Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578127 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3345 dnia: 14 Lutego 2023, 08:23:27 »
TGMO po 3 latach i 65k km https://www.youtube.com/watch?v=Q_VPHLrip9Q Rewelacje od 7 min.
Naprawdę w dobrym stanie jest ten silnik zważywszy, że 60kkm od jedynej wymiany oleju.
Byłbym ostrożny w ocenianiu czegoś takiego na oko.  Z podobnych akcji zapewne biorą się potem historie o silnikach które ni stąd ni zowąd zaczynają brać olej w połowie normalnego resursu.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3346 dnia: 14 Lutego 2023, 08:34:36 »
Nie wiem ile mają inne ale ten ma kosmiczną wartość
Sprawdz skład Titana CFE - tam jest twój kosmos ;)

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3348 dnia: 14 Lutego 2023, 11:48:01 »
W porównaniu do CFE to jest mało

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3349 dnia: 14 Lutego 2023, 12:31:31 »
Znasz wartość? Powyżej 1000?

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3350 dnia: 14 Lutego 2023, 19:08:29 »
@Rademenes pojawił się nowy filmik Bachusa znowu szaleją, ale dzięki temu testowi wydaje mi się, że najlepszy sposób na pierścienie będzie podgrzanie nafty może pół na pół z rozpuszczalnikiem Nitro lub Uniwersalnego to będzie Toulen w składzie jak w TEC i zalać na cylindry na 30 minut. Najlepiej przewinąć godzinę do przodu https://youtu.be/QRe7u-s9ONg

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3351 dnia: 14 Lutego 2023, 21:58:48 »
Znasz wartość? Powyżej 1000?
Dużo więcej.

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3352 dnia: 14 Lutego 2023, 22:26:18 »
Obiecany raport:
https://upload.wastransfer.com/sQt8m1ls

Jest w nim błąd ponieważ badany olej to olej o klasie lepkości 0W20 a nie 5W30

Zatem spadek lepkości przy 40 i 100stopniach już chyba nie robi się taki drastyczny. Otrzymany wynik dałby chyba taki mocny 0W16

Bazowo nowy olej ma odpowiednio czytając kartę charakterystyki tego oleju wskazania przy 40 stopniach 47,1/przepracowany olej wykazał 40,2/ oraz przy 100 stopniach 8,8/przepracowany olej wykazał 7,9/.
Nie wiem czy dobrze odczytuję ale zawartość paliwa które rozrzedza ten olej to 0,6% co w przeliczeniu na ilość oleju zlanego 4,2l daje nam 25ml.
Chyba nie są to jakieś tragiczne ilości. Nie wpływa to też znacząco na zużywanie się silnika bo zawartość metali ze zużycia to chyba śladowe ilości.

Mnie natomiast zmartwiła i zawiodłem się na liczbie zasadowej która znacząco spadła bo z 12,5 do 2,68. Aczkolwiek do obu pomiarów używa się innych metod bo D4739 jest dla przepracowanych olejów a D2896 dla nowych.

Gdzieś wyczytałem że D4739 jest mniej efektywne jak D2896. Mogę się mylić. Proszę mnie poprawić jeśli tak jest. Mieć też trzeba na uwadze że TBN uzyskuje się różnymi metodami (dodatkami) i nie należy tego parametru traktować literalnie. Więc może nie tu takiego dramatu jaki ja odczuwam. Co myślicie o tym?

Uważam że wyczerpał się już zapas tego oleju do dalszej eksploatacji silnika i wymiana przy interwale 12tyś jest jak najbardziej racjonalna.

Pozostanę przy wyborze oleju 0W20 jako oleju pierwszego wyboru.

Warunki w jakich ja używam samochodu oraz styl jazdy/bez jakiegokolwiek "upalania"/ nie przekonują mnie żeby zalać coś gęstszego. Widać olej doskonale się sprawdza i zabezpiecza przed zużyciem ten silnik bo mamy jak wcześniej wspomniałem mało pierwiastków pochodzących ze zużycia. A końcówka tego interwału to były mocne mrozy i częste zimne straty silnika.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #3353 dnia: 14 Lutego 2023, 22:51:02 »
Ile zapłaciłeś za analizę?

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3354 dnia: 14 Lutego 2023, 22:56:10 »
Ile zapłaciłeś za analizę?
160zł

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #3355 dnia: 14 Lutego 2023, 22:59:25 »
To tragedii nie ma. Cena do przełknięcia przez każdego, żeby się dowiedzieć trochę o przepracowanym oleju w swoim silniku. Próbkę nowego też trzeba im wysłać?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3356 dnia: 15 Lutego 2023, 02:21:34 »
wlej dwie porcje płukany i zostaw go na wolnych obrotach na trochę dłużej

No ale takie lepsze, co na czas mycia mają w sobie zabezpieczenie dla silnika.

@piotr_the odpuść tam temat nagarozaura, bo już mają dosyć i konsekwencje będą tylko Twoje, a chyba nie chcesz tego. Ubiorą to w szerzenie herezji i propagowanie czegoś jak zjawisko piotra testera. Zrobisz jak uważasz. Nie sztuka umyć tłoki wyjęte i tam słabo to widać.

@jacek1979

Proste błędy w raportach Polarisa to normalka, trzeba pilnować by się samemu nie pogubić przez nich.

KV 40 i 100, widełki dla SAE20 to 5.6 - 9.3. Czyli 7.9 jest bliżej góry niż dołu skali, dobrze. Olej mechanicznie, ani przez paliwo i syfy nie poleciał tutaj, nawet wobec nowego w KV100. Klawo.

Co do paliwa, w raporcie jest ilość jego w próbce. Aby porządnie określić i przełożyć to na cały olej, trzeba wiedzieć ile faktycznie było w czasie pobierania próbki. Tu trzeba wiedzieć jak przełożyć mm spadku z bagnetu na ml. Wedle specjalisty z Archoil 0.1% = 0,1ml w 100ml próbki. Czyli na swoim przykładzie przedstawię. Dokładnie wiem ile wlewam nowego oleju. W warsztacie 4L, dalej uzupełniam w garażu i sprawdzam max na zimnym, wchodzi po płukaniu 4L i 50ml=4,05L. To zmieniamy na 100ml, czyli 40,5 - ubytek sprawdzany (260ml czyli 2,6 po zmianie na 100ml). 40,5 - 2,6= 37,9 setek ml przy pobieraniu próbki. Paliwa było 0,9%=0,9ml x 37,9 = 34,11ml paliwa w całym oleju podczas pobierania próbki. Tak to liczę w oparciu o podpowiedź speca i swoją potwierdzoną wiedzę, co do ilości oleju pomiędzy min a max.

Jeśli wlewasz nowego oleju 4,2L, pytanie czy przy pobraniu tyle było (max), to daje 42 setki ml. 0,6% paliwa to 0,6ml paliwa w 100ml oleju. 0,6 x 42 = 25,2ml paliwa w całym oleju. To za mało jak widać by miało wpływ na lepkość w KV100, czyli dobrze. Masz chyba więcej tras niż miasta, jazda spokojna bez agresji i przekraczania przepisów. Dłuższe odcinki drogi.

TBN określają innymi metodami. Wedle speca z Archoil, od wyniku nowego trzeba odejmować - 2 i wtedy dopiero porównywać z wynikiem używanego. W raporcie nie ma danych nowego, więc nie ma jak porównać.

W zużyciu są drobnostki, jakie u mnie były po 7-8kkm na 5W i okolicach 80% miasta. Czyli dobrze. Nie widać jak pierwiastki z oleju spadają, nie ma wyników nowego. Paliwa mało, obstawiam warunki miasto/trasa 50/50, ktoś inny miał 0,5% paliwa na 0W przy LPG i 50/50, podobnym interwale.

Relacja TAN/TBN nie jest wzorowa. Możliwości oleju w neutralizacji syfu ze spalania mieszanki są ograniczone. Gdzieś tu pisałem jak to interpretować, mam.   

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/liczba-kwasowa-tan-a-liczba-zasadowa-tbn-w-oleju.3131/

1.  "Uważa się, że konieczna jest wymiana oleju, gdy wartość TBN zmieni się o 50 % a liczba kwasowa (TAN) wzrośnie dwukrotnie."

Tak jaśniej.
TBN - 50%
TAN +100%

2. "Równoczesne oznaczanie liczby kwasowej i zasadowej w oleju ma najczęściej na celu prognozowanie czasu pracy oleju. Teoria zakłada, że olej nadaje się do wymiany, gdy wartości TAN i TBN się do siebie zbliżą."

Te dwie wytyczne nie są jakoś łączne, zależy jakie cyfry mamy, mogą być dwuznaczne.

Nitrowanie normalnie. Ale zwróć uwagę jeszcze na utlenianie. Jeśli w nowym oleju jest tam mała cyfra, a u Ciebie 50. To może oznaczać odkładanie syfu, faza opalonej patelni po bokach od zewnątrz.

Ja widzę to tak, że to już koniec tego oleju, nawet lab sugeruje spr. częstotliwości wymian. Może kolejny w swoich warunkach sprawdź po 10kkm. Silnik ma się dobrze, a wszystko co może sugerować skrócenie interwału do 10kkm, widać w danych oleju. Albo to początek jak olej mówi pas, albo już trochę po tym czasie.   

Tak analizy w Archoil poległy, teraz w zmienolej.pl i już cena do góry niestety.  :embarassed: :-(

« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2023, 03:22:01 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3357 dnia: 15 Lutego 2023, 09:24:53 »
Pozostaje pytanie czy ten promowany olej na forach PAO jest taki doby? Za taką cenę jeżeli wytrzymuje widać do 10 tyś, czy nie lepszy dużo tańszy? Trzeba by przebadać, ja już zdecydowałem się na Gulf Hybrid 0w20, na ruskim portalu na olejach Gulf spada spalanie i nie wiedzą czemu to może sprawdzę. Tu chyba też badanie oleju tego co kolega podesłał https://www.oilclub.pl/index.php?threads/amsoil-signature-series-0w20.420/

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II TS 1,6
« Odpowiedź #3358 dnia: 15 Lutego 2023, 10:36:48 »
Uważa się, że konieczna jest wymiana oleju, gdy wartość TBN zmieni się o 50 % a liczba kwasowa (TAN) wzrośnie dwukrotnie."
z tym że nie na pewno.
https://www.chevronlubricants.com/en_us/home/learning/from-chevron/heavy-duty-diesel-vehicles-and-equipment/used-engine-oil-analysis-tbn-vs-tan.html
TGMO5W30->Millers0W20->EneosXprime0W20->??

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3359 dnia: 15 Lutego 2023, 13:24:32 »
Pozostaje pytanie czy ten promowany olej na forach PAO jest taki doby? Za taką cenę jeżeli wytrzymuje widać do 10 tyś, czy nie lepszy dużo tańszy? Trzeba by przebadać, ja już zdecydowałem się na Gulf Hybrid 0w20, na ruskim portalu na olejach Gulf spada spalanie i nie wiedzą czemu to może sprawdzę. Tu chyba też badanie oleju tego co kolega podesłał https://www.oilclub.pl/index.php?threads/amsoil-signature-series-0w20.420/
A co ma do tego baza? Czy wartość TBN nie zależy praktycznie wyłącznie od dodatków?  Sytuacja gdy TBN zjeżdża w dół znacznie przy krótkim przebiegu sugeruje że producent oleju dobrał dodatki pozwalające łatwo osiągnąć wysoką wartość TBN w nowym oleju ale cechujące się wysoką reaktywnością co powoduje "krótkość" bufora.  Jakby to był jakiś mocno wyżyłowany diesel, ale w benzynie i to jeszcze hybrydowej, wydaje mi się że spokojnie można na tym oleju jeździć do normalnego interwału.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl