Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578821 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2820 dnia: 26 Lutego 2022, 01:08:13 »
Faktycznie wyszła wam już pierwsza część trylogii ;)
A nie wystarczy zerknąć do instrukcji i wlać taki olej jak producent zaleca ?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #2821 dnia: 26 Lutego 2022, 01:35:56 »
Chyba nie czytałeś, nie chodzi o normy, a lepkość.

Producent zaleca 0W20, inne tylko na rok. Dalej jest tabelka i dobór pod klimat, w którym to bardziej pod nasze warunki pasuje 5W30. Tym bardziej, że 0W20 to najniższe co w silniku może być, a w docelowo mieście zawsze do oleju dochodzi paliwo. Co wobec 5W30 pokazuje, brak zapasu w 0W20 na spadki w lepkości. Inna sprawa, sugerując się klimatem i wybierając coś pow. 0W20, zderzamy się z zapisem, że wszystko pow. 0W20 tylko na rok. Widzisz w tym prostotę ?
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2822 dnia: 26 Lutego 2022, 02:04:25 »
Od Aurisa nie, a od RAVki V hybryd tak - i tu jest zalecany 0W16 lub jednorazowo 0W20.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2823 dnia: 26 Lutego 2022, 08:47:27 »
Od Aurisa nie, a od RAVki V hybryd tak - i tu jest zalecany 0W16 lub jednorazowo 0W20.
Jest tak zalecany że ostatnio podczas odstawiania ravh na serwis do ASO prywatnie usłyszałem " tylko nie 0w16"  :-)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2824 dnia: 26 Lutego 2022, 13:27:56 »
Skoro w niektórych wersjach wyposażenia koło dojazdowe stoi w sprzeczności z normami emisji spalin to zapewne olej taki a nie inny musi być stosowany aby w tychże normach się zmieścić.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #2825 dnia: 26 Lutego 2022, 16:14:03 »
Różnica w dotarciu oleju na zimno (po odpaleniu silnika) do najdalszych punktów w silniku poglądowo wygląda tak w zależności od lepkości 0W  5W  10W.
To ja już wolę 0W.

https://www.instagram.com/reel/CaKfL-YD_h3/?fbclid=IwAR2zGgpegIbGF-oTyo9emKH0Atq22QRMGhG4mUN-vib4DmtaYVKnfUGKHOM
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2826 dnia: 26 Lutego 2022, 19:09:18 »
Niesamowite.... Ale zaraz... skoro tak szybko wpływa w zakamarki to tak samo szybko spływa kiedy wyłącza się silnik spalinowy i jedziemy na EV chyba nawet szybciej bo olej rozgrzany. To dobrze czy źle? Mowa oczywiscie o tym co po W

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #2827 dnia: 26 Lutego 2022, 21:53:39 »
Niesamowite.... Ale zaraz... skoro tak szybko wpływa w zakamarki to tak samo szybko spływa kiedy wyłącza się silnik spalinowy i jedziemy na EV chyba nawet szybciej bo olej rozgrzany. To dobrze czy źle? Mowa oczywiscie o tym co po W

Chyba ważniejsze jest szybsze smarowanie całego silnika po uruchomieniu zimnego silnika niż szybkie albo wolne spływanie w wyłączonym silniku.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2828 dnia: 26 Lutego 2022, 22:53:46 »
Jest tak zalecany że ostatnio podczas odstawiania ravh na serwis do ASO prywatnie usłyszałem " tylko nie 0w16"
Piszę o zaleceniach producenta podanych w dokumentacji auta, w ASO też słyszałem różne głosy. Na razie jeżdżę na 0W16 z tym, że wymieniam 2 krotnie częściej niż nakazuje producent. Tak się składa, że dodatkowa wymiana wypada mi przed latem i przed dłuższymi trasami wakacyjnymi (tak po 3..5 tys. km). Dzięki temu te dłuższe trasy przejeżdżam na nowszym oleju.
Na początku ubiegłego roku zaczęło mi przybywać benzyny w oleju (jak wielu kolegom w hybrydowych RAVkach) ale zmieniłem trochę styl jazdy (staram się szybciej rozgrzewać silnik) i już to się nie dzieje - w tą zimę nic mi nie przybyło. Myślę, że warto częściej zmieniać olej, trochę to kosztuje ale auto nie jest tanie i warto o niego zadbać.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2829 dnia: 26 Lutego 2022, 23:10:21 »
zaczęło mi przybywać benzyny w oleju (jak wielu kolegom w hybrydowych RAVkach) ale
Uzupełnię, nie tylko w hybrydach. W benzynie tez jest system "mieszany" i tez przybywa "oleju" na krótkich odcinkach jazdy. Nie tak "drastycznie" jak podają  właściciele hybryd, ale też przybywa.
Oczywiście jęsli są dłuższe przebiegi i latem...zero problemu. Ale ja teraz byłem "uziemiony" w firmie przez pół roku i jazdy połowa normy, dodatkowo krótkie odcinki i przybyło ok.4-5mm
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2830 dnia: 26 Lutego 2022, 23:18:25 »
Wydawało mi się, że problem jest tylko w hybrydach.
Nie martw się, zrobi się cieplej i będziesz miał kilka dłuższych tras to pewnie odparuje i wróci do normy.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2831 dnia: 26 Lutego 2022, 23:27:41 »
tu jest zalecany 0W16 lub jednorazowo 0W20.

Obydwa to nadal 0W, różnica jeszcze mniejsza niż 0W20/5W30. A więc na spokojnie bym szedł w 0W20, a najlepiej choć raz po zwykłym swoim interwale sprawdził olej przepracowany. A masz tabelkę, gdzie widać jakie zakresy pod klimat spełniają dane lepkości ? Bo sprzeczność innych niż zalecenie na rok, jednak też masz.

Popatrz jak masz tą tabelkę, zmiany radykalne pomiędzy lepkościami są tylko w przypadku - temp. Zobacz początek zakresu - temp. oleju 0W16 i pomyś, czy u nas występują i jak często takie - temp.

ASO prywatnie usłyszałem " tylko nie 0w16"

Bo takie jest życie. :-) ASO leją to co akurat mają, to co im się bardziej opłaca, a cywile się spinają na zapis zalecenia. Podczas gdy są przypadki, kiedy w ASO lali kilka razy np. 5W, a akurat przy którymś kolejnym serwisie, bez informacji czy pytania, zaleją 0W20 i wszystko jest ok. Czyli co, klient ma się trzymać zapisu strikte, a w ASO już jak im pasuje.  :cool: To kolejny argument dla mocno spiętych na zalecenia, aby nie ufać ślepo.  :|

koło dojazdowe stoi w sprzeczności z normami emisji spalin

Wątpliwa teza, bo co z tymi co mają hak i ciągają przyczepę. Testy były w odpowiednich cud warunkach, zastosowali zalecenie w nowym silniku, zbadali wyziewy i przyklepane. Co tam potem kto wsadzi do auta, czy tam ciąga, to nikt tego nie sprawdzi i nie bierze pod uwagę. Jest papier, kolejna norma EURO spełniona i leci dalej. Oczywiście 0W tyci szybciej rozniesie ciepło po silniku, ale również go wychłodzi kiedy nie potrzeba.

To ja już wolę 0W.

Bąbel powietrza w 10W zakłóca jego wynik. Jak tak wolisz 0W, to sprawdź stoperem jak jest różnica, bo mi jakoś się nie za bardzo udaje tak szybko ruszać palcem.  :laugh: Warunki w silniku są inne, pompa inaczej działa niż kulka. Poczytaj sobie o filmie olejowym, 0W ma najcieńszy film olejowy, który najszybciej może się zerwać, tym bardziej w oleju przepracowanym z zanieczyszczeniami i paliwem.   

ważniejsze jest szybsze smarowanie całego silnika po uruchomieniu zimnego silnika niż szybkie albo wolne spływanie w wyłączonym silniku

Liczy się dotarcie w newralgiczne punkty smarowania, sprawdziłeś już czas kulki 0W/5W, mi wychodzi jakoś ~1s różnicy i to w warunkach niesilnikowych. Wytworzenia odpowiedniego ciśnienia oleju przez pompę i tak się nie ominie. Oczywiście największe zużycie jest w czasie rozruchu, ale liczy się też ochrona w postaci filmu, a ten w 0W jest najlichszy. Dodasz paliwo i nie dość, że nie masz już zalecenia, to jeszcze film olejowy jest jak w spływającej "wodzie", powodzenia. :cry:

Panowie piszecie to i tamto. Kiedy mi ktoś wyjaśni, czemu w naszym klimacie mam lać 0W20, skoro nie ma u nas mrozów -40C, a latem +20C jest już na początku maja. Dlaczego miałbym zalewać olej, o tak szerokim zastosowaniu zimowym, a średnim zastosowaniu letnim ? 
Czy wy to zauważacie ?

Zaznaczam, zawsze można poszukać oleju 5W30, który w KV 100C i KV 40C może być w górnej granicy, lub tyci wyżej od parametrów 0W20. Zawsze może taki olej mieć jeszcze inne bliskie 0W20 parametry, jak HTHS lub nawet temp. płynności zimowej np. -50C. To zależy od baz olejowych. A wiemy jaka jest tendencja, producenci może przez normy, a może dlatego by było mega ekonomicznie, sami obniżają wartości w KV, praktycznie blisko granicy danej lepkości. Np. Shell HU 5W40 w KV100C ma 12.8, a widełki SAE40 to 12.5-16.5. Oby tak w tych 0W nie robili.   
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2022, 23:54:18 wysłana przez Rademenes »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2832 dnia: 26 Lutego 2022, 23:36:25 »
Nie martw się,
Nie martwię się kompletnie ;) Jesteś jednym z niewielu, który potrafi "mówić" bez uprzedzeń na osobiste poglądy itp. ( i ma taką odwagę - choć widzę, że tu się różnimy) . Bardzo szanuję Ciebie i tobie podobnych ludzi, bez względu na poglądy, narodowość itd. Serdecznie pozdrawiam mądrych ludzi.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2833 dnia: 26 Lutego 2022, 23:46:29 »
Piszę o zaleceniach producenta podanych w dokumentacji auta, w ASO też słyszałem różne głosy. Na razie jeżdżę na 0W16 z tym, że wymieniam 2 krotnie częściej niż nakazuje producent. Tak się składa, że dodatkowa wymiana wypada mi przed latem i przed dłuższymi trasami wakacyjnymi (tak po 3..5 tys. km). Dzięki temu te dłuższe trasy przejeżdżam na nowszym oleju.
Na początku ubiegłego roku zaczęło mi przybywać benzyny w oleju (jak wielu kolegom w hybrydowych RAVkach) ale zmieniłem trochę styl jazdy (staram się szybciej rozgrzewać silnik) i już to się nie dzieje - w tą zimę nic mi nie przybyło. Myślę, że warto częściej zmieniać olej, trochę to kosztuje ale auto nie jest tanie i warto o niego zadbać.

No popatrzcie, wymiana dwa razy częściej oleju, toż to herezja, świry @Markid. Pytanie jak sprawdziłeś PB w oleju, tylko nie pisz, że na nosa. Nawet jak wedle kogoś mało dokładnego, nic mu silnik oleju nie bierze, olej zawsze max, to nigdy nie wiadomo, czy coś nie zastępuje czegoś i stan się zgadza, a lepkość już nie. Zamiast lać drogi olej i przeciągać, lepiej lać tańszy sprawdzony i dwa razy wymieniać. W krótszych interwałach, nie potrzeba cud oleju, wszystkie bez kontrowersji sobie poradzą.

przybyło ok.4-5mm

O jasny gwint, u mnie 1mm to 37.5ml na bagnecie. Od Min do Max mam 3.6cm, co daje od min do max 1.35L oleju. Czyli wedle moich danych, 5mm to 187.5ml przyrostu. Mi przy 109.5ml paliwa w oleju, lepkość po W spadła o klasę w dół. Oczywiście takie dane nie są specyfikowane i trzeba samemu sprawdzić. A producent sobie napisze dopuszczalne pobory np. 1L/15kkm i jak bez tych danych sprawdzić po bagnecie ile ubyło.

Nie martw się, zrobi się cieplej i będziesz miał kilka dłuższych tras to pewnie odparuje i wróci do normy.
Wedle specjalisty z Archoil, może spadać 1% na 1000km. Tylko niech ktoś nie pomyśli o butowaniu, bo większość wtedy leje wzbogaconą mieszankę, dla chłodzenia komory spalania. Normalna jazda, temp. robocza oleju najlepsza. 
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2022, 23:59:17 wysłana przez Rademenes »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2834 dnia: 26 Lutego 2022, 23:57:27 »
O jasny gwint...
...mnie też rozbawiłeś :) Myślałem przez chwile, że masz pojęcie w temacie :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl