Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578987 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #1305 dnia: 06 Listopada 2019, 08:39:46 »
Zatem, jaki olej do 1.4 D4D z DPF skoro nie toyota?
Ma być C2.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2019, 11:05:21 wysłana przez fazibazi »

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #1306 dnia: 06 Listopada 2019, 09:56:00 »
Wymyślacie jakieś nowe teorie.
nadal te wszystkie to parszywe oleje HC (na bazach mineralnych).
To że olej jest HC a drugi syntetyk o niczym nie świadczy.
Syntetyki też zawierają bazy mineralne.
Co więcej:
"Można powiedzieć, że parametrem doskonale określającym jakość oleju jest współczynnik lepkości. Im wyższy tym lepiej"
http://warsztat.castrol.pl/blog-post/jak-wazna-jest-baza-olejowa-pao-czy-hc/

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1307 dnia: 06 Listopada 2019, 10:04:14 »
W związku z tym moim faworytem na chwilę obecną jest AMSOIL Signature 0w20...
No wreszcie ... ;) dobra decyzja.....
Zatem, jaki olej do 1.4 D4D z DPF skoro nie toyota?
Ma być C2.
Zalej cos z AMSOil lub Liqui Moly z odpowiednią normą dla twojego silnika. Wymianę poprzedź płukanką i będzie cud malina.
Auto mam zamiar użytkować jak najdłużej wiec chciałbym zadbać o dobrą oliwę,
Zg
Zalej olejem jak wyżej.
NNIe wiem czy jest obecnie lepszy olej na rynku od AMSOIL'a tak dopakowany porządnymi dodatkami.
Syntetyki też zawierają bazy mineralne.
To jest bardziej złożona sprawa. Zrób kilkadziesiąt badań to sam się przekonasz.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2019, 11:05:12 wysłana przez fazibazi »
Toyota Corolla SD 2018

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #1308 dnia: 06 Listopada 2019, 10:10:16 »
Nie mogę w ofercie amsoil znaleźć oleju 5w30 z normą C2

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1309 dnia: 06 Listopada 2019, 10:18:00 »
W związku z tym moim faworytem na chwilę obecną jest AMSOIL Signature

To mój faworyt od 10 lat. I zawsze od tego samego dostawcy. Kto czyta, to wie od kogo
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #1310 dnia: 06 Listopada 2019, 10:31:10 »
Nie za bardzo wierze w tabelke w której gestość oleju waha się od 8 do 180. Jak ktoś popełnia tak podstawowe błędy to nie wiadomo co z innymi parametrami.
Innej nie ma , a dokładniej będzie pewnie na stronie producenta http://www.royalpurple.com/
że niby syntetyk a jest robiony na bazie HC.. a HC to baza mineralna...
To znaczy ,że ten oryginalny jest hydrokrakingowany ? ,jeśli tak to nie jest to pełny syntetyk tylko jak firmy piszą jakaś technosynteza .
Wiesz wszyscy nie jedzą tego samego , z autami i ich olejami jest podobnie ,wolna wola i swawola .
Płukanki sprzedawane w sklepach motoryzacyjnych dla ludzi z ulicy nie rozszczelnią silnika. Nie ma takiej możliwości. Oczywiście trzeba się stosować do instrukcji.
Jedne są zrobione w oparciu o rozpuszczalniki a inne nie .
jasne, ale jednak nazywa się to olejem syntetycznym.. a jest produkowany z bazy mineralnej.. więc to takie trochę moim zdaniem oszustwo.
Taki olej w DE nie wyjdzie z napisem ful syntetyk , u nas wyjdzie z nazwami typu technosynteza i inne podone zakamuflowane nazwy , by nie napisać nie pełny syntetyk .
bo jestem pewien źródła z którego go kupuję
Ja swojego RP też jestem pewien bo kupuję u jedynego dystrybutora na Polskę ,bezpośrednio bez jakichś kolejnych sklepików. Olej produkowany w USA i zapakowany przybywa tu ,bez jakichś przelewek . Jak wiadomo większość oliwek jest w danym kraju tworzona z miejscowych baz ,dlatego kolorem oleje z różnych krajów mogą się różnić , a ogólnie podobno na EU środkową i wschodnią gorsze idą wersje .   
bo te oleje niby syntetyczne na bazie HC oddają z siebie wlasnie taki syf...
To jest różnica między olejem w pełni a nie w pełni , choć wyczytałem że początkowo w jakimś parametrze oleje poch. mineral wychodzą z czymś lepiej ,ale zrównywane jest to przez dodanie czegoś do syntetyków .   
w tej kwocie możemy kupić legitny w pełni syntetyczny, na bazie syntetycznej PAO olej, który przez cały czas utrzymuje swoje właściwości, a oleje HC tylko przez początkowy okres trzymają parametry (żeby przejść pomyślnie testy i wykazać wysokie właściwości) a później robi się z tego gówno.
No w kwocie prawie x 2 chyba , ale jest pewność wtedy że syfu nie będzie .
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2019, 11:04:01 wysłana przez fazibazi »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1311 dnia: 06 Listopada 2019, 10:52:06 »
Wskaźnik lepkości to tylko cyfra... I tylko parametr ustalany w czasie testów na świeżym oleju... Życzę każdemu żeby taki olej na bazie HC utrzymał wysoką lepkość przez cały interwał między wymianami.. no właśnie nie utrzyma...
To że olej Toyoty ma 220 nie oznacza że po 1000km 2000km utrzyma wysoki parametr .. to jest właśnie największą wadą olejów na bazie HC poddawanych hydrokrakingowi...
A oleje na bazie PAO w pełni syntetycznej utrzymują przez długi czas swoje wlqsciwosci.
A teraz zonk. Skoro Toyota ma wskaźnik lepkości 220. To dlaczego Amsoil Signature który ma 167 ma wyższą lepkość kinetyczna przy 40 i 100 stopniach?
Nie patrzmy tylko na wskaźnik lepkości tylko na faktyczne dane określające jak dany olej zachowuje się w danych warunkach.
Poza tym gwarantuje że olej na bazie PAO nie odda z siebie nawet grama zanieczyszczeń. HC pod tym względem leży i kwiczy.
Nie ma co nawet dyskutować. Mogą być dobre oleje HC i taki jest ten ostatni co zaznaczyłem od Toyoty, ale i tak daleko mu do oleju na bazie PAO.
Ustalmy jedno, jaki olej nie wlejemy, nie zajedziemy silnika.. ale miejmy świadomość tego co wlewamy. Bo to co wlejemy będzie mialo skutki za 50 tys może 100 tys. I wtedy sie okaże w jakim stanie bedzie silnik. Pełny PAO gwarantuje czystość silnika przede wszystkim i utrzymywanie właściwości przez długi czas.
Olej Toyoty kosztuje 180 200. Amsoil Signature 189zl.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2019, 11:04:54 wysłana przez fazibazi »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1312 dnia: 06 Listopada 2019, 11:04:10 »
Bo to co wlejemy będzie mialo skutki za 50 tys może 100 tys. I wtedy sie okaże w jakim stanie bedzie silnik. Pełny PAO gwarantuje czystość silnika przede wszystkim i utrzymywanie właściwości przez długi czas.

Dokładnie , ktoś będzie lał hydrokraki i nic ,ale kolejny właściciel może mieć nie małe problemy . Temat syfu nie ujawni się od razu ,tylko z biegiem czasu po latach . Od razu nic się nie zatka  ,a jak ktoś płukanki będzie stosował co wymianę ,to będzie ok . Ale ja poszedłem w RP bo urzekła mnie trwałość filmu olejowego pierwsza ,a dopiero potem brak syfu i własności myjące . No i lepsza ochrona turbiny .

Płaciłem za RP 68 za 0.946L .

Powiem tak w innym aucie po zmianie z Motula hydrokraka na RP zaszły takie zmiany .

Zmiany nawet zauważyła żona ,więc to musi o czymś świadczyć ,tylko po zmianie oliwy ,a ze mną w garażu nie przesiaduje .
Nastąpiła poprawa kultury pracy silnika , spalanie spadło o od 1.5 do 2.5 L ,obecnie na baku można zrobić 60km więcej . Silnik na tyle ma łatwiej że żonie po zmianie niechcący zdarza się zabuksować ,teraz już jej noga się oswoiła . Auto 200KM lepiej przyspiesza ,wkręca się w obroty ,żona mówi idzie jakby był lżejszy . Silnik ciszej pracuje ,rozszczelnień brak ,apetyt na oliwę podobny jak wcześniej .

Świadomość trwałości filmu , braku syfu i dobrej ochrony turba przy pewności nie zmienności własności oliwy przez 12000mil bezcenna .

Do tego metodą domową sprawdziłem ,że olej RP w tej samej lepkości co były Motul w warunkach ujemnych temp. ma lepszą płynność i jest szybszy o blisko 5 sek. . Przy okazji tych eksperymentów zauważyłem ,że olej RP szybciej płynie w jedną stronę w próbówce od Motula ,ale w drugą wolniej wraca ,czyli bardziej chroni metalowe części . 
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2019, 11:23:50 wysłana przez Rademenes »

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1313 dnia: 06 Listopada 2019, 11:09:11 »
Wskaźnik lepkości to tylko cyfra... I tylko parametr ustalany w czasie testów na świeżym oleju...

Bravo, ktoś zaczyna pisać konkrety a nie cytaty z reklam oleju.... ;)
Toyota Corolla SD 2018

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #1314 dnia: 06 Listopada 2019, 11:20:33 »
Dokładnie , ktoś będzie lał hydrokraki i nic ,ale kolejny właściciel może mieć nie małe problemy . Temat syfu nie ujawni się od razu ,tylko z biegiem czasu po latach .

Ale to chyba nie jest temat o youngtimerach?
Naprawdę interesuje Cię co będzie po 20 latach z silnikiem?
Jeżdżę od kilku lat autem prawie pełnoletnim. Po Pani, która o niego kompletnie nie dbała. Ja zresztą pod względem wizualnym robię dokładnie to samo.Co prawda olej zmieniam co roku (jakieś 12-13kkm) na pierwszy tańszy (o zbliżonej lepkości), który wpadnie w ręce. Jestem pewien, że silnik tego auta będzie za kilka/naście lat można wsadzić do kolejnej budy (bo ta jak to w japończyku zgnije) i dalej będzie działał... W poprzednim aucie przywiezionym przez kogoś z Niemiec (z wymienionym silnikiem na kolejną używkę) przejechałem 10 lat nie specjalnie kombinując z olejem (latem tylko coś ma lepkość zalecaną przez producenta).. Nie co demonizować chyba, że dla kogoś ważne będzie czy silnik padnie po 500kkm czy po 492kkm...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1315 dnia: 06 Listopada 2019, 11:31:04 »
Bravo, ktoś zaczyna pisać konkrety a nie cytaty z reklam oleju....

Testy w necie i filmy testy to są dobre dowody .
Poczytajcie https://www.autoexpert.pl/technika-i-serwis/Syntetyk-czy-nie-syntetyk,9608,1

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1316 dnia: 06 Listopada 2019, 11:33:12 »
Tam na ciekawości, podajcie proszę pewne źródło zakupu Amsoil i RP.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1317 dnia: 06 Listopada 2019, 11:51:35 »

Ale to chyba nie jest temat o youngtimerach?
Naprawdę interesuje Cię co będzie po 20 latach z silnikiem?
Jeżdżę od kilku lat autem prawie pełnoletnim. Po Pani, która o niego kompletnie nie dbała. Ja zresztą pod względem wizualnym robię dokładnie to samo.Co prawda olej zmieniam co roku (jakieś 12-13kkm) na pierwszy tańszy (o zbliżonej lepkości), który wpadnie w ręce. Jestem pewien, że silnik tego auta będzie za kilka/naście lat można wsadzić do kolejnej budy (bo ta jak to w japończyku zgnije) i dalej będzie działał... W poprzednim aucie przywiezionym przez kogoś z Niemiec (z wymienionym silnikiem na kolejną używkę) przejechałem 10 lat nie specjalnie kombinując z olejem (latem tylko coś ma lepkość zalecaną przez producenta).. Nie co demonizować chyba, że dla kogoś ważne będzie czy silnik padnie po 500kkm czy po 492kkm...

Nie chodzi o stare auta , i o 20 lat . Tylko o to że ktoś do nowych aut będzie lał hydrokraki i przy 3,4 letnim aucie powie jest git i będzie się zapierał . Nie tędy droga ,trzeba myśleć wielofalowo/przyszłościowo i jak w szachach ( choć w to nie gram ) . Ja mam auta po 3 ,5 i ostatnie 10 lat i powiem ci że świadomość nie pozwala mi na zaniedbania ,a bardziej nakazuje poszukiwanie złotego środka (oliwy) przy każdym nowym aucie. Jak znajdę to już nie pytam ,jestem szczęśliwy że nie muszę szukać , kupuję i wymieniam . Auto ostatnie co 10 lat miałem ,to na tym samym oleju 10 lat latało . Ktoś je kupił i miał na handel szykować ,ale sprzedaje swoje i będzie latać moim byłym z 2006.
W życiu trzeba sobie polepszać ,dlaczego własnemu autu nie , skoro zmiana oliwy jest w wielu aspektach na plus i do tego zauważalna przez kobietę kierowcę . Wiesz ludzie dzielą się na tych co im wszystko pasuje i nic by nie zmieniali , oraz na takich co poszukują i chcą zmian na lepsze . Moim zdaniem świadomość wlewania barszczu do silnika jest dla mnie motywująca . Sprzedając auto 13letnie po 10 latach pod moją nogą , przedstawiłem kupującemu tabelkę i spis tego co i kiedy było robione ,Ty na pewno tak nie zrobisz . Po za tym ,kiedyś sprzedałem swoje auto 18letnie za 5tyś.w 2008 roku ,chętnego nie było ale jak już ktoś przyjechał to był od razu kupcem . Jedni mają auta za nic i nie dbają ,takie wozidło , a inni chcą żeby tym czym się poruszają ładnie wyglądało ,było czyste i zadbane ,oraz na dobrej oliwie śmigało .   
RP

http://innochem.pl/sklep/authentication?back=my-account.php   
« Ostatnia zmiana: 07 Listopada 2019, 16:56:26 wysłana przez fazibazi »

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1318 dnia: 06 Listopada 2019, 12:05:02 »
Wiecie w czym jest problem u ludzi? Z tym, że nie mogą znieść tego że normalnie kupowali olej za 100 do 150zl.. a teraz jak ktoś im wyjaśnia że te oleje to g... i dobry olej kosztuje 180 200zl to już jest ból pupy i będą się upierać "a ja leje ten tańszy tyle lat i jest ok" no dobrze nie mowie ze olej sprawi że nagle auto stanie na drodze... Tu chodzi o świadomość tego co kupujemy i lejemy. Jednemu to wali a dla mnie jest to ważne bo chce możliwie jak najlepiej dbać o auto za które nie dałem kilku tysi tylko duży ogromny dla mnie hajs i też ze świadomością że pojeżdżę nim przynajmniej 10 lat jak nie dłużej.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1319 dnia: 06 Listopada 2019, 12:35:49 »
Tam na ciekawości, podajcie proszę pewne źródło zakupu Amsoil i RP.

oilspa.pl - robię u Konrada zakupy już od ok. 10 lat.

Cytat: yunior81 w Dzisiaj o 11:09:11

Bravo, ktoś zaczyna pisać konkrety a nie cytaty z reklam oleju....

Testy w necie i filmy testy to są dobre dowody .
Poczytajcie https://www.autoexpert.pl/technika-i-serwis/Syntetyk-czy-nie-syntetyk,9608,1

Oglądaj dalej jutjuba i czytaj sponsorowane artykuły a dalej będziesz bujał w obłokach. Byłem kiedys członkiem grupy, która miała dostęp do najnowszych technologi, sprzetu i dostep bezpośredni do producentów baz olejowych i dodatków olejowych, przebadała wiele olejów i ogólnie rzecz biorąc chemii motoryzacyjnej. I powiem szczerze, że....... takie artykuły, jak ww i nie tylko, są ....... dla dzieci do przedszkola - to tak w wielkim skrócie ;)
« Ostatnia zmiana: 07 Listopada 2019, 06:26:13 wysłana przez fazibazi »
Toyota Corolla SD 2018

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl