Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578425 razy)

Offline śmiały

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2100 dnia: 14 Kwietnia 2020, 11:04:41 »
Olej z normą API SN Plus zapobiega zjawisku LSPI w silniku.
https://www.autoexpert.pl/produkty/Co-oznacza-norma-oleju-silnikowego-API-SN-Plus,14906,1
Dzięki.

Shell Oman has launched a new motor oil, Shell Helix Ultra SN PLUS 0W-20, aimed to offer advanced engine protection to motorists in Oman.

Dla kierowców w Omamie, Shell wprowadził w/w olej, celem zapewnienia zaawansowanej ochrony silnika...Aktualna temperatura w Omamie to 29°C.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2101 dnia: 14 Kwietnia 2020, 11:16:58 »
Gdzie ten Omam leży?  :grin:

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2102 dnia: 14 Kwietnia 2020, 13:12:45 »
Panowie, kupując jedzenie dla siebie i swoich dzieci też tak rozczulacie się nad jego składem? Dajcie już spokój z tymi olejami. To są tylko samochody.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #2103 dnia: 14 Kwietnia 2020, 13:32:47 »
Na wszystkich mapach świata nanoszony jest Oman, a nie Omam.

Widzę, że korona pada też na poczucie humoru... :(
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #2104 dnia: 14 Kwietnia 2020, 14:24:39 »
Panowie, kupując jedzenie dla siebie i swoich dzieci też tak rozczulacie się nad jego składem? Dajcie już spokój z tymi olejami. To są tylko samochody.

Niektórzy myślą że naprawią silnik olejem  :grin:
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2105 dnia: 14 Kwietnia 2020, 17:49:19 »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2106 dnia: 14 Kwietnia 2020, 20:38:09 »
To może by tak zarządca forum poprawił jego starożytny silnik aby to było funkcjonalnie możliwe, czy wręcz automatyczne, jak to jest na wielu innych forach?  Przecież odpowiadam na dwa różne wpisy różnych userów, nie mam nic przeciwko, ale na czym właściwie polega w takiej sytuacji sens łączenia?

Pierwsza część do Admina i właścicieli tego padołu. Sens taki że wątek ma obecnie 141 strony....ale głównie chodzi o estetykę. Jak się komuś przytrafi to poprawiam ale starym wygom to.... już mi się nie chce.

Po za tym ,jeśli są zaczepki to kolega usuwa jeden a nie cały poemat pisany przez 1h

Ten wątek wziąłem sobie na widelec. Piszcie na temat olejów, wątki poboczne i wycieczki osobiste odstawcie na bok albo na PW, nie będzie wtedy płaczu o "poematy".

Przypominam po raz kolejny, moderuję TYLKO dział AURIS i PRIUS, jeżeli ktoś gdzieś tam sobie "coś" pisze w innych działach to.....ja mogę sobie tylko to przeczytać.... ale nie czytam bo mnie to nie interesuje. Jestem modem tylko z zainteresowania tymi dwoma tematami. Z czystej ciekawości czytam zawsze wszystkie nowe wątki w tych 2 działach. Nikt mi za to nie płaci, nie usłyszałem nawet "dzięki". Jeżeli macie zastrzeżenia do moich działań to piszcie wyżej, albo sami weźcie sobie to na garba w wolnym czasie.
« Ostatnia zmiana: 16 Kwietnia 2020, 12:09:37 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline bodex4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2107 dnia: 14 Kwietnia 2020, 20:49:44 »
Niektórzy myślą że naprawią silnik olejem 

A mi się jednak udało "naprawić" auto olejem - poflotowy Yaris (na szczęście z małym przebiegiem) który jeździł na 10W40.

Trochę dzięki olejom (dzięki np. poradom Mecha, ale i wątkowi "Jaki olej"), trochę tez pomogły  dodatki np Archoil i silnik odżył, lepiej pracuje i nie bierze oleju :)

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #2108 dnia: 14 Kwietnia 2020, 21:16:22 »
A jakie polecasz?
Np Neste.

- nie jest zbyt ekonomicznym olejem, ale z drugiej strony ma dużą lepkość;
- liczba alkaiczna wynosi 8,69 i dla swojej klasy olejów jest bardzo dobra;
- właściwości neutralizujące, detergenty nie są złe;
- bardzo niska liczba kwasowa 1,22 to dobrze;
- wysoka temperatura krzepnięcia (przy bardzo niskich temperaturach wymaga podgrzania przed uruchomieniem);
- zawiera organiczny molibden jako modyfikator tarcia. Zmniejsza to zużycie paliwa, hałas i zwiększa wydajność silnika;
- zawiera wapń jak dodatek myjący;
- popiół siarczanowy, temperatura zapłonu, zawartość siarki jak i pozostałe parametry w średniej klasowej;

Dobry stosunek ceny do jakości. To budżetowy olej w którym większość parametrów jest wykonana zgodnie ze standardami (nie ma wyjątkowych właściwości ale nie ma też do czego się przyczepić).

Ważniejszy przy doborze oleju jest jednak stan silnika czy styl lub warunki jazdy. Nawet olej  bardzo dobrych właściwościach może się poddać po przebiegu już 3000 km np. po rozrzedzeniu paliwem i stracić większości swoich właściwości nawet do 80%.

Lepiej jest częściej wymieniać olej niż sugerować się znakomitymi parametrami nowego oleju lub jego wysoką ceną (niekiedy wchodzi marketing).

A mi się jednak udało "naprawić" auto olejem - poflotowy Yaris (na szczęście z małym przebiegiem) który jeździł na 10W40.

Trochę dzięki olejom (dzięki np. poradom Mecha, ale i wątkowi "Jaki olej"), trochę tez pomogły  dodatki np Archoil i silnik odżył, lepiej pracuje i nie bierze oleju :)

Jeżeli był zastosowany modyfikator tarcia Archoil to z dużym prawdopodobieństwem może mógł poprawić/ zregenerować zużyte powierzchnie (wiele dobrych opinii słyszałem o nim) ale na jak długo to wystarczy ?
Odnosnie dodatków, to juz kwestia indywidualna, ja osobiscie fanem nie jestem - ale jak działa  :good:
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2020, 21:31:50 wysłana przez pluto »
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2109 dnia: 15 Kwietnia 2020, 12:12:36 »
ale z drugiej strony ma dużą lepkość
Ma taką samą lepkość jak amsoil, eneos, mniejszą niż millers, motul (poza 300V)
Ciężko znaleźć coś co ma mniejszą lepkość w klasie 0w20

Co ważne ten olej od lat trzyma poziom, nie ma podróbek i parametry nie spadają po przebiegu.
Idealnie pasuje do Valve.
Potrafi ładnie wyczyścić silnik ale niestety nie aż tak jak Fuchs gt1 pro C2 5w30 - ale to inna klasa.

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2110 dnia: 15 Kwietnia 2020, 18:54:34 »
mechu: a co powiesz o olejach fuchsa o lepkości 0W20? Dostępnych jest kilka rodzajow: flex 5, Pro V, supersyn D1 i evo. Pytam pod kątem 1.6 Valve 132 KM.

Olej GT1 Pro 2290 C2 5W30 mam w drugim aucie i bardzo go sobie chwale.

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2111 dnia: 16 Kwietnia 2020, 09:57:08 »
Ja od nowości praktycznie jeżdżę na Neste City Pro teraz zmienili nazwę na Neste V czy coś i jest naprawdę spoko :)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2112 dnia: 16 Kwietnia 2020, 11:19:17 »
a co powiesz o olejach fuchsa o lepkości 0W20?
O tej nowej lini produktów jeszcze nic nie powiem

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #2113 dnia: 17 Kwietnia 2020, 02:32:53 »
Olej z normą API SN Plus zapobiega zjawisku LSPI w silniku.

Zaraz Ci ktoś napisze ,o ile to nie "markieting" blendowy 8-)

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #2114 dnia: 17 Kwietnia 2020, 04:04:58 »
Przykro mi ,pierwszy post napisany na tamtej stronie ,potem na ostatniej edycja jego ale niestety upłynął czas i jest jak jest . Na szczęście nie straciłem poematu hu hu .

Cytat: śmiały link=topic=25942.msg670047#msg670047date=1586855081
Shell wprowadził

Widzieliście ,ten na biało z czapą nie ma skarpetek . A za tą butlą pewnie jest bombka 8-0

Cytat: przmor link=topic=25942.msg670054#msg670054date=1586862765
Panowie, kupując jedzenie dla siebie i swoich dzieci też tak
rozczulacie się nad jego składem? Dajcie już spokój z tymi olejami. To są tylko samochody.

Dla siebie mało ,ale chyba każdy dla swojego bobaska małego na początku patrzył . Po za tym ,producenci omamiają i tak zmieniają nazwy by Kowalski się nie skapował , że taka substancja tam jest . Aby było dokładnie to trzeba by być chemikiem , były jakieś plany ustawowe ,by znormalizować te niecne zagrywki producentów , bo niektórzy to już przesadzają . Obecnie większość jest tak naszprycowana ,że małe ilości mogą zasycić . No i ktoś potem napisze ,że mamy jedzenia ful ,ale chyba przetworzonego ,któremu mało brakuje do formy pastylki na wycieczki w kosmos .

To jest wątek olejowy ,to gdzie o olejach pisać lepiej będzie . Każdy swe auto traktuje jak chce , lub tak jak został wychowany . Jeden nie widzi różnicy między firmową koparką a swoim autem , a inny traktuje jak członka rodziny . Tak samo jak pies na wsi na łańcuchu ,a pies u celebrytki jakiej w Łorsoł 8-) Mam znajomego co zawsze twierdził ,auto ma jeździć i du...e woźić , tyle . Ale jak kupił nową kijankę ,to poglądy mu się zmieniły , szczególnie po tym jak pod markietem inne auto bez zaciągniętego ręcznego stoczyło się na jego kijanki bok 8-0

Cytat: pluto link=topic=25942.msg670067#msg670067date=1586867079

Raczej mogą tylko coś poprawić/polepszyć . Czasem to wystarczy dla silnika i dla samego siebie . To prawie jak w markiecie z pomidorami , wszystkie są pomidorami ,a większość szuka i przebiera . A potem idziesz i na wszystkich ślady pazura , wku..... mnie to . Korona ma też pozytywną stronę bo ludzie się trochę teraz opanowali , po prostu tak nie macają bez potrzeby , oraz nie szorują o wszystko co się da . Na przykład na parkingu o auta , wcześniej jak widziałem to jakaś ślepota chyba panuje , bo ludzie tak się spieszą i skracają drogę ,że po śladach można wnioskować, iż mało zabrakło by ktoś po dachu nie przeszedł .

Cytat: fazibazi link=topic=25942.msg670087#msg670087date=1586889489
wątek ma obecnie 141

Nie no , ja mam 43 strony . Może niech rząd forum wprowadzi prykaz ( wszyscy mają w ustawieniach przejść na wyświetlanie 50 postów na stronę ) , to odchudzimy trochę wątki .

Jak się komuś przytrafi to poprawiam ale starym wygom

to.... już mi się nie chce.

Mi młodemu się nie przytrafia ,bo pamiętam ,ale co ma młody myśleć jak wygi olewają ten temat . Nie wiem ,kpią Ci w żywe oczy . To banalna sprawa i nawet nie pełno sprytny przyswoi , jedynie pozostaje nabijanie licznika pod osłoną Spamera .  Jeśli ktoś tu zaczyna pisać i widzi kolesi z tysiącami postów ,którzy tak robią , to przykro mi ale ładu nie będzie , bo oni na 100% do czasu upomnienia pomyślą (to normalka ) . Zastanawiam się tylko , jak łączysz lub wywalasz to stan licznika się zmienia ?

Jeżeli macie zastrzeżenia do moich działań to piszcie wyżej,
albo sami weźcie sobie to na garba w wolnym czasie.

Bez obrazy ,bo wolna amerykanka tu zapanuje i serwery nie wytrzymają . Zwykłe pismaki tutejsze nie wiedzą jak wyższe szczeble traktują niższe , nie ma co płakać może dyplom i puchar będzie 8-)

Ja mam tylko jedno życzenie/prośbę .

Obojętnie czy ktoś ma 1 , 1000, 10000 postów ,to za takie coś równo ma być upominany na PW .
Obojętnie czy ktoś jest młody ,obserwowany ,stary , wyga ,spamer czy alfa i omega ,  to za takie coś równo ma być upominany na PW .
Obojętnie czy ktoś jest pomocny ,czy wiedzy spragniony , to za takie coś równo ma być upominany na PW .
Obojętnie czy ktoś ma wiedzę ,czy nie to za takie coś równo ma być upominany na PW .

To że ktoś od kogoś uzyskuje odpowiedzi w tematach , nie może być powodem tego że takiemu ktosiowi różne rzeczy uchodzą . Ja rozumiem
,człowiek jest zwierzęciem względnym i jest to trudne ,ale nie nie do zrobienia .  No i wtedy sprawiedliwość & równouprawnienia będą tu panować . Bo prędzej wyga ma przykład dawać ,a niżeli młody . A jednocześnie zasady zostaną przyswojone bez wyjątku .

Cytat: bodex4 link=topic=25942.msg670089#msg670089date=1586890184
lepiej pracuje i nie bierze oleju

Nie zapeszam ,oby nie doprodukowywał "oleju" .

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl