Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578145 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II 1.6
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2190 dnia: 01 Czerwca 2020, 22:47:00 »
Znalazłem ten Valvoline Synpower FE motor oil 0W30
Szukasz 5w30, wklejasz zdjęcie 5w30 i na koniec znajdujesz 0w30?

sorry faktycznie się pomyliłem chodziło mi o Valvoline Synpower FE motor oil 5w-30
poprawiam
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2020, 22:48:43 wysłana przez mlac »
Auris II TS 2016/17 Premium+Safety+Park 1.6 1ZR-FAE + LPG
Yamaha FZ6 Fazer s2

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #2191 dnia: 07 Czerwca 2020, 04:04:07 »
Dlatego właśnie pomimo pracy w ASO drażni mnie ten temat szybkiej i moim zdaniem niedbałej zmiany oleju.

Raczej we wszystkich ASO ,wszystko jest wyliczone na czas , ten co wylicza ma szkołę a ten co fizycznie robi ma praktykę . Oczywiście razem do wyliczeń nie siadają , ten co ma szkołę siada razem z tym od finansów i ustalają na górze w biurze . A potem wychodzą takie kwiatki , nie wiem jak w ASO Toyoty ,ale w innej marce duży przegląd/karteczki z ptaszkami ,jak obejrzałem to zastanowiłem się , to robiła jedna osoba w 2.5h ,czy tyle co na zmianie w F1 osób . Jak dostajecie te spisy karteczkowe z kolejnością ( na dole , w połowie , do góry ,zdjąć wszystkie koła itd. itp ) ,to pomyślcie czy wykonanie tylu czynności w takim czasie jest realne dla jednej osoby , czy tylko odptaszkowane . Inna sprawa to to ,jakim fachowcem jest dana osoba , są tacy i nie cacy , ot tak i już .

Ktoś może napisać - to tylko wymiana oleju po co się nad tym spuszczać. Dla mnie to jest AŻ wymiana oleju.

Tak napisze ten co wymiana nie w jego bryce ,robi mu to ASO , lub "dba" jak o zeszłoroczny śnieg . Tak to wymiana w mojej bryce , ma być idealny wykon , czystość ,stan i porządek . Robić raz i nie wracać do tego , a jeśli to tylko na kontrolę . Mechanicy wymieniają ,up..... od spodu ,a potem nie wiadomo było już tak , czy coś cieknie gdzieś .

Ja w VW przez 7 lat jak miałem kanał pod autem , to odciągałem strzykawką z wężykiem ,z dna pod obudową filtra oleju jeszcze 300ml starego oleju , bo wiedziałem że tam zostaje sporo i barwa mi nie spadła .

Jedyny jaki znalazłem, który odpowiada DOKŁADNIE specyfikacji tego z ASO to
Valvoline Synpower FE motor oil 0W30 vavoline1.jpg

Ten doktorat robiłeś tu https://www.oil-club.pl/index.php  ?

Jak nie to przeczytaj ten https://www.oil-club.pl/index.php?threads/toyota-corolla-1-6-valvematic.953/   i chyba jeszcze ze dwa wątki o tym silniku . Warunki jakie silnikowi stawiasz to 1/3 wyboru jest , potem fabryka i klimat .

do 1ZR-FAE Toyota zaleca 0W-20 - również w Polsce.
No OK , to dlaczego w DE od nowości mojej Auris lali 5W30 ?
Dlaczego w Stolicy i okolicach też leją 5W30 . To są życzenia producenta ,trzeba dodać to plus swoje stałe punkty warunków dla silnika i wyjdzie wynik .

Jak wiemy prawo w DE ,na semi czy podobne niby pełne syntetyki jest odpowiednie . A wiec i w ASO cymbały mechanizacji tam nie pracują , to dlaczego leją 5W30 ,świadomość tam jest wyższa skoro prawo lepsze jest . Ostatnio mi ktoś to zagadnienie ładnie opisał . "Ciężko też winić rząd niemiecki za niską kulturę i świadomość techniczną innych narodowości. " No ale oni mogli by jakąś dyrektywę przez EU zrobić na wszystkie kraje członkowskie , czemu tego nie robią i to prawo nie obowiązuje w całej EU . Ta sama osoba ( koncern olejowy ) twierdzi też ,że F1 latają na olejach HC-HI a nie PAO , ze względu na niską lepkość HTHS co daje mniejszy opór.

Valvoline Synpower FE motor oil 0W30 jest raczej wszędzie

To raczej nie jest pocieszające , bo u pana Tadka za rogiem takie też nalewać mogą ,tylko butelkę poszukają u miejscowego mechanika . Słyszałem od znajomego ,że mieli taki przypadek ,pojawił się gość i prosił by odkładać butelki po oleju , no i jeszcze chciał ich uczyć jak otwierać by korek był w całości 8-0

« Ostatnia zmiana: 07 Czerwca 2020, 04:14:32 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
« Odpowiedź #2192 dnia: 07 Czerwca 2020, 10:24:54 »
No OK , to dlaczego w DE od nowości mojej Auris lali 5W30 ?
Mam takiego samego Aurisa 2013 też z Niemiec,nawet kolor taki sam(z Titisee Neustadt a więc Alpy) i od początku zalewany był olejem 0W20

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #2193 dnia: 07 Czerwca 2020, 12:03:25 »
Tak ostatnio przeglądałem instrukcje obsługi i : GT86 i Supra też jeździ na 0w20. A podobno te oleje miały się nie nadawać do "sportu" , tylko dziadkowej jazdy  :grin:

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #2194 dnia: 07 Czerwca 2020, 20:10:35 »
Musisz dokładnie to określić , bo przez ramy (50) do (130) tak inni będą pisać.

To jest problematyczne ponieważ na Mobil 1 brał 50-80ml a na Fuchsie do 140ml. Albo jest coraz gorzej albo to kwestia oleju. Z Fuchsa zrezygnuję ponieważ znalazłem test olei 0W-30, w którym wychodzi kiepsko - np. ma najgorszy wynik jeśli chodzi o parowanie przy 250C.

Test - https://www.ato24.de/de/blog/vergleich-0w-30-motoroel
Moja interpretacja wyników - https://docs.google.com/spreadsheets/d/e/2PACX-1vTkJPKwbLa7b62WG0sxHLN5ZL0i8zYDKT0tRp6MrHcP0eyoY_D2VyjiPHsbkyUSxTb7DL2JAale8dNS/pubhtml?gid=0&single=true

Planuję zmienić na Mobil 1, i przetestować płukanki LM5200 i Archoil AR2300 - wtedy zobaczę jak się rozwija sytuacja.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #2195 dnia: 09 Czerwca 2020, 01:59:08 »
Może być to i to ,ale właśnie może być kwestia oleju . Powinieneś napisać Mobil tyle bierze,a teraz Fuchs tyle i by było jasno .Jeśli silnik był i jest na odpowiednim oleju 0W czy 5W i nie było w tym sensie teraz zmiany , to ja bym poczekał ,tylko kwestia ile już km silnik zrobił z Fuchsem . Jeśli Fuchs lepszy składem od Mobila , to może coś powoli zaczyna czyścić i dlatego jest skok brania . A interwały były normalne wcześniej . 

Sam u siebie zaobserwowałem ,zmiana z TGMO HC na RP bardziej PAO i tak na TGMO ubytki zero ,a na RP już po 60ml/1000km . No i dopiero po 3500km się uspokoiło na zero. Coś takiego jest opisane i potwierdzone na forum olejowym . Jeśli Fuchs jest bardziej PAO , to może tak być że czasowo pobory wzrosną ,a następnie się ustabilizują . Oczywiście czasami niektóre oleje, mogą mieć tendencję lub takie utarte zachowanie .

Ja w innym aucie przetestowałem AR2820 ,a teraz jest AR2300 i olej tymczasowy HC , bo z takimi lepiej AR2300 działa . Nawet na opakowaniu pisze ,że jak AR2300 dolewasz do PAO ,to dwa razy więcej km zalecają niż jak dolewasz do oleju HC . Jeśli może być sporo syfu ,to AR2300 nie za długo ,mimo iż piszą nawet cały interwał . Dlatego że jeśli sporo syfu ,to filtr oleju nie da rady i puści wszystko bajpasem w obieg .No i powiem ,że przy AR2300 i tymczasowym ubyło na początku 70ml i dalej stoi poziom , bez względu nawet na przeloty z dużymi prędkościami i rpm .   

Mam takiego samego Aurisa 2013 też z Niemiec,nawet kolor taki sam(z Titisee Neustadt a więc Alpy) i od początku zalewany był olejem 0W20

No może te Alpy miały wpływ na to , mój jest z Halle nad Lipskiem . Przebieg 50tyś zgodny z knigą , interwały znikome 8 czy 10tyś. km .  Ja uważam ,że czy 5 czy 0 to jest dobrze ,skoro w kraju wyższej świadomości i kultury olejowej , też jest różnie i to w ASO .

GT86 i Supra też jeździ na 0w20

Papier wszystko przyjmie i zniesie , co nie oznacza że właściciele takich aut się stosują . Ja nie wiem co leją ,nie upieram się że na pewno nie 0W ,ale lepiej realne stosowania powiedzą ,niż producenta zapisy mantrowe . Czyli przykłady z życia w tej materii będą bardziej zgodne z fizycznością .

« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2020, 02:48:31 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline jeny_ms

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2196 dnia: 08 Lipca 2020, 11:52:10 »
Panowie szukam ale bezskutecznie. Krótko i na temat. Jakim olejem na rynku znanych firm można zamienić olej Toyoty 0W20? Chodzi mi tylko i wyłącznie 0W20.

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2197 dnia: 08 Lipca 2020, 13:14:08 »
Panowie szukam ale bezskutecznie. Krótko i na temat. Jakim olejem na rynku znanych firm można zamienić olej Toyoty 0W20? Chodzi mi tylko i wyłącznie 0W20.
można rozważyć dwa pełne syntetyki:
Amsoil Signature 0W20
Ravenol ECS 0W20
osobiście mam zalaną swoją  hybrydę Amsoilem

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2198 dnia: 08 Lipca 2020, 16:01:18 »
Ja bym doradzał Neste

Offline jeny_ms

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2199 dnia: 08 Lipca 2020, 19:19:47 »
można rozważyć dwa pełne syntetyki:
Amsoil Signature 0W20
Ravenol ECS 0W20

A jak wypada jakość oleju Toyoty w porównaniu z powyżej wymienionymi? Olej z ASO to tylko chwyt marketingowy czy faktycznie to wysoki poziom jakości?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2200 dnia: 08 Lipca 2020, 20:38:11 »
Jak najbardziej ok tylko cena bezpośrednio z aso trochę wysoką.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2201 dnia: 08 Lipca 2020, 21:52:31 »
olejej TGMO produkuje Exxon Mobil ;) są to hydrokraki ;) czyli oleje syntetyczne na bazach mineralnych III klasy (HC)  ;) czyli np. taki olej u nas nazywa sie full syntetyk, gdzie np już w dojszlandzie co najwyżej pół syntetyk.

Amsoil Signature to jeden z najczystszych olejów, zawiera maxymalnie do 5% domieszek, gdzie reszta to baza w pełni sytetyczna IV klasy (PAO).
Sam taki wlewam więc polecam.

aczkolwiek zaprzeczyć trzeba też temu, że lejąc TGMO zarżniesz czy zaszkodzisz silnikowi ;) róznice między zalewaniem oleju na HC i na PAO zauwazysz dopiero po około 200 tysiącach przebiegu, gdzie w silniku na HC zauważalnie odłoży się szlam z degradacji oleju, a silnik na PAO będzie wyraźnie czystszy.

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2202 dnia: 08 Lipca 2020, 22:02:43 »
w dodatku taki Amsoil ma np. najwyższą liczbę TBN /Total Base Number/ oznaczającą zdolności myjące danego oleju, wykorzystywana do określenia zdolności oleju do neutralizacji kwaśnych produktów spalania. Olej silnikowy wchłania je, chroniąc tym samym metalowe elementy silnika. Całkowita liczba zasadowa oleju zmniejsza się w trakcie eksploatacji pojazdu, co wiąże się ze zużyciem dodatków myjących.wykorzystywana do określenia zdolności oleju do neutralizacji kwaśnych produktów spalania. Olej silnikowy wchłania je, chroniąc tym samym metalowe elementy silnika. Całkowita liczba zasadowa oleju zmniejsza się w trakcie eksploatacji pojazdu, co wiąże się ze zużyciem dodatków myjących.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2203 dnia: 08 Lipca 2020, 22:42:32 »
trochę zaprzeczyłeś sam siebie..
olej wraz z przebiegiem traci zdolności myjące poprzez degradacje domieszek zawierających środki czyszczące, których Amsoil ma tylko 5%
a z drugiej strony też taki Amsoil nie ma za bardzo z czego myć silnik, ponieważ sam z siebie nie degraduje się w takim stopniu, żeby zostawiał zabrudzenia w silniku, stąd wysoki współczynnik TBN ;)

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #2204 dnia: 08 Lipca 2020, 22:43:55 »
olejej TGMO produkuje Exxon Mobil ;) są to hydrokraki
z tego co piszą na forach olejowych  nie jest to żaden hydrokrak, tylko wysokiej jakości  olej GTL (gas to liquid - syntetyczne oleje otrzymywane z gazu ziemnego).
w dodatku taki Amsoil ma np. najwyższą liczbę TBN /Total Base Number/
Amsoil Signature Series (ASM) - TBN 12,5
TGMO 0w20 - TBN 10,28

Wysoki TBN to jedynie chwyt marketingowy, nie ma już takiego znaczenia we współczesnych silnikach benzynowych. Miał zastosowanie w starych dieslach tankujących marne paliwo. Co więcej wysoki TBN jest szkodliwy i powoduje zapychanie się filtrów GPF i katalizatorów w benzynowych silnikach.
« Ostatnia zmiana: 08 Lipca 2020, 22:47:46 wysłana przez bazi »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl