dać jasną odpowiedź
Nikt nawet z wiedzą lepszą, ale nadal cywilną, nie jest w stanie dać jasnej odpowiedzi. Nie ma jasnych/zdefiniowanych kryteriów lepszości oleju. Zasadne motto.
Olej powinien być kompromisem między ochroną na zimnym, a ochroną na ciepłym, a nie kompromisem między ekologią, a ekonomią jak to często bywa. Jeden woli oszczędności paliwa, inny woli ochronę silnika. Olej ma wiele składowych i porównanie wielu danych w niczym nie jest pomocne. W tej samej normie, między olejami spektakularnych różnic nie będzie. Jednak jakaś pewność co do producenta, czy trzymanie się większych graczy na tym rynku wyklucza problemy. Komponowanie oleju to sztuka, wielu kupuje gotowce i coś tam dodaje, tylko nieliczni starają się coś lepszego zrobić. Często wystarczy minimalne spełnienie norm, plus marketing i rodzą się takie nowe cudowne sformułowania, oznaczające niby jakiś cud miód dodatek autorski. Ogólnie czarna magia, wiedza za rozległa/utopijna, dostępna tylko dla producenta.
Tak naprawdę, aby nie lać nic z pod środkowej półki i będzie dobrze. Jednak kluczowe są w tym warunki + długość interwału. Czasem te niby lepsze zagramaniczne są bardziej napompowane i drogie, a w tym samym czasie nasze nie odstają im o krok bez reklamy. No ale jeszcze panuje taki przesąd, co nasze to kiepskie, jednak te czasy minęły już dawno. Ja niby idę w coraz to lepszy i tak naprawdę info najlepsze można otrzymać po zbadaniu używanego oleju. Każdy ma inne warunki, a badanie takie uwzględnia tylko jeden dany przypadek i to jest lepsze od czyjegoś tam gadania. Warto kupować oleje u dystrybutora, a nie gdzieś tam za 10pln taniej, koszt nie warty braku pewności.
Płukania się nie obawiaj, byle by nie najtańsza płukanka. Warto przed obejrzeć silnik, czy przed gdzieś już się olej nie sączy, co by na płukanie nie pluć. Warto wiedzieć jaka lepkość chociaż była, to już jest wskazanie dobre, ale nie nakaz. Zawsze możesz na początek zalać coś tańszego, zrobić z dwa krótsze interwały, to nie zaszkodzi a pomoże i wyda się czy silnik coś pobiera. Tak będzie z głową dla czyszczenia, ale i taniej na krócej i przy ew. poborze. Warto też wtedy i coś do baku dolać, będzie czyszczenie z dwóch stron. Jak już to się dokona, to wiedza lepsza, środowisko w silniku lepsze i można wlać niby coś lepszego/docelowego.
Ja niby leję coraz lepsze, żaden KM nie dodał, ani spektakularnych oszczędności paliwa nie dał. Zwykły olej w normalnych warunkach sobie poradzi, lepszy też. ale z dopłatą zbędną. Nie każdemu super olej jest potrzebny. Może być zwykły i częściej, może być lepszy i rzadziej, a na ile kkm to tylko badanie może powiedzieć. Cena oleju tak naprawdę nie idzie proporcjonalnie co do jego lepszości, często tak może być, ale marketing też jest wielki. Myślę że Shell to taki środek, poziom cena/wartość w najlepszym kompromisie.
Swoje testy tu umieszczam.
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,52335.0.htmlMożesz tu poczytać, lub sam tam zapytać.
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/toyota-corolla-1-6-valvematic.953/page-3#postsJa tam wyłapałem takie w poradach.
0W20 Mobil ESP X2
0W20 Shell SN
0W20 TGMO SN plus
0W20 Specol Gold SN/SM
0W20 Specol VAG 508/509
0W20 Eurol Synthence LV z normą VAG 508/509 na recepturze PAO
0W20 Amsoila SS
0W30 Mobil LV
5W20 Orlen Platinum MaxExpert C5
5W30 TGMO
5W30 Orlen dex 1 (SN Plus i Ilsac )
5W30 Texaco Energy A5/B5
5W30 Texaco halvoline MS
5W30 TGMO PFE
5W30 Lotos A5/B5
5W30 Ford Formula A5/B5 API SL
5W30 Gulf FS (ASL)
5W30 Amsoil SS PAO A5/B5 ILSAC 4,5
5W30 Revenol FDS PAO API SL/CF ACEA A%/B5
5W30 Revenol DXG
5W30 Shell Helix Ultra Profesional AM-L
5W30 Megui Dynamic DX1
Co byś nie wybrał, aby nie za długo w silniku, co 2 popłukać i OK będzie. Osobiście wybieram 5W30 zawsze, tym bardziej że auto zawsze taki miało. Nie kieruję się najniższym zaleceniem, bo śmierdzi mi to interesem producenta a nie silnika. Tym bardziej skoro wiem, że w moich warunkach paliwo zawsze w oleju występuje i nigdy 5W30 krzywdy nie zrobił.