Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578043 razy)

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #930 dnia: 21 Stycznia 2018, 07:39:03 »
Kolego Bartone, gdzieś ktoś pisał, że dla Toyoty produkuje Texaco (niesprawdzone). Z autopsji mogę polecić 0W30 Shella, Specola, Neste a nawet Totala zalewałem (co prawda do benzyny). Natomiast są to oleje cenowo akceptowalne. Z droższych masz Millersa, Liqui Moly czy Ravenola. A zresztą popatrz sobie sam np tu:  http://zmienolej.pl/pl/117-0w30#/

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #931 dnia: 21 Stycznia 2018, 09:01:13 »
oleje Toyoty sa dobrane do ichnich silnikow, wiec raczej nie mozna sie pomylic. (...) ale taki 0w20 jest jedny z najlepszych na rynku. Ogolnie rzecz biorac sa to (bardzo) dobre oleje.
No, oczywiscie jesli "jakosc" jest mieszanka "znanej" marki (czytaj : marketingu) i taniej ceny to wtedy przegrywam. ;)

Kolego, a oleje innych producentów (na M1 , na C , na F , na A na V i wiele innych) które spełniają wymagania Toyoty dla tych silników (czyli 0W-20 i odpowiednie C) już nie są tak "bardzo dobre" ?
Myślisz, że Toyota ma swoją specjalną fabrykę "bardzo dobrych" olejów a inni walą chałturę ?
Raczej nie.
Ktoś dla nich te oleje produkuje (któryś z liczących się koncernów olejowych).
Różnica jest taka, że w Toyocie zapłacisz za litr takiego oleju 85 pln , a nie toyotowski (i tak naprawdę nie wiadomo czy nie przewyższający ten T, a z pewnością nie gorszy bo norma to norma) za ok 30-40 pln/litr.
Uwierz mi, ta różnica w cenie to twoja opłata za marketing i za logo na bańce :)
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2018, 09:10:03 wysłana przez tomery »

Offline Bartone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #932 dnia: 21 Stycznia 2018, 09:07:38 »
Właśnie mój mechanik zawsze kupuję mi części i oleje , ma takie zniżki że z ciekawości kiedyś podjechalem do tej ogólnopolskiej sieci hurtowni i zapytałem o klocki tarcze do poprzedniego auta które mi zakładał. Na komplecie była zniżka rzędu 270 paru złotych . Więc i tak mam tańszy zakup.
Zobaczymy co będą mieli do zaoferowania ;)
Zgadza się arturp z jego zniżkami biorę w ciemno znanych producentów czy lepsze produkty

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #933 dnia: 21 Stycznia 2018, 10:02:44 »
Są to zwykłe oleje tyle że na beczkach są po prostu naklejone inne etykiety.

Offline arturp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #934 dnia: 21 Stycznia 2018, 10:12:27 »
tomery, to juz bylo o wiele wiele razy wszedzie dyskutowane. Czy chodzi o oleje czy o inne tam paliwo, to mimo ze wychodzi to z tej samej fabryki czy rafinerii to nie znaczy ze wszystko co wychodzi jest takie same. Te oleje Toyoty sa robione na zamowienie i maja swoje wlasne wlasciwosci ktore sie duzo roznia od innych standartowych olejow ze sklepow. Wystarczy porownac wlasciwosci ktorych nie ma na bance a ktore maja duze znaczenie.
A jesli chodzi o normy, to jest to minimum zeby olej byl mniej wiecej w jakiejs tam klasie produktow. To nie dla tego ze dwa oleje maja taka sama norme ze maja takie same wlasciwosci.
Zreszta kolega paba duzo o tym mowil tu w tym forum, tak jak o tym mowa w wielu innych na calym swiecie.

Jesli chodzi o cene, to olej Toyoty 0w-30 jest sprzedawany teraz we Francji lub w Niemczech za jakies 13Euro za litr a 0w-20 jest nawet tanszy. Wiec roznica miedzy tymi olejami a "super olejami innych super marek" nie jest specjalnie duzy.
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2018, 10:14:25 wysłana przez arturp »
Lexus IS 300h Executive - 01/2014 - 137000km | Lexus CT 200h Executive - 05/2015 - 98000km | Yaris II 1.33 - 05/2011 - 93000km

Offline jaclub

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #935 dnia: 21 Stycznia 2018, 10:23:30 »
czeka mnie wymiana na 45kkm przebiegu, w serwisie przegląd kosztuje około 600 zł przyjmując, że zaleją olejem 5W30 Toyota, czy ktoś się orientuje ile w tej kwocie zawiera się cena oleju? Innymi słowy ile serwis woła za litr oleju?

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #936 dnia: 21 Stycznia 2018, 11:04:50 »
to mimo ze wychodzi to z tej samej fabryki czy rafinerii to nie znaczy ze wszystko co wychodzi jest takie same. Te oleje Toyoty sa robione na zamowienie i maja swoje wlasne wlasciwosci ktore sie duzo roznia od innych standartowych olejow ze sklepow.

No cóż, ty wiesz swoje a ja swoje :)

Wystarczy porownac wlasciwosci ktorych nie ma na bance a ktore maja duze znaczenie.

No właśnie, wystarczy porównać :)
Ktoś kiedyś na forum podawał linka do specyfikacji oleju Toyoty 0W-20.
A specyfikacje takiego oleju 0W-20 innej marki możesz pobrać ze strony każdego producenta.
Uwierz mi , porównywałem i różnicy nie widzę :)

A jesli chodzi o normy, to jest to minimum zeby olej byl mniej wiecej w jakiejs tam klasie produktow. To nie dla tego ze dwa oleje maja taka sama norme ze maja takie same wlasciwosci.

Ostatniego zdania nie rozumiem :(
A co do pierwszego.
Czy jeśli wyczytałem w wyżej wspomnianej specyfikacji oleju Toyoty że parametr X w oleju ma jakąś tam wartość, a w specyfikacji oleju markowego który kupiłem dajmy na to w hurtowni motoryzacyjnej ten sam parametr ma tę samą wartość to znaczy że w oleju T w rzeczywistości ten parametr jest kilka razy lepszy (bo norma to norma , a olej T to nie byle jaki olej tylko "arcydzieło sztuki olejarskiej") a w oleju innego producenta ten parametr to już szczyt możliwości ???  :):):):)

Offline arturp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #937 dnia: 21 Stycznia 2018, 12:32:34 »
Pokaz te analizy olejow Toyoty i jakiegos tam innego 0w-20 ktore sa niby takie same, bo ja takich nigdy nie widzialem. Bedziemy wtedy gadac. Osobiscie nie bede tego podawal bo mi sie znudzilo ciagle tlumaczyc to samo i tracic czas, ludzie i tak "wiedza" lepiej.

Jesli chodzi o normy, ktore sobie mozesz przeczytac, to sa wziete pod uwage niektore wlasciwosci olejow a nie wszystkie. A to co jest wziete pod uwage ma pewne tolerancje bo te normy sa po prostu kompromisami. Wiec w sumie mozna zrobic tyle roznych olejow ile Ci sie podoba i zaden nie bedzie mial dokladnie takich samych wlasciwosci ale norma bedzie taka sama. Nie mowiac oczywiscie o dodatkach olejowych ktore nawet nie sa brane pod uwage w tych normach. Toyota dobrala najlepsze wlasciwosci do swoich motorow i dorzucila dodatki ktore polepszaja jeszcze jakosc olejow i dala to komos do fabrykacji.
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2018, 12:44:50 wysłana przez arturp »
Lexus IS 300h Executive - 01/2014 - 137000km | Lexus CT 200h Executive - 05/2015 - 98000km | Yaris II 1.33 - 05/2011 - 93000km

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #938 dnia: 21 Stycznia 2018, 13:22:59 »
Aż dziwne to co piszesz bo nawet ze znajomym rozmawiałem który pracuje w stolicy w olejach i mówił coś kompletnie innego :O (Nie chodzi mi tu o sklep który sprzedaje oleje)

Offline arturp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #939 dnia: 21 Stycznia 2018, 14:26:29 »
Coz prostszego ? Trzeba wziasc probki dwoch olejow, wyslac to do laboratorium zeby zrobili analize i bedzie wszystko wiadomo.

Jesli na prawde ten temat was interesuje jest sporo forum w Stanach lub w Rosji ktore sie interesuja tylko olejami. W Rosji nie znam, ale w Stanach jest BITOG w ktorym ludzie robia pelno analiz olejow czystych (VOA). Prosze sobie poszperac.

A jesli chodzi o glowne roznice jesli chodzi o wlasciwosci olejow to trzeba sobie porownac VI, HTHS, TBN i skladniki chemiczne.

Co do opinii mechanikow lub innych osob, to juz nic mnie nie dziwi. Bo co powiedziec o opiniach typu "zawsze lalem 10w50 od kiedy bylem maly i wszystko bylo ok, to po co bede dzisiaj lal 0w20, to woda, silnik sie zatrze". ITD ITP <zalamka>
Swiat sie nie zatrzymal 50 lat temu, technika codziennie idzie do przodu.

Ja nie zmuszam nikogo, kazdy sobie bedzie robic jak mu sie podoba. Mam tylko nadzieje ze komos sie ta moja proza przyda.
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2018, 14:36:23 wysłana przez arturp »

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #940 dnia: 21 Stycznia 2018, 16:03:21 »
Nie mowiac oczywiscie o dodatkach olejowych ktore nawet nie sa brane pod uwage w tych normach. Toyota dobrala najlepsze wlasciwosci do swoich motorow i dorzucila dodatki ktore polepszaja jeszcze jakosc olejow i dala to komos do fabrykacji.

formulacja może być delikatnie inna gdy robią dla danego producenta (i widać po analizach, że np. VI większa, śladowo kompozycja przeciwzużyciowa inna), ale za bardzo "odleciałeś" i wierzysz w olej OEM jak niektórzy w telezakupy Mango
TIIDA '09

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #941 dnia: 21 Stycznia 2018, 17:46:43 »
za bardzo "odleciałeś" i wierzysz w olej OEM jak niektórzy w telezakupy Mango

:)

Lub jeszcze bardziej prestiżowy Toyota AFE 0W-20.  :good:

I tak jeszcze strony  +/- 58-61 tego wątku :)

Offline arturp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #942 dnia: 21 Stycznia 2018, 19:24:12 »
formulacja może być delikatnie inna gdy robią dla danego producenta (i widać po analizach, że np. VI większa, śladowo kompozycja przeciwzużyciowa inna), ale za bardzo "odleciałeś" i wierzysz w olej OEM jak niektórzy w telezakupy Mango
Nie wydaje mi sie zeby te roznice byly sladowe. Sam VI sie duzo rozni od pozostalych olejow. HTHS 2,6 jest przystosowany do minimalego zuzycia motorow i minimale spalanie (sam zreszta dokumenty Toyoty na ten temat wrzuciles na forum kiedys).
Jak beda inne o takich samych wlasciwosciach to bedzie mozna powiedziec ze sa takie same. Ale jak dotad to raczej nic takiego nie widzialem. Moze ewentualnie olej Hondy i jeszcze jednego producenta, ale nie przypominam sobie jego nazwy.
Ale to nie jest dziwne, Toyota robi oleje do swoich motorow a niezalezni producenci robia do roznych motorow. I sporo ludzi potwierdzilo ze oleje Toyoty sa bardzo dobrej jakosci, nie wymyslilem tego sam.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #943 dnia: 21 Stycznia 2018, 20:17:31 »
Może i dobre jakoś nigdy mnie nie podkusiło by Je smakować :D

A tak na poważnie to masę ludzi jak i taksówkarzy kupują swoje oleje na przeglądy a mimo to jakoś nic silnikom nie dolega a jest o niebo taniej. A jak poprzedniego Aurisa serwisowałem i dbałem to po 110tys km wywaliło uszczelkę pod głowicą, świece mimo że wymieniane to były zapieczone i kilka innych dupereli. Nie było bite, pałowane na zimnym, i lubiłem czasami rekord spalania walnąć by zejść poniżej 5l/100km. Ale nie wiem czy olej ma tu coś do rzeczy :D
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2018, 20:29:37 wysłana przez Stivo »

Offline arturp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #944 dnia: 21 Stycznia 2018, 21:23:52 »
I nie wiadomo jaki olej na prawde lali.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl