Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578061 razy)

Offline Formosus

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 1,6 2014
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2850 dnia: 20 Marca 2022, 11:14:09 »
Spokojnie możesz stosować.
Nawet toyota zmienia z sn  na sp i gf5 na gf6
Dzięki wielkie.
Pozdrawiam.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #2851 dnia: 20 Marca 2022, 15:52:40 »
mogę bezpiecznie użytkować auto na tym oleju

No nie masz wyjścia, ani możliwości wymiany, bo jak pisze "Poprzednia nazwa towaru: Shell Helix Ultra AJ 0W-20, Shell Helix Ultra SN PLUS 0W-20"
Czyli ten obecny Shell zastępuje tamte dwa. Po prostu ma być lepszy i spełniać wyższe normy, a jednocześnie ma być bardziej uniwersalny. A1/B1 jest starsza od A5/B5. SN PLUS to o anty LSPI.

Czyli teraz ten olej, norma SP obejmuje nie dość testy anty LSPI, to jeszcze testy wpływu na łańcuch rozrządu. A C5 to benzynie nie zaszkodzi, sam mam teraz C3, no i jest wskazanie do benzyn z ekologią jak i diesla z ekologią. Czyli taka rewitalizacja, zlikwidowanie dwóch innych olei, a w zamian jeden z wyższymi normami, do szerszego zastosowania. Spokojnie możesz zalać, te silniki pojadą na prawie wszystkim. Jak się obawiasz, to skróć interwał. Ale jak się trzymałeś i trzymasz zawsze Shell, to nie masz wyjścia, musisz już taki zalewać. Trzymasz się dużego pewnego producenta, co prawie wszystko sam wykonuje i to dobrze.

Jedynie mogę Ci poradzić jedno, na allegro jest przedstawiciel Shell, zakupy pewne bez jakichś potem rewelacji typu " oryginalny czy nie". Ale zrobisz jak chcesz. Można trafić przy zakupach na promo małe autko Shell. :-)

https://allegro.pl/uzytkownik/SmA-Shell/sklep
https://allegro.pl/uzytkownik/SmA-Shell?string=0w20   
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #2852 dnia: 20 Marca 2022, 16:47:07 »
Ciekawe czym się różnią te 2 oleje tego samego producenta bo mimo tej samej lepkości mają sporo inne parametry np. Wskaźnik lepkości 182 vs 164

https://allegro.pl/oferta/olej-shell-helix-ultra-sp-0w20-5l-11678541113

https://allegro.pl/oferta/olej-shell-helix-hybrid-0w-20-5l-10861537141
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Formosus

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 1,6 2014
« Odpowiedź #2853 dnia: 20 Marca 2022, 19:09:54 »
Rademenes dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2854 dnia: 21 Marca 2022, 02:01:49 »
@Formosus jak chcesz, to poczytaj innych dylematy po zakupie Shell, nie koniecznie 0W20. Chodzi o bzdurne oszczędności, względem miejsca zakupu, a jak co do czego to rodzą się wątpliwości nie warte różnic kosztów zakupu.

Nie wiem czemu, ale pierwsze trzy linki trzeba skopiować i wkleić do przeglądarki, bo źle tu wchodzą.  :-(

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/oryginalność-oleju-shell-helix-ultra-5w40.223/
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/shell-helix-ultra-0w30-czy-to-podróbka.1781/

Tu szersza dyskusja o różnicach olei Shell.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/oleje-shell-czym-się-różnią.467/

Tu możesz zobaczyć skład dawnego SN PLUS.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/shell-helix-ultra-sn-plus-0w20.2867/

Jeśli fizycznie chciałbyś kiedyś sobie potwierdzić w większym procencie, że dany Shell jest oparty o GTL. To wystarczy wykonać takie badanko. Nie jest to wyrocznia, ale jeśli po mrożeniu olej pozostanie przejrzysty, to już jest jakieś potwierdzenie.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/mro%C5%BCenie-olej%C3%B3w.290/post-93466

O API SP.

https://motofocus.pl/informacje/nowosci/99537/oleje-silnikowe-shell-helix-z-nowa-klasa-jakosci-api-sp

A tu zobacz różnice między A5/B5 - C5 i API SN PLUS - API SP. Jak widać nowsze z nadwyżką ogarnia starsze, takie są wytyczne dla norm i ich spełnienia. Inna sprawa to czy dany olej idealnie to spełnia, tego się nie dowiemy. Jednak taka jest tendencja czasów i nie tylko w Shell to się zmienia obecnie.

A na marginesie, zawsze możesz usłyszeć, tylko to co napisali w instrukcji jest najlepsze. Ale tak nie jest.  :grin:
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2022, 02:21:20 wysłana przez Rademenes »

Offline Xt1032

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2 132
« Odpowiedź #2855 dnia: 30 Marca 2022, 10:27:17 »
Mógłby ktoś zupełnemu laikowi dać jasną odpowiedź czym zalać Auris II 1.6 benzynę? 100k km pękło, a nie wiem czym wcześniej była zalewana więc chciałem zlać przepłukać i nalać jakiś lepszy olej. Coś lepszego niż TGMO w okolicach 200 zł znajdę? Może Millers EE Performance albo LM special tec AA? Nie znam się na tych normach ale widzę, że posiadają takie jak te zaktualizowane TGMO (API SP, ILSAC GF-6A).

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II TS 1,6
« Odpowiedź #2856 dnia: 30 Marca 2022, 12:57:18 »
czym zalać Auris II 1.6 benzynę? 100k km pękło
czymkolwiek z tych trzech, co wymieniłeś lub to co wymienione w pierwszym poście na tej stronie,0w20 lub 5w30, jeśli dalej nie będziesz wiedział rzuć monetą.
TGMO5W30->Millers0W20->EneosXprime0W20->??

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2857 dnia: 31 Marca 2022, 00:50:07 »
dać jasną odpowiedź

Nikt nawet z wiedzą lepszą, ale nadal cywilną, nie jest w stanie dać jasnej odpowiedzi. Nie ma jasnych/zdefiniowanych kryteriów lepszości oleju. Zasadne motto. Olej powinien być kompromisem między ochroną na zimnym, a ochroną na ciepłym, a nie kompromisem między ekologią, a ekonomią jak to często bywa. Jeden woli oszczędności paliwa, inny woli ochronę silnika. Olej ma wiele składowych i porównanie wielu danych w niczym nie jest pomocne. W tej samej normie, między olejami spektakularnych różnic nie będzie. Jednak jakaś pewność co do producenta, czy trzymanie się większych graczy na tym rynku wyklucza problemy. Komponowanie oleju to sztuka, wielu kupuje gotowce i coś tam dodaje, tylko nieliczni starają się coś lepszego zrobić. Często wystarczy minimalne spełnienie norm, plus marketing i rodzą się takie nowe cudowne sformułowania, oznaczające niby jakiś cud miód dodatek autorski. Ogólnie czarna magia, wiedza za rozległa/utopijna, dostępna tylko dla producenta.

Tak naprawdę, aby nie lać nic z pod środkowej półki i będzie dobrze. Jednak kluczowe są w tym warunki + długość interwału. Czasem te niby lepsze zagramaniczne są bardziej napompowane i drogie, a w tym samym czasie nasze nie odstają im o krok bez reklamy. No ale jeszcze panuje taki przesąd, co nasze to kiepskie, jednak te czasy minęły już dawno. Ja niby idę w coraz to lepszy i tak naprawdę info najlepsze można otrzymać po zbadaniu używanego oleju. Każdy ma inne warunki, a badanie takie uwzględnia tylko jeden dany przypadek i to jest lepsze od czyjegoś tam gadania. Warto kupować oleje u dystrybutora, a nie gdzieś tam za 10pln taniej, koszt nie warty braku pewności.

Płukania się nie obawiaj, byle by nie najtańsza płukanka. Warto przed obejrzeć silnik, czy przed gdzieś już się olej nie sączy, co by na płukanie nie pluć. Warto wiedzieć jaka lepkość chociaż była, to już jest wskazanie dobre, ale nie nakaz. Zawsze możesz na początek zalać coś tańszego, zrobić z dwa krótsze interwały, to nie zaszkodzi a pomoże i wyda się czy silnik coś pobiera. Tak będzie z głową dla czyszczenia, ale i taniej na krócej i przy ew. poborze. Warto też wtedy i coś do baku dolać, będzie czyszczenie z dwóch stron. Jak już to się dokona, to wiedza lepsza, środowisko w silniku lepsze i można wlać niby coś lepszego/docelowego.

Ja niby leję coraz lepsze, żaden KM nie dodał, ani spektakularnych oszczędności paliwa nie dał. Zwykły olej w normalnych warunkach sobie poradzi, lepszy też. ale z dopłatą zbędną. Nie każdemu super olej jest potrzebny. Może być zwykły i częściej, może być lepszy i rzadziej, a na ile kkm to tylko badanie może powiedzieć. Cena oleju tak naprawdę nie idzie proporcjonalnie co do jego lepszości, często tak może być, ale marketing też jest wielki. Myślę że Shell to taki środek, poziom cena/wartość w najlepszym kompromisie.

Swoje testy tu umieszczam.
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,52335.0.html

Możesz tu poczytać, lub sam tam zapytać.
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/toyota-corolla-1-6-valvematic.953/page-3#posts

Ja tam wyłapałem takie w poradach.

0W20 Mobil ESP X2
0W20 Shell SN
0W20 TGMO SN plus
0W20 Specol Gold SN/SM
0W20 Specol VAG 508/509
0W20 Eurol Synthence LV z normą VAG 508/509 na recepturze PAO
0W20 Amsoila SS

0W30 Mobil LV

5W20 Orlen Platinum MaxExpert C5 

5W30 TGMO
5W30 Orlen dex 1 (SN Plus i Ilsac )
5W30 Texaco Energy A5/B5
5W30 Texaco halvoline MS
5W30 TGMO PFE
5W30 Lotos A5/B5
5W30 Ford Formula A5/B5 API SL
5W30 Gulf FS (ASL)
5W30 Amsoil SS PAO A5/B5 ILSAC 4,5
5W30 Revenol FDS  PAO   API SL/CF  ACEA A%/B5
5W30 Revenol DXG
5W30 Shell Helix Ultra Profesional AM-L
5W30 Megui Dynamic DX1

Co byś nie wybrał, aby nie za długo w silniku, co 2 popłukać i OK będzie. Osobiście wybieram 5W30 zawsze, tym bardziej że auto zawsze taki miało. Nie kieruję się najniższym zaleceniem, bo śmierdzi mi to interesem producenta a nie silnika. Tym bardziej skoro wiem, że w moich warunkach paliwo zawsze w oleju występuje i nigdy 5W30 krzywdy nie zrobił.
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2022, 00:52:13 wysłana przez Rademenes »

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2858 dnia: 31 Marca 2022, 07:42:13 »
Rademenes - wysłałem Ci PW.

Pytanie do wszystkich użytkowników:
dlaczego nie mogę zobaczyć swoich wysłanych PW?
Po wysłaniu wiadomości wyświetlana jest informacja, że wiadomość została wysłana pomyślnie, natomiast po kliknięciu w zakładkę "wysłane wiadomości" te wiadomości nie są wyświetlane - jest informacja "brak wiadomości".

Offline Xt1032

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2 132
« Odpowiedź #2859 dnia: 31 Marca 2022, 09:57:49 »
Dzięki @Rademenes za ten wpis. Trochę się pospieszyłem i już zamówiłem LM special tec AA. Zobaczę jak się będzie jeździć na 0w bo jeszcze nigdy czegoś takiego nie lałem.
Pisząc nie za długo w silniku masz na myśli ile? Pozostałe swoje auta (VW) zlewamy co 10k km. Skrócić ten interwał w Toyocie?

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #2860 dnia: 31 Marca 2022, 10:00:40 »
Dlaczego najmniej popularny jest 0w30?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2861 dnia: 31 Marca 2022, 14:58:01 »
Z prostej przyczyny, jeśli 90% biernie sugeruje się książką, to tam takiego nie ma. Ja nie namawiam do zalewania czegoś co nie występuje tam w lepkości, ale dla nielicznych może to być kompromis. Zarówno 0W i W30 występuje, ale nie w takim zestawieniu. To dla tych co się wahają 0W20/5W30. Tak naprawdę wobec dalszych zapisów to jest niczym. Tylko nie W40, to już może być przesada. 

Rademenes - wysłałem Ci PW.

Coś dotarło, przeczytam i odpiszę.

Zobaczę jak się będzie jeździć na 0w bo jeszcze nigdy czegoś takiego nie lałem.

No ja też nie lałem i miałbym nie lada rozkminkę, gdyby moja Auris na takim przyjechała to nie wiem, pewnie też z 1 interwał bym 0W zalał i zobaczył. Jednak nikt nie potrafi wyjaśnić, czemu jest zalecany 0W20. Przed W to zima, a za lato. Takie oleje są testowane przy -40C, czy my mamy takie zimy, a latem czy my mamy temp. max +20C czy jednak więcej. 5W30 na pewno jest bardziej uniwersalny i nadal tylko jedno oczko wyżej. Testy ma przy -35C jak pamiętam i w lato pod lub akurat 30C też bywa często. 

Pisząc nie za długo w silniku masz na myśli ile? Pozostałe swoje auta (VW) zlewamy co 10k km. Skrócić ten interwał w Toyocie?

10 kkm to jest lepsza gwarancja niż ubezpieczenie. Na oilclub też panuje takie zdanie. Co nie wyklucza, że jeśli ktoś zbada olej ze swych warunków, wyjdzie więcej. Taki jest sąd bez badania. W moich testach w strikte mieście pierwszy olej starczył na 8, do 10kkm. Zwiększając ilość tras w udziale całości z 5% na 15 i 20% stan oleju pozwalał na jeszcze dalej. Miasto samo to warunki ekstremalne dla oleju i silnika, im bliżej 50/50 podziału miasto/trasa tym lepiej. Uważam że kolejny schodek to jak ktoś ma trasy autostrady i dalej przewaga tras. Moje testowe oleje kosztowały różnie 360/74/110 PLN i tak naprawdę warunki powodowały, że ten niby super szybkawo się poddał, a nasz krajowy w lepszych wypadł dobrze/lepiej. Zawsze w oleju występowało paliwo, nawet w czyimś badanym oleju z Toyoty, latającej na LPG też było. Więc Toyoty nawet na pośrednim wtrysku nie są wolne od tego. Oczywiście nie jest to kryzys jak w bezpośrednim, ale jednak zjawisko się pojawia i tylko warunki sterują paliwa ilością.

Co do VW, nie widziałem jeszcze dobrego oleju w badaniu po 30kkm. Sztuką jest wymienić olej zanim on się stanie bezwartościowym tłustym błotem, a nie latać do kresu wartości bo tak i koniec. Tu chodzi o wymianę zanim olej straci lepkość, zanim nastąpi większe zużycie, zanim z oleju jak na patelni zacznie się odkładać "węgiel". Czyli warunki są kluczowe, wobec interwału, a dalej w potrzebie szukania lepszości w oleju. Jednak zawsze można i na miasto zalać cudo dla poprawy samopoczucia. Tak jak i tańszy na krócej.   

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2862 dnia: 31 Marca 2022, 15:53:30 »
Po wysłaniu wiadomości wyświetlana jest informacja, że wiadomość została wysłana pomyślnie, natomiast po kliknięciu w zakładkę "wysłane wiadomości" te wiadomości nie są wyświetlane - jest informacja "brak wiadomości".

Chyba w ustawieniach nie masz zaznaczone, aby wysyłane wiadomości były zapisywane. Jest taki akapit w modyfikacji PW.

" Domyślnie zachowuj kopię każdej prywatnej wiadomości w wysłanych." i trzeba zaznaczyć obok.

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #2863 dnia: 01 Kwietnia 2022, 11:06:02 »
Z prostej przyczyny, jeśli 90% biernie sugeruje się książką, to tam takiego nie ma. Ja nie namawiam do zalewania czegoś co nie występuje tam w lepkości, ale dla nielicznych może to być kompromis. Zarówno 0W i W30 występuje, ale nie w takim zestawieniu. To dla tych co się wahają 0W20/5W30. Tak naprawdę wobec dalszych zapisów to jest niczym. Tylko nie W40, to już może być przesada.
No właśnie ja jestem takim wahającym się, bo chcę i na zimno mieć już rzadki olej żeby łatwo odpalał, a i tez chcę żeby w lecie nie było problemów bo się robi z niego woda i ścieka wszystko za szybko

Z drugiej strony to rozumiem wskaźnik zimowy bo to lepkość przy zapalaniu w zimie ale nie bardzo rozumiem wskaźnika letniego bo przecież skoro olej ma działać w silniku cały czas a silnik ma te 80-90 stopni (no w mojej hybrydzie w mieście ma 40-60) i na taką temperaturę jest robiony do ciągłej pracy (i ten 0w20 i ten 5w30) to dlaczego niby 40 stopni w lecie miałoby mu (temu 0w..) w jakimkolwiek stopniu zaszkodzić?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2864 dnia: 01 Kwietnia 2022, 15:45:36 »
No właśnie ja jestem takim wahającym się, bo chcę i na zimno mieć już rzadki olej żeby łatwo odpalał, a i tez chcę żeby w lecie nie było problemów bo się robi z niego woda i ścieka wszystko za szybko

Z drugiej strony to rozumiem wskaźnik zimowy bo to lepkość przy zapalaniu w zimie ale nie bardzo rozumiem wskaźnika letniego bo przecież skoro olej ma działać w silniku cały czas a silnik ma te 80-90 stopni (no w mojej hybrydzie w mieście ma 40-60) i na taką temperaturę jest robiony do ciągłej pracy (i ten 0w20 i ten 5w30) to dlaczego niby 40 stopni w lecie miałoby mu (temu 0w..) w jakimkolwiek stopniu zaszkodzić?
HSD 1.8 jest taką konstrukcją, że możesz nim jechać z pedałem w podłodze od zatankowania do pełna do momentu aż zacznie brakować paliwa, i nic się nie stanie.  Po niemieckiej autostradzie oczywiście :-)

Jeżeli warunki są ciężkie, to należy skrócić interwał wymiany a nie kombinować ze specyfikacją oleju.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl