Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578594 razy)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #1140 dnia: 19 Lipca 2019, 21:33:10 »
Najlepszy olej do hybryd

Do najnowszych może i tak.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1141 dnia: 21 Lipca 2019, 09:34:23 »
Silniki Toyoty są ciasno spasowane i dlatego wymagają rzadkiego oleju, w najnowszych modelach 0w-16.
Płynniejszy olej szybciej dociera do tłoków, łożysk korbowodowych, łańcucha rozrządu i innych daleko położonych elementów wymagających smarowania, szczególnie w hybrydach przy częstych rozruchach silnika.
Olej Toyoty posiada również bardzo wysoki wskaźnik lepkości (Viscosity index) - 220, niespotykany u konkurencji.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #1142 dnia: 21 Lipca 2019, 09:41:19 »
Olej toyoty to? Bo wiadomo, że Toyota nie ma fabryki oleju, ani części i wszystko kupuje od podwykonawców, np. filtry w Denso

Offline bodex4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1143 dnia: 21 Lipca 2019, 13:42:52 »
Przyszło 5 litrów Mobila 0W-30 tylko data produkcji 22.01.2016. Tak starego oleju jeszcze nie lałem ale niby oleje M1 mają 5 lat ważności. Chyba nie ma większych przeciwwskazań, żeby zalać 3,5 letni olej?

Kurde kto taki stary olej sprzedaje?

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #1144 dnia: 21 Lipca 2019, 14:56:34 »
Kurde kto taki stary olej sprzedaje?
Mobila kupiłem na motoroel24.de ale odsyłam go w poniedziałek. Znalazłem oryginalny z 0W30 5L z Toyoty za ok. 250zł na ato24.de więc już zamówiłem. Wcześniej kupowałem tam olej do skrzyni i był z zeszłego roku, zobaczymy.

Offline ewemarkam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1145 dnia: 21 Lipca 2019, 16:35:01 »
Oj tam oj tam. Robicie z igły widły. Przez 3 lata olej zamknięty szczelnie, stracił parametry? Dajcie spokój.

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1146 dnia: 23 Lipca 2019, 09:14:32 »
Otrzymałem odpowiedź ze strony Toyoty na zapytanie o dostępność oleju 0W-16:

"W nawiązaniu do Pana pisma pragniemy poinformować, iż olej 0W-16 - nowy produkt - jest już dostępny u naszego dostawcy.
Będzie on dostępny w naszych Serwisach w ciągu kilku najbliższych dni.

Do Pana samochodu można również stosować bez szkody dla silnika olej o lepkości 0W-20.
Prawdą jednak jest, że olej 0W-16 jest szczególnie rekomendowany, gdyż dzięki najnowszej technologii zapewnia najniższe możliwe zużycie paliwa i jednocześnie najwyższą ochronę silnika".

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1147 dnia: 01 Sierpnia 2019, 20:14:34 »
Mam dylemat kolega wcześniej lał do hybrydy 5w-30. Auto ma 60 tyś, mogę bez straty dla silnika zalać go Mobilem 1 0W-20? ROzmawiałem z kolega od olei i twierdzi, że 5W-30 daje większy film olejowy. Co zmniejsza zużycie silnika, doczytałem, że w Hybrydzie, silnik często gaśnie i się urchamia i pompowalność dla silnika 0W-20 jest lepsza. Więc pytanko mogę zmienić na 0W-20 przy tym przebiegu?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #1148 dnia: 02 Sierpnia 2019, 01:53:43 »
Przebieg nie ma nic do rzeczy.
Zawsze powinieneś lać właściwy olej czyli 0w20

Offline rambo7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1149 dnia: 09 Sierpnia 2019, 13:39:13 »
Silniki Toyoty są ciasno spasowane i dlatego wymagają rzadkiego oleju, w najnowszych modelach 0w-16.
powtarzasz powielone bzdury. Nissan GTR Nismo 560KM z roku 2018 wymaga wyłącznie oleju SAE 5W-40 lub 0W-40 o Normie ACEA A3. Uważasz że taki silnik jest mniej spasowany od wielkoprodukcujnej Toyoty?
Zlituj się ... nie powielaj wyczytanych gdzieś takich bzdur na forum.
Olej niskoporowy SAE 0W-16 jest tylko wi wyłącznie do silników hybrydowych, takich które na chwile załączają silnik spalinowy, który musi mieć niskooporowy olej, który jest non stop zimny nie przekracza on 75stC. więc każdy inny byłby zbyt lepki i nie rozprowadzał by się natychmiast po silniku.
Oleje niskoporowe to wszystkie oleje o SAE 0W-20, 0W-30 na nich są najczęściej Normy środowiskowe ACEA A1 lub A5 to specjalne oleje do oszczędzania paliwa.
Niektórzy tu powielają u utrwalają takie brednie że czytać nie idzie, a wystarczy zajrzeć do Instrukcji Obsługi. Wystarczy poczytać w jakim celu zaprojektowano olej specjalny o nazwie ekonomy conserwing - na pewno nie do ochrony silnika bo GTR Nismo nie możę na takim jeździć. Wystarczy wiedzieć czym różni się Norma ACEA a3 od A5 do czego i poco zaprojektowano ACEA C3, C2, C1, to jest banalne. Rozprawiacie o SAE, i bazach olejowych a nie ma wymagania w IO aby Toyota na takiej czy inne bazie jeździła. Pisze jak byk w IO w przypadku długotrwałej jazdy z prędkościami autostradowymi należy stosować olej o wyższym parametrze temperaturowym. Czarna magia dla niektórych widzę po polsku pisze a mało kto rozumie.
Olej 0W-20 to właściwy olej z gatunku ekonomy conserwing - pisze jak byk w IO, zaprojektowany w celu oszczędzania paliwa. To nie jest olej na wszelkie warunki jazdy. To jest olej o konkretnych wymaganiach i zaprojektowany w ściśle określonym celu. Niektórym się wydaje że olej o szczególnych własnościach oszczędzania energii (ekonomy conserving) to to samo co olej do ochrony silnika o Normie ACEA A3, i można na tej wodziance jechać jak na rajdzie, można ...kosztem trwałości silnika.
Panowie, to są zupełnie różne oleje.
Gdyby tak było jak się co niektórym wydaje to i GTR Nismo też by taki wlewali a jest całkowicie niedopuszczony, bo pewnie Nismo ma silnik mniej ciasno spasowany niż Toyota ... niektórzy to powinni przestać czytać bzdury w internecie. Najlepiej podawajcie autora.
Dzisiejsze wymagania olejowe zmieniają się tylko i wyłącznie w wyniku zmian wymagań środowiskowych - amen. Wymagania środowiskowe to nie kierunek na trwałości silnika a oszczędzanie energi, oszczędzanie paliwa, zmniejszenie emisji popiołu itd. tam nie ma żadnych wymagań dot ochrony silnika, to było w latach 90 gdzie wymagania były nastawione na moc i trwałość.
Dla tych co nadal nie wiedzą co wybrać, to mają 2 opcje albo olej o włąsnościach ekonomicznych kosztem silnika, albo olej o własnościach wytrzymałościowych kosztem oszczędności energii. Nie ma olejów 3 w 1, najbliżej takim olejom "do wszystkiego" to oleje o jak najszerszym zakresie lepkościowym i Normie ACEA A3.
czyli wszystkie o SAE 0W-40, marka wg upodobań. Taki olej ma cechy oleju ekonomicznego 0W i cechy oleju do rajdu 40. Pozwala na oszczędnąjazdę gdy jedziemy oszczędnie i ochronę silnika gdy pałujemy. Nie porownujemy olejów ekonomy conserving jakim jest 0W-20 do olejów wytrzymałościowych jakim jest olej o Normie ACEA A3. Żadnego z nich nie zabrania stosować żadna marka czy Toyota czy Honda czy MAzda, jest kuty jeden kierunek, ASO musi zarabiać środowisko musi skorzystać Wy musicie płacić. Ja w ten trend się nie wpisuję, korzystam wyłącznie w moich toyotach z olejów wytrzymałościowych.
Jeśli ktoś jest pro środowiskowy i leje 0W-20 to jego wybór, nie mozna mówić że to źle czy dobrze, to jest postawa pro ekologiczna ale to na pewno nie jest ani zalecany ani jedyny ani najlepszy olej do silnika, są to bdb oleje ale do tego do czego zostały zaprojektowane. Oleje do ochrony silnika to na pewno nie są.
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpnia 2019, 13:48:33 wysłana przez rambo7 »

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #1150 dnia: 09 Sierpnia 2019, 15:17:13 »
Pisze jak byk w IO w przypadku długotrwałej jazdy z prędkościami autostradowymi należy stosować olej o wyższym parametrze temperaturowym.
daj screena gdzie tak pisze

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #1151 dnia: 10 Sierpnia 2019, 00:07:04 »
Kolego @rambo7, Twój wywód jest dość przekonujący. Ale czy masz jakieś referencje w zakresie olejów? Czy może jest to tzw. "chłopski rozum"? Oleje mają całe stado różnych parametrów, zupełnie nieznanych przeciętnemu kierowcy. Znasz je i bierzesz je pod uwagę?
Spalanie - Motostat.pl

Offline MariuszB

• Moderator
  • Toyot Leżący
« Odpowiedź #1152 dnia: 10 Sierpnia 2019, 08:22:41 »
Z kolegą rambo7 znam się z innego forum (Honda) i powiem tak - ma chłop wiedzę i miło, że chce się nią dzielić.
Życie jest zbyt krótkie by jeździć nudnymi autami...

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1153 dnia: 10 Sierpnia 2019, 08:40:47 »
Instrukcja Auris II FL (2016) str. 614:
"Lepkość oleju (0W-20 wyjaśniona jest jako przykład):
- Oznaczenie lepkości 0W w oznaczeniu 0W-20 określa cechę oleju determinującą łatwość niskotemperaturowego rozruchu silnika.Olej z niższym oznaczeniem liczbowym przed literą W zapewnia lepsze własności rozruchowe w niskich temperaturach.
- Liczba 20 w oznaczeniu 0W-20 odnosi się do lepkości wysokotemperaturowej. Olej z wyższym oznaczeniem liczbowym wykazuje większą stabilność własności w wysokich temperaturach i jest odpowiedni do jazdy z dużymi prędkościami lub maksymalnym obciążeniem."
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpnia 2019, 08:48:02 wysłana przez odyso »

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl