Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1579369 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3405 dnia: 20 Marca 2023, 04:01:40 »
Nie ma żadnych podstaw

Ale są obawy, sam moder je miał, to co mówić o kowalskim z mniejszą wiedzą. Określenie normalna jazda, to króluje w ASO i wedle tego wszyscy mają identycznie. Sam wiesz, tam mniejszość takie stosuje, bo z czego obawy o zbiórkę na jakiś 0W20.

Co innego jak był 0W20, a co innego jak zawsze 5W30 był. Gdybym zawsze miał 0W20, to inaczej bym podszedł do tematu. Przecież tu dla wielu ASO są święte, a mi w DE lali zawsze 5W30, ja mam teraz ich poprawiać. Podstawy mam w swoich badaniach, 5W30 krzywdy w moich warunkach 80/20% nie robi.  To jaki argument za zmianą ktoś widzi, w oparciu o przedstawioną historię ?

Jest także X-PRIME o lepkości 5W-30

Tak już się interesuję, pisałem z p. Sebastianem. No ale wyszło jednak, że te oleje nie są tylko produkcja Japan. Mimo to podejmę wyzwanie i to na dwa auta z Eneosami.

W listopadzie wleci X-PRIME 0W-20 i tak pewnie będzie cały czas.

Oj zbadaj sobie choć raz ten olej. Marketing to marketing, a test oleju w danych warunkach jednostki to samo życie. Ja też z Eneosem mam pewne nadzieje, ale bez badania się nie obędzie, bo wiem że bez tego to tylko sama wiara w cuda.

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #3406 dnia: 20 Marca 2023, 18:48:47 »

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #3407 dnia: 20 Marca 2023, 20:30:52 »
Ciekaw czy ten silnik tak podlewa paliwem, czy może jeżdżenie na krótkich odcinkach bo olej poległ po 8 tyś.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3408 dnia: 20 Marca 2023, 20:39:46 »
Czy jest ktoś kto zalewał skrzynie 6 biegową innym olejem przekładniowym niż Toyota LV 75W? Szukam tańszej i równie dobrej alternatywy.
Tak zmieniłem na Fusch 75W jak kupuję się 3 litry wychodzi taniej, olej ok. i cena też 130-150zł za 3litry, bardzo dobry jest taż podobno Ravenol MTF-3 75W.
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2023, 20:55:46 wysłana przez piotr_the »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3409 dnia: 20 Marca 2023, 21:50:50 »
Ciekaw czy ten silnik tak podlewa paliwem, czy może jeżdżenie na krótkich odcinkach bo olej poległ po 8 tyś.
W jakim sensie "poległ"?  O ile dobrze pamiętam, to wg SAE-J300 zakres lepkości kinematycznej SAE=20 w 100 st. C to 5,6-9,3 mm^2/s.  Indeks lepkości 189 - świat i ludzie.  Po to olej ma wysokie VI aby było z czego schodzić.

Biorąc pod uwagę sposób eksploatacji, raczej należało by się przyjrzeć parametrom niskotemperaturowym tego oleju.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3410 dnia: 21 Marca 2023, 07:49:32 »
@mechu:
1) czy miałeś przypadek, aby było zauważalne zużycie panewek głównych i korbowodowych w silniku, w którym stosowano olej 0W20 przez dłuższy czas/na którym przejechano znaczną ilość km,
2) ile takich silników rozbierałeś.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3411 dnia: 21 Marca 2023, 09:22:04 »
W jakim sensie "poległ"?  O ile dobrze pamiętam, to wg SAE-J300 zakres lepkości kinematycznej SAE=20 w 100 st. C to 5,6-9,3 mm^2/s.  Indeks lepkości 189 - świat i ludzie.  Po to olej ma wysokie VI aby było z czego schodzić.

Biorąc pod uwagę sposób eksploatacji, raczej należało by się przyjrzeć parametrom niskotemperaturowym tego oleju.
No duży procentowo spadek lekkości po 8tyś ile by wynosił gdyby był zmieniony jak Toyota zaleca po 15tyś? I czy ten olej tak traci szybko lekkość czy inny z niższą też by tak leciał czy zastosowane w nim modyfikatory lepkkości tylko ładnie wyglądają na papierze, a są słabe i olej szybko traci parametry. Trzeba by poczekać na jakieś testy innego oleju w tym konkretnym silniku i wyciągnąć wnioski.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3412 dnia: 21 Marca 2023, 13:42:06 »

No duży procentowo spadek lekkości po 8tyś ile by wynosił gdyby był zmieniony jak Toyota zaleca po 15tyś? I czy ten olej tak traci szybko lekkość czy inny z niższą też by tak leciał czy zastosowane w nim modyfikatory lepkkości tylko ładnie wyglądają na papierze, a są słabe i olej szybko traci parametry. Trzeba by poczekać na jakieś testy innego oleju w tym konkretnym silniku i wyciągnąć wnioski.
Ale kolego, technika nie działa na wartościach procentowych tylko na bezwzględnych.  Jeżeli te ostatnie mieszczą się w ustalonych zakresach normatywnych, to znaczy że są dobre.

Proszę, tu masz Ravenol, 0W20 PAO - VI = 156

https://www.ravenol.pl/product/ravenol-ecs-sae-0w-20-usvo/

Czyli co, nowy olej na bazie PAO jest o 17% gorszy od przepracowanego TGMO???
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2023, 13:43:40 wysłana przez Zbig »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #3413 dnia: 21 Marca 2023, 14:22:35 »

Trzeba natychmiast powiadomić producenta Toyota Motor Corporation o tym fakcie niech szybko zrobią ogólnoświatową akcję serwisową i wymienią olej TGMO 0W20 w milionach pojazdów na świecie bo się wszystkie silniki zatrą i będą mieć katastrofę wizerunkową !
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Magazynier69

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: toyota corolla
« Odpowiedź #3414 dnia: 21 Marca 2023, 14:32:18 »
TGMO 0W-20 https://www.youtube.com/watch?v=zhj1ZtahP8E

Panowie to moja Toyotka u R2D i zawsze wszyscy pokazują jak to olej jest cacy pilnowany dodatki modyfikatory  i jazda zapewne eko itd. a tu chciałem sprawdzić jak jest faktycznie  zaraz po zakupieniu samemu zrobiłem 2 tys km  (niewielkiej wiedzy o eksploatacji tylko domysłach ) i czy ten spór o cud miód TGMO jest faktycznie potrzebny . 4 serwisy przez ASO co 15 tys km na bagnecie nie wyglądało to źle ale wyczuwalny zapach paliwka  przy tym serwisie zlany olej brak jakichkolwiek opiłków czy mgły . przy okazji zlany tez ze skrzyni bo 60 tys km pykło ,  wymienione profilaktycznie 4 świece brak nagarów sprawdzone błędy brak w sterowniku brak w pamięci podręcznej  oraz wszystkie filtry . Zdecydowałem sie na ponowne zalanie TGMO tylko zaś z banki kupionej w ASO za 560 zł  a nie jak dotychczas  z beczki po fv które otrzymałem przy zakupie .
Zrobię 2 test już po mojej eksploatacji również przy 8 tys km i ocenimy w  100 % czy te wyniki i spadek lepkosci bedzie identyczny czy zupełnie inny . Nie zmienia to faktu ze wysłucham każdej opinii .  Ogólnie dbam o serwisy olejowe i pracując w branży motoryzacyjnej wiem jakie jest cebulactwo odnośnie tego procederu. i jak użytkownicy zawierzają serwisom autoryzowanym i czasem producentom . 

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3415 dnia: 21 Marca 2023, 21:27:55 »
I bardzo dobrze jak kupowałem od znajomej Toyota serwisową od zakupu w ASO to z przebieg 150tyś okazało się, że olej bierze łany był co 15tyś TGMO 5W30 i czy to za duży przebieg jak na ten olej czy dolewali a nie zmieniało tego nie wiem. Same te testy nie na kanale badające lepkkość nie mówią, że olej jest już do niczego i nie chroni silnika, ale po 8 tyś spada tak lepkkoś to co będzie jak ktoś zmienni razy 2 po 16 tyś? Wystarczy zobaczyć inne auta są też Toyoty na kanale hybrydowe, podlewanie paliwem zawsze degraduje olej i sama lepkkość to mniejszy problem Toyota zaleca już do nowych Hybrid 0W16 czy 8. Warto poczytać o indeksie lekkości i polepszaczach jego https://autoexpert.pl/artykuly/lepkosc-ma-znaczenie
Twoje auto kupione niedawno to czy masz wiedzę jak było użytkowane, że tak lepkość spadła.
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2023, 21:54:05 wysłana przez piotr_the »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3416 dnia: 22 Marca 2023, 18:21:23 »
@mechu:
1) czy miałeś przypadek, aby było zauważalne zużycie panewek głównych i korbowodowych w silniku, w którym stosowano olej 0W20 przez dłuższy czas/na którym przejechano znaczną ilość km,
2) ile takich silników rozbierałeś.
Nigdy w żadnym silniku toyoty po 2000r nie widziałem zużycia panewek w stopniu wymagającym wymiany.

Raz się trafił 4zzfe że stukajaca panewka ale to user myślał że ma kontrolke niskiego poziomu oleju a nie braku ciśnienia i dolewał jak mrugala :)

Kontrolnie kumpel sprawdzał (widziałem fotki) panewki w 3zrfe - jak nowe po 250kkm.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3417 dnia: 22 Marca 2023, 18:55:54 »
Rozumiem, że piszesz o silnikach, w których stosowano olej 0W20.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3418 dnia: 22 Marca 2023, 20:30:29 »
Moje zrozumienie wymagań wobec oleju do tych silników jest takie, że bardziej chodzi o spełnienie zalecanych norm ACEA / API niż to czy SAE jest 0W20 czy 5W30.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3419 dnia: 25 Marca 2023, 03:42:32 »
jak kupuję się 3 litry wychodzi taniej

Ile zyskałeś ?
Ocenię czy warto, tak dla siebie i wedle siebie. Mam 91kkm.

ile takich silników rozbierałeś.

No właśnie, dwa chyba. A po 5W30 to miliony spsutych  i żaden po flocie z 10W30.  :-)

TGMO 0W-20

Jak, co 8kkm, nie bankowo kłamią. 0W20 jest wieczny, tym bardziej TGMO za 500 trylionów. Ortodoksi i tak nie uwierzą, łoni ASO majo lepsze i TGMO na miejscu też. Ja się zastanawiam, może z beki a z butli to co innego jest. Nie podoba mi się jeszcze jedno, warunki niby 50/50 a przeważające odcinki po 10km. Coś mi to się nie składa.

Panowie parametry oleju są po 8kkm, można je oceniać tak czy siak, ale wy je x 2 zróbcie, bo przecie 15kkm najlepsze. Wymyślcie co by było z tym olejem wtedy, pewnie napiszecie, że by się zregenerował bo TGMO daje grafen. No tak nie jest i nawet nie jest to pochylnia, tylko może być pik w dół, bo to postępuje geometrycznie.

Rozumiem, że piszesz o silnikach, w których stosowano olej 0W20.

Nie chcę się cofać tu do historii, ale kolega kiedyś psioczył na 5W30, przez pryzmat silnika zwalonego po 5W40. Może ja będę tak robił, przedstawię wtope po 0W16 i zacznę psioczyć na 0W20. Niestety jestem przekonany, że każdy olej może się komuś sprawdzić. Ale z wlewaniem takiego którego nie ma wcale w książce, no to grubo.

@Magazynier69 już masz prze.....e, zjedzą Cię na deser, mnie też się starali. Nie no jak to możliwe, nie 15kkm, gada głupoty, a w ASO jak mantra. Widziałeś mój wąteczek z badaniami ?

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,52335.0.html

Na 10kkm jeszcze jeszcze coś tam mam, ale na 15kkm w typowych warunkach miejskiego auta nic jeszcze. TGMO to olej środka regału, bez cudownych składników, a jedynie z famą i wielką ceną. Przez którą wielu głupieje i kupuje w ASO dalej. Zamiast wyrwać się na rynek po inne, tym bardziej jak Toyoty, sprawdzone konstrukcje na wszystkim pojadą. Nawet na oil.pl tak pisali. Ktoś pyta, a oni najlepsze TGMO, a dalej Toyota na wszystkim poleci. Teraz to już dają alternatywy, bo już jest szczyt ceny za cud TGMO.

Na bagnecie w setnej grubości zawsze będzie bosko i diametralnie inaczej jak nalejesz oleju w próbówkę, smoła a na bagnecie słomka. No to zrobiłeś kompleksowy przegląd bez ptaszkowania. Jedno zmienne może być. Na tamtym oleju czyjeś warunki i 2kkm Twoich, a kolejne badanie już tylko Twoje. Trzeba było też postojową zastosować, bo inaczej więcej staroci masz w silniku, co mogą w badaniu przekłamywać. Ja postojową zawsze leje, choćby na 15 min. tylko.

Wielu się o bzdury kłuci, a zasady ASO jakoś tak łatwo jest przyjąć i koniec. Lenistwo, brak wiedzy, wygodnictwo, szkoda kasy i tyle. Jak zrozumieć, kolo wywala 100 czy ileś tysi na auto, a żydzi dwa razy w roku olej za 0000.5% tej kasy. Bo sika jak ma poza ASO coś robić, a w ASO przeglądzik dodatkowy to tyle co zwykle i koło się zamyka. A raczej kasa zamyka myślenie. Weź teraz to badanie tego TGMO, lub kolejnego i daj im w ASO, nadal będą każdemu wbijać 15kkm. No ale to papier najlepiej u nich dać i jeszcze zawartość paliwa potrzebna.     

Pany, już mam Eneosy na dwa auta. 5W30 X Prime i 5W40 Sustinę. Wiem tyle, że baza jest unikalna, nie występuje poza Japan. Tam powstają formulacie/blend i w UE są masowo robione. Konkretnie NL i UK. Otrzymałem promo i gratisy. To są oleje drogawe, ale tańsze od np. Royal Purple, u mnie na 2 miejscu. Miałem iść już w tańsze, ale warto te indywiduła jednak przetestować. Skoro takich na rynku nie ma, baz czy formulacii to warto. Jak się nie sprawdzą, to chyba nic już na świecie i kropka. Ciekawy jestem w X Prime niskości w KV40C i wysokości w indeksie lepkości. Oraz w Sustinie też wyższego indeksu lepkości. Jeśli się sprawdzą na 10kkm z zapasem, to warto kupować bo w rok robię 13kkm, o ile będzie widać zapas.

« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2023, 04:17:25 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl