Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1579492 razy)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #1500 dnia: 02 Grudnia 2019, 15:22:49 »
nad olejami Neste też już się rozprawialismy... Tani olej słaby olej

Nad opiniami bez pokrycia też ;)

tu się promuje amsoila
Może ze 2-3 osoby maja dziwne parcie na ten olej z bazą mineralną w składzie ;)

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1501 dnia: 02 Grudnia 2019, 15:42:15 »
Amsoil Signature ma w sobie do 5% domieszek w tym mineralnych ;) reszta to PAO syntetyczne nie wprowadzaj ludzi w błąd mechu ;)
Tani olej słaby olej
Az taki tani to nie jest bo za 5l 163zł. Na oil club.ru parametry przepracowany olej trzyma w miare dobrze. Wiem że tu się promuje amsoila tyle że przeglądając internet są zwolennicy i przeciwnicy tego oleju. Parametry na papierze ma dobre ale szybko je traci. Trudno juz kupiony wiec zaleje i zobaczymy. Następnym razem zaryzykuje najwyżej tego amsoila.
Nie tani? Za 3.8L Amsoil'a zapłaciłem 180zl ;) to jest drogi olej ale bardzo dobry
« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia 2019, 19:32:19 wysłana przez fazibazi »

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #1502 dnia: 02 Grudnia 2019, 16:19:25 »
Tani =zły ? :-O

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1503 dnia: 02 Grudnia 2019, 16:50:45 »
No dobra umówmy się że Neste jest nawet nawet wśród tanich olejów ;) ale nadal to HC ;) moze jakbym miał stare auto to bym się nie przejnowal ale przy nowym zawsze chce się zadbać jak najlepiej

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #1504 dnia: 02 Grudnia 2019, 16:51:57 »
Fuchs jest znacznie tańszy, a mocno polecany, więc jak to jest?

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1505 dnia: 02 Grudnia 2019, 16:57:39 »
Nawet jak napiszemy tu kolejne 100 stron, to tak nikt dobrych rad do sobie nie weźmie ;) - taki kraj.
Toyota Corolla SD 2018

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1506 dnia: 02 Grudnia 2019, 18:00:59 »
Wystarczy zadać sobie jedno zasadnicze pytanie ;) i przyjąć na klatę prawdę, że olej na bazie PAO (syntetycznej) będzie zawsze lepszy od oleju na bazie HC (mineralna).
Koniec kropka ;)
Niestety większośc dostępnych olejów syntetycznych to oleje HC ;) nie każdy ma świadomośc, nie każdemu chce się szperać, żeby znaleźć jaką bazę ma dany olej, często łykamy to co polecają w sklepie...
Prawda też jest taka, że oleje HC muszą spełniać jakieś tam normy przez co noo.. nie zarżniemy silnika... stosowanie takich olejów wyjdzie na jaw dopiero po minimum 100.. 150 tysiącach... a wiadomo, auta dzisiaj większość kupuje na kilka lat i zmienia, nie dokładając nawet kolejnych 100 tys. do przebiegu.

Offline Darecki2005

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1507 dnia: 02 Grudnia 2019, 18:06:50 »
to jest drogi olej ale bardzo dobry
Nie pomyslałeś że może pośrednicy zarabiają i stąd jego cena. Możliwe że i jest dobry nie twierdze że inaczej tylko sam widzisz że w naszym kraju to i jak gó.... amerykańskie zawiną w papierek to będzie kolejka żeby powąchać.
Myslałem dziś też o tym oleju bo także stał na półce ale jakoś nie wybrałem, może dlatego że amerykanski.
Powiem tak, mam sąsiada, który mieszka w Chicago na stałym pobycie, ma własną firmę, dom, rodzine itp często ze sobą telefonicznie rozmawiamy i własnie kilka dni temu go zapytałem o opinie o oleju Amsoil to powiedział że u nich to bardzo mało popularny olej cywilny i w jakimś tam ich rankingu ma dopiero 9 miejsce. U nich najlepsze oleje to Mobil i Valvoline. Amsoila leją z tego co mówił do samolotów, wiec możliwe że to dobry olej, tylko ciekawe że w kraju w którym go produkują jest mało popularny.    TheMrSkiBar napisz konkretnie dlaczego neste to słaby olej, to go oddam koledze (bo ma pic na olej) ikupie lepszy.

Offline tomcio_paluch1

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #1508 dnia: 02 Grudnia 2019, 18:44:50 »
Witam, obserwuję wątek i jestem coraz bardziej skołowany. Właściwie jaki olej do mojego samochodu? Znalazłem taki artykuł https://motoroils.pl/dlaczego.html  Zakładam, że wybrałbym olej Millers - jest ich przynajmniej trzy (dedykowane) rodzaje (0W20) - tylko który z nich? Może ktoś podpowie?

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1509 dnia: 02 Grudnia 2019, 18:58:02 »
to jest drogi olej ale bardzo dobry
Nie pomyslałeś że może pośrednicy zarabiają i stąd jego cena. Możliwe że i jest dobry nie twierdze że inaczej tylko sam widzisz że w naszym kraju to i jak gó.... amerykańskie zawiną w papierek to będzie kolejka żeby powąchać.
Myslałem dziś też o tym oleju bo także stał na półce ale jakoś nie wybrałem, może dlatego że amerykanski.
Powiem tak, mam sąsiada, który mieszka w Chicago na stałym pobycie, ma własną firmę, dom, rodzine itp często ze sobą telefonicznie rozmawiamy i własnie kilka dni temu go zapytałem o opinie o oleju Amsoil to powiedział że u nich to bardzo mało popularny olej cywilny i w jakimś tam ich rankingu ma dopiero 9 miejsce. U nich najlepsze oleje to Mobil i Valvoline. Amsoila leją z tego co mówił do samolotów, wiec możliwe że to dobry olej, tylko ciekawe że w kraju w którym go produkują jest mało popularny.    TheMrSkiBar napisz konkretnie dlaczego neste to słaby olej, to go oddam koledze (bo ma pic na olej) ikupie lepszy.

A dlaczego założyłeś, ze twój znajomy mieszkając w USA, jara się olejami i ich realnymi parametrami ? Odpowiedź, której tobie udzielił, jest taka sama jak twojego polskiego sąsiada, który by na pierwszym miejscu postawił Castrola ;)
Toyota Corolla SD 2018

Offline pawel120682

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1510 dnia: 02 Grudnia 2019, 19:02:01 »
1.6 vvti i mam zalane 5w30 castrol.

Offline Darecki2005

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1511 dnia: 02 Grudnia 2019, 20:09:27 »
A dlaczego założyłeś, ze twój znajomy mieszkając w USA, jara się olejami i ich realnymi parametrami
Ja nie powiedziałem że się on zna na olejach tylko napisałem co się u nich najczęściej stosuje.
realnymi parametrami
Poproszę o konkrety z laboratorium nowego i zuzytego oleju skoro uważasz się za osobę jarającą się olejami
Jak byś prześledził dobrze internet to byś zobaczył że karta oleju to nie wszystko i analiza nieraz odbiega od składu z karty.
Popatrz sobie na analizy tgmo zamieszczone na necie na stronach Rosyjskich i powiedz że to słaby olej i jak wypada wsród rodzynka amsoila.
Widziałeś silnik w priusie po 820 tyś km na tgmo?
Zrób badania amsoila zużyciowe ze swego silnika i zapodaj na forum. Jesli wyjdą super zrobię ukłon w twoją stronę i też ten olej zakupie. Ja się na tym nie znam ale przynajmniej nie staram się promować jakiejś marki bez dowodów bo to wg mnie błazenada

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1512 dnia: 02 Grudnia 2019, 21:04:06 »
    realnymi parametrami

Poproszę o konkrety z laboratorium nowego i zuzytego oleju skoro uważasz się za osobę jarającą się olejami

Oczywiście, że tych danych ode mnie nie dostaniesz ;)

Jak byś prześledził dobrze internet to byś zobaczył że karta oleju to nie wszystko i analiza nieraz odbiega od składu z karty.

Cofnij się kilka/kilkanaście stron do tyłu i zobacz co napisałem o kartach dołączanych czasami do danego oleju ;) - normalnie jasnowidz ze mnie ;)

Popatrz sobie na analizy tgmo zamieszczone na necie na stronach Rosyjskich i powiedz że to słaby olej i jak wypada wsród rodzynka amsoila

Po co mi dane "internetowe", skoro mam własne, pewne, wykonane w naszym kraju ;)

Zrób badania amsoila zużyciowe ze swego silnika i zapodaj na forum. Jesli wyjdą super zrobię ukłon w twoją stronę i też ten olej zakupie.

AMSOil'a już dawno przebadaliśmy na wszelkie możliwe sposoby. O większości sposobów badań nie dowiesz się ...... nigdy ;), nawet ruscy o tym nie piszą oficjalnie.....

Ja się na tym nie znam

Tu przyznaje ci rację....

le przynajmniej nie staram się promować jakiejś marki bez dowodów bo to wg mnie błazenada

Błazenada to prawie 101 stron tego wątku.  Większość pisze tu takie głupoty, że szkoda gadać a nawet nie zrobiła prostego badania SWOJEGO oleju za 40 zł. Mądrych treści też "specjaliści" nie wyłuskali z tego czy innych for zagranicznych. Jak się umie czytać ze zrozumieniem, to wystarczy poświęcić kilka godzin i już się ma podstawową więdzę, która pozwala ŚWIADOMIE dobrać olej do swojego silnika i nie potrzeba tu żadnych specjalistycznych badań. Natomiast nic nie zastąpi testów na swoim silniku.
Wszyscy tak żądają dowodów, badań, chooy wie jeszcze czego, jakby potrafili coś z nich wywnioskować  a nawet z tego forum nie potraficie pobrać dobrych informacji - jakie to ...... typowo polskie...... ujmę to inaczej, zeby ktoś zrozumiał - w doopie był i goovno widział.

« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia 2019, 21:09:38 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline Darecki2005

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1513 dnia: 02 Grudnia 2019, 21:37:09 »
Oczywiście, że tych danych ode mnie nie dostaniesz
Bo pierwsze trzeba je mieć :D
Po co mi dane "internetowe", skoro mam własne, pewne, wykonane w naszym kraju
Jak wyżej
Natomiast nic nie zastąpi testów na swoim silniku
Większej bzdury nie słyszałem. Chyba że kupujesz nowe auto i zmieniasz za 2-3 lata jak Cię na to stać to testuj
Wszyscy tak żądają dowodów, badań, chooy wie jeszcze czego, jakby potrafili coś z nich wywnioskować
Jak ja cenie skromność u ludzi. Chciałem Ci przypomnieć że forum służy do pomocy i dzielenia się doświadczeniami i własnymi informacjami. Najwidoczniej ktoś nie wie po co tu pisze. Napisałeś długi post ale merytorycznie mniej niz zero

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1514 dnia: 03 Grudnia 2019, 00:00:44 »
darecki.. jest jeden koleś na jutubie, ktory mierzy wytrzymalośc filmu smarnego na zasadzie ścieralności kawałka pręta metalowego
i ogolnie robi duzo innych testow, zajrzyj sobie do jego tabelek, ja leje 0w20 bo taki producent zaleca i akurat w tej półce amsoil bije wszystkie inne oleje wg. jego testów ;) aczkolwiek nie nimi też się sugerowałem ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl