kurde, ale wy się onanizujecie tymi olejami 
Nie uważam abym nie dbał o swoje auta ale najczęściej na bagnet zaglądam po wymianie oleju i przed następną. I pomimo tego że wcześniej przez 13 lat jeździłem VVTI, który miał brać olej to ani razu nie musiałem dolewać ani grama oliwy. W każdym samochodzie olej stosuję zgodny z wytycznymi producenta samochodu i tyle. Wymieniam jak w instrukcji napisane i mam spokój.
Ze wszystkim ,można powiedzieć jak przywódca WOŚP 8-")
Tyle ile ludzi i firm olejowych , tyle różnych traktowań , opinii ,wyborów i zasad .
Ponieważ kolega Zbig małe ma informacje na temat firmy Royal Purple ,a teraz widocznie je zgłębia jak widać powyżej ,w jak myślę dwóch celach. Szukanie dziury w całym , lub szukanie wiedzy wynikającej z niewiedzy . To postanowiłem odnowić kontakt i dopytać o nowe ciekawiące mnie zagadnienia u źródła, które kolega tutaj niechybnie porusza .Jednocześnie mając w pamięci przyjętą tu ,lecz nie pisaną zasadę nie zamieszczania niczego ,ograniczę się do minimum . Tym bardziej ,że kolega kwestionuje wszystko i niedługo zakwestionuje nawet odkrycie Kopernika . A dlaczego by nie ,przecie Kopernik mógł lepiej odkrywać , z innego wzoru 8-')
Ja pytałem ,a odpowiedzi udzielał znany mi Pan z wcześniejszego kontaktu Sr. Automotive Technical Support .
Pytanie . Chciałbym wiedzieć coś bliższego na temat pochodzenia, baz olejowych i dodatków występujących w olejach Royal Purple . Czy Państwa firma jest producentem dodatków i baz olejowych ?
Odp. Most of the additives we use do come from other US companies, however our proprietary
Synerlec additive was created by us and is still made by only Royal Purple. All Royal Purple
consumer and commercial division synthetic oils use a proprietary blend of premium
synthetic base stocks including Group IV(PAOs) and Group V. The only non-synthetic
(conventional) consumer oil we offer is Royal Purple Engine Break In Oil.
All Royal Purple consumer division synthetic oil products are compatible with and will not
harm all automotive seal and gasket materials in use since the 1940s. All Royal Purple
consumer division oils and greases also offer marine grade corrosion protection.
Pytanie . Czy oleje Royal Purple są produkowane tylko w jednym miejscu, w fabryce w USA ?
Odp. Yes.
Royal Purple
One Royal Purple Lane
Porter, Texas 77365 USA
Pytanie. Czy oleje HPS i XPR są produkowane z uwzględnieniem ekologii , czy raczej z myślą o
ochronie silnika ?
Odp. HPS and especially XPR are formulated with performance and protection as the primary
concern.
HPS and XPR both include more of the ZDDP zinc/phosphorous antiwear additive, than
what is allowed in current API licensed oils, which include chemistry restrictions on
phosphorous. However the only way either of they would ever foul or poison your
catalytic converter(s), would be if your engine was burning an absolutely excessive amount
of oil, and if that were the case your converter would already be in trouble from that
amount of oil going through it.
Przetłumaczcie sobie sami , nad kolejnymi rewelacjami/odpowiedziami pracuję nadal , czy je zamieszczę , nie wiem .
Zależy od nasilenia negacji kolegi Zbig ,stety czy niestety . Jak będzie sapanie ,to dam sobie spokój .Ciekawe czy kolega też te odpowiedzi podważy swoim ą ę hm hm .