Ja wlewam MOTUL'a 05W30 i jestem bardzo zadowolony. Silnik pracuje cicho i równo. Wymiany oleju robię co 15 000km.Pozdro
Cytat: fireman85 w 22 Listopada 2011, 07:12:34Ja wlewam MOTUL'a 05W30 i jestem bardzo zadowolony. Silnik pracuje cicho i równo. Wymiany oleju robię co 15 000km.PozdroRozumiem że do silnika...... Ostatnie pytanie yetixa tyczyło się wymiany oleju w skrzyni biegów...
Marka oleju ma drugorzedne znaczenie. Tak dlugo jak trzymasz sie wytycznych co do paramterow to bedzie OK. W przypadku niektorych producentow placisz za marketing i sponsorship. Je poprzednio jezdzielm na Fuchs'ie- kosztowal polowe tego co np. Mobil i silnik dzis ma ponad 200 tys bezproblemopwych kilometrow.
Na olejach motula przejeździłem różnymi pojazdami już ponad 500 000km w sumie, i na tym opieram opinię o tym produkcie...
a może po prostu zamiast szukać zagranicznych marek, korzystać z rodzimych syntetyków Platinum lub Lotosu 0w30 lub 5w30? jakościowo są chyba porównywalne z popularnymi zagranicznymi markami na naszym rynku jak np. castrol czy elf? czy ktoś ma jakieś doświadczenia z syntetykiem Platinum?
też mam motula, ale odkąd poszły w świat wieści, że go podrabiają w Polsce, kolejny raz będę zmieniał na coś bardziej niszowego
jeżdżę już drugą wymianę na Lotos 5w30 i nie zauważyłem różnicy w stosunku do poprzednio zalewanego Castrola, jedynie niższą cenę.