Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578061 razy)

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #1545 dnia: 08 Grudnia 2019, 19:57:55 »
Cytat: yunior81 w 05-12-2019, 09:10:44

pierwszy raz się spotkałem z taka sytuacja, ze jak ktoś podaje nazwę oleju o którym ma wiedzę, jeździ na nim lub miał z nim do czynienia, to usłyszy, ze promuje czy reklamuje dany olej.... tego nawet filozofowie by nie wymyślili a na forum Toyoty

Tak jest wszędzie , im częściej nazwa wymieniana tym bardziej zaszufladkowany właściciel przez czytających . Po co się potem tłumaczyć ,skoro nie ma z czego ,tylko jak to potem udowodnić ha .

Tak jest tylko na tym forum i to jest chore.

« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2019, 20:01:55 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #1546 dnia: 08 Grudnia 2019, 20:14:42 »
Popisywałem na innych i widziałem tam też toto , tam to jeszcze ubierali ,że promuje a potem napędza do znanego sklepu . Zawsze można tak napisać ,dlatego na początku tak ,a potem coraz mniej i mniej i OK .Po kilku forach człowiek się uczy ;) Gdzieś czytałem teorie spiskowe ,że niby handlarze wchodzą na fora i się po cichu promują ,jako pewne sklepy . Może to bajki ,a może nie, tak kiedyś słyszałem .

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1547 dnia: 08 Grudnia 2019, 22:20:25 »
Jestem zarejestrowany na kilku forach i na żadnym nie ma problemu z pisaniem o marce oleju, części i w sumie o wszystkim dotyczącym danej tematyki  ;)
Jak wchodzi spamer czy reklama, to widać od razu po wpisie ale on nie ma nic wspólnego z klasycznym forumowiczem, dlatego takie dziwne "traktowanie" jest tylko na tym forum. Nie wyobrażam sobie, żeby osoby piszące np. o instalacjach lpg, nie podawały warsztatu gdzie założyły, komponentów instalacji czy zdjęć spod maski - bo zostaną posądzone o reklamę, sprzedaż czesci LPG czy cholera wie co jeszcze. Natomiast z danych zamieszczonych w danym wątku  każdy czytający sam wyciąga wnioski i tyle..... mam tylko nadzieję, że to szybko minie j tym temacie jak katar.... Jakaś dziwna podejrzliwość panuje na tym forum, szczególnie w temacie o olejach.... sporo tu emerytowanych milicjantów/policjantów czy co ?;)
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2019, 22:22:26 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1548 dnia: 08 Grudnia 2019, 23:58:26 »
Zawsze jak coś się często wymienia , to ktoś zezłoszczony może ubrać w reklamę . Na to nic się nie poradzi . Ja i TY jesteśmy pełzający a spamerzy też tu są . SB tu panuje ;)
Tak naprawdę ,wystarczy przyswoić , negujesz zaprzeczasz przedstaw argumenty a nie bla bla ,ha ha ,hi hi. To że ktoś ma 300 -3000-10000 postów ,nie zmienia faktu ,że bez argumentów może być mało wiarygodny . Młodzi nie znają Starych i już .

Temat umiera , bo jedni wiedzą ( powinni) ale nie powiedzą/udowodnią ,choć chyba dowody mają ,bo o nich mawiają , a inni boją się pisać bo zaraz będzie bla bla hi hi i łzy .

Ja czekam na odp. kolegi mechu , chciałbym się też dowiedzieć jakie są ograniczenia oleju PAO . Od kolegi Zbig ,chciałbym uzyskać złotą metodę na przeliczanie spalania . W szkole uczyli mnie takiej , ale są różne szkoły i na naukę nigdy nie jest za późno . Może opisze co po zmianie oleju w toyocie i to wszystko . Potem odmeldowuje się z wątku raczej ,szkoda czasu ,są inne tematy.

Choć w 5W pomiędzy TGMO a RP może za wiele zmian zauważalnych nie będzie  ,to ze względu na to co tej firmy olej pozmieniał w innym W ,pozostanę przy tym pewniaku ,bo fizyczność za tym przemawia . Wiele zmian się nie zobaczy , ale fizycznie jestem do tej firmy przekonany i upewniony że w silniku gorzej dziać się nie będzie . Przekonuje mnie też fakt ,że nie jest w EU mieszany i nikt po drodze do niego nie zagląda ,słowem pochodzenie pewne jak w banku.  Jeśli w innym z RP jest dobrze to w toyocie też powinno być , tylko mniej spektakularnie , z nie tak dużymi różnicami . W Aurisie z RP gorzej niż z TGMO na pewno nie będzie ,a domniemam że lepiej .

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1549 dnia: 09 Grudnia 2019, 01:17:29 »
Zapomniałem dopisać . Jeśli w 1 ZR-FAE odcinek bagnetu między MIN a MAX ma 3.6cm i w tych granicach zawiera się 1350ml oleju . To można wyliczyć ile oleju zawiera się w każdym  mm wysokości bagnetu w tych granicach = 37.5ml . Wedle ASO jeśli silnik pobiera 1L na 1000km to kwalifikuje się do naprawy . Po przeliczeniu wychodzi ,że spadek stanu oleju o 26.66mm wedle wskazań bagnetu między MIN a MAX = ubytkowi oleju równemu 1 L .  A 0.5L = 13.33mm .

Offline sp33dy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1550 dnia: 10 Grudnia 2019, 10:19:35 »
Już o to w sumie pytałem, ale padły tak skrajne odpowiedzi, że zgłupiałem.
Mam 1ZR-FAE, który od nowości był zalewany 10w40 (sprawdziłem wczoraj w ASO). Być może z powodu oszczędności, bo auto flotowe.
Samochód ma przebieg 140k km. Warto się bawić teraz w płukankę i zmianę na zalecany 0w20? Nic się po takim przebiegu nie stanie?
Spalanie - Motostat.pl

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1551 dnia: 10 Grudnia 2019, 11:03:12 »
Warto się bawić teraz w płukankę i zmianę na zalecany 0w20? Nic się po takim przebiegu nie stanie?

W tej sytuacji, zalałbym %W30 z górnej jakościowo półki......

Zawsze jak coś się często wymienia , to ktoś zezłoszczony może ubrać w reklamę . Na to nic się nie poradzi .

Więc jak ktoś ma problem sam ze sobą to powinien zmienić forum lub udać się do szpitala z odpowiednim oddziałem....

Temat umiera ,

Dzięki tym z problemami....

Od kolegi Zbig ,chciałbym uzyskać złotą metodę na przeliczanie spalania .

Nie wiem czy moja jest złota, ale jak chce sprawdzić ile samochód spala to leje pod korek, robię X kilometrów, znów leje pod korek i obliczam..... innej skutecznej metody  nie znam ;)
Toyota Corolla SD 2018

Offline sp33dy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1552 dnia: 10 Grudnia 2019, 14:33:20 »
W tej sytuacji, zalałbym %W30 z górnej jakościowo półki......
Czyli np. jaki? Valvoline?
I czemu właśnie 5W30?
Spalanie - Motostat.pl

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1553 dnia: 10 Grudnia 2019, 14:38:56 »
Na 15k lub rok zalej 5W30 a potem docelowo możesz iść w 0w20. Producentów masz sporo, byle z pewnego źródła. Amsoil, Fuchs, Liqui Moly, Mobil, Neste, Shell, Ravenol.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1554 dnia: 10 Grudnia 2019, 15:31:45 »
Nie wiem czy moja jest złota, ale jak chce sprawdzić ile samochód spala to leje pod korek, robię X kilometrów, znów leje pod korek i obliczam..... innej skutecznej metody  nie znam
To jest całkiem niezła metoda do długoterminowej obserwacji poziomu spalania z uwzględnieniem wszystkich wpływających na nie czynników. Do weryfikacji tez stawianych powyżej nadaje się średnio.

Offline sp33dy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1555 dnia: 10 Grudnia 2019, 20:29:36 »
Na 15k lub rok zalej 5W30 a potem docelowo możesz iść w 0w20. Producentów masz sporo, byle z pewnego źródła. Amsoil, Fuchs, Liqui Moly, Mobil, Neste, Shell, Ravenol.
Dzięki. 10W40 -> 5W30 i 5W30 -> 0W20 zalewać bez płukanki już?
Spalanie - Motostat.pl

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1556 dnia: 10 Grudnia 2019, 21:53:21 »
Są jakieś racjonalne przesłanki dla ww. procedury?  W szczególności dlaczego ma być 5W a nie może od razu być 0W30?

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1557 dnia: 10 Grudnia 2019, 22:06:10 »
Nie ma przesłanek, nie wiem czy 0W30 jest wyszczególniony w instrukcji to raz, a dwa nie preferuję olei o dużej rozpiętości lepkości (>25). Taka moja fanaberia. 

Dzięki. 10W40 -> 5W30 i 5W30 -> 0W20 zalewać bez płukanki już?

Płukanke zalalbym przy wymianie z 10W na 5W.

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #1558 dnia: 11 Grudnia 2019, 08:49:46 »
Jak kupiłem Aurisa (HSD, silnik 2ZRFXE ) to w aucie był olej 5W30. Przez cały rok (12 tys km) był w zasadzie w takim samym żółtym kolorze, do tego stopnia, że po przeglądzie nie byłem pewien czy mi olej wymienili czy nie bo dalej był żółty. Teraz olej 0W20 mam po pół roku już nieco brązowy. Znaczy mniej żółty w widoczny sposób. Ciekawe czemu ?
« Ostatnia zmiana: 11 Grudnia 2019, 09:11:19 wysłana przez wojtek_pl »
Pozdrawiam
Wojtek

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #1559 dnia: 11 Grudnia 2019, 16:12:00 »
Są jakieś racjonalne przesłanki dla ww. procedury?
Nie ma żadnych - to nie zwierze które się przyzwyczaja.
Należy przejść bezpośrednio na właściwy olej.

Znaczy mniej żółty w widoczny sposób. Ciekawe czemu ?
Mogł rozpuscic to co zostawił poprzedni olej

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl