Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578858 razy)

mlp

• Gość
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Listopada 2011, 19:13:07 »
Zapytaj w ASO co ile wymiana.
Niektóre wersje mają co 160 tyś. w nowszych w ogóle się nie wymienia.

Offline fireman85

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 22 Listopada 2011, 07:12:34 »
Ja wlewam MOTUL'a 05W30 i jestem bardzo zadowolony. Silnik pracuje cicho i równo. Wymiany oleju robię co 15 000km.
Pozdro
Reklama w podpisie - usunięta - Swoop

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Listopada 2011, 07:26:14 »
Ja wlewam MOTUL'a 05W30 i jestem bardzo zadowolony. Silnik pracuje cicho i równo. Wymiany oleju robię co 15 000km.
Pozdro
Rozumiem że do silnika...... Ostatnie pytanie yetixa tyczyło się wymiany oleju w skrzyni biegów...
Obi

Offline fireman85

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Listopada 2011, 08:53:33 »
Pozdro
Rozumiem że do silnika...... Ostatnie pytanie yetixa tyczyło się wymiany oleju w skrzyni biegów...
Wiem, odniosłem się do poprzednich wypowiedzi.

oldGreg

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 22 Listopada 2011, 10:25:25 »
Marka oleju ma drugorzedne znaczenie. Tak dlugo jak trzymasz sie wytycznych co do paramterow to bedzie OK. W przypadku niektorych producentow placisz za marketing i sponsorship. Je poprzednio jezdzielm na Fuchs'ie- kosztowal polowe tego co np. Mobil i silnik dzis ma ponad 200 tys bezproblemopwych kilometrow.

Offline fireman85

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 22 Listopada 2011, 13:27:43 »
Marka oleju ma drugorzedne znaczenie. Tak dlugo jak trzymasz sie wytycznych co do paramterow to bedzie OK. W przypadku niektorych producentow placisz za marketing i sponsorship. Je poprzednio jezdzielm na Fuchs'ie- kosztowal polowe tego co np. Mobil i silnik dzis ma ponad 200 tys bezproblemopwych kilometrow.
Zgadzam się. Najważniejsza jest jakość oleju. Ja osobiście kupuję Motul'a po cenach niższych niż oferta innych producentów. Na olejach motula przejeździłem różnymi pojazdami już ponad 500 000km w sumie, i na tym opieram opinię o tym produkcie. Oczywiście olej dobieram zgodnie z wytycznymi, nigdy nie niżej. Różnicę widać i po silniku, i po oleju wylewanym. W moim Aurisie (w czasie gwarancji) zalewany był Castrol ale potem zmieniłem olej i uważam, że jest lepiej.  Polecam również oleje AGIP.
Pozdro
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2011, 13:30:27 wysłana przez fireman85 »

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 23 Listopada 2011, 14:53:28 »
Na olejach motula przejeździłem różnymi pojazdami już ponad 500 000km w sumie, i na tym opieram opinię o tym produkcie...

Brat "pracuje w olejach" i twierdzi, że to jeden z najlepszych olejów na rynku. Ja osobiście jeżdżę na Castrolu, ale zastanawiam się, czy nie zmienić przy przebiegu 60tys.km. Generalnie jednak zgadzam się z kolegą oldGregiem, marka oleju ma znaczenie drugorzędne.
"With Oden on our side..."

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Listopada 2011, 18:30:24 »
też mam motula, ale odkąd poszły w świat wieści, że go podrabiają w Polsce, kolejny raz będę zmieniał na coś bardziej niszowego

mlp

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 23 Listopada 2011, 21:06:49 »

Offline aurum

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 23 Listopada 2011, 21:16:25 »
a może po prostu zamiast szukać zagranicznych marek, korzystać z rodzimych syntetyków Platinum lub Lotosu 0w30 lub 5w30? jakościowo są chyba porównywalne z popularnymi zagranicznymi markami na naszym rynku jak np. castrol czy elf? czy ktoś ma jakieś doświadczenia z syntetykiem Platinum?
toyota auris 1,6 dual vvt-i, PREMIUM 2008
hyundai ix35 2013

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 23 Listopada 2011, 21:56:11 »
Jak syntetyk Orlenu jest taki sam dobry jak półsyntetyk to do kosiarki bym go nie nalał  <zalamka>

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #41 dnia: 24 Listopada 2011, 09:42:12 »
a może po prostu zamiast szukać zagranicznych marek, korzystać z rodzimych syntetyków Platinum lub Lotosu 0w30 lub 5w30? jakościowo są chyba porównywalne z popularnymi zagranicznymi markami na naszym rynku jak np. castrol czy elf? czy ktoś ma jakieś doświadczenia z syntetykiem Platinum?
jeżdżę już drugą wymianę na Lotos 5w30 i nie zauważyłem różnicy w stosunku do poprzednio zalewanego Castrola, jedynie niższą cenę.

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 24 Listopada 2011, 12:04:37 »
też mam motula, ale odkąd poszły w świat wieści, że go podrabiają w Polsce, kolejny raz będę zmieniał na coś bardziej niszowego
chyba właśnie dlatego Motul zmienił całkiem niedawno opakowania :)
wszystko podrabiają co można sprzedać, to czy olej jest niszowy czy nie, nie ma w sumie znaczenia ;)
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

oldGreg

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Listopada 2011, 12:07:49 »
Nie wiem jak teraz ale Lotos kiedys mial sporo zlych opini od kierowcow i mechanikow i to chyba pokutuje do dzis.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #44 dnia: 24 Listopada 2011, 15:34:33 »

jeżdżę już drugą wymianę na Lotos 5w30 i nie zauważyłem różnicy w stosunku do poprzednio zalewanego Castrola, jedynie niższą cenę.
<brawo> Dokładnie, czuć to bardziej jak się ma więcej autek i przebiegi inne od niedzielnych kierowców.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl