Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578227 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2715 dnia: 22 Lipca 2021, 23:55:19 »
SAE 20 - 5.6-9.3
SAE 30 - 9.3-12.5
SAE 40 - 12.5-16.5
SAE 50 - 16.5-21.9

Warto się zastanowić jakie ma się warunki, czy konieczny jest 0W20, czy może bardziej uniwersalny 5W30. Oszczędności paliwa pomijalne i statystyczne, ochrona silnika jest istotna. Tak jak w oleju wszystko musi być wywarzone i w odpowiednich proporcjach. Syfu można nazbierać na obojętnie jakim. Zbadać swoje przekonanie najlepiej, by nie być gołosłownym lub zaślepionym w koncernu zasadach. Ja zbadałem już dwa po sobie oleje, modyfikując nieco warunki i wnioski się nasuwają same. Specol przy lekkiej modyfikacji dobrze sobie poradził, lepiej niż poprzednik w ciut gorszych warunkach. Na ciężkie warunki nie ma mocnych. Być może HC Specola, czy TGMO dało by radę do 15kkm, ale aby tak było to muszą być ku temu odpowiednie/sprzyjające warunki. Tak czy siak bez badań to teoria.   
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II TS 1,6
« Odpowiedź #2716 dnia: 23 Lipca 2021, 08:14:57 »
czy może bardziej uniwersalny 5W30.
głos rozsądku, choć ja zastanawiam się czy nie dać 5w40.
TGMO5W30->Millers0W20->EneosXprime0W20->??

Offline Mich4el

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2717 dnia: 23 Lipca 2021, 09:11:14 »
Ja bym 5w40 do tego silnika lepiej nie zalewał. Miałem Corolle 1.6 E12 przedliftowa, przebieg 230 tys.km, mechanik bez mojej wiedzy zalał raz 5w40 Castrola Magnatec C3 (masakra z tymi mechanikami jak się nie ma jednego zaufanego), choć zawsze był zalewany 5w30. Odkąd kupiłem ten samochód to pod korkiem oleju było trochę nagaru widać. Na 5w40 auto trochę więcej paliło według wskazań komputera. W tym roku co był zalany 5w40 akurat auto sprzedałem, przy sprzedaży jeden klient zauważył, że jest "majonez" pod korkiem oleju i podobno potem ciężko było autem jechać 120 km/h, bo auto widocznie nie miało mocy, nie wiem jaka była przyczyna dokładnie. Choć ja przed sprzedażą jechałem nawet 130 km/h i nie widziałem spadków mocy.

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2718 dnia: 23 Lipca 2021, 12:43:09 »
jest "majonez" pod korkiem oleju
to nie jest skutek 5w40 tylko jazdy na krótkich odcinkach.

Offline Mich4el

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2719 dnia: 23 Lipca 2021, 12:57:19 »
Tak, ale chyba jakość oleju też jest ważna? Według mnie akurat ten olej, to chyba najgorszy olej jaki był w tym aucie zalany, patrząc na cenę i dobór do tego konkretnego silnika, ale to tylko moje zdanie, ja go nie badałem dokładnie.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2720 dnia: 24 Lipca 2021, 01:36:07 »
choć ja zastanawiam się czy nie dać 5w40.

Nie przesadzaj, takiego z W40 nie ma raczej w manualu żadnej Toyoty.  <regulamin> Niech kolega Mechu Ci przedstawi swoje argumenty przeciw, skoro padło 5W40, to jest odpowiedni czas i miejsce. Tak dopiero tu jest właściwy moment na tamte opisy.  :grin:

Czy 0W20, czy 5W30 to są nadal oleje eco-nomiczne. Największe różnice to sam dół i max góra.

Odkąd kupiłem ten samochód to pod korkiem oleju było trochę nagaru widać.

Płukaneczka się kłania na innych wcześniejsze zaniedbania.  <diabel> A proszę, tak mam pod korkiem, dosłownie pod korkiem mogę czytać, bo coś tam jest napisane, albo jakieś cyfry są. Nawet na oleju RP jak tylko latałem kiedy musiałem, nigdy masełka nie było pod korkiem. Taki mam stan po non stop 5W30 i interwałach max 10600kkm. Tak było też przed moimi płukaniami, nadal się łudzę, że mimo lux pod korkiem, na pierścionkach po 6 interwałach może coś być/było. Jedynie co się zmieniło to spadły pobory i olej jest czystszy, to znaczy po zakupie olej był dosłownie w rudy. Kolejne dwa już dużo mniej, ale tendencja do takiego koloru jest nadal, jak to u Was wygląda, rudzieje czy nie ? Tylko by to zobaczyć, to nie na bagnecie, tylko w jakimś szkle i grubszej perspektywie. Sami sobie sprawdzicie, na bagnecie olej pikny, a w większej ilości smoła.

przy sprzedaży jeden klient zauważył, że jest "majonez" pod korkiem oleju i podobno potem ciężko było autem jechać 120 km/h, bo auto widocznie nie miało mocy, nie wiem jaka była przyczyna dokładnie. Choć ja przed sprzedażą jechałem nawet 130 km/h i nie widziałem spadków mocy.

Proste, za twojego czasu jeszcze było w miarę, może lato, a dalej jak ktoś na W40 latał 4x4km to zrobiła się kicha total. Choć wcześniej czy później i tak by tak było, to warunki "odpowiednie" mogły to tylko przyspieszyć. Tak samo jest z teorią jak łyka wodę to kisiel lać, albo jak np. 200kkm to tylko 10W. Oczywiście jakiś efekt będzie, ale na jakiś czas, potem od warunków tylko zależy i oleju, ile z takiego kiślu i w jakim czasie w silniku się odłoży. Dalej będzie już tylko gorzej.

to nie jest skutek 5w40 tylko jazdy na krótkich odcinkach.

To bardziej możliwe, ale może też być taki stan, jak płynu gdzieś do środka ubywa.

Tak, ale chyba jakość oleju też jest ważna?

Jest ważna, tylko w extremalnych warunkach ten lepszy jakiś po prostu trochę później się podda. To nie jest sprawa 10, czy 5kkm tylko raczej mniej. Nie ma się co oszukiwać, marketing producentów oleju czasem poraża, lub jest zgodny z badaniami w idealnych warunkach, które w życiu nie występują. No takie jest życie, mało stabilne i przewidywalne. 

Nie sztuka latać jak LL, oczywiście silnika to nie zabije od razu. Sztuką jest wymieniać olej jeszcze w wartościach, no u kresu tych wartości. Bo im dalej poza wartości, to rośnie zużycie i postępuje do kwadratu i dalej. A potem ktoś następny płacze nad nowym nabytkiem, przecie serwisowany w ASO i LL było 20-30kkm. Dlaczego to teraz jest szmelc. A no dla tego, że książkowe założenia producentów nijak mają się do warunków z życia, + do tego jeszcze jakieś bolączki konstrukcji i mamy silnik reklamówkę do gwarancji. Idealny przykład, VW i Castrol, obydwaj oszczędzali, Castrol na tym co w oleju, a VW serwował LL 30kkm i co, bagno się robiło w silnikach. Rozwiązaniem stał się rozwód. :song: i nastała era Shell-a.

« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2021, 02:23:47 wysłana przez Rademenes »

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #2721 dnia: 25 Lipca 2021, 14:30:16 »
A proszę, tak mam pod korkiem, dosłownie pod korkiem mogę czytać, bo coś tam jest napisane, albo jakieś cyfry są.

U mnie tak (0w20):

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2722 dnia: 26 Lipca 2021, 03:40:56 »
No i identycznie, pewnie w środku korka też bez masła.
Czy też zauważasz stopniową tendencję oleju do zmiany koloru na rudawy ?

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #2723 dnia: 26 Lipca 2021, 08:24:11 »
Chyba każdy olej ciemnieje z czasem. W szczególności po długotrwałej jeździe po autostradzie.

W środku korka czysto.

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2724 dnia: 26 Lipca 2021, 10:38:38 »
Nie przesadzaj, takiego z W40 nie ma raczej w manualu żadnej Toyoty.
z mojej instrukcji, str. 652:
"Wersje z silnikami 1NR-FE i 1ZR-FAE
...
15W-40:
Olej wielosezonowy API SL, SM lub SN"
wpisy z książki przeglądów z pieczątkami Toyota ASO 10w40.

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II 1.6
« Odpowiedź #2725 dnia: 26 Lipca 2021, 15:46:05 »
15W-40:

A na drugiej stronie nie masz ciągu dalszego?

"Zalecana lepkość oleju (SAE): Silnik samochodu jest fabrycznie napełniony olejem o lepkości SAE 0W-20, zapewniającym najniższe zużycie paliwa i dobre własności rozruchowe w niskich temperaturach.
Jeżeli olej SAE 0W-20 nie jest dostępny, można zastosować olej SAE 5W-30. Jednak podczas kolejnej wymiany oleju powinien zostać zastąpiony olejem SAE 0W-20.
W przypadku użycia oleju silnikowego o lepkości SAE 10W-30 lub wyższej, przy bardzo niskich temperaturach otoczenia, mogą wystąpić trudności z rozruchem silnika, dlatego zalecany jest olej o lepkości SAE 0W-20 lub 5W-30."
Auris II TS 2016/17 Premium+Safety+Park 1.6 1ZR-FAE + LPG
Yamaha FZ6 Fazer s2

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2726 dnia: 26 Lipca 2021, 16:30:59 »
A na drugiej stronie nie masz ciągu dalszego?
mam, typowe nawijanie makaronu na uszy, kluczowe słowa "powinien" i "zalecany", poza tym jak się ma w tym cytacie 1-sze zdanie do 3-go.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2727 dnia: 27 Lipca 2021, 03:16:15 »
Chyba każdy olej ciemnieje z czasem. W szczególności po długotrwałej jeździe po autostradzie.

Tak ciemnieje z czasem, po płukaniach wolniej, no i raczej szybciej w trybie miejskim niż trasy. Niby w trasach olej ma większe temperatury, ale w mieście więcej syfu ze spalania mieszanki w nieregularnym trybie. To się zowie utlenianie i nitracja. Im wyższe wartości utleniania, tym większe prawdopodobieństwo odkładania syfu z oleju. Jednak czasem w analizach nowych olei jak Mobil 1 FS i EXP, wartości są tam wysokie na starcie, bo tak się objawia w oleju zawartość estrów. Jednak przyzwyczaiłem się do ciemnienia w brązowych tonach, a w Aurisie olej na szkle jest rudawy. Kolejne już moje oliwy mniej kolor w rudy zmieniały, rudej w środku nie przewiduję.

15W-40:

Zapomniałeś o 20W50. :-)

Ja mam tak:
"0W20 , 5W20 , 5W30 i 10W30 API SL Energy-Conserving , SM Energy-Conserving , SN Resource- Conserving oder ILSAC- Mehrbereichsmotorol . 15W40 , 20W50 API SL , SM , SN ." Prawdę mówiąc po i to ja tylko normy biorę pod uwagę, bo to wszystko jest bo jest, raczej dla flot tylko chyba. Miałem na myśli max do 5W.

kluczowe słowa

Dla mnie kluczowe jest słowo "lub" i "niskie temperatury". Powinni tam napisać, weź pod uwagę swój klimat, warunki użytkowania i wybierz odpowiedni olej z tabeli. Widzicie to, że w tabeli 5W20 i 5W30 mają ten sam zakres co 0W20, czyli przed -29C do po +38C. Tylko jak to się ma do liczby po W, która określa olej w sensie wysokotemperaturowego zakresu. 
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2021, 03:30:55 wysłana przez Rademenes »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2728 dnia: 02 Sierpnia 2021, 03:48:29 »
Coś w temacie, dla biernych słuchaczy zaleceń z ASO. W większości przypadków, konstrukcja nic nie winna, pierwszy winny to producent, a dalej uwala silnik bierny użytkownik. No i jasno widać, że producenci robią auta i zasady pod konkretny rejon świata. Tam ma być oszczędnie to interwał 30kkm, a tam się kasa przelewa to co 10kkm. Nie ma w tym nigdzie poszanowania dla silnika, bo ich to tylko obchodzi do gwarancji. Także swoje warto wiedzieć, zalecenia cedzić, bo producent zaleca, ale nie pyta co my zaserwujemy silnikowi.

https://www.youtube.com/watch?v=H2jApImN_QY

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl