Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1577859 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2550 dnia: 03 Marca 2021, 00:10:55 »
No to jestem lepszy, poprzednim autem latałem 10 lat na jednym i tym samym oleju VW. Nic się nie działo, ale teraz na to już tak słabo patrzę. Wystarczyła by 1-2 analizy zużytego, by wiedzieć przez ile km daje radę i co ma w sobie, oraz jak warunki własne na niego wpływają. To najlepszy indywidualny sprawdzian trzech elementów i ich wpływów wzajemnych.
Olej, silnik, warunki.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #2551 dnia: 03 Marca 2021, 07:41:58 »
No to jestem lepszy, poprzednim autem latałem 10 lat na jednym i tym samym oleju VW. ......

Dołączam się.
Też 10 lat od 2005 do 2015 jeździłem na tym samym oleju Castrol Magnatec 5W30 i silnik
nie brał ani grama oleju.
Teraz ufam Toyocie i jej olejom. Aktualnie THMO 0W20 i przy tym zostanę być może na 10 lat.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2552 dnia: 03 Marca 2021, 14:36:23 »
Poprzednim dieslem latałem 11lat od nowości i to sporo po mieście, fabrycznie fiat bravo 2 multijet zalany był selenią 5w30, ja lałem 8 lat motul xcess 5w30 a potem motul xclean 5w30. Na motulu turbina jakby nieco odżyła... Żadnych problemów z silnikiem, zerowe pobory oleju przez rok użytkowania od wymiany do wymiany.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2553 dnia: 03 Marca 2021, 15:37:13 »
Żony micra ma już 16 lat od początku (po gwarancji) na edge 5w30 ok. 180kkm oliwa zawsze stan
2 razy jeździła bez zmiany oleju (po 2 lata) silnik 1.2/80KM chodzi jak złoto, w skrzyni od nowości oliwa nie zmieniana.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2554 dnia: 04 Marca 2021, 00:31:16 »
Panowie, ja swojego dawnego przykładu nie uważam za jakiś dobry wyznacznik. Oczywiście silnik mi nie wybuchł, ale po czasie to takie na ślepo działanie. Wiara bez potwierdzenia. Oleje się zmieniają, silnik starzeje, wszystko się zmienia.

Nigdy nie zbadałem zużytego, a to wiele może pokazać.
Przy DPF ON leci do oleju.
Producenci olejów nie stoją w miejscu, zmiany w składach u normalnych są co 3-5 lat, a u kombinatorów nawet 3 razy w roku.
Normy się zmieniają i oleje dawne tylko PB czy ON stały się uniwersalne, a do tego ECO się wtrynia wszędzie.
Silnik z latami się zużywa, taka jest prawda i w miarę upływu lat w analizie by to było widać.

Jak może wiecie, oleje PAO są w odwrocie, są już przypadki kiedy producent po cichu zmienia olej z PAO na HC. Dalej baza PAO to będzie taki dodatek poprawiający olej, czyli będą dodawać go jakieś 10-15% by coś tam spełnić. Takich z samą bazą PAO to prawie już nie ma, wchodzi era mixów. Po prostu inne są na tyle porównywalne, że większe koszty uzyskania PAO stają się nieopłacalnie i nieekonomiczne.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2555 dnia: 04 Marca 2021, 19:31:46 »
Przy DPF ON leci do oleju.

Ale nie w Toyocie.
Do wypalania wtryskiwacz jest tuż przed filtrem i dodatkowy ON nie leci do miski olejowej
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2556 dnia: 05 Marca 2021, 07:28:32 »
Dodatkowy wtryskiwacz przed DPF-em załączany jest dopiero, gdy temp. DFP osiągnie ok. 500 st. C. Do uzyskania tej temperatury sterownik silnika, jeśli "podejmie decyzję" o wypalaniu DPF, uruchamia dotryski (dodatkowe porcje paliwa) do cylindrów. Te dodatkowe porcje paliwa wtryskiwane są z minimalnym opóźnieniem w stosunku do wtrysków głównych i ich zadaniem jest nie spalić się całkowicie w cylindrze, lecz w części przedostać się do DPF i w nim spalić się od temp. gazów, by podnieść temp. tych gazów. do 500 st. C. Jeśli pierścienie tłoka wykazują jakąś "chorobę" jest możliwe, że część paliwa  z tych dotrysków może przedostać się do oleju silnikowego.
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2021, 08:29:31 wysłana przez josef »

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2557 dnia: 05 Marca 2021, 13:21:25 »
To, co napisałem wyżej, dotyczy na pewno silnika 2,2 D-4D 136 KM. Przypuszczam, że w innych dieslach Toyoty, w których zamontowano DPF, jest identycznie.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2558 dnia: 05 Marca 2021, 14:09:56 »
Ale nie w Toyocie.
Do wypalania wtryskiwacz jest tuż przed filtrem i dodatkowy ON nie leci do miski olejowej

Pisałem o wcześniejszym aucie marki VW, gdzie miałem suchy DPF, ten sam od nowości auta, przez 13 lat działał i dawałem sobie z nim radę. Nie poszedłem na łatwiznę by go wycinać, choć po czasie sam się temu dziwie. No i tak przez 10 lat z tym latałem, aż na ucho wiedziałem kiedy się akcja wymuszona kończy, a kiedy zaczyna. Specyfika moja to miasto i w tych warunkach nie było z tym lekko. Pomimo tylu lat i wyuczenia się symptomów DPF-a, rocznie z 200-300ml odciągałem oleju, bo poleciało tam ON i poziom wzrósł. Czyli mimo zrozumienia procesu i robieniu warunków perfekt i tak ON coś leciało do oleju. Niby ON jest bardziej tłuste od PB, ale też jednak degraduje olej.   

Dodatkowy wtryskiwacz przed DPF-em załączany jest dopiero, gdy temp. DFP osiągnie ok. 500 st. C. Do uzyskania tej temperatury sterownik silnika, jeśli "podejmie decyzję" o wypalaniu DPF, uruchamia dotryski (dodatkowe porcje paliwa) do cylindrów. Te dodatkowe porcje paliwa wtryskiwane są z minimalnym opóźnieniem w stosunku do wtrysków głównych i ich zadaniem jest nie spalić się całkowicie w cylindrze, lecz w części przedostać się do DPF i w nim spalić się od temp. gazów, by podnieść temp. tych gazów. do 500 st. C. Jeśli pierścienie tłoka wykazują jakąś "chorobę" jest możliwe, że część paliwa  z tych dotrysków może przedostać się do oleju silnikowego.

No dokładnie to kolego opisałeś. Nie znalazłem takiego opisu wcześniej, trochę tam coś inaczej myślałem. Dodatkowe dotryski ON lecą pomiędzy zwykłe cykle, nie dzieje się to raz za razem, tylko co jakie/ileś razy cykli zwykłych. Przynajmniej w moim VW było wiadomo, że to wszystko po to by w DPF mgiełka ON się dopalała i by tam była temp 700C. Chore pierścienie tłoków, to już poważna sprawa. Wedle mojego doświadczenia, wystarczy nie odpowiednia prędkość podczas akcji, albo nie odpowiednie obroty (miałem DSG, brałem na +/- by biegi dalej się nie zmieniały i okolice 2800-3000rpm non-stop, na 3 biegu). Albo korek na drodze i już ON może polecieć przez pierścienie do oleju, bo akcja nie zatrzyma się nagle. Albo jak ktoś nie kuma tego, trwa akcja i w trakcie zgasi silnik.       

Dlatego pisałem, że szkoda iż wtedy nie zrobiłem analiz zużytego oleju, bo było by wiadomo ile ON jest w paliwie, w moich warunkach i z moim wyuczeniem postępowania z DPF. 
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2021, 14:17:54 wysłana przez Rademenes »

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2559 dnia: 05 Marca 2021, 16:59:02 »
No dokładnie to kolego opisałeś. Nie znalazłem takiego opisu wcześniej, trochę tam coś inaczej myślałem. Dodatkowe dotryski ON lecą pomiędzy zwykłe cykle, nie dzieje się to raz za razem, tylko co jakie/ileś razy cykli zwykłych.
Wiedzę nt. DPF  Toyoty otrzymałem z centrali Toyoty na Polskę łącznie z wykresem.
Dotryskami rządzi sterownik silnika na podstawie analizy danych z różnych czujników. Decyzję o rozpoczęciu wypalania sterownik może nawet podjąć, jeśli stwierdzi, że w czasie jazdy wystąpiły okoliczności sprzyjające rozpoczęciu procesu wypalania DPF nawet, gdy w DPF nie nagromadziło się tyle sadzy, że groziłoby to zapchaniem filtra. Dlatego nawet kilkukrotne przerwanie procedury wypalania filtra nie prowadzi od razu do jego zapchania i włączenia się trybu awaryjnego samochodu. Sterownik silnika uruchamia taką procedurę jakby "na zapas".
Kiedy rozpoczyna się wypalanie DPF oraz kończy można zauważyć obserwując wielkość chwilowego spalania. Tę zasadę stosuję bardzo często.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2560 dnia: 05 Marca 2021, 23:50:57 »
W przypadku mojego VW, jak akcja inicjowana przez sterownik silnika była, bo tras to jak na lekarstwo, to auto robiło się zrywniejsze. Czyli z DSG specyfika zmiany biegów w kwestii rpm szła do góry. Jak pamiętam zwyczajowo zmieniały się biegi przy 2100rpm, a w czasie akcji to poza 2500rpm.  Czasem na początek z tłumika leciał biały dym, a na ucho to słyszałem po pracy silnika i takim świszczeniu spalin wylatujących z tłumika. Czy się kończyła to słyszałem na ucho, lub sprawdzałem w ten sposób. Zmieniałem z +/- na DSG i przy 3 jadąc z 2600rpm, odpuszczałem gaz i jak biegi nie spadały na 2 to wiedziałem, że  akcja jeszcze trwa. Standardowo taki przelot to 10km, ale i bywało pod 20km. W większości przypadków wiedziałem kiedy akcja nastąpi, odbywało to się co stałą ilość km, może ze względu na stałe warunki dla silnika.

Jedno mnie zawsze dziwiło, im zimniej tym km między akcjami były stabilnie takie same. Natomiast im cieplej, lato to już była loteria i przeważnie ilości km między akcjami się skracała. Czemu mnie dziwi taka sytuacja, zawsze myślałem że ON lepiej się latem wypala, a nie zimą. Analogicznie, że więcej sadzy tworzy się w silniku zimą i leci do DPF niż latem. Może to te wypalania DPF na zapas, ze względu na odpowiednie warunki, chyba temperaturowe.

Kiedyś tak było, że w manualach aut z DPF, o nich samych było niewiele,  by nie powiedzieć nic.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2561 dnia: 06 Marca 2021, 08:10:20 »
Według mnie, biały dymek niekiedy pojawiający się za samochodem, to nie wypalanie DPF, lecz usuwanie popiołów ze spalonej sadzy. Popioły są już niepalne i można je usunąć tylko mechanicznie różnymi sposobami. Popioły te w pierwszej kolejności gromadzą się  w kanalikach wkładu filtrującego (są bardzo trudne do usunięcia), a później gromadzą się luźno w przestrzeni DPF poza wkładem. Gdy tych luźno zalegających popiołów nagromadzi się już sporo, to ciśnieni gazów spalinowych wypycha je na zewnątrz. W końcu nagromadzi się ich tyle, że DPF sam sobie z nimi nie poradzi (nie pomoże żadna procedura wypalania - są przecież niepalne - ani samodzielne usuwanie). Wówczas pozostaje tylko mechaniczne usuwanie popiołów albo nowy DPF. Do kastrowania nie zachęcam.  :grin: Gdyby biały dymek oznaczał wypalanie cząstek stałych, to pojawiałby się on za każdym razem uruchamiania takiej procedury, a tak nie jest.
DPF to filtr cząstek stałych. Cząstki stałe, to sadza oraz niespalone całkowicie w cylindrach węglowodory w oleju napędowym. Temperatura zapłonu ON wynosi około 220 st. C. Niespalone w cylindrach na skutek dotrysków cząstki węglowodorów przedostają się do DPF i w nim są dopalane gazami spalinowymi. Dotryski ON dlatego uruchamiane są tuż po głównym cyklu wtrysków, by nie spaliły się całkowicie i zostały przepchane do DPF razem z gazami spalinowymi. Gazy te po rozgrzaniu silnika zawsze mają temperaturę wyższą niż 220 st. C, więc dopalą te węglowodory w DPF. Temperatura spalania sadzy (sadza to cząstki węgla ze spalonych węglowodorów) wynosi trochę ponad 600 st. C. Dlatego w pierwszym etapie procedury wypalania DPF nie bierze udziału dodatkowy wtryskiwacz w DPF, gdyż najpierw wypalane są niespalone wcześniej węglowodory, z których powstaje sadza. Dopiero, gdy temperatura w DPF osiągnie ok. 500 st. C konieczne jest podniesienie temperatury, żeby spalić sadzę (cząstki węgla). W tym celu aktywowany jest dodatkowy wtryskiwacz.
Napisałem "według mnie" dlatego, że nigdzie nie spotkałem informacji nt. tego białego dymku, który niekiedy pojawią się za samochodem z silnikami diesla. Jest rzeczą charakterystyczną, że częstotliwość pojawiania się tego dymku zwiększa się z przebiegiem samochodu, aż w końcu DPF "umiera".

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2562 dnia: 07 Marca 2021, 00:04:36 »
W moim przypadku biały dymek leciał czasami, może to zależało od zawalenia DPF. Zawsze dymek leciał jak akcja się zaczynała i trwało to może 1min. Ale jak pamiętam, wtedy akcja wypalania trwała przez więcej km niż standardowo. Mój VW miał DPF ori przez 13 lat i 300 coś kkm, działał do końca. Można by powiedzieć co to za ECO, zbiera się aż gdzieś tam puszcza bąka no i tak to wszystko leci w powietrze. Ale może dokładniej jest tak, że to co zatrzymuje się w DPF, jest bardziej szkodliwe niż to co wylatuje z tłumika po dopaleniu tego w DPF. Tego dokładnie nie wiem, zawsze psioczyłem co to za ECO tu zbiera, a tam puszcza nadal ta sama planeta i atmosfera.

Już tu jest więcej wiedzy o DPF niż w nie jednym manualu. Trzeba sobie uzmysłowić, jaka to jest mało przystępna wiedza dla zwykłego kowalskiego w krawacie. Może dlatego producenci się nie rozpisują zbytnio, a może liczą na błędy klienta. Często gęsto ludzie kupują furę, jadą jak zwykle w miasto i korki, a DPF tego nie lubi. Ja po części z braku wiedzy też się wpakowałem na DPF. Bankowo taki diesel z DPF, jest idealny na spore przeloty trasa i coś tam miasta. To wszystko jest tak robione, by w mieście DPF zbierał, a na trasie wypuszczał. Do tego latając trasy z odpowiednimi prędkościami, w DPF jego czyszczenie samoczynnie postępuje, tylko wolniej. Akcja wywołana przez sterownik silnika, to jest taka "awaryjna" procedura. Dalej jak pamiętam w zestawie DPF z VW zapalać się miał check engine, może świece i na końcu tryb serwisowy z max prędkością 80km/h. 

Musimy chyba skończyć OT, temat rozpisany.  :grin:
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2021, 00:06:55 wysłana przez Rademenes »

Offline bodex4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2563 dnia: 17 Kwietnia 2021, 16:55:55 »

A gdzie poza ASO kupić niepodrabiany olej toyoty skoro nie ma oficjalnej sieci sprzedaży?????

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
« Odpowiedź #2564 dnia: 17 Kwietnia 2021, 18:57:48 »
ja do swojej Toyoty 1.6 leje AMSOIL 0W30

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl