Dlatego właśnie pomimo pracy w ASO drażni mnie ten temat szybkiej i moim zdaniem niedbałej zmiany oleju.
Raczej we wszystkich ASO ,wszystko jest wyliczone na czas , ten co wylicza ma szkołę a ten co fizycznie robi ma praktykę . Oczywiście razem do wyliczeń nie siadają , ten co ma szkołę siada razem z tym od finansów i ustalają na górze w biurze . A potem wychodzą takie kwiatki , nie wiem jak w ASO Toyoty ,ale w innej marce duży przegląd/karteczki z ptaszkami ,jak obejrzałem to zastanowiłem się , to robiła jedna osoba w 2.5h ,czy tyle co na zmianie w F1 osób . Jak dostajecie te spisy karteczkowe z kolejnością ( na dole , w połowie , do góry ,zdjąć wszystkie koła itd. itp ) ,to pomyślcie czy wykonanie tylu czynności w takim czasie jest realne dla jednej osoby , czy tylko odptaszkowane . Inna sprawa to to ,jakim fachowcem jest dana osoba , są tacy i nie cacy , ot tak i już .
Ktoś może napisać - to tylko wymiana oleju po co się nad tym spuszczać. Dla mnie to jest AŻ wymiana oleju.
Tak napisze ten co wymiana nie w jego bryce ,robi mu to ASO , lub "dba" jak o zeszłoroczny śnieg . Tak to wymiana w mojej bryce , ma być idealny wykon , czystość ,stan i porządek . Robić raz i nie wracać do tego , a jeśli to tylko na kontrolę . Mechanicy wymieniają ,up..... od spodu ,a potem nie wiadomo było już tak , czy coś cieknie gdzieś .
Ja w VW przez 7 lat jak miałem kanał pod autem , to odciągałem strzykawką z wężykiem ,z dna pod obudową filtra oleju jeszcze 300ml starego oleju , bo wiedziałem że tam zostaje sporo i barwa mi nie spadła .
Jedyny jaki znalazłem, który odpowiada DOKŁADNIE specyfikacji tego z ASO to
Valvoline Synpower FE motor oil 0W30 vavoline1.jpg
Ten doktorat robiłeś tu
https://www.oil-club.pl/index.php ?
Jak nie to przeczytaj ten
https://www.oil-club.pl/index.php?threads/toyota-corolla-1-6-valvematic.953/ i chyba jeszcze ze dwa wątki o tym silniku . Warunki jakie silnikowi stawiasz to 1/3 wyboru jest , potem fabryka i klimat .
do 1ZR-FAE Toyota zaleca 0W-20 - również w Polsce.
No OK , to dlaczego w DE od nowości mojej Auris lali 5W30 ?
Dlaczego w Stolicy i okolicach też leją 5W30 . To są życzenia producenta ,trzeba dodać to plus swoje stałe punkty warunków dla silnika i wyjdzie wynik .
Jak wiemy prawo w DE ,na semi czy podobne niby pełne syntetyki jest odpowiednie . A wiec i w ASO cymbały mechanizacji tam nie pracują , to dlaczego leją 5W30 ,świadomość tam jest wyższa skoro prawo lepsze jest . Ostatnio mi ktoś to zagadnienie ładnie opisał . "Ciężko też winić rząd niemiecki za niską kulturę i świadomość techniczną innych narodowości. " No ale oni mogli by jakąś dyrektywę przez EU zrobić na wszystkie kraje członkowskie , czemu tego nie robią i to prawo nie obowiązuje w całej EU . Ta sama osoba ( koncern olejowy ) twierdzi też ,że F1 latają na olejach HC-HI a nie PAO , ze względu na niską lepkość HTHS co daje mniejszy opór.
Valvoline Synpower FE motor oil 0W30 jest raczej wszędzie
To raczej nie jest pocieszające , bo u pana Tadka za rogiem takie też nalewać mogą ,tylko butelkę poszukają u miejscowego mechanika . Słyszałem od znajomego ,że mieli taki przypadek ,pojawił się gość i prosił by odkładać butelki po oleju , no i jeszcze chciał ich uczyć jak otwierać by korek był w całości 8-0