Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1579193 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #1635 dnia: 28 Grudnia 2019, 04:58:17 »
Panowie macie jakieś sprawdzone źródełko z olejami Motula??

Obejrzyj jak sprawdzić opakowanie https://www.youtube.com/watch?v=fyaHxkxRg18 .
Podobno pewne miejsce to https://jarooil.pl/kontakt/ .
Ale ja tam nie kupowałem , sporo osób to miejsce tylko wymienia , poczytaj o nich i sam zdecyduj.

A jak w centrali Motula ,chciałem sprawdzić numerki z butelki starej ,by wiedzieć czy po zakupie nowych coś podpowiedzą ,to te gnoje celowo utrudniali i zrobiłem im pa pa. Obrazili się bo napisałem ,że chcę sprawdzić jak z ich pomocą jest i czy wiedzą ,że trochę ich podrabiają . A oni na to ,że nie możliwe , gdzie tam wszystko sprawdzają ,ale pewnie tylko jak im ktoś w twarz tym walnie . Podesłałem im ten film o opakowaniach i adres kolegi z berlina ,niech sprawdzą oleje u niego jak są tacy pewni .

Ciekawe co na to nasze łexperty wątkowe, do czego by tu się uczepić no no no .   
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1636 dnia: 28 Grudnia 2019, 05:11:44 »
do oglądnięcia dla wszystkich krytykantów

Vel łexpertów,by trzeba dodać . Pewnie napiszą " to kolejne bzdurne tezy i twierdzenia ze znanej strony nieprawdy" , ciekawe czy więcej grzebali w silnikach niż ten Łysy . Słownie na pewno ,fizycznie już nie .

A z tego co wiem ,bo kiedy kupowałem olej RP do Aurisa ,to od jedynego przedstawiciela tej firmy na Polskę ,dowiedziałem się że przepisy się mocno zmienić mają . Na tamten czas ta Pani ,latała po urzędach a tam jeszcze nikt nic nie wiedział . W jakich kwestiach i jak mocno ma się pozmieniać ,to nie wiem . Jedynie ostatnio mnie to dopadło , jak interesowałem się jakimś Motulem kiedyś ,to teraz niby centrala ma obowiązek mi przysyłać info o zmianie w papierach dotyczących tego oleju, przez jakiś czas .Jakaś ustawa unijna , no i oleje zaliczyli do niebezpiecznych .   

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1637 dnia: 28 Grudnia 2019, 10:35:53 »
Vel łexpertów,by trzeba dodać . Pewnie napiszą " to kolejne bzdurne tezy i twierdzenia ze znanej strony nieprawdy" , ciekawe czy więcej grzebali w silnikach niż ten Łysy . Słownie na pewno ,fizycznie już nie .

Łysy nie jest żadnym specem, tylko miłośnikiem 4 kółek. Nie ma  żadnego mechanicznego wykształcenia jak chociażby "prof. Chris". Jest biznesmenem, który robi kasę na tematyce motoryzacyjnej na youtube, dzięki specom od mechaniki, których zatrudnia. Wystarczy obejrzeć odcinek z wymianą tarcz i klocków  Łysego a następnie porównać go do filmiku o tej samem tematyce Prof. chrisa ;) Dwie wymiany tych samych elementów a jakoś bardziej profesjonalnie zrobił to ten drugi ;) - przypadek ? nie sądzę.
Toyota Corolla SD 2018

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1638 dnia: 28 Grudnia 2019, 10:42:38 »
Co nie znaczy te w tym filmie nie ma racji ;)

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1639 dnia: 28 Grudnia 2019, 10:59:42 »
Ja nie neguje tego filmu, są w nim zawarte podstawowe informacje, które laikom mogą się przydać ale ameryki nie odkrył. Wystarczy sięgnąć po instrukcję samochodu i już się wszystko wie.
Toyota Corolla SD 2018

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #1640 dnia: 28 Grudnia 2019, 13:03:10 »
Mnie wlali na przeglądzie i teraz przy wymianie olej Toyota A08880-83590 TGMO 0W-20 AFE. Nie wiem co to za olej jest. Nie znalazłem do niego karty produktu.

Znalazłem do innego TGMO 0W-20 AFE ale ma inny numer producenta i może to być zupełnie inny olej ( 08880-83265 https://sklep.toyota.pl/produkt/08880-83265-olej-syntetyczny-5-litrow-0w-20.html ; nie wiem czemu napisali o nim, że jest syntetyczny, skoro baza jest mineralna: olej utleniony: destylaty parafinowe, hydrorafinowana frakcja ciężka (DMSO<3%) 70 - 80 % ).

Chyba jednak na następny przegląd pojadę ze swoim olejem prawdziwie syntetycznym, Ravenol czy Liqui Moly. Tak na wszelki wypadek.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #1641 dnia: 28 Grudnia 2019, 14:48:24 »
A08880-83590 TGMO 0W-20 AFE. Nie wiem co to za olej jest.
to jest olej z beczki o pojemności 208L
Znalazłem do innego TGMO 0W-20 AFE ale ma inny numer producenta i może to być zupełnie inny olej ( 08880-83265
to jest ten sam olej tylko, że w bańce 5 litrowej.

W każdym razie nie masz co się obawiać, to jeden z najlepszych oleji.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #1642 dnia: 28 Grudnia 2019, 17:03:30 »
Szkoda sobie głowę zawracać tym wszystkim, wystarczy wlać olej, który spełnia normy przewidziane przez producenta silnika, pilnować jego stanu i regularnie wymieniać razem z filtrem. I tak większość osób nie doczeka momentu, gdy silnik się skończy, bo auto się znudzi, zestarzeje itp. i zostanie sprzedane następnemu.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2019, 17:19:58 wysłana przez fazibazi »
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1643 dnia: 29 Grudnia 2019, 01:01:15 »
do oglądnięcia dla wszystkich krytykantów
https://www.youtube.com/watch?v=BDeFFHszSaU
No i?  Pan wyjaśnia że olej ma spełniać wymagania producenta auta, w szczególności jakościowe i być regularnie wymieniany. 

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1644 dnia: 29 Grudnia 2019, 01:15:35 »

Cytuj (zaznaczone)
Cytat: Zbig w 18-12-2019, 15:07:38

Co przy okazji wyjaśnia, dlaczego do chłodzenia silnika używa się płynu bazującego na wodzie a zasadniczym celem oleju jest nie chłodzenie tylko smarowanie.

No jakoś nie wyjaśnia ,a to stwierdzenie statystycznie nosi znamiona 10% błędu , bo do płynów chłodzących dodaje się obecnie znaczne ilości glikolu .Radzę się douczyć i nie pisać trywialno/nieprawdziwych informacji .
Wyjaśnia każdemu kto rozumie co to ciepło właściwe i co oznacza termin płyn bazujący na wodzie.  Glikolu się zawsze dodawało, tyle że dawniej etylenowego a obecnie propylenowego.  I instrukcje jasno mówią, że nie należy go dodawać za dużo bo pogarsza zdolność mieszanki do odprowadzania ciepła.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1645 dnia: 29 Grudnia 2019, 01:48:51 »
Mnie wlali na przeglądzie i teraz przy wymianie olej Toyota A08880-83590 TGMO 0W-20 AFE. Nie wiem co to za olej jest. Nie znalazłem do niego karty produktu.

Znalazłem do innego TGMO 0W-20 AFE ale ma inny numer producenta i może to być zupełnie inny olej ( 08880-83265 https://sklep.toyota.pl/produkt/08880-83265-olej-syntetyczny-5-litrow-0w-20.html ;

08880 oznacza olej silnikowy.  Kod po kresce identyfikuje zarówno kod produktu jak i rodzaj opakowania.  Kod 83590 oznacza że to był TGMO 0W20 AFE lany z beczki 208 litrów.

https://www.online-teile.com/toyota-ersatzteile/List-of-all-products_12000:336.html?language=en

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1646 dnia: 29 Grudnia 2019, 03:42:27 »
Wyjaśnia każdemu kto rozumie co to ciepło właściwe i co oznacza termin płyn bazujący na wodzie.  Glikolu się zawsze dodawało, tyle że dawniej etylenowego a obecnie propylenowego.  I instrukcje jasno mówią, że nie należy go dodawać za dużo bo pogarsza zdolność mieszanki do odprowadzania ciepła.

Ta metoda jest mało dokładna i ma gdzieś no no, tego 6% możliwości pomyłki .Kowalski opcje poproszę , Riko wywal bazukę .Są dokładniejsze warunki , u mojego stryja w NASA.  A glikolu to używam w C.O domowym raczej ;)

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1647 dnia: 29 Grudnia 2019, 10:27:14 »
Cytat: yunior81 w Wczoraj o 10:35:53

Łysy nie jest żadnym specem

Czy wedle Ciebie nakręcił coś co nie trzyma się kupy .

Tak, odcinek z wymiany tarcz i klocków - prof. chris zrobił to prawie idealnie (odcinki obu panów wrzucone na kanał w tym samym czasie). Łysy jest biznesmenem - jeśli ktoś tego nie rozumie to jego problem.

Kanały typowo techniczne/mechaniczne to: prof. chris, autochallenge, marevel, mat panewka i  jeszcze 2 lub 3 .......

tat: yunior81 w Wczoraj o 10:59:42

Wystarczy sięgnąć po instrukcję samochodu i już się wszystko wie.

Ten film jest przede wszystkim dla tych co nie sięgają po instrukcję i kupują byle gdzie i co popadnie ,

Takim ludziom należy współczuć...... Sorry, ale ja nie rozumiem, jak można nie czytać instrukcji obsługi swojego samochodu w sytuacjach problemowych, tylko od razu walić na jakieś forum i szukać w necie. W filmie łysy porusza podstawowe informacje, które każdy właściciel samochodu powinien znać, nawet będąc właścicielem 1 samochodu w życiu.

No i do tego mamy potwierdzenie ,że olej w silniku nie jest tylko dla tłoków ;)   

Wystarczy poświęcić minutę i się zastanowić gdzie i jak krąży olej w silniku i już wiemy do czego służy. Nie potrzebna jest tu mocno zaawansowana wiedza techniczna.

« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2019, 10:29:12 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline bakszi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1648 dnia: 29 Grudnia 2019, 13:39:49 »
Cześć,

Zastanawiam się nad tym jaki olej wybrać do Toyoty Auris I 1.6 2007. Wiem, że musi to być olej 5W30. W egzemplarzu, który posiadam od samego początku zalewany był olej TOYOTA PREMIUM FUEL ECONOMY 5W30 C2, ale jego cena w ASO jest odstraszająca. Znalazłem ten sam produkt, na jednym z portali aukcyjnych w bardzo atrakcyjnej cenie (ok. połowa ceny ASO). Czy ktoś z was kupił ten produkt, u tego sprzedawcy i może wypowiedzieć się na temat jego jakości? Z góry dziękuję za pomoc. Poniżej dwa linki:
https://allegro.pl/oferta/oe-toyota-fuel-economy-5w30-sl-cf-a1-b1-a5-b5-5l-7551173591
https://allegro.pl/oferta/oe-toyota-premium-fuel-economy-5w30-c2-a5-b5-5l-7246070483

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1649 dnia: 29 Grudnia 2019, 14:36:07 »
Ja brałem inne produkty z motostacji i polecam. ASO żyje z marży, więc produkt może być oryginalny. 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl