7-8kkm na 5W i okolicach 80% miasta. Czyli dobrze. Nie widać jak pierwiastki z oleju spadają, nie ma wyników nowego. Paliwa mało, obstawiam warunki miasto/trasa 50/50, ktoś inny miał 0,5% paliwa na 0W przy LPG i 50/50, podobnym interwale.
Relacja TAN/TBN nie jest wzorowa. Możliwości oleju w neutralizacji syfu ze spalania mieszanki są ograniczone. Gdzieś tu pisałem jak to interpretować, mam.
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/liczba-kwasowa-tan-a-liczba-zasadowa-tbn-w-oleju.3131/ 1. "Uważa się, że konieczna jest wymiana oleju, gdy wartość TBN zmieni się o 50 % a liczba kwasowa (TAN) wzrośnie dwukrotnie."
Tak jaśniej.
TBN - 50%
TAN +100%
2. "Równoczesne oznaczanie liczby kwasowej i zasadowej w oleju ma najczęściej na celu prognozowanie czasu pracy oleju. Teoria zakłada, że olej nadaje się do wymiany, gdy wartości TAN i TBN się do siebie zbliżą."
Te dwie wytyczne nie są jakoś łączne, zależy jakie cyfry mamy, mogą być dwuznaczne.
Nitrowanie normalnie. Ale zwróć uwagę jeszcze na utlenianie. Jeśli w nowym oleju jest tam mała cyfra, a u Ciebie 50. To może oznaczać odkładanie syfu, faza opalonej patelni po bokach od zewnątrz.
Ja widzę to tak, że to już koniec tego oleju, nawet lab sugeruje spr. częstotliwości wymian. Może kolejny w swoich warunkach sprawdź po 10kkm. Silnik ma się dobrze, a wszystko co może sugerować skrócenie interwału do 10kkm, widać w danych oleju. Albo to początek jak olej mówi pas, albo już trochę po tym czasie.
Tak analizy w Archoil poległy, teraz w zmienolej.pl i już cena do góry niestety.