Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578592 razy)

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #1965 dnia: 16 Lutego 2020, 10:09:25 »
nie sądziłem, że będę tyle jeździł.. ale przy tak niskim spalaniu ciągle gdzieś jakieś "wycieczki" XD

ale do meritum.. ostatnio opisywałem stan oleju po 5 tys. gdzie olej był praktycznie jak nowy, dałbym mu 8/10 pod względem klarowności i koloru w porównaniu do nowego.

Dzisiaj przy 7 tys. znowu sprawdzam bagnet i w sumie już się nie dziwię, olej w zasadzie dalej 8/10 jak poprzednio. Piękny miedziany odcień, klarowny przejrzysty, na palcach wgl. nie czuć szorstkości, bardzo gładki.

Ktoś zaraz napisze, że na bagnecie to zawsze będzie klarowny piękny itp. OK, ale przy zlewaniu oleju Toyoty (30 tys zrobione na TGMO 2x po 15 tys.) na bagnecie olej był czarny, mętny, nieklarowny i co najgorsze w dotyku taki nieprzyjemny, trochę nawet bym powiedział że można wyczuć delikatną szorstkość - co niejako udowadnia, że te oleje na bazie HC (baza mineralna) są po prostu brudzące po przepracowaniu, bo wiadomo, że te oleje HC tylko na początku są "super świetne", a potem robi się z nich badziew.

Olej zamierzam wymienić po 10 tys. no chyba, że przy właśnie dyszce olej dalej będzie czyściutki jak wyżej, to dobije do max 15 tys. km.
AMSOIL Signature 0w20 (olej na bazie PAO syntetycznej z domieszkami do 5% objętości na litr)

TAKŻE proszę Was... oszczędźcie sobie komentarzy.. że wlewanie PAO jest bez sensu... i tak sobie dzisiaj kminie.. że za kilkanaście lat jak będę sprzedawał to auto, to tym bardziej będę mógł dać wyższą cenę, bo będę świadomy, że silniczek jest utrzymany w nienagannym stanie. TAKŻE oleje PAO mają sens i koniec kropka.

różnice między olejami HC a PAO należałoby ograniczyć tylko do jednego stwierdzenia:

Nie ważne, że olej HC (baza mineralna) może mieć niesamowitą lepkość, niesamowite właściwości i inne super hiper wodotryski, ważne, że niestety te właściwości nie utrzymują się długo, w zasadzie już po tysiącu dwóch wszystkie wartości potrafią spaść o połowę, a dalej już tylko gorzej. Oleje PAO (baza syntetyczna) w zasadzie przez cały okres przepracowania utrzymują deklarowane wartości.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2020, 10:29:16 wysłana przez TheMrSkiBar »

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1966 dnia: 16 Lutego 2020, 11:02:20 »
Niespotykanie wysoki indeks lepkości dla 0w-20 TGMO. Nie znam innego oleju 0W-20 o tak wysokim indeksie.
Bazowo to gtl, ale ciekawy i nowoczesny pakiet, duża ilość polimerów wpływa na takie VI

Poznaj olej Hondy 0w20 indeks 213 minerał III gr.
Według mnie  niestety tak wysoki index lepkości udaję się wykorzystać poprzez zastosowanie bardzo dużej ilości dodatków i bazy minerał III gr.
Tak jak kolega napisał, niestety dodatki szybko tracą swoje właściwości. Dlatego lepiej jak olej którego lepkość jest w okolicach zastosowanej bazy z grupy PAO
Jeśli zastosowana bazę GTL to dziwne bo temperatura płynięcia jest jak w 5w30 -50C
Swoją drogą jeśli zmienili bazę na GTL w swoim oleju to tylko potwierdza wszystko co pisałem wcześniej, gdzieś tam padło twierdzenie że PAO to sporty motorowe  <zalamka>

« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2020, 11:20:20 wysłana przez tabazagt »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #1967 dnia: 16 Lutego 2020, 13:23:54 »
Cytat: mechu w Wczoraj o 16:34:27
Cytat: tabazagt w Wczoraj o 15:31:34
Proszę jak jest rozkręcany to nie występuje tarcie ?
Tarcie czego o co?
Bo chyba wewnętrzne materiału pomijamy.

chodziło skrajne warunki podczas uruchamiania ... pewnie wiesz o co chodzi ale zapytaj wyroczni na forum

Widziałem kilka panewek z HSD po przebiegach 400-700km i wszystkie były porównywalne z silnikiem konwencjonalnym toyoty po przebiegu 100tys.
W hsd nie ma problemu przy odpalaniu.
W silnikach konwencjonalnych toyoty też ten problem jest mały - wszystko zasługa programu w ecu :)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #1968 dnia: 16 Lutego 2020, 13:29:04 »
Klarownie oleju nie koniecznie oznacza że jest wszystko ok.
Prosty przykład z życia wzięty.
Auto jezdzilo na shellu i olej był czysty.
Po przejściu na Fuchsa gt1 c2 przez 2 zmiany olej mocno zmieniał barwę potem przestał.
Wnioski łatwo można wyciągnąć.

Ps. Gloryfikowany przez niektórych tbn Fuchsa jest niższy niż shella.

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1969 dnia: 16 Lutego 2020, 20:25:27 »
Widziałem ostatnio zdjęcia silnika z hybrydy po 800 tyś km, głowica od strony zaworów wyglądała nieciekawie. Sam silnik jak na przebieg panewki, wałek i czystość ok.
Myślę, że można by było zrobić tylko głowicę i spokojnie wykręcić kolejne 200-300 tyś. 
Shell robi naprawdę dobry olej, jeśli się potwierdzi że Toyota zmieniła bazę w oleju na GTL to bardzo dobre posunięcie.
Baza GTL względem minerału jest droższa tylko o jakieś 10%
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2020, 21:05:09 wysłana przez tabazagt »

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1970 dnia: 16 Lutego 2020, 20:35:47 »
W silnikach konwencjonalnych toyoty też ten problem jest mały - wszystko zasługa programu w ecu

Posiadam RAV4  5 generacji z Silnikiem 2.0 nie lubię używać systemu START-STOP  samo odpalanie nie jest jakoś mega subtelne. Fajnie  Toyota informuje przez komunikat że jak nacisnę mocniej hamulec to system zadziała. Daję mi to możliwość wyłączenia przyciskiem jak się zapomnę po odpaleniu.
Obecnie korzystam z oleju 0w16 przy oszczędnym operowaniu pedałem gazu w mieście spalanie na poziomie 6.5 l jest realne, poza miastem prędkości 140-150 około 9 L.
Następna wymiana Ravenol 0w20 ECS.

Karta charakterystyki TGMO 0w16
https://toyota.jp/pages/contents/after_service/car_care/yohin/sds/pdf/Gasoline_engine_oil/08880-110_201606.pdf

64742-54-7 BAZA
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2020, 20:47:39 wysłana przez tabazagt »

Offline bodex4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1971 dnia: 16 Lutego 2020, 22:59:35 »
Po przejściu na Fuchsa gt1 c2 przez 2 zmiany olej mocno zmieniał barwę potem przestał.

Mam dwa pytania:

1.Dlaczego ten olej nie ma na opakowaniu oznaczenia normy A5/B5, kupowałem przez Allegro i miał mieć  i widziałem też na Ucando że ten olej ma ma tę normę w opisie
2. Jaki olej go zastępuje bo od kilku miesięcy nie jest produkowany.

dzięki

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1972 dnia: 17 Lutego 2020, 07:17:48 »
może wyszukiwarka na stronie producenta pomoże.
https://olejefuchs.pl/dobierz-olej-fuchs.html

Na opakowaniu masz normy za które producent zapłacił ACEA lub API.
Jeśli brakuje normy ACEA której potrzebujesz zobacz czy przypadkiem nie jest odpowiednia norma API dla twojego silnika.

« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2020, 07:23:30 wysłana przez tabazagt »

Offline Mundek69

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1973 dnia: 17 Lutego 2020, 16:42:02 »
Witam.
Szczerze mówiąc to ja jestem takim skołowanym czytelnikiem tego forum.
Mam od jakiegoś czasu Aurisa 1.33 2014r i właśnie nadeszła pora na zmianę oleju. Przeczytałem dobrą połowę stron tego tematu i naprawdę nie wiem co mam myśleć..
0W20 Shell Helix Ultra SN Plus
5W30 Liqui Moly  Special Tec DX1 - zostało mi 2 litry po wcześniejszym samochodzie jakim był opel astra 1.4t
Tylko te oleje są cholernie drogie.. naprawdę nie ma nic tańszego? Musi być to 0W20 do mojej miejskiej jazdy ?
Naprawdę zgłupiałem już.
Dodam, że jestem doradcą serwisowym Opla i w oplu nie ma takich jaj z olejem jak w przypadku Toyoty !!
Wstyd tutaj pytać już o olej do takiego silnika bo pewnie zaraz skoczycie na mnie że powinienem przeczytać ten temat.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1974 dnia: 17 Lutego 2020, 16:55:00 »
Tylko te oleje są cholernie drogie..

Może taniej sprzedać samochód będzie....
Toyota Corolla SD 2018

Offline bodex4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1975 dnia: 17 Lutego 2020, 17:00:14 »
ten 1,33 jest wrażliwy na lepkość oleju - nieodpowiedni jest przyczyną problemow. Poczytaj jest trochę o tym silniku na forum

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #1976 dnia: 17 Lutego 2020, 17:29:43 »
Przeczytaj instrukcję - tam masz napisane co lać.
A z 0w20 to polecam Neste.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #1977 dnia: 17 Lutego 2020, 17:35:47 »
Mam od jakiegoś czasu Aurisa 1.33 2014r
Musi być to 0W20 do mojej miejskiej jazdy ?
stosowanie innego oleju niż 0w20 to spore ryzyko, szczególnie w przypadku tego 1.33.

Offline Mundek69

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1978 dnia: 17 Lutego 2020, 18:15:48 »
Czy ten 0W20 Shell Helix Ultra SN Plus o którym napisałem powyżej będzie dobry? Mogę go kupić w IC w hurcie za 170zl 5 litrów cena jak cena w sumie zależy mi na dobrym oleju. Wcześniej do Opla lałem Liqui Moly i jakoś się do niego przywiązałem ale nie bardzo widzę coś z LM 0w20.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1979 dnia: 17 Lutego 2020, 19:28:38 »
skoro Ty za 5 litrów Shella płacisz 170zł...
a ja za 1 galon (3.8 litra) Amsoil'a Signature płacę 180zł... to już możesz sobie odpowiedzieć na pytanie, który olej lepszy ;)
przy 1.33 nie ma co oszczędzać, oleje 0w20 zwłaszcza te hydrokrak'owe są mocno popiołowe.. a 1.33 takich nie lubi bo już sam w sobie ma tendencje do nagarowania ;)
skup się raczej na olejach na czystej bazie syntetycznej PAO - za dobry olej trzeba trochę więcej zapłacić... a jak szukasz taniego oleju to weź sprzedaj te Toyote i kup se znowu Opla..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl