teoria goni tu teorię
Nieliczni badają, poza wszelką teorią i spekulacjami innych.
najlepsi są ci co wg starej szkoły "a zalej pan gęstszy to się nie zatrze"
Taki mit nadal u mechaników panuje. Ale to nie dotyczy 0W20/5W30, bo te są nadal pod kreską tych mitów. Dokładnie chodziło bardziej o pobory, jak wodę łyka to kisiel zalać.

teoria że druga liczba odnosi się do temperatury klimatu
Jeśli przed W odnosi się do płynności zimą, dotyczy lepkości w KV40C, to za W do czego ?
Dodam, że właśnie to po W, spada wraz ze spadkiem liczby lepkości w KV 100C. Czyli są określone widełki, stanowiące granice SAE20 i dalej, jeśli liczba w KV100C spada, to i to po W może spaść o klasę.
jeśli konstruktor silnika założył że ma być używany olej 0W20 to dostosował do tego układ olejowy czyli pompę, przekroje kanałów, pasowania poszczególnych połączeń
A czy konstruktor musi spełniać normy EURO ? Czemu to VW oszukiwał i płaci kary ? Producent wiele kalkuluje, i wyszło że opłacać się będzie kary zapłacić, aby tylko normy "spełnić". Gdyby tak było, to nie było by takich szerokich dopuszczeń z jakimiś 10W30. Czyli co konstruktor spasował ciaśniutko pod wodę, a dalej napisał a może i 10W30 być. Jeśli skala jest 0W20........10W30, to ja wolę trzymać się pod kreską połowy i nie na dnie.
odbieranie ciepła z denka tłoka stanie się gorsze przez ten olej bo pompowalność 5W30 jest gorsza od 0W20
Jak już wiesz tyle, to powiedź jakie to są różnice ? Pewnie śmieszne jak w spalaniu 2.5%. Jeden i drugi dobry, jeden i drugi ma swoje wady i zalety. Przy wiedzy zbadanej, w danych warunkach, wyjdzie komu i jak lepkość spada. Będzie wiadomo, że Kowalskiemu ze względu na paliwo w oleju wskazany 5W30, a Pawlakowi przy małej ilości paliwa i zerowemu wpływu na lepkość wystarczy 0W20. Tego nikt nigdzie nie wyczyta, bez badania to czysta wiara.
Tyle dywagacji i opinii co użytkowników tego forum a jak nie było tu zatartego silnika na 0W20 tak dalej nie ma i raczej nie będzie bo toyota konstruuje silniki które mają być zalane olejem 0W20/mówię tu o standardowym użytkowaniu, a nie o upalaniu podrasowanego silnika/
Nie wszyscy tu leją 0W20, nikt z 5W30 tu nie zatarł silnika, ba nawet po flotowe z 10W też nie. Pytanie tylko kto by się chciał tym pochwalić, może sondę zrobimy. Obawiam się, że nikt nie lubi pisać o takich faktach. Ja mam badania, że 5W30 krzywdy nie robi i to w warunkach miasta lub trochę lepszych. Mam wykonane badania i słowa jakieś nie obalą wyników. Nie namawiam na 5W30, ale nie rozumiem poparcia 0W20 bez zbadania.
tylko samochód, zawsze można kupić następny.
Czyli forum do zamknięcia.