Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1577561 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2520 dnia: 15 Lutego 2021, 12:28:04 »
To takie zaszłości z przeszłości :)
Wyższa lepkość się smaży na pierścieniach a niższa nie - ot cały problem silników serii ZR

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #2521 dnia: 15 Lutego 2021, 13:46:56 »
Czemu używacie argumentu, że 5w30 lepszy na upały, a 0w20 się nie nadaje, bo lepkość wysokotemperaturową ma niższą?

Tak naprawdę nie ma testu odpowiedniego i nie będzie, aby się dowiedzieć czy 0W20 w warunkach tras przyczynia się do degradacji nadmiernej. Dla mnie potwierdzone jest tylko to, że jeśli komuś się coś dzieje na 0W to zalanie 5W to zmienia/poprawia.

Ja nie używam tego argumentu, fakt jest taki że SAE30 to nie to samo co SAE20. Bo SAE20 w KV100 ma widełki 5.6 - 9.3, a SAE30 ma widełki 9.3 - 12.5. Oczywiście dany olej SAE20 może w tych widełkach być wysoko, tak jak SAE30 nisko, ale obojętnie jaki producent oleju, to widełki nadal będą zachowane i te oleje tym samym nie będą. Mi bardziej chodzi o to, że zastosowanie 5W30, w warunkach miasta bez extremalności, nie jest złym wyborem i kompromisowo wyklucza jakieś spięcia typu "tylko 0W20". Oczywiście każdy zastosuje to co uważa, ale różnic znaczących pomiędzy olejami i pomiędzy sprawdzaniem się w silniku brak. Oczywiście są też inne wybory jak 0W30, lub 5W20.

Przecież jeśli dobrze rozumiem to współczynnik lepkości wysokotemperaturowej dotyczy temperatury w jakiej pracuje silnik, czyli ponad 100*C, a nie temperatury otoczenia. 20 czy 30 stopni na zewnątrz nie zrobi tu chyba specjalnej różnicy i nie sprawi, że przy 30 stopniach latem 0w20 straci właściwości smarujące, a przy 20 stopniach jeszcze nie?

Tu chodzi o temperaturę oleju, jej najwyższą wartość. O ile w sytuacji rozgrzanego oleju, w obydwu przypadkach nie ma znaczenia, bo nawet rozgrzany 10W zachowa się podobnie, tak w najwyższej temp. oleju już mogą wychodzić różnice. Podobnie jak przy starcie, tak w wysokiej temp. będą różnice wychodzić.

No chyba kpisz, sprawdź sobie ile czasu olej dochodzi do temp. roboczej przy 0C, a przy 30C. Oczywiście 0W szybciej, a 10W wolniej. Tak samo ile silnik stygnie w lato, a ile w zimę. Ile olej osiąga temp. latem na trasie a zimą. Latem silnik po 4km może już mieć temp. OK, a zimą może po 8km. Jeśli by temp. czy pory roku nie tworzyły zmian, to nieliczni nie zmieniali by oleju sezonowo. A czy układ chłodzenia zimą jest tyle samo otwary, chodzi o pełny układ, czy czasem termostat nie pozwala wylatywać ciepłemu płynowi do chłodnicy. Czy wiatrak chłodnicy chodzi zimą, czy latem. Już nie wspomnę o mrozach, rzędu -15 czy - 20C, bo tak naprawdę sytuacja zmienia się już od 10C w dół.     

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Pan Rafał

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2522 dnia: 15 Lutego 2021, 13:54:28 »
No chyba kpisz, sprawdź sobie ile czasu olej dochodzi do temp. roboczej przy 0C, a przy 30C. Oczywiście 0W szybciej, a 10W wolniej. Tak samo ile silnik stygnie w lato, a ile w zimę. Ile olej osiąga temp. latem na trasie a zimą. Latem silnik po 4km może już mieć temp. OK, a zimą może po 8km. Jeśli by temp. czy pory roku nie tworzyły zmian, to nieliczni nie zmieniali by oleju sezonowo. A czy układ chłodzenia zimą jest tyle samo otwary, chodzi o pełny układ, czy czasem termostat nie pozwala wylatywać ciepłemu płynowi do chłodnicy. Czy wiatrak chłodnicy chodzi zimą, czy latem. Już nie wspomnę o mrozach, rzędu -15 czy - 20C, bo tak naprawdę sytuacja zmienia się już od 10C w dół.

Ale ja nie pisałem nic na temat tego w jakim czasie olej osiąga temperaturę roboczą.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2523 dnia: 15 Lutego 2021, 14:13:55 »
To jak szybko, w jakich warunkach olej uzyskuje temp. roboczą, podobnie przekłada się na osiągane temp. krytyczne. Przy 20C będzie ileś, a przy 30C będzie wyżej przecież, a nasze lata jak pokazują, mogą też przynosić greckie temp. Wszystko zależy od układów, oleju i warunków. Musisz pamiętać, że nie wszędzie w silniku jest ta sama temp. o ile olej jest tam gdzieś badany przez czujnik, jak jest. To w misce inna temp. będzie, a przy tłoku, w komorze może być i 300C. Do tego jeśli olej dochodzi do reakcji spalania paliwa, to podnosi tam temp. jeszcze bardziej.   
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2021, 14:15:46 wysłana przez Rademenes »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2524 dnia: 15 Lutego 2021, 14:26:39 »
Nie wiem po co o bicie piany przez tyle postów. :o Powinno się używać oleju o parametrach zalecanych przez producenta, wymieniać co 15 tys. km i tyle.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2525 dnia: 15 Lutego 2021, 14:48:11 »
Gdyby było tak prosto jak piszesz, to nie było by tego tematu. Manual owszem, ale biernie sam manual już nie. Mój silnik miał wszystkie interwały nie przekraczając 10kkm, warunkował to rok. Jak się przekonałem, ten mój super olej RP za całe 360pln, wystarczył tylko na 8kk, ew. na 10kkm. Oby się nie okazało, że 15kkm to za wiele, ale "róbta co chceta" .

Gdybym miał zawsze nowe auto do gwarancji, to bym się tym wcale nie interesował.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2526 dnia: 15 Lutego 2021, 15:14:27 »
Gdyby było tak prosto jak piszesz, to nie było by tego tematu. Manual owszem, ale biernie sam manual już nie
Silnik ci się rozleciał? Czy zamierzasz jednym samochodem jeździć do końca życia. Samochód to nie tylko silnik, a on i tak wytrzyma najdłużej, bo szybciej,  reszta auta się rozpadnie lub zgnije.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2527 dnia: 15 Lutego 2021, 15:31:16 »
Silnik mój to igła i to nie moje stwierdzenia. Ostatnie auto miałem 10 lat, tak mi się spodobało. Jak dbasz tak masz, jak ktoś się postara to i w 100kkm silnik dziadek, a całe auto laleczka. W przypadku sprowadzanych, już tak prosto nie jest, bo jak piszesz większość jest po zaleceniach + idiotyczne traktowanie, złych warunkach. 

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2528 dnia: 15 Lutego 2021, 16:01:38 »
bo jak piszesz większość jest po zaleceniach
Ja każdy swój samochód serwisuję w ASO, olej w/g zaleceń producenta co 15 tys. km i nigdy nie miałem jakichkolwiek problemów z silnikiem , jak również osoby, którym auto sprzedawałem, bo najczęściej byli to moi znajomi. Przy normalnej eksploatacji nie bardzo wiem, co to znaczy złe warunki i idiotyczne traktowanie. Bo zniszczyć można wszystko. Nie bardzo też rozumiem definicję silnika igły, chyba, że rozbierałeś go na elementy pierwsze. Tylko nie wiem w jakim celu? Ale zauważyłem że, bardzo przeżywasz kwestię używanego oleju, ja mam ciekawsze hobby niż  takie analizy, dotyczące zwykłego dupowozu, który ma mnie przewieźć z punktu A do punku B.

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
« Odpowiedź #2529 dnia: 15 Lutego 2021, 17:31:20 »
dotyczące zwykłego dupowozu, który ma mnie przewieźć z punktu A do punku B.

Każdy traktuje auto jak uważa jedno jak TY dupowozy a inni podchodza troszke inaczej do tego czym jeżdza jak jeżdzą i co wlewają.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2530 dnia: 15 Lutego 2021, 21:29:09 »
Ja każdy swój samochód serwisuję w ASO, olej w/g zaleceń producenta co 15 tys. km i nigdy nie miałem jakichkolwiek problemów z silnikiem , jak również osoby, którym auto sprzedawałem, bo najczęściej byli to moi znajomi.

Pytanie czy masz zawsze nowe auta. Zależy też ile przeciętnie auto jest u Ciebie, dalej jak odpowiednio traktowane to jeszcze nic przez lat kilka nie wyjdzie. Może zachowujesz rozsądek w warunkach i traktowaniu. To bardzo dziwne, że auta sprowadzane w przynajmniej połowie, mają jakieś bolączki poprzednika i ASO LL czy inne takie bzdury. Gdzie potem słychać jak to tłok może się wypalić w silniku co ma 100kkm. W EU już od dawna nowe auta ludzie trzymają do gwarancji, wiedzą że auta są na tyle robione, a dalej nowy bo taki ładny dziadek może zaczynać za dużo wymagać wkładu.

Przy normalnej eksploatacji nie bardzo wiem, co to znaczy złe warunki i idiotyczne traktowanie. Bo zniszczyć można wszystko. Nie bardzo też rozumiem definicję silnika igły, chyba, że rozbierałeś go na elementy pierwsze.

A to ja zapytam jaka dla Ciebie jest normalna eksploatacja ? Złe warunki np. 4x4km miasto, to już jest extremum dla jakiegokolwiek oleju, potem miasto i jakieś przeloty, a dalej przewaga tras z normalną nogą, gdzie olej tak się nie degraduje. Idiotyczne warunki, to np. jak w EU ktoś wykupi gwarancję na 5 lat, a już o pierwszym serwisie zapomina i traci całą. A czasem nawet te ładne nowe auta, są traktowane tak, że olej lata poza LL i rok, tak z oszczędności, bo tam do gwarancji lub 100kkm i nowy. Taki tam przedmiot na 2 -3 lata i kolejny nowy. Jak bym tak robił to nie przejmował bym się niczym.

Silnik igła, jak byś nie wiedział zrobienie analizy zużytego pokazuje wiele rzeczy:
Czy i na ile dany olej zostaje w wartościach, chroni silnik w takich warunkach. Choćby stosunek TAN/TBN.
Na ile olej traci w pierwiastkach, podłóg nowego oleju. 
Widać w niej metale ze zużycia, co jasno mówi czy silnik się sypie rozpylając wszędzie Fe czy inne metale z łożysk panewek.
Widać zawartość paliwa i wody, w takich warunkach.
Widać też jaki dane warunki mają wpływ na dany olej, utlenianie/oksydacja.

Jeszcze byś się zdziwił jak to wychodzi u Ciebie i na ile ten olej z ASO starcza. Jeśli stać cię na ASO to wyślij próbkę po tych 15kkm, to tylko koszt 119pln. 

Ja zapytam Ciebie, skąd wiesz że olej w twoich warunkach nie traci wartości zanim następuje 15kkm. Tylko na oku i ucho odpada, bo tu do placebo za blisko.

Ale zauważyłem że, bardzo przeżywasz kwestię używanego oleju, ja mam ciekawsze hobby niż  takie analizy, dotyczące zwykłego dupowozu, który ma mnie przewieźć z punktu A do punku B

Nie przeżywam a testuję różne oleje, o różnym pochodzeniu i podstawach, bazach. Tymi stwierdzeniami to uwłaczasz znacznej większości na forum. Na 99% wszyscy tu chcą lepiej traktować swoje auta niż tylko ASO jak TY. Masz prawo do wszystkiego, ale innym co chcą inaczej nie zabronisz. A tak do rzeczy, jeśli z autami latasz do ASO i nigdy żaden nie wybuchł, to podaj powody tu bycia/pisania. Polecanie na siłę ASO, to mało modna i ambitna sprawa, dla maniaków w tym czy innym stopniu marki Toyota. Tu na pewno większość jest zadowolona jak coś sama przy aucie zrobi, lub jak wie więcej niż taki pan w krawacie z floty.   
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2021, 21:36:11 wysłana przez Rademenes »

Online josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2531 dnia: 16 Lutego 2021, 07:54:59 »
Panowie - autko Auris 1,6, 132 KM z końca 2011 r. sprowadzony z Niemiec z przebiegiem 81.000 km (przebieg pewny), w bardzo dobrym stanie technicznym. W Niemczech zalewany prawdopodobnie 5W30, przynajmniej taki był zalany w ostatnim przeglądzie w Niemczech, co było widać na wywieszce w komorze silnika. Ja za namową ASO też użyłem TGMO 5W30 zaraz po zakupie oraz przy przebiegu ok. 90.000 km. Teraz na liczniku 100.000 km i korci mnie zalać TGMO 0W20, czyli jak w instrukcji. Rocznie przejeżdżam ok. 10.000 km - w 80% miasto i wymiana oleju 1 raz roku, a więc po przejechaniu 10.000 km. Autostrada bardzo rzadko i maksymalnie 140 km/godz.
Warto zalać 0W20?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #2532 dnia: 16 Lutego 2021, 08:25:49 »
Panowie - autko Auris 1,6, 132 KM z końca 2011 r. sprowadzony z Niemiec z przebiegiem 81.000 km (przebieg pewny), w bardzo dobrym stanie technicznym. W Niemczech zalewany prawdopodobnie 5W30, przynajmniej taki był zalany w ostatnim przeglądzie w Niemczech, co było widać na wywieszce w komorze silnika. Ja za namową ASO też użyłem TGMO 5W30 zaraz po zakupie oraz przy przebiegu ok. 90.000 km. Teraz na liczniku 100.000 km i korci mnie zalać TGMO 0W20, czyli jak w instrukcji. Rocznie przejeżdżam ok. 10.000 km - w 80% miasto i wymiana oleju 1 raz roku, a więc po przejechaniu 10.000 km. Autostrada bardzo rzadko i maksymalnie 140 km/godz.
Warto zalać 0W20?

Moim zdaniem.
Można zostać przy 5W30 ale jak ci to poprawi samopoczucie to możesz przejść na 0W20 (ponoć lepiej utrzymuje czysty silnik).
Dodatkowo nic by się nie wydarzyło (moim zdaniem) jak byś go wymieniał co 1,5 roku co 15 tyś km chociaż zaraz się tu odezwą przeciwnicy takiego rozwiązania.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2533 dnia: 16 Lutego 2021, 09:51:07 »
Nie jestem zwolennikiem ani przeciwnikiem ale raz w roku wymiana powinna być stosowana i nie widzę sensu kombinować, koszt nie powala by w ten sposób "oszczędzać"

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #2534 dnia: 16 Lutego 2021, 19:01:55 »
Nie jestem zwolennikiem ani przeciwnikiem ale raz w roku wymiana powinna być stosowana i nie widzę sensu kombinować, koszt nie powala by w ten sposób "oszczędzać"

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Chodzi o to że co 15 tyś trzeba coś po za olejem powymieniać, przeglądnąć to przeciągając olej na 1,5 roku akurat by się wszystko zgrało na serwis co 15 tyś. km a moim zdaniem nic złego się nie stanie.
A tak trzeba 2 x jechać do serwisu raz co 10 tyś sam olej i po 5 tyś resztę.

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl