Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578882 razy)

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #90 dnia: 29 Maja 2012, 17:54:50 »
projektowane są na 0w20 i 5w30, możesz jesienią/zimą swobodnie zalać 0w20

latem, albo i w ogóle zostawiłbym margines w postaci 0w30

A kto zmienia w dzisiejszych czasach olej w zależności od pory roku na jesienny lub zimowy lub letni  :-o   :-) ?

Opony to słyszałem, podobno są tacy  :| co zmieniają na letnie/zimowe (ci którzy używają opon wielosezonowych pompują ewentualnie powietrze letnie lub zimowe  :-) ) , ale żeby olej zmieniać z każdą porą roku ???????

PS
Czyli taki np. Castrol EDGE (który poleciła mi centrala TMP) 0W-30 pokrywa się z "lepkością zimową" oleju toyotowskiego 0W-20 i z lepkością letnią 30 "projektowanego" 5W-30.
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2012, 18:37:20 wysłana przez tomery »

tom

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 29 Maja 2012, 18:15:18 »
jak robisz srednio 30 tysiecy rocznie i kupiłeś auto w marcu - to można sobie pozwolić na olej letni i zimowy

a ogolnie to jakiś zart z tymi olejami letni/zimowy

a co do opon - jak ktoś ma np samochód ktorego uzywa tylko do jazdy po mieście to raczej opony uniwersalne są najlepsze. inaczej trzeba zmieniać (czy w aucie rodzinnym, uzywanym na wyjazdy np na narty, czy jak mieszkamy poza centrum)

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #92 dnia: 29 Maja 2012, 20:39:30 »
Chyba nie uzyskałem odpowiedzi na moje pytanie.
Ja nie mam zamiaru zmieniać oleju lato/zima a interesuje mnie olej do auta wykorzystywanego typowo po mieście.
Czy lepszy w tm przypadku będzie 0w20 czy 5w30, a może w ogóle nie ma różnicy?
Pozdrawiam
Obi

tom

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 29 Maja 2012, 20:55:14 »
mnie mój kochany ASO, do ktorego dzownilem wczoraj z pytaniem dlaczego na przegladzie dostalem 5w30 zamiast 0w20 powiedział że:

0w20 stosuje się w gorących stanach USA, gdyż się lepiej spisuje przy temperaturach powyżej 40 stopni celsjusza na plusie.
Wg nich w warunkach polskich 5w30 jest najbardziej optymalny.

pozdrawiam

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #94 dnia: 30 Maja 2012, 00:54:56 »
mnie mój kochany ASO, do ktorego dzownilem wczoraj z pytaniem dlaczego na przegladzie dostalem 5w30 zamiast 0w20 powiedział że:

0w20 stosuje się w gorących stanach USA, gdyż się lepiej spisuje przy temperaturach powyżej 40 stopni celsjusza na plusie.

Khm, khm, khy, khy, eeee... które konkretnie ASO tak Ci powiedziało ???  :-o :-o :-o
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #95 dnia: 30 Maja 2012, 01:17:15 »

Khm, khm, khy, khy, eeee... które konkretnie ASO tak Ci powiedziało ???  :-o :-o :-o
Pozdro.

takie "rewelacje", że nawet ciężko się do nich odnieść :)
TIIDA '09

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #96 dnia: 30 Maja 2012, 01:39:10 »
przydatna rzecz dla każdego kto zastanawia się jak to jest z tymi c2 i c3 a5/b5 itp.

krótko i zwięźle
http://motoroils.pl/docs/Klasy_ACEA_i_Produkty.pdf
TIIDA '09

tom

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 30 Maja 2012, 07:16:25 »

Pozdro.

wiem ze forum czyta dyzo ludzi z roznych ASO, dlatego powstrzymam się od stwierdzenia ktore to, natomiast tak dokladnie jak zacytowalem mi powiedziano

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #98 dnia: 30 Maja 2012, 08:30:59 »
wiem ze forum czyta dyzo ludzi z roznych ASO, dlatego powstrzymam się od stwierdzenia ktore to, natomiast tak dokladnie jak zacytowalem mi powiedziano

To chociaż miasto (jeżeli masz więcej niż jedno ASO w okolicy). Będę wiedział gdzie na pewno nie jechać w razie (tfu!) czego.
Przecież brak elementarnej wiedzy o olejach dyskwalifikuje takiego delikwenta ze stanowiska w serwisie i to autoryzowanym !  <zolta> <zolta>
A skoro ASO zatrudnia takiego ignoranta w serwisie to rodzi się pytanie kogo zatrudniają jako mechaników ? Brukarzy, malarzy czy budowlańców ?? (bez urazy dla poszczególnych grup zawodowych)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

tom

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 30 Maja 2012, 11:59:43 »
akurat jest tam jedno ASO, na które osobiście nie mogę złego słowa powiedzieć. od 11 lat z nimi współpracuję i oceniam współpracę bardzo dobrze.

trochę z tym olejem tylko zaszaleli - ale nie wiem z czego to wynika.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #100 dnia: 30 Maja 2012, 14:56:17 »
z niewiedzy, ignoranctwa, przemądrzałej postawy
TIIDA '09

tom

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 30 Maja 2012, 15:46:57 »
Wk się, wiec zadzwonilem wlasnie do jednego z większych warszawskich ASO

- dzien dobry, mam aurisa 1.6 valvematic. wlano mi w innym aso na przegladzie olej 5w30, a przeczytalem w ksiazce ze powinno sie lac 0w20

- prosze sie nie przejmować, 0w20 i 5w30 to prawie to samo. oba syntetyki, wlasciwosci niemal identyczne, nie ma się czym przejmować

- czyli tamto ASO nie popelnilo błędu lejąc 5w30

- jak najbardziej nie, wszystko jest tak jak ma być

:| :| :| :| :| :| :| :|

Delikatniej z doborem słownictwa - zdenerwowanie Cie nie usprawiedliwia.
Szymon14

Sorry, ale nie bylo zdenerwowania, a slowa nie uwazalem za wulgarne, wiec go urzylem. nie bede wiecej zatem uzywal
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2012, 16:22:48 wysłana przez tom »

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #102 dnia: 30 Maja 2012, 16:33:09 »
oba "ful syntetyki", kocham to :laugh:
TIIDA '09

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #103 dnia: 30 Maja 2012, 21:07:59 »
Ja się na olejach nie znam, ale takie parametry oleju to mi pasują do freza do śniegu, a nie do samochodu.
3VZ.pl

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #104 dnia: 31 Maja 2012, 07:38:01 »
Żuczki koniec bicia piany odpowiadajcie na pytanie, które zadałem kilka postów wyżej :grin:
Obi

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl