No można zgłupieć. To jest kompromis, jedni stają po jednej stronie, inni po drugiej. Gadać czy pisać można wszystko, bo ciszej chodzi, bo się lepiej rozgrzewa, bo zalecenie, bo 5W dopuszczony, bo w ASO leją co im tam się chce. Na ten czy tamten są wskazania za i przeciw. Między 0W a 5W nie ma gigantycznych różnic, a w przypadku miasta i paliwa 0W nie ma nic zapasu na spadek lepkości. Oczywiście bardziej problem paliwa w oleju dotyczy wtrysku bezpośredniego, ale jak widać pośredniego również.
Jedynym merytorycznym rozwiązaniem jest, przebadać choć raz olej po swoim słusznym interwale. Tym bardziej jak warunki nie ulegają radykalnym zmianom i może non stop ten sam olej. Nikt nawet z wiedzą chemiczną, nie jest w stanie wywróżyć wyników danego przypadku. Każdy jest inny, tak każdego warunki nie są identyczne. Po innych przykładach zbadanych, można już być bliżej prawdy, bo to nie jest jak odczucia.
Powyżej wstawiłem link, gość ma 1.33 z LPG, był 0W20 i blisko 10kkm. Przebadał i wie, ile ma w swoich warunkach paliwa. Wie że lepkość w KV100C nie jest tragiczna, 8.6 a widełki SAE20 to (5.6-9.3). Wie że relacja TAN/TBN jest jeszcze ze sporym zapasem. Na tej merytorycznej podstawie, a nie bo ktoś coś pisze, reklamuje, czy na ucho widzi lepiej. Podejmuje decyzje taką.
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/specol-0w20-spec-gold-sn-sm-cf.3208/post-104080I ja takie postępowanie popieram, a nie fantazjowanie bo ktoś czy ASO coś, lub jakieś tam przykłady z Australi. Gdzieś tam daleko, to jak wiesz, nawet hokeja w Toyotach nie mają. To czy aby na pewno wszystko, auta, oleje, klimat, drogi można porównywać do naszych zasobów. Jak ktoś ma papier, to jego przykład jest odpowiedni aby go przedstawić. Bez tego warto tak krytycznie, ograniczyć nadmiar optymizmu. Ja nikogo nie zmuszam, aby badał olej, ale na miły niech nie próbuje słowami, czy przykładami z d...y obalać wyników badań, o które ktoś się opiera. Nie dla wszystkich te wyniki są wyrocznią 1:1, ale już dają do myślenia bardziej, niż opisane odczucia czy usilne twierdzenia niczym poparte.
Jeśli już ktoś chce coś usilnie głosić, to warto aby sam u siebie to sobie potwierdził. Bo jak wyglądają usilne ataki, jeśli jedno badanie to 125pln, no po prostu strata czasu i zbędne uświadamianie niezainteresowanego. Czyli ktoś się tym nie interesuje, ale usilnie chce podważyć wynik czyjegoś badania, jak opozycja wszystko na nie, bo tak. Ja nie pisałem nigdzie, że na 0W auto przejedzie tylko np. 200kkm. Piszę, że wobec warunków miasta i możliwej ilości paliwa w oleju, może to skutkować spadkiem lepkości oleju, poniżej najniższego zalecenia. A co za tym idzie wzrostowi nadmiernemu zużycia. Dlatego osobiście wolę, aby z 5W30 zrobił mi się po 8kkm 5W20 i tyle.
U Ciebie lepiej będzie z 0W20 (pewnie szybciej zmiana na LPG wychodzi), ale jak w przykładzie, sprawdzić nie zaszkodzi, tak by wiedzieć coś na pewno. Sam jak zobaczysz, w tym przykładzie gość lata 50/50% trasy/miasto, a mimo to 0.5% paliwa w oleju. Ja nie mam LPG i w takim wypadku mój 1 czy 1.1% mogę uważać za sukces, skoro z LPG tylko chwilę leci paliwo. Tylko że są różne te instalacje, są też takie jak pamiętam z dotryskiem paliwa, poza początkowym przejściem na LPG.
Sam widzisz jaką temp. ma olej w mieście, kiedy z niego ma paliwo odparować. Aby miał z 90C to już musi być "dobre" miasto albo krajowa. A tak naprawdę max temp. oleju to można tylko zobaczyć na autostradzie, zależy to od konstrukcji i w mniejszym stopniu oleju, a wacha się od 100C do nawet blisko 120C.
@cyklista poczytaj sobie, ja nie mam LPG, mi się nie chce.
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/jaki-jest-optymalny-olej-do-silnika-z-instalacja-gazowa.391/