Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578535 razy)

Offline Ogrodnik89

• Prawie Toyot
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #1755 dnia: 13 Stycznia 2020, 12:00:42 »
Na wolnych obrotach, zwłaszcza jak jest zimny. Obroty nie falują, nie ma rażących dźwięków z komory silnika. Po prostu planuję pojeździć tym autkiem kilka lat i chciałbym lać w silnik coś wartościowego a nie po taniości. I przede wszystkim świadomie tej zmiany dokonać, żeby nie popsuć.  :o

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1756 dnia: 13 Stycznia 2020, 13:45:26 »
Zrób płukankę i 0w20 Amsoil Signature, Royal Purple, Liqui Moly albo Eneos Sustina.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1757 dnia: 13 Stycznia 2020, 14:33:36 »
Zrób płukankę i 0w20 Amsoil Signature, Royal Purple, Liqui Moly albo Eneos Sustina.
Hohoho... A kolega to radiesteta czy jasnowidz?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1758 dnia: 13 Stycznia 2020, 15:04:21 »
Na wolnych obrotach, zwłaszcza jak jest zimny. Obroty nie falują, nie ma rażących dźwięków z komory silnika. Po prostu planuję pojeździć tym autkiem kilka lat i chciałbym lać w silnik coś wartościowego a nie po taniości. I przede wszystkim świadomie tej zmiany dokonać, żeby nie popsuć.  :o
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,47597.0.html?PHPSESSID=dqk0jehjnneav5ra921ob7cl54

To co piszesz przypomina sytuację z ww. wątku. 

Możliwe też jest, że w aucie po kolizji rozszczelniła się deska rozdzielcza i po prostu bardziej słychać hałas z komory silnika, co właśnie na postoju i gdy jest zimny będzie najbardziej "rzucało się w uszy" bo wtedy nie ma innych źródeł hałasu występujących podczas jazdy.

Offline Ogrodnik89

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #1759 dnia: 13 Stycznia 2020, 18:36:01 »
Jak rozprawię się z olejem, a będzie powtarzał się objaw z komory z silnika poszukam w plastikach jak kolega pisze. Może wyczuliłem sobie ucho na ten dźwięk na zimnym. Strzał w plecy nie był mocny, ledwo koszyk od zapasu drasnęło, ale nie o tym.
Bardzo proszę szanowne grono o podpowiedź na co się przesiąść z tego LOTOSa 10w40 i jak tego dokonać, żeby miało to ręce i nogi. Tylko tak, żebym na początku roku nie poszedł już z torbami, bo Mikołaj nie był aż tak bogaty, żebym oleje po 300zł z bańkę wrzucał do koszyka.  <zalamka>

Przejście na taki Mobil 3000 XE 5w30 to dobry pomysł? Przeszukałem w tym temacie z 50 kart ale nie znalazłem wątku, żeby komuś nalali 10w40 i musiał wejść na syntetyk.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1760 dnia: 13 Stycznia 2020, 20:03:10 »
Kup najtańszy olej 5W30 z odpowiednia norma dla swojego samochodu......
Toyota Corolla SD 2018

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #1761 dnia: 14 Stycznia 2020, 02:52:49 »

kurde, ale wy się onanizujecie tymi olejami  <zalamka>
Nie uważam abym nie dbał o swoje auta ale najczęściej na bagnet zaglądam po wymianie oleju i przed następną. I pomimo tego że wcześniej przez 13 lat jeździłem VVTI, który miał brać olej to ani razu nie musiałem dolewać ani grama oliwy. W każdym samochodzie olej stosuję zgodny z wytycznymi producenta samochodu i tyle. Wymieniam jak w instrukcji napisane i mam spokój.

Ze wszystkim ,można powiedzieć jak przywódca WOŚP 8-")
Tyle ile ludzi i firm olejowych , tyle różnych traktowań , opinii ,wyborów i zasad .

Ponieważ kolega Zbig małe ma informacje na temat firmy Royal Purple ,a teraz widocznie je zgłębia jak widać powyżej ,w jak myślę dwóch celach. Szukanie dziury w całym , lub szukanie wiedzy wynikającej z niewiedzy . To postanowiłem odnowić kontakt i dopytać o nowe ciekawiące mnie zagadnienia u źródła, które kolega  tutaj niechybnie porusza .Jednocześnie mając w pamięci przyjętą tu ,lecz nie pisaną zasadę nie zamieszczania niczego ,ograniczę się do minimum . Tym bardziej ,że kolega kwestionuje wszystko i niedługo zakwestionuje nawet odkrycie Kopernika . A dlaczego by nie ,przecie Kopernik mógł lepiej odkrywać , z innego wzoru 8-')

Ja pytałem ,a odpowiedzi udzielał znany mi Pan z wcześniejszego kontaktu Sr. Automotive Technical Support .

Pytanie . Chciałbym wiedzieć coś bliższego na temat pochodzenia, baz olejowych i dodatków występujących w olejach Royal Purple . Czy Państwa firma jest producentem dodatków i baz olejowych ?

Odp. Most of the additives we use do come from other US companies, however our proprietary
Synerlec additive was created by us and is still made by only Royal Purple. All Royal Purple
consumer and commercial division synthetic oils use a proprietary blend of premium
synthetic base stocks including Group IV(PAOs) and Group V. The only non-synthetic
(conventional) consumer oil we offer is Royal Purple Engine Break In Oil.

All Royal Purple consumer division synthetic oil products are compatible with and will not
harm all automotive seal and gasket materials in use since the 1940s. All Royal Purple
consumer division oils and greases also offer marine grade corrosion protection.

Pytanie . Czy oleje Royal Purple są produkowane tylko w jednym miejscu, w fabryce w USA ?

Odp. Yes.
Royal Purple
One Royal Purple Lane
Porter, Texas 77365 USA

Pytanie. Czy oleje HPS i XPR są produkowane z uwzględnieniem ekologii , czy raczej z myślą o
ochronie silnika ?

Odp. HPS and especially XPR are formulated with performance and protection as the primary
concern.

HPS and XPR both include more of the ZDDP zinc/phosphorous antiwear additive, than
what is allowed in current API licensed oils, which include chemistry restrictions on
phosphorous. However the only way either of they would ever foul or poison your
catalytic converter(s), would be if your engine was burning an absolutely excessive amount
of oil, and if that were the case your converter would already be in trouble from that
amount of oil going through it.

Przetłumaczcie sobie sami , nad kolejnymi rewelacjami/odpowiedziami pracuję nadal , czy je zamieszczę , nie wiem .
Zależy od nasilenia negacji kolegi Zbig ,stety czy niestety . Jak będzie sapanie ,to dam sobie spokój .Ciekawe czy kolega też te odpowiedzi podważy swoim ą ę hm hm .
« Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2020, 02:56:55 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #1762 dnia: 14 Stycznia 2020, 03:25:38 »
Po prostu planuję pojeździć tym autkiem kilka lat i chciałbym lać w silnik coś wartościowego a nie po taniości. I przede wszystkim świadomie tej zmiany dokonać, żeby nie popsuć.

No i brawo za 200+ nikt nie zbiednieje ,a głowa spokojniejsza będzie , poczytaj i zmień . Jak pamiętam ,był czy jest 10W40 , no to kolego jak zalejesz 5W30 jakiś dobry ,to zobaczysz zmianę w odczuciach . Tylko jak będziesz chciał tu opisać , to dwa razy się zastanów , bo psy za takimi puszczają tu 8-)

Hohoho... A kolega to radiesteta czy jasnowidz?

Można by dodać ,wzajemnie !

Kolego, czy tych z tysiącami postów nie obowiązują zasady układu formy pisania tu ?

To co piszesz przypomina sytuację z ww. wątku.

Możliwe też jest, że w aucie po kolizji rozszczelniła się deska rozdzielcza i po prostu bardziej słychać hałas z komory silnika, co właśnie na postoju i gdy jest zimny będzie najbardziej "rzucało się w uszy" bo wtedy nie ma innych źródeł hałasu występujących podczas jazdy.

Dobra kolego nie czarujemy ,tylko czytamy dokładnie , w tym silniku jest uwaga 10W40 i trochę na dworku jest zimno , teraz jest jaśniej ?
Ja obstawiał bym na rozszczelnienie poduszki kierowcy ,albo baku ;-))
Kowalski jakieś inne opcje ?

Sorry ,oglądam tą bajkę o pingwinach czasem z córą  i tak mi się nasunęło .

Jak rozprawię się z olejem, a będzie powtarzał się objaw z komory z silnika poszukam w plastikach jak kolega pisze. Może wyczuliłem sobie ucho na ten dźwięk na zimnym. Strzał w plecy nie był mocny, ledwo koszyk od zapasu drasnęło, ale nie o tym.
Bardzo proszę szanowne grono o podpowiedź na co się przesiąść z tego LOTOSa 10w40 i jak tego dokonać, żeby miało to ręce i nogi. Tylko tak, żebym na początku roku nie poszedł już z torbami, bo Mikołaj nie był aż tak bogaty, żebym oleje po 300zł z bańkę wrzucał do koszyka.  <zalamka>

Przejście na taki Mobil 3000 XE 5w30 to dobry pomysł? Przeszukałem w tym temacie z 50 kart ale nie znalazłem wątku, żeby komuś nalali 10w40 i musiał wejść na syntetyk.

Daj spokój kto by deskę wywalał ,bo coś tam słychać ,zmienisz na 5W30 i będzie ci przy ruszaniu gasł , bo silnika nie słyszał będziesz . Ja mam na końcu tłumika dyfuzor ,to coś słyszę ;-)

Sam musisz określić rodzinę olejową , nie gadaj że 300 to dużo , ja kupiłem za 360 i nie płaczę . To na cały rok jak średnio latasz , mniej zapalisz , mniej wypijesz i będzie ok .

No takie eksperymenty to chyba tylko floty wyprawiają , dlatego nie piszą o tym , to już potem rola Kowalskiego .

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1763 dnia: 14 Stycznia 2020, 07:01:01 »
ja kupiłem za 360 i nie płaczę

Jak się lubi przepłacać za coś co można mieć taniej ;)

Tak piszesz, jakbyś nie wiedział, że cena dla niektórych jest wyznacznikiem ważniejszym niż sama jakość oleju..... żyjemy  gdzie żyjemy a Polak lubi oszczędzać tam, gdzie nie trzeba lub się nie powinno.
Toyota Corolla SD 2018

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1764 dnia: 14 Stycznia 2020, 10:01:16 »
ja kupiłem za 360 i nie płaczę

Jak się lubi przepłacać za coś co można mieć taniej ;)

Tak piszesz, jakbyś nie wiedział, że cena dla niektórych jest wyznacznikiem ważniejszym niż sama jakość oleju..... żyjemy  gdzie żyjemy a Polak lubi oszczędzać tam, gdzie nie trzeba lub się nie powinno.
Bo zasady marketingu wobec Klientów szukających produktu premium są święte i niezmienne bez względu na branżę.  Jakby obniżyli cenę to by sprzedaż spadła a nie wzrosła.

Poza tym, skoro kupują wysokiej jakości składniki na zewnątrz, dodają do tego magiczne cóś i sami to sprzedają ponosząc wszystkie koszty związane z małą skalą, to musi być drogo.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1765 dnia: 14 Stycznia 2020, 10:11:39 »

Najpierw się diagnozuje a potem naprawia a nie na odwrót.  Ten Lotos mieści się w zalecanym zakresie specyfikacji dla tego silnika, i zapewne spokojnie możesz na nim 10 tys km zrobić, natomiast najbardziej preferowany wg instrukcji jest 0W20 API SN / ACEA A5/B5, przy czym jest uwaga, że do jazdy z dużymi prędkościami i/lub maksymalnym obciążeniem odpowiedni jest 5W30

Offline demonoman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1766 dnia: 14 Stycznia 2020, 21:12:32 »
0W20 API SN / ACEA A5/B5, przy czym jest uwaga, że do jazdy z dużymi prędkościami i/lub maksymalnym obciążeniem odpowiedni jest 5W30
U mnie jest napisane, że można zalać 5W30, ale raczej tylko gdy nie da się 0W20, i przy kolejnej zmianie, żeby zalać 0W20

Offline jacson77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1767 dnia: 14 Stycznia 2020, 21:21:32 »
Taka tam ciekawostka którą znalazłem na jednym z zagranicznych forum:

Akapit dotyczący smarowania:

https://toyota-club.net/files/faq/19-09-30_faq_zr-engine_eng.htm

I cytat:"Jeszcze raz - jeśli na rynkach Ameryki Północnej i Japonii dla tych samych silników najbardziej płynne oleje (0W-16..0W-20) są nazywane ?preferowanymi?, to powodem tego jest jedynie dążenie producenta do zadeklarowania maksymalnej wydajności ( a raczej minimalną emisję CO2) dla społeczeństwa, który został zombiefied przez spekulacje na temat globalnego ocieplenia / zmian klimatu. Oczywiście nie ma ograniczeń strukturalnych w zakresie stosowania bardziej lepkich olejów wewnątrz silnika."

I jeszcze informacje do jakich dotarłem w TSI (Toyota Service Information) dział LUBRICATION SYSTEM:
https://ifotos.pl/zobacz/0001jpg_qanrxse.jpg
https://ifotos.pl/zobacz/0002jpg_qanrxqr.jpg
https://ifotos.pl/zobacz/0003jpg_qanrxaw.jpg
https://ifotos.pl/zobacz/0004jpg_qanrxap.jpg
https://ifotos.pl/zobacz/0005jpg_qanrxah.jpg

« Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2020, 21:37:56 wysłana przez jacson77 »

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1768 dnia: 14 Stycznia 2020, 21:47:05 »
Ja się zastanawiam nad 0w20 w Valvematic 1,6. Auto z 2009 od pierwszego serwisu według książki zalewane TMGO 5w30 do 2014. Później pierwszy właściciel lał do 2018 Castrola 5w30. Ja kupiłem samochód w 2018 i w 2019 zalałem Motula Eco-nergy 5w30. Teraz się zastanawiam czy nie spróbować 0w20.
Przebieg 121000 , silnik łyknie niecałe 100ml na 1000km jak jeżdżę czasem trasy.Kupuję 5 litrów żeby te 1,2 zostało na dolewki.
Jest sens robić coś takiego w 11 letnim aucie które od początku jeździło na 5w ?
W sensie czy mu nie zaszkodzę bo o aspekt finansowy mi nie chodzi. U mnie w książce serwisowej nie ma tej informacji o powrocie do 0w przy kolejnej wymianie. Jest tylko gatunek: 10w30, 5w30, 5w20, Ow20 acea a1/b1. No ale w 2009 to były pierwsze wypusty Valvematica. Jeżeli nie zaszkodzę to chętnie zrobię płukankę i spróbuję 0w. Tylko czy to trochę nie za późno?

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1769 dnia: 14 Stycznia 2020, 22:43:40 »
0w20 to olej który nie chroni silnika tylko środowisko....
Różnica w konsumpcji paliwa pomiędzy 0w20 vs 5w30 jest niezauważalna....
Zostań przy 5w30 lub zmień na 5w40 ( PAO) ....
Znalazłem ostatnio fajny olej RAVENOL 5w40 i przy następnej wymianie nie zamierzam użyć.
Toyota dopuszcza oleje API SN "Wielosezonowe" natomiast zaleca ekologiczne 0w20....

https://www.ravenol.pl/oleje-silnikowe-usvo/2442-RAVENOL-Turbo-VST-SAE-5W-40-USVO-1L-4014835790117.html?search_query=5w40&results=45

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl