Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1579532 razy)

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #945 dnia: 21 Stycznia 2018, 22:25:14 »
Dlatego te wszystkie gdybania o kant dupska rozbić. Bo każdemu leją co innego o ile to co jest napisane na kwicie z ASO jest odbite w rzeczywistości. Ostatnio byłem na przeglądzie to w 3h wymienili mi olej, płyn hamulcowy, założyli ogrzewacz czujników, sprawdzili hamulce, coś zrobili z klimą. Samochód na podnośniku stał jakieś 25min. Szybko się uwinęli z płynami gdyż resztę robili przed oknem w poczekalni jak piłem kawkę i jadłem śniadanie.

Offline Bartone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #946 dnia: 21 Stycznia 2018, 22:32:47 »
Zgodzę się że może on być faktycznie wypracowany do toyot tylko silników też jest kilka  a olejów trochę mniej, z tym że auta w jakim są te silniki różnią się niebotycznie , jedno jest ciężkie drugie lekkie, przeciążone z zapasem mocy, jedni jeżdżą do kościoła drudzy robią kilkadziesiąt tys w roku, jedne autostrada drugie gaszone co chwila np. przy każdym obsługiwanym sklepie.

Jedno jest pewne producent robiąc olej nie przewidzi jak i w jakim aucie będzie użytkowane dlatego są widełki i w normach i uniwersalności stosowania. To nie F1 by olej był rodem z NASA.

Myślę że robiąc ok 9-10 tys km/ rok i stosując zasadę wymiany co rok kompletu olej i filtry, stwierdziłem że taki dedykowany olej który nie ma aż takiej podaży musi być przewartościowany by produkcja itp. się wróciła z zarobkiem. Cena przesadzona jak inne oryginalne części.
Tak więc mnie się nie kalkuluje.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #947 dnia: 21 Stycznia 2018, 22:48:50 »
Olej owszem, np filtr kosztuje w ASO 2zł więcej aniżeli na allegro ;) Udało mi się znaleźć o 10 zł tańszy ale bez opakowania więc pochodzenie nieznajome. Na oleju mają chyba jedyny biznes bo do swojego kupię za 110zł shella na wymianę którego znajomy z salonu sam polecał a ASO pewnie policzy z 300 za 4l 0W20 :czerwona:
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2018, 22:50:27 wysłana przez Stivo »

Offline arturp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #948 dnia: 21 Stycznia 2018, 23:51:54 »
A dlaczego polecal Shella ?
Lexus IS 300h Executive - 01/2014 - 137000km | Lexus CT 200h Executive - 05/2015 - 98000km | Yaris II 1.33 - 05/2011 - 93000km

Offline Bartone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #949 dnia: 22 Stycznia 2018, 01:52:54 »
To dla diesla pewnie ok 6 litrów trzeba 0W30 PFE bo z  DPF wychodzi 5L+1L = 425 + chyba 70 parę zł robi się 500 sam olej , tak jak wcześniej pisalem za taka sumę byłby olej o właściwych parametrach + np. pełny bak czy inna pierdoła .

Aczkolwiek posiadam ciągnik rolniczy rodem z Japonii i nawet po 3 letniej gwarancji zamierzam serwisować na oryginalnych filtrach i olejach a olej tam jest co 500 motogodzin i to nie są małe ilości i kosztach, ale w odróżnieniu od auta osobowego, taki ciągnik to moje narzędzie pracy, więc patrzę na to inaczej. Tam są zamienniki owszem ale taki serwisant już kolega mówi że nie ma co bo japońce przyjechali do nich odwiedzając klientów serwisów i wyjmowali do porównania np. DPF o podobnych godzinach zalewane oryginalne,  I zamiennikiem. I różnica była. Tyle że japońce sami są źli na normy emisji spalin w eu że to porażka w maszynach rolniczych i że lepiej by było tego nie wsadzać w ich silniki.
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2018, 02:01:33 wysłana przez Bartone »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #950 dnia: 22 Stycznia 2018, 21:43:17 »
A dlaczego polecal Shella ?
Dlaczego to nie mam pojęcia. Trzeba pytać by ich <myśli>

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #951 dnia: 22 Stycznia 2018, 21:54:38 »
To dla diesla pewnie ok 6 litrów trzeba 0W30 PFE bo z  DPF wychodzi 5L+1L = 425 + chyba 70 parę zł robi się 500 sam olej , tak jak wcześniej pisalem za taka sumę byłby olej o właściwych parametrach + np. pełny bak czy inna pierdoła .
Do którego diesla toyoty wchodzi aż tyle oleju? I od kiedy przez DPF wchodzi więcej oleju do silnika?

Offline jaclub

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #952 dnia: 22 Stycznia 2018, 22:39:12 »
Olej owszem, np filtr kosztuje w ASO 2zł więcej aniżeli na allegro ;) Udało mi się znaleźć o 10 zł tańszy ale bez opakowania więc pochodzenie nieznajome. Na oleju mają chyba jedyny biznes bo do swojego kupię za 110zł shella na wymianę którego znajomy z salonu sam polecał a ASO pewnie policzy z 300 za 4l 0W20 :czerwona:
Po Twojej wypowiedzi sądzę, że lepiej przyjechać do serwisu że swoim olejem, bowiem 5W30 będzie kosztował w serwisie grubo ponad 200pln...

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #953 dnia: 22 Stycznia 2018, 23:16:05 »
D4D 2.0 albo D-CAT. 6l, spory wydatek. Za jedną trzecią kwoty kupuje teraz olej do hybrydy. Ja leje 0W20 jak w mądrej książce nakazano by nie stracić gwarancji. Znajomy który naruchał mi samochód z ASO mówił że z tego co wie to różnica znikoma w jakości, zaś cena bije na łeb(a skoro tam pracuje od lat i potrafi mi załatwić samochód w super pieniądzach to myślę że wie co mówi). Więc jeżdżę ze swoim olejem i za duży przegląd (smarowanie hamulców, ozonowanie, wymiana płynu hamulców i płynu chłodniczego) płace 500zł+100zł(osobno za olej)a nie 1000zł. Jak nie mam czasu to zostawiam Auto, odbieram zastępcze i przyjeżdżam następnego dnia. Dla mnie różnica.
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2018, 23:26:11 wysłana przez Stivo »

Offline Bartone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #954 dnia: 23 Stycznia 2018, 01:07:20 »
Do którego diesla toyoty wchodzi aż tyle oleju? I od kiedy przez DPF wchodzi więcej oleju do silnika?
Nie pisałem że przez DPF wchodzi więcej tylko zaznaczyłem rodzaj oleju myśląc o wyższej cenie, a wg . Książki wchodzi z zalaniem filtra 5,9 L , bez filtra 5,5. Faktycznie że 6 nie wejdzie.
Chyba że książka kłamie bd. W tygodniu wymieniał więc napiszę ile wlazło.

Offline jaclub

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #955 dnia: 23 Stycznia 2018, 07:28:19 »
D4D 2.0 albo D-CAT. 6l, spory wydatek. Za jedną trzecią kwoty kupuje teraz olej do hybrydy. Ja leje 0W20 jak w mądrej książce nakazano by nie stracić gwarancji. Znajomy który naruchał mi samochód z ASO mówił że z tego co wie to różnica znikoma w jakości, zaś cena bije na łeb(a skoro tam pracuje od lat i potrafi mi załatwić samochód w super pieniądzach to myślę że wie co mówi). Więc jeżdżę ze swoim olejem i za duży przegląd (smarowanie hamulców, ozonowanie, wymiana płynu hamulców i płynu chłodniczego) płace 500zł+100zł(osobno za olej)a nie 1000zł. Jak nie mam czasu to zostawiam Auto, odbieram zastępcze i przyjeżdżam następnego dnia. Dla mnie różnica.
Jaki olej kupujesz, do hybrydy? Chodzi o markę. Mi w serwisie usilnie polecają 5W30 do 1.6 benz. Tylko że auto ma 20 kkm przejechane na 10W40 bo floty takie leją. Aktualnie mam 33kkm. Już nie wiem jakie jest dobre rozwiązanie.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #956 dnia: 23 Stycznia 2018, 09:13:01 »
Do hybrydy odkąd ją mam (2lata i ponad 80tyś km) zawsze 0w20. Wymiana co 15tys. Na początku był valvoline, potem przeszedłem na polecany tu na forum (cena/jakość) kupowany od oficjalnego dystrybutora shell 0w20 SN:

cena 30.64gr za 1l + wysyłka max 10zł , wchodzi IDEALNIE 4 litry(silnik 1.8 2ZR-FXE), środek bagnetu + koszt filtra (30zł ? MANN).
Jeżeli coś bierze to ja swoim okiem nie jestem w stanie tego wychwycić. Czyli w/g mnie - nie bierze. Tyle samo co wleję na wymianie to na kolejnej przed zlaniem jest to samo - połowa bagnetu. Olej wylatuje półprzeźroczysty. Auto użytkowane 90% na trasach z LPG oczywiście. Myślałem ewentualnie o zmianie na okres letni na 5w30 lub 0w30....ale różnica cenowa znikoma więc po co?

Fotka z ostatniej wymiany, najciemniejszy ze wszystkich jakie zlewałem ale fakt trochę przegoniłem hybrydkę na autostradach (często 140 km/h) i realnie była zmiana po 17tyś (długi wyjazd):

Obecnie z tytułu że skończyła się gwarancja na LPG i serwis będę robił samodzielnie, to wymianę oleju i filtrów(kabina,olej,2xLPG) będę przeprowadzał co 10tys. Koszt wyjdzie ten sam co przy serwisowaniu ale częstotliwość tylko z korzyścią dla silnika i wtryskiwaczy gazowych (filtry).
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2018, 09:40:30 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #957 dnia: 23 Stycznia 2018, 10:26:23 »
fazi - znowu zdjęć nie widać jak z googla wklejasz... zrob z tym porządek, albo chociaz linki podawaj zamiast tak wklejac.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #958 dnia: 23 Stycznia 2018, 11:22:37 »
Motyla noga, mi nawet po wylogowaniu się wyświetla:

i link
https://photos.app.goo.gl/KxC4Y7Z51vgxupQS2
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #959 dnia: 24 Stycznia 2018, 07:44:35 »
Ja też leje szela 0w20. Fazi nie możesz kupować od dystrybutora bo nie produkuje w litrowych butelkach na nasz kraj. Są przelewane te z allegro.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl