Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1579332 razy)

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2580 dnia: 03 Maja 2021, 15:05:03 »
o jeden z moich sklapów - ale zastanawiam się skąd oni biorą oleje Toyoty skoro nie ma dystrybutora w Polsce(tak jak Fuchs, Ravenol, Gulf itp). To jakiś prywatny import?

To jest bardzo dobre pytanie! Motostacja też sprzedaje ten olej ale już jego cena jest bardziej zbliżona do ceny ASO. Ciekawe, prawda?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #2581 dnia: 03 Maja 2021, 21:23:23 »
Pewno się boi że na upale na autostradzie mu się silnik zatrze.

Nie ma w tym po W wielkich różnic, ale czemu się czepiacie jak to jest tylko 0.5 pow. zalecenia, kiedy 1 pow. zaleceń 5W30 niczego złego nie czyni ?
Czasem innym nie pasuje 5W, a czasem nawet 0W, logiki w tym nie ma, raczej osobiste wybory. Co innego W40, a jak W30 to przecież OK. Jest taki olej z pomiędzy norm 0W20 i 5W30, opisany ni to wydra ni to, pies 0W30 Specol. 

zastanawiam się skąd oni biorą oleje Toyoty skoro nie ma dystrybutora w Polsce

Czy pytałeś o to tam ?
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
« Odpowiedź #2582 dnia: 04 Maja 2021, 21:44:41 »
a czemu się wymądrzasz i lejesz 0w30 a nie 0w20 jak producent przykazał?

Słuchaj nie wymądrzam się, po prostu 0W30 wydaje mi się lepszy choć wiem że zaraz posypie się taki hejt ze producent daje 0w20 lub 5W30 a ty jak to dałeś 0w30 - dałem po rozmowach właśnie z serwisem Toyoty . Generalnie nie przeczę że 0W20 lub 5W30 jest zły, miałbym od nowości 5W30 to pewnie bym go tak zostawił tylko częsciej bym wymieniał nie co 15 tys km tylko gdzies co 8 tys km
Pozdrawiam

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #2583 dnia: 04 Maja 2021, 23:37:57 »
a czemu się wymądrzasz i lejesz 0w30 a nie 0w20 jak producent przykazał?

Słuchaj nie wymądrzam się, po prostu 0W30 wydaje mi się lepszy choć wiem że zaraz posypie się taki hejt ze producent daje 0w20 lub 5W30 a ty jak to dałeś 0w30 - dałem po rozmowach właśnie z serwisem Toyoty . Generalnie nie przeczę że 0W20 lub 5W30 jest zły, miałbym od nowości 5W30 to pewnie bym go tak zostawił tylko częsciej bym wymieniał nie co 15 tys km tylko gdzies co 8 tys km
Pozdrawiam

A po co wymieniać co 8 tyś jak Toyota wymaga co 15 tyś ? Chcesz dobić do 1 mln. km bez remontu ?  :o
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2584 dnia: 05 Maja 2021, 00:21:14 »
Zauważ różnicę pomiędzy wymaga a można.

Nawet na oilclub, króluje interwał 10kkm i jaki olej chcesz w normie, dalej już jest mało takich co do 15kkm w wartościach dobiją. Pół biedy jak PB a nie ON. Warunki miasta i nie wygórowany olej jest wskazaniem do 10kkm max, jeśli trasy to pewnie coś więcej olej wytrzyma. Sam badałem olej Royal Purple 5W30 i przy 8kkm zapas cienki, by nie powiedzieć nie do 10kkm, a olej kosztował 360pln. Czyli do 10kkm można wszystko, a dalej po analizie lepiej wiedzieć. Można kupić super olej, tylko że w mieście się go nie wykorzysta, a do 15kkm może nie doczekać. Dlatego czasem lepiej tańszy olej i częstsza wymiana.

Idąc twoim tokiem myślenia, po co samemu o interwałach myśleć, lepiej sugerować się LL po 30kkm w VW, czy 20kkm w Nissanie i BMW. Od myślenia głowa nie boli, biernej bezmyślności nic nie tłumaczy, nawet krawat.

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
« Odpowiedź #2585 dnia: 05 Maja 2021, 07:10:18 »

Nawet na oilclub, króluje interwał 10kkm i jaki olej chcesz w normie, dalej już jest mało takich co do 15kkm w wartościach dobiją. Pół biedy jak PB a nie ON. Warunki miasta i nie wygórowany olej jest wskazaniem do 10kkm max, jeśli trasy to pewnie coś więcej olej wytrzyma. Sam badałem olej Royal Purple 5W30 i przy 8kkm zapas cienki, by nie powiedzieć nie do 10kkm, a olej kosztował 360pln. Czyli do 10kkm można wszystko, a dalej po analizie lepiej wiedzieć. Można kupić super olej, tylko że w mieście się go nie wykorzysta, a do 15kkm może nie doczekać. Dlatego czasem lepiej tańszy olej i częstsza wymiana.

Idąc twoim tokiem myślenia, po co samemu o interwałach myśleć, lepiej sugerować się LL po 30kkm w VW, czy 20kkm w Nissanie i BMW. Od myślenia głowa nie boli, biernej bezmyślności nic nie tłumaczy, nawet krawat.

Ładnie to wyjaśniłeś. Pozdrawiam

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2586 dnia: 05 Maja 2021, 09:14:28 »

A po co wymieniać co 8 tyś jak Toyota wymaga co 15 tyś ?

A jak myślisz komu jest potrzebny ruch w wątkach olejowych i kto ma z tego korzyść? :-)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2587 dnia: 05 Maja 2021, 09:40:27 »
Producenci oliwy czy aut swoje piszą i interesy mają. Raczej większość idzie na duży koszt jednostkowy, a nie duży koszt z ilości sprzedanych sztuk. Pomijając to i marketing, prosta analiza UOA choć wszystkiego nie powie, bo dokładnie aby zbadać olej, to prywatna osoba nie wyłoży takiej kasy. To jednak dla jednostki, danego przykładu i warunków, stanu silnika wiele tam widać. Bez tego głoszenie info, ten super olej mi starcza na 15-20kkm, jest czystą fanaberią, bez krzty merytoryki. Jeśli ktoś ma stałą markę oleju, niech sobie zbada raz po 15kkm swą oliwę, to koszt ok. 130pln i zobaczy potwierdzenie lub nie, swoich gołosłownych przemyśleń i twierdzeń. <kawusia>

Myślenie, że kupi się olej drogi na ho ho km :song:, gdzie producent pisze, że można przedłużać interwał, jest marketingiem. Jeśli już popartym badaniami to w idealnych warunkach, które cywilnie nie są osiągalne. No i tu jeszcze dochodzi zmienność, typ i bolączki konstrukcji. Czyli w mega ilości zmiennych, mamy uwierzyć w jakieś mega LL oleju sprawdzane ( o ile) w warunkach laboratoryjnych testów silnikowych.  <zalamka>     

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2588 dnia: 05 Maja 2021, 19:05:27 »

To że LL i wymiana co 30K to była pomyłka producentów (albo raczej umyślny chwyt marketingowy) to wiadomo i nie podlega dyskusji.

Ale miliony samochodów jeździ na różnych syntetykach z wymianą co 15 tyś km i nic złego się nie dzieje.
Weźmy np. Toyotę 1.8 HSD i wymianę co 15 tyś.
Miliony pojazdów i grube tysiące taksówkarzy jeżdzących na różnych olejach z wymianą co 15 tyś km i przebiegi do remontu są nie mniejsze niż 400 - 600 tyś km (oficjalne dane z ASO Toyota)  i nikt nie słyszał o tym że komuś się silnik skończył bo wymieniał co 15 tyś km.

To w takim silniku wymiana oleju na własne widzimisie co 8 tyś to zwykłe marnowanie pieniędzy.

Offline bodex4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2589 dnia: 05 Maja 2021, 19:48:36 »
Ja po 10 latach użytkowania  zaczołem wymieniać co 7-8 tyś (auto ma teraz 21 lat) -

- od tego czasu nie muszę czyścić przepustnicy a wcześniej musiałem co ok. 3 lata bo stary olej odparowywał ze skrzyni korbowej jak podejrzewam i brudził przepustnice przez odpowietrzenie skrzyni.

- auto pomimo wieku pali średnio zamiast 6,5 gdy był nowy - 6,7 gdy ma 21 lat pewnie lepsza ochrona zmniejszyła zużycie

Moim zdaniem w tanich olejach 5w30 (np. Gulf FS 4l za 86 zł), 5w40 (np, Fuchs 4 l za 74 zł)
warto

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2590 dnia: 06 Maja 2021, 00:32:00 »
To że LL i wymiana co 30K to była pomyłka producentów (albo raczej umyślny chwyt marketingowy) to wiadomo i nie podlega dyskusji.

OK, a czy producent auta i ori oleju rozpatruje przypadku warunki ?
Te 15kkm nie jest bardzo złe, ale zrób sobie analizę i zobaczysz dokładnie ile po 15kkm twoja oliwa ma rezerwy.

Ale miliony samochodów jeździ na różnych syntetykach z wymianą co 15 tyś km i nic złego się nie dzieje.
Weźmy np. Toyotę 1.8 HSD i wymianę co 15 tyś.
Miliony pojazdów i grube tysiące taksówkarzy jeżdzących na różnych olejach z wymianą co 15 tyś km i przebiegi do remontu są nie mniejsze niż 400 - 600 tyś km (oficjalne dane z ASO Toyota)  i nikt nie słyszał o tym że komuś się silnik skończył bo wymieniał co 15 tyś km.

Przypadki nie czynią zasady, na kilka dobrych jest ileś set złych o których nikt słowa nie napisze. A ty z wybiórczych przypadków chcesz robić prawidłowość. I te wszystkie auta sprowadzane, czy krajowe z innej ręki są takie super puper, tylko co 2-3 był tak traktowany ,że wciąga i wymaga zadbania. Jak wiesz warunki miasta są najgorsze, dla oleju, silnika i wszystkiego w aucie. Zadaj sobie pytanie, gdzie olej się szybciej degraduje, gdzie jest bardziej podlewany paliwem, gdzie nie dogrzany z jakąś wodą lata. Najlepsze przykłady to takie gdzie ktoś robi jak piszesz, lata jednym autem 15lat i te 600kkm, bo tak to z ręki do ręki i wszyscy super, aż nagle 3-4 pupa blada.

To w takim silniku wymiana oleju na własne widzimisie co 8 tyś to zwykłe marnowanie pieniędzy.

Pisałem okolice 10kkm, ale są tacy co w nowym aucie wymieniają co 7.5kkm. Przejdź na oilclub i adminowi to przetłumacz, bo on sam tak robi.
Jeśli nie robiłeś nigdy analizy oleju, to niestety nie wiesz nic. Choćby z bliskości wartości TAN/TBN warto częściej, ciekawy jestem jak oceniasz spadek lepkości oleju, na oko. Miałem olej RP za 360pln marketingowe i TAN/TBN prawie równo po 8kkm, lepkość z 5W30 na 5W20, bo coś paliwa i wody. Jak oceniasz w oleju ilości metali ze zużycia, żelazo i inne z łożysk, panewek. Czy myślisz, że olej, jego wartości się da ocenić w palcach i na oko. Tego nie widać i nie czuć, a postępuje.

Sprawdzisz olej, no olej po 15kkm brudny i tyle ale smaruje dalej. A w VOA wyjdzie jak u mnie przy 8kkm. TAN/TBN czyli jak olej sobie radzi z w uproszczeniu kwasami ze spalania paliwa i czy ma w tym zapas. U mnie wartości były zbliżone. Było coś paliwa, a nosem nie do wyłapania, woda i zrobiło się 5W20. Do tego nie wiesz jak postępuje oksydacja/utlenianie. A to jak są duże wartości, może świadczyć o tym że olej już się odkłada. W oleju było coś Fe i reszta zero. Mimo tyci spadków w pierwiastkach z oleju, spadła lepkość i TAN/TBN wskazywał do wymiany.

Jak ktoś lubi kiedy mu się silnik przez 5kkm podciera czy koroduje, to proszę bardzo. Zaniedbania w nowym nam nie zagrożą. Ale zaniedbania w używanym bóg wie jak, już są realne. Przy "odpowiednim" traktowaniu czas gra rolę, zawsze można się łudzić, e tam to kolejnemu wyjdzie. Lub cokolwiek w tym temacie zapobiegać. Jeśli ktoś, czy ty ma zawsze TGMO, to tym bardziej jest wiele okazji do sprawdzenia w analizie jak te tajemnicze oleje dają radę. Za jakiś czas na oil ma być nowego oleju TGMO 5W30 FE analiza, zobaczymy co to tam jest i czy ceny się obronią.

Powtarzam interwał do 10kkm, olej ze środka a nie dolnej półki i w zgodzie z manualem auta, lub dopuszczeniami i będziesz pan zadowolony. Naprawdę kupowanie super oleju, za niezłą cenę na miasto mija się z celem. Na mieście możliwości takiego oleju się nie wykorzysta, degradacja będzie podobna i nie ma co wierzyć w opisy typu LL.   

Ja po 10 latach użytkowania  zaczołem wymieniać co 7-8 tyś (auto ma teraz 21 lat) -

Bardzo dobry przykład, po co kisić w silniku marketingowy olej, skoro można tańszy wymienić częściej. Wiele rzeczy dla siebie robimy częściej, to czemu własnemu autu nie polepszać. 
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2021, 00:45:57 wysłana przez Rademenes »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2591 dnia: 06 Maja 2021, 08:21:49 »

Bardzo dobry przykład, po co kisić w silniku marketingowy olej, skoro można tańszy wymienić częściej. Wiele rzeczy dla siebie robimy częściej, to czemu własnemu autu nie polepszać.

Najgorsze jest o że dużo osób czyta to forum i zacznie panikować i zamiast trzymać się zaleceń Toyoty zacznie wymieniać olej co 7,5 tyś a może ktoś doda jeszcze od siebie że na wszelki wypadek będzie wymieniał co 5 tyś.
Paranoja.

PS. Nie porównuj w tym co pisałem o trwałości silnika złomów sprowadzanych z przebiegami ponad 400-500 tyś przekręcone na 200 tyś. Im to już nic po za remontem silnika nie pomoże.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2592 dnia: 06 Maja 2021, 09:52:26 »

Najgorsze jest o że dużo osób czyta to forum i zacznie panikować i zamiast trzymać się zaleceń Toyoty zacznie wymieniać olej co 7,5 tyś a może ktoś doda jeszcze od siebie że na wszelki wypadek będzie wymieniał co 5 tyś.
Paranoja.

PS. Nie porównuj w tym co pisałem o trwałości silnika złomów sprowadzanych z przebiegami ponad 400-500 tyś przekręcone na 200 tyś. Im to już nic po za remontem silnika nie pomoże.

Jest dokładnie tak jak mówisz, większość aut jeżdżących po polskich drogach, średnia wieku kilkanaście lat, rzeczywisty przebieg i historia serwisu nieznana, ma prawo wykazywać objawy zużycia systemu napędowego bez względu na to jaki olej się do nich wleje.

Po polskich drogach jeździ około 15 milionów osobówek, zakładając 1 wymianę oleju co 12 mcy to jest rynek wart tak ze 3 mid złotych rocznie.  Dlatego jakiekolwiek forum motoryzacyjne otworzysz, zawsze rzuci Ci się na pierwszej stronie jakiś wątek olejowy i jak przypadkowo wypadnie bo jest dużo postów to zaraz wraca na swoje miejsce, albo w ogóle jest przypięty.

Z punktu widzenia rozsądnego użytkownika to jest bez sensu, bo koszt wymiany oleju to jest jakiś margines łącznych kosztów użytkowania pojazdu, 1-2%, no ale ponieważ jest czym straszyć, to się kręci.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2593 dnia: 06 Maja 2021, 12:43:09 »
Panowie chyba nie znają cyrków z ślicznymi autami, sprowadzanymi, które to zabiły lub poważnie nadwyrężyły same zasady producenta lub ASO. Są auta które przy 100kkm jak książka wskazuje, mają nieliche problemy już u nas, a w moim warsztacie chyba VW bywały nawet z wypalonymi tłokami. Te auta sprowadzone, to nikt prywatnie ich nie rozpieszcza, ani nie lichwi w warsztacie za rogiem. A jeśli były do końca serwisowane w ASO, bez wpływu właściciela na zasady, to czyja to zasadnicza wina, że auta lalki po 100kkm mają silnik dziadek ?
Bo do gwarancji motor zniesie wiele, a dalej nie opłaca się coś robić w ASO, bo koszty mega i ASO ma z głowy takie auta, one nie powinny już istnieć. Dobry przykład Castrola w VW jedni przeciągali do góry, a drudzy do dołu i w silnikach robił się kipisz.

Jest tak jak pisałem, testy silnikowe robi się w lab i nie ma tam osprzętów typu DPF czy inne, które w cywilu powodują problemy. Dalej te wyniki w idealnych warunkach, przekłada się na cywilne warunki, które nawet w 5% ich nie reprezentują. A dalej czy w ASO kogoś interesi, że jeden ma warunki miasta, gdzie idzie zabić olej i silnik, a inny lata same trasy. Nikt dalej nad tym się nie głowi, klient bierny powoli uwala motor i kolejny ma problem. Dlatego co by nie pisało, co by nie mówili, coś wiedzieć trzeba i samemu to na swoje warunki przecedzić.   

Nikt nikomu nie każe nic, to jest indywidualna sprawa. Jak auto nowe, to niech ASO tam se robi, to się tyczy aut już letnich i po gwarancji raczej. Ale osobiście jak bym miał nówkę, nawet Toyotę i 15kkm, to z ciekawości choć raz bym stale zalewany olej sprawdził w analizie, ile tam w nim wartości zostaje i czy na "wodzie się nie lata". Auta z dobrymi zasadami w ASO i dobrze traktowane dalej to ze świecą szukać. Wy się tak upieracie na 15kkm, a ja w swojej Toyocie najdalej w DE miałem interwał 10.400kkm i rok. Osobiście za wymianę oleju płacę 50pln, za obecny olej 74pln, paranoją jest to iż ktoś te koszty widzi jako minus nie do przeskoczenia. No ale jak się w ASO to robi, to koszty rosną bardzo i wiara czyni cuda, bo portfel boli.

Paranoja to jest bierna wiara w słuszność zasad ASO i ich towar. A dalej paranoja to ocena oleju na oko, w palcach, czy w "smaku".
Jeśli ktoś leje zawsze ten sam olej, to jeszcze lepiej wyjdzie jego ocena w analizie na kolejne interwały. Dopiero analiza zwykła, nie jakaś jak z lab producenta oleju, bo na takie mało kogo stać, może coś istotnego powiedzieć. Ocena subiektywna, czy organoleptyczna że olej przy 15kkm dał radę, to jest dopiero placebo.   

Offline bodex4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2594 dnia: 06 Maja 2021, 14:05:48 »

Do tego Gulf FS 5w30 kosztuje grosze i wymiana oleju i filtr to 80 zł..

A wtakim Yaris II 1,0 po spuszczeniu oleju mieści się w dwóch butelkach po wodzie mineralnej (a nawet mniej) i te 2,7 -   3,0 litra ma przez 15000 km obsługiwać silnik który napędza tonowe auto ?

Co do poprawiania fabryki to w Renault 1,9 dci przekręcały się panewki (wymiana oleju co 30.000) Saab montował ten silnik i poprawił fabrykę zalecając wymianę co 15.000 i nie było problemu z  panewkami. Jest o tym artykuł

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl