Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578477 razy)

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #1665 dnia: 30 Grudnia 2019, 21:52:10 »
akurat przy 1.33 to ma to jakieś znaczenie, gdyż te silniki mają tendencję do sporego nagarowania, a oleje HC ku temu sprzyjają :) ale po części masz rację

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #1666 dnia: 31 Grudnia 2019, 01:32:14 »
wiec może dajmy spokój

No wreszcie bastujemy ;)

Tylko wiesz co , złamałeś właśnie dwie zasady forum ,o których ja wcześniej zostałem pouczony .
1. Nie cytuje się postu pod którym się bezpośrednio odpowiada.
2. Nie cytuje się jednego postu ,rozbijając go na kilka własnych zaraz po sobie odpowiedzi.(Pewnie chodzi o sztuczne nabijanie licznika wiadomości )

Kolejna zasada ,odpowiadając i cytując trzeba się starać przynajmniej o odpowiedzi na wszystkie posty z całej strony . O tym też zostałem pouczony.

Może ty tak możesz ,a ja nie , nie wiem tego .   

Z chęcią się dowiem od rademenesa jaki wpływ ma olej na prace wtryskiwaczy

I tu Cię mam , to nie ja pisałem ha ha ,popatrz dobrze .

ale to, ze auto się wolniej nagrzewa, to zgadzam się w 100%
No wreszcie ktoś zaczyna wierzyć w odczucia właściciela auta ,a nie zaoczne teorie experta . Masz plusiora +++ , może jednak ten wątek nie zejdzie na psy . 

Jak ktoś lubi pałować a nie ma czujnika temp. oleju i nie wiem kiedy juz może zaczac cisnąć, to niech sobie jeszcze grubszy olej zaleje.

To takie cywilne pałowanie nie na torze , a inni oczywiście że leją grubsze W50.

A może jednak nie rozumiem tej karty charakterystyki ?

Łysy powiedział że PAO są lepsze ,a TGMO to HC jest , czy ja źle coś piszę ?
Szkoda tych szczurów ,ryb i dafni ,na których testy robili do tej karty :(

Trzeba lać AMSOila

Nie nie ,Royal Purple ,taki ładny fioletowy olej .
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1667 dnia: 31 Grudnia 2019, 02:45:06 »
No właśnie. Olej 0W-20 z Toyoty jest olejem mineralnym...
Jak dla mnie oleje API III po wielokrotnym hydrokrakingu nie mają nic wspólnego z bazą mineralną. Z kolei oleje API IV muszą zawierać  domieszkę bazy mineralnej służącej jako rozpuszczalnik dla dodatków.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1668 dnia: 31 Grudnia 2019, 02:49:27 »
umówmy się.. lejąc lichy olej niczego nie uszkodzimy... to jest kwestia tego, że samochód zalewany pewnym i w pełni syntetykiem zrobi te 800 tys może nawet milion km... a to samo auto na lichych olejach może zrobi max pół miliona jeśli nie będzie często pałowane. o to się cały czas rozchodzi. o świadomość ! a nie o to że za wszelką cenę ktoś mi będzie wmawiał, że on leje "taki" olej.. (na bazie HC) i że to świetny olej, że silnik pracuje normalnie, że nie widać żadnych negatywnych skutków...
Dobrze, lejesz taki olej, jesteś zadowolony, to również się cieszę, oby auto było jak najdłużej niezawodne :D
ale bądźcie świadomi, że możecie wybrać lepiej, że można kupić lepszy olej (ale droższy) i mieć to poczucie, że zrobiło się coś dobrego dla samochodu co zwiększy jego "długowieczność"

Kolego zgadzam się z Tobą w większości tego co piszesz .Jednak raczej bym stronił od szacowania ile auta zrobią ,na HC czy PAO . Za to Cię tu żywcem zjedzą i obliżą palce ,wystawiasz się na nieuchronne ataki .Silniki różnych marek są różnej jakości , czasem najlepsze niektórym nie pomoże ,mam Toyotę bo nie wiem czy się utarło ,czy nadal to prawda ,że silniki te są mało zawodne . Dlatego mam takie auto , to nie był przypadek ,choć miał być Yaris ,ale ceny z Aurisem były podobne , no i silnik mocniejszy . Ja jestem zadowolony .Po za tym Toyota ma małą i sprawdzoną gamę silników ,pcha je wszędzie . Nie kupuje od innych i nie wymyśla co chwila innych silników , bo i po co skoro ma sprawdzone jednostki . Kupują od innych i co chwila zmieniają tylko ci co nie mają sprawdzonych silników . Moje zdanie .

Mi w innym aucie chodziło o to , by znaleźć inny olej niż ASO polecało , po to by poprawić coś od wewnątrz dla silnika ,przy jednoczesnym braku zmiany lepkości i nie stosowaniu płukanek. No i znalazłem taki olej ,który jak sądziłem szybciej dociera w zimę gdzie potrzeba ,a do tego bardziej chroni (trwały film olejowy) , nie spływa z elementów za szybko tylko pozostaje na nich dłużej . W mniejsze pozostawianie po sobie w silniku i  czyszczenie go od wewnątrz muszę wierzyć ,a mniejsze spalanie przy okazji jest .No i ja bym to określił jako przewidywany większy ,bezawaryjny przebieg tego silnika z olejem PAO RP, niż z wcześniejszym HC . Czy silnik wytrzyma sporo km , to już raczej kolejny właściciel powie , o ile będzie szedł tą samą drogą .Na tą chwilę moja świadomość jest spokojna , to co się zmieniło po zmianie oleju na RP mi wystarczy .  Zmiany te ,a żadnej nie ma na minus , upewniają mnie że cel osiągnięty został , no i gdzieś tam na którymś miejscu dopiero jest myśl o przedłużeniu życia silnika . Teraz nawet przy jakimś pałowaniu jestem dużo spokojniejszy ,bo to auto lubi taki stan .Nikt i nikogo jakieś wpisy mi tego nie odbiorą , bo fizycznie tylko ja wiem jak było i jak jest teraz . Po za tym ,zawsze jak szukam oleju to , muszę być pewny źródła . W tym przypadku wszystkie warunki są zadowalające ,dla mojej świadomości/wnikliwości. Być może nawet świadomi tu wątpią ,bo nigdy takich zmian nie doświadczyli i ubierają to w herezje.

Na tyle jestem za olejem RP ,że i w Aurisie też jest tej firmy . Pomimo braku spektakularnych zmian jak w innym aucie , jestem pewny że ten olej bardzo dobrze radzi sobie w silniku i to mi wystarcza, do bycia pewnym że jest lepiej niż z poprzednim też HC TGMO.

Świat by można podzielić na :nieświadomych i świadomych ,tych co dużo km robią i mało ,tych co depczą i tych co świadomie depczą ,a potem na oszczędnych którym nie zależy ,oraz tych którym zależy i za 200PLN więcej nie będą płakać . Oczywiście nieświadomym łatwiej się żyje , ale jak świadomy znajdzie pewniaka to jest bezcenne. Tylko świadomy może wiedzieć i pomyśleć ,że można coś poprawić , może coś polepszyć .  Świadomość jest cenna , choć czasem problematyczna , bo świadomy nie potrafi od tak przejść nad pewnymi tematami . 

Jakich super extra hiper olejów z ÓESA by nie wlał do dupowozów 1.6 czy 1.33 i tak ich trwałości to nie wydłuży.

Zapomnijmy o trwałości ,zamieńmy to na dłuższą bezawaryjność ,ciekawiej będzie . Gwarantuję ci ,gdybyś miał podobne doświadczenia jak ja z jakimkolwiek olejem , nie koniecznie z USA . To na pewno lał byś go do wszystkiego . Szukając nie kierowałem się wcale pochodzeniem ,raczej tym co olej potrafi lepiej od innych .
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2019, 03:00:31 wysłana przez Rademenes »

Offline Darecki2005

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1669 dnia: 31 Grudnia 2019, 08:33:01 »
samochód zalewany pewnym i w pełni syntetykiem zrobi te 800 tys może nawet milion km... a to samo auto na lichych olejach może zrobi max pół miliona jeśli nie będzie często pałowane
Na dobrym hc/gtl też zrobisz te 800 tyś bez problemu wiec nie pisz że tylko syntetyk jest do tego zdolny. Kluczem dobrej kondycji silnika jest nieprzeciąganie interwału wymiany a czy zalejesz pao czy hc to jeden czort jak wymieniasz regularnie co 10tyś,chyba że masz zamiar zmieniać olej co 20tyś bądz wiecej. Oleje Pao mają jedynie wyższość w tym że możesz minimalnie przeciągnąć interwał wymiany i utrzyma swoje parametry. W świeta spotkałem się ze znajomym który jezdzi już kupę lat na taksówce swoją avensiską, wiedziałem wczesniej że ma tam jakiś zacny przebieg wiec go pytam jaki przebieg i na czym jezdzi. Rozesmiał się tylko, ma prawie 700 tyś na blacie na oleju 5w40 olej hc olej a3/b3, i krótka rozmowa, nie wnikaj, bo szkoda zdrowia i czasu a kupuj olej z pewnego zródła i zmieniaj często ot cała filozofia dużego przebiegu.
Czytacie karty oleji , no dobrze ale to tylko cyferki, zapraszam na oilclub.ru gdzie jest prawie 50 stron analiz zużyciowych najróżniejszych olejów, po kilkadziesiąt na jednej stronie. Analizowałem większość i jakoś (pomijająć fakty niesprawnej jednostki, rozrzedzenia paliwem) nie zauważyłem aby dobry hc czy gtl ustępował olejom pao do przebiegu 10 tyś, ba nawet zużyciówki tgmo wypadają rewelacyjnie w wiekszości, porównując je z takim pao. Analizy to twardy dowód a nie subiektywne odczucie że silnik mniej pali czy ciszej pracuje. One obrazują w jakim stopniu olej chroni silnik.
Z praktyki powiem tak olej pao jest lepszy, no bo jest i nie ma dyskusji ale lepiej i zdrowiej silnikowi wyjdzie jak zalejesz dobrej jakości hc za połowę ceny i zmienisz go co 8-10 tyś niż pao i zmieniasz go co 15 bądz wiecej km(absurd amsoila 25 tyś i 40 tyś w zależnośći od warunków użytkowania, sory ale nawet super hiper olej nie zapewni Ci już dostatecznej ochrony po takim przebiegu)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1670 dnia: 01 Stycznia 2020, 16:50:15 »
Ja ze względu na PAO nie planuję ,przekraczania 15000km/rok . Ba nawet w VW na oleju longlife też tak było ,bo to stara dobra prawda i ja się jej trzymam, bez względu na to co by pisało w instrukcji auta lub na butelce/informacji oleju . Jak dla mnie producenci aut ,czy oleju mogą sobie pisać i znawiać co im się podoba . Akurat w Toyocie też ta prawda króluje i to mi się podoba. Po prostu leję dobry olej i wymieniam tak jak zwykle , nic wiecznego nie jest i nie będzie . Czyli jak tak robię to mam mega super dobrze. W trasach olej mniej się degraduje , w miejskiej jeździe bardziej , skoro latam 3/4 miasto, to uważam za odpowiednie lanie dobrego oleju .  W jeździe miejskiej częściej silnik nie dogrzany ,skropliny wody mają mniejsze możliwości odparować, więcej może być paliwa w oleju . Raczej przy odwrotnej zmianie z PAO na HC w innym aucie, takich spektakularnych zmian by nie było .
Kolego co widać w tych analizach ,jeśli chodzi o różnice trwałość filmu olejowego tych HC i PAO ,początkowo i po km ?
Jak dla mnie oleje API III po wielokrotnym hydrokrakingu nie mają nic wspólnego z bazą mineralną. Z kolei oleje API IV muszą zawierać  domieszkę bazy mineralnej służącej jako rozpuszczalnik dla dodatków.
Co innego jest ,jak coś powstaje z minerała ,a co innego jak zawiera go tylko jakąś część ,dodatki tu i tu mogą być inne .

Jest taki gość na forum, niejaki JAX - jego oficjalne nabijanie licznika nikomu nie przeszkadza. W moim przypadku, twoja uwaga jest zwykłym czepialstwem i sztucznym nabijaniem licznika wiadomości, biorąc pod uwagę sposób twoich odpowiedzi. 
A ten kolega JAX to na Aurisie pisze ? Bo co moderator to może być inne zdanie .
Odpowiedź dla Ciebie ,jest tylko ułamkiem postu mojego , więc nie ma mowy o nabijaniu  . Nie szykuję się na jakieś stołki forumowe , nigdy mnie to nie interesowało ,nie mam czasu na to .
Poproszę kolegę moderatora  @fazibazi ,o ustosunkowanie się do przedstawionych zasad , o których osobiście na PW zostałem pouczony . Zobaczymy czy te zasady są solidarnie stosowane .
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2020, 09:37:20 wysłana przez fazibazi »

Offline Darecki2005

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1671 dnia: 01 Stycznia 2020, 18:21:25 »
Kolego co widać w tych analizach ,jeśli chodzi o różnice trwałość filmu olejowego tych HC i PAO ,początkowo i po km ?
Analiza nie pokazuje trwałości filmu olejowego a jedynie w jakim stanie jest olej który przepracował jakiś okres czasu w danej jednostce, masz tam zawarte między innymi i informacje w jakim stopniu olej został rozrzedzony paliwem, ile lepkości jeszcze posiada, tbn, tan, i kluczowe jest ile jest pierwiastków zużyciowych w oleju takich jak np. żelazo czy aluminium. Po tym oceniasz czy olej ochronił jednostkę bo jeśli tych metali jest mniej to lepiej. Po tym się poznaje dobry olej a nie na słuch, zapach, odczucia, może niektórzy i na smak oceniają tego nie wiem. Tu na forum nikt nie zamieszcza analiz jak widać wiec nie wiem czy mogę to robić ale podeślę ci na pw kilka i sam ocenisz że olej hc nieraz lepiej chronił silnik niż pao, jeszcze ciekawostkę jedną podeślę jak to cudowny olej tu wszem i wobec polecany jest faktycznie super hiper tylko na papierze.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1672 dnia: 01 Stycznia 2020, 18:47:23 »
Bądź pierwszy i zamieszczaj ,tylko nie wszystkie ,wybrane . To właściwy i pionierski pomysł w tym wątku będzie ;) Choć to nadal z neta wszystko będzie i nieliczni wolą własne "badnia" bez papierowe ,bo tak .
Jaki jest dokładny adres strony z tymi analizami ,bo coś mi nie działa .

Offline Darecki2005

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1673 dnia: 01 Stycznia 2020, 18:58:15 »
Bądź pierwszy i zamieszczaj ,tylko nie wszystkie ,wybrane . To właściwy i pionierski pomysł w tym wątku będzie
Narazie nie bendę zamieszczał, jak na wiosnę zrobie analizę swojego tgmo to może zamieszczę aby pokazać jaki to beznadziejny olej.
Wszystkko masz na pw

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1674 dnia: 01 Stycznia 2020, 19:53:11 »
Rozumiem że będziesz brał do analizy przepracowany olej Toyoty i masz już analizy lub będziesz miał inny olej o tych samym parametrach i użytkowane z podobnym przebiegiem i obciążeniami tylko z Twojego auta inaczej takie porównanie będzie nic nie warte, to pewnie będzie trzeba poczekać do następnej wiosny.
Toyota Auris TS kombi 1,6 132km Valvematic
Toyota Verso S 1.4 D4D 90KM

Offline Darecki2005

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1675 dnia: 01 Stycznia 2020, 20:04:41 »
Rozumiem że będziesz brał do analizy przepracowany olej Toyoty i masz już analizy lub będziesz miał inny olej o tych samym parametrach i użytkowane z podobnym przebiegiem i obciążeniami tylko z Twojego
Tak olej toyoty z mego auta. Czytaj ze zrozumieniem. Albo ja doprecyzuje. Nie mam zamiaru porównywać innych oleji (chyba żę się okaże że to faktycznie syf nie olej), robię to tylko i wyłącznie dla siebie i własnej satysfakcji że nie zalewam silnika syfem. Jesli będzie zle zmieniam olej i kolejna zużyciówka aż dojdę swego typu.
inaczej takie porównanie będzie nic nie warte
Dla mnie ma sens bo mi to zobrazuje na czym jezdziłem. Idąc twoim tokiem to oki jak masz ochotę sponsorować to chętnie poeksperymentuje z olejami wyższej rangi. Każdy olej kosztuje i analiza także wiec uważam że jeśli się znajdzie swój typ to na nim pozostaje.

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1676 dnia: 01 Stycznia 2020, 21:15:05 »

Rzucasz określenia jakoby olej Toyoty jest taki zły ale nie będziesz miał  jak tego obronić w żaden sposób.
Toyota Auris TS kombi 1,6 132km Valvematic
Toyota Verso S 1.4 D4D 90KM

Offline Darecki2005

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1677 dnia: 01 Stycznia 2020, 21:46:26 »
Rzucasz określenia jakoby olej Toyoty jest taki zły
Ja to piszę z ironią i nie dlatego że uważam go za zły olej, wręcz przeciwnie co potwierdzają analizy innych użytkowników. Przejrzyj kilka stron wcześniej jak pisano że tgmo to cyt"syf", to nie moja ocena, tylko to ironicznie powtarzam.
nie będziesz miał  jak tego obronić w żaden sposób
Ja nie muszę go bronić. Analiza zużytego oleju ma go obronić bądz nie to się okaże. Jeśli polegnie dalej szukamy złotego środka. Oczywiście zakładając że nie wyjdą po drodze jakieś kwiatki typu rozrzedzenia paliwem bo wtedy analiza wali w łeb.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1678 dnia: 01 Stycznia 2020, 23:00:11 »
Analiza nie pokazuje trwałości filmu olejowego a jedynie w jakim stanie jest olej który przepracował jakiś okres czasu w danej jednostce, masz tam zawarte między innymi i informacje w jakim stopniu olej został rozrzedzony paliwem, ile lepkości jeszcze posiada, tbn, tan, i kluczowe jest ile jest pierwiastków zużyciowych w oleju takich jak np. żelazo czy aluminium. Po tym oceniasz czy olej ochronił jednostkę bo jeśli tych metali jest mniej to lepiej.

Po tym czy olej ochronił silnik można wywnioskować wyłącznie badając stan silnika.  Analiza składu oleju to jedynie informacja pośrednia a silniki nie czytają analiz.  Dodatkowo, skąd wiadomo, czy uzyskane wyniki mają swoje pochodzenie we właściwościach oleju czy może z zaciągniętego syfu znajdującego się w paliwie albo w powietrzu?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1679 dnia: 01 Stycznia 2020, 23:03:13 »
No i mamy też nasze oil-club.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl