Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1577663 razy)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2880 dnia: 04 Kwietnia 2022, 12:21:49 »
hybrydy to nawet na 0w16 jeżdżą xd
Jak się zagłębisz w forum to Paba testował 0w16 w yarisie 1.0 1999r - wiec nie tylko hybrydy ;)

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2881 dnia: 04 Kwietnia 2022, 21:03:46 »
idąc tokiem myślenia że olej 0w20 to woda, to taki 5w40 rozgrzany też zachowuje się jak woda xd

Offline lewis36

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8h TS
« Odpowiedź #2882 dnia: 04 Kwietnia 2022, 21:34:30 »
Temat o oleju widzę że zmierza ku akademickiej dyskusji - taki jest dobry,a taki jest zły.
Przecież to samo można pisać o tym:
- pompować koła powietrzem czy azotem
- używać klimy,czy nie
- myć na myjni ręcznej,czy automatycznej
- lać Pb95 czy Pb98 itd.
Uważam,że każdy wybierze to co uważa za stosowne dla niego - zalecenia producenta,albo dr.Google.
W tym temacie powinno być konkretnie:olej 0W20 lub inny, zniszczył czyjś silnik,spowodował zatarcie,rozsypanie się tłoków i pierścieni,wytarcie wałków,silik padł po przebiegu 100 tyś km, itd.
Jeżeli nikomu nic takiego się nie wydarzyło,nawet lejąc 0W20,5W30 to po co się zastanawiać.
Niech każdy leje taki olej jaki mu pasuje i cieszy się jazdą.
Pozdrawiam wszystkich.
lewy

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #2883 dnia: 04 Kwietnia 2022, 23:09:24 »
...........
W tym temacie powinno być konkretnie:olej 0W20 lub inny, zniszczył czyjś silnik,spowodował zatarcie,rozsypanie się tłoków i pierścieni,wytarcie wałków,silik padł po przebiegu 100 tyś km, itd.
Jeżeli nikomu nic takiego się nie wydarzyło,nawet lejąc 0W20,5W30 to po co się zastanawiać.
...........

Bravo.
To już pisałem kilka razy zwłaszcza Rademenesowi który jest wrogiem NR 1 oleju 0W20 a co dopiero 0W16 - ale nie był wstanie nigdy podać linka ani wiarygodnego źródła że ktoś używał oleju 0W20 np. w Hybrydzie, wymieniał go co 15 000 km i miał z tego powodu problem że mu się silnik skończył albo wyskoczył jakiś problem z tego tytułu.

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #2884 dnia: 05 Kwietnia 2022, 02:50:17 »
0w20 to woda, to taki 5w40 rozgrzany też zachowuje się jak woda

Przewrotnie, woda wodzie nie równa skoro ma inne parametry. Tak naprawdę i 10W rozgrzany jest wodą, ale o co innego tu chodzi. Bo film i zapas lepkości nad stanem najniższym krytycznym jest inny. To wszystko w kontekście zmian lepkości podczas interwału, gdzie ilość paliwa ma drastyczny i największy wpływ. Jeśli ktoś nie wie jak na to zjawisko jego warunki wpływają, to wypowiada gołosłowne stwierdzenia.

taki jest dobry,a taki jest zły.

A kto tak pisze, tu chodzi tylko o innych wnioski bez podstaw potwierdzonych.

Przecież to samo można pisać o tym:
- pompować koła powietrzem czy azotem
- używać klimy,czy nie
- myć na myjni ręcznej,czy automatycznej
- lać Pb95 czy Pb98 itd.

W tym czy tamtym są różnice i albo to ktoś zauważa i zmienia, albo nie zwraca uwagi i polega na ogólnych potrzebach. Tylko dlaczego ci co nie zwracają uwagi, nie mają podstaw poza czyste słowa, chcą na siłę uciszać tych co mają potwierdzenie w tym co piszą.

Ten proces trwa w czasie i może postępować mocniej lub słabiej. Skutki występują zazwyczaj u kolejnego właściciela i raczej mało kto tym się pochwali. A inna sprawa, że wtedy historia poprzednika jest nieznana lub ginie bezpowrotnie.

Niech każdy leje taki olej jaki mu pasuje i cieszy się jazdą.

No dokładnie, tylko jak wygląda kogoś opinia po przebadaniu choćby podstawowym, a kogoś co na ucho i z bierną wiarą w ASO, producenta powiela czysto teoretyczne hipotezy.

wrogiem NR 1 oleju 0W20

Nie jestem wrogiem, tylko sceptykiem. Cofnij się trochę, bardziej piszę o zwykłych 1.6, a do hybryd zawsze piszę zalecenie. Ale to nie wyklucza w obydwu przypadkach, sprawdzenia czy aby zalecenie po czasie nie pada na ryj z lepkością.

Może to wyjaśni wam coś.

Czy wy zauważacie różnicę kiedy ja piszę w oparciu o swoje analizy i w nich tendencje, a inni o czystą wiarę w zalecenia, ASO i producenta ?
Czy racje w widoku tendencji ma większą ktoś kto tylko ogląda olej i słucha silnika, czy ten co nawet tylko wstępnie go przebadał ?
Tu nie chodzi o dany olej, czy 0W/5W, tu chodzi o fakt iż w takich podstawowych silnikach na pośrednim wtrysku dochodzi paliwo i degraduje lepkość. Cuda się zdarzają, ale paliwo na każdy olej ma identyczny wpływ. 

Jestem sceptykiem 0W20 z wielu powodów:

1. Moja Auris od początku lata na 5W30. Potwierdzony fakt w DE.
2. Po sprowadzeniu w silniku czysty metal, nawet zero koloru (lakieru) i pobory znikome.
3. Interwały pewnie niekontrolowane, ale były adekwatne.
4. Zawsze wymianę warunkował czas/rok, a najdłuższy interwał to 10600km.
5. Czyli w DE było 5 interwałów na 5W30, plus 3 moje też na 5W30.
6. W przebadanych olejach 5W30 po trzech z rzędu interwałach, nie widać powodów do lamentu, a wręcz można powiedzieć olej dobrze chronił silnik. Chodzi o zużycie, inna sprawa to starczallność na 15kkm.
7. W silniku nadal czysto, pobory nawet spadły po płukankach.
8. I tu kluczowa sprawa. W analizie pierwszego oleju, po praktycznie strikte mieście i 8kkm, olej w lepkości 5W30 spadł na górne 5W20. Czyli dla Toyoty jeszcze dobrze w lepkości, pomijając już relację zakwaszenia do możliwości neutralizacji tego przez ten olej. No i zauważcie, że do 15kkm zostało jeszcze 7kkm. Wedle opinii mogłem na tym oleju latać do 10kkm ze względu na zakwaszenie, ale wątpię by w takich warunkach W20 się utrzymało do 15kkm. A w całym oleju wtedy było prawie 110ml benzyny.

W moim przypadku ja już wiem sporo na temat wpływu warunków na olej. Inni tu starają się to zbagatelizować w kontekście 0W20, bez jakichkolwiek własnych dowodów. Nie ma cudów, paliwo na wszystkie oleje wpływa drastycznie, tym bardziej odtłuszczacz jakim jest PB. Powielanie masowych zasad, upieranie się przy tym co ogólne i w większości dla flot stworzone. Nie ma racji bytu, wobec analiz oleju, które potwierdzają zjawisko, wykazują co na nie wpływa źle, a co je redukuje. To wygląda tak, jakby teoretyk chciał obalić fizyczne doświadczenia praktyka. 

Moim celem jest przestrzegać i namawiać do tego, aby wyprzeć ogólniki na rzecz faktycznych potwierdzeń. Zasady ogólne pomijają warunki jednostki. To co jest do wszystkiego, tak naprawdę nie jest dobre do końca do niczego. Owszem na 0W20 silnik zaraz nie wybuchnie, ale skąd wy możecie wiedzieć, czy aby jego lepkość w danych warunkach, nie poszybowała już w zakres niedopuszczalności. Ja stosując 5W30 mam zapas, kto stosuje 0W20 lawiruje na krawędzi. Oczywiście nie wszyscy, ale na ucho, nosa i oko to zawsze będzie OK. Dlatego uważam, że stosując 0W20 jest jeszcze bardziej zasadna potrzeba, aby utwierdzić się w przekonaniu, że w danych warunkach i 15kkm, choćby lepkość oleju nie spada za czerwoną kreskę.   

Ja nie widzę u siebie nawet jednego argumentu, aby zmieniać na 0W20. Jeśli taki widzicie to wskażcie, tylko pomijam ogólniki. Aby to skonfrontować, to musieli byśmy mieć tu widoczny wynik z oleju 0W20 i strikte miasta, po kkm ilości dowolnej, dla mnie najlepiej po 15kkm. A fakty są takie, że paliwo w oleju występuje zawsze i w warunkach miasta jest go najwięcej, co przekłada się znacząco na olej. Komuś może wyjść dobrze i się upewni. Komuś wyjdzie źle i przemyśli zalecenia dla siebie. Ba nawet w przykładzie wcześniej, gdzie Toyota latała na gazie, 0W20 i 50/50 miasto/trasa, nadal było 0.5% paliwa w oleju.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/specol-0w20-spec-gold-sn-sm-cf.3208/

No niestety teoria nie może negować praktyki, bo ta weryfikuje teorie.

« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2022, 03:13:14 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline lewis36

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8h TS
« Odpowiedź #2885 dnia: 05 Kwietnia 2022, 09:36:01 »
Tak jak pisałem wcześniej każdy ma prawo wyboru.Rozumiem cię że przejmujesz się i martwisz o olej w swoim czy innym aucie,ale nie na tym to polega żeby bawić się w laboranta i biegać z każdą częścią do labolatorium.To już mi ociera się o jakąś paranoje.Nie po to kupuje się auto.
Przykład i dowód:
posiadałem przez 10 lat,od nowości Toyotę Yaris III 1.33 prosto z salonu.Auto było zalane 0W20 i było serwisowane w ASO co 15 tyś przez całe 10 lat.Przez cały ten okres jedyną rzeczą ,którą ja robiłem były klocki hamulcowe i wymiana świec.Silnik do samego końca sprawował się bez zarzutu i bezproblemowo,miał ponad 100 tyś przebiegu.Dalej działa bez problemu u kolejnego właściciela.
Jedyną rzeczą ,o której słyszłem i spotkałem się na forum Yarisa były problemy ludzi ,którzy przeszli na olej 5W30.Problemy z nagarem i odpalaniem auta w pojedyńczych przypadkach.
Tak jak pisałem,jeżdzić i cieszyć się autem,nie robić doktoratów,psują się najlepsze samochody i trzeba z tym żyć.
Pozdrawiam.
lewy

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2886 dnia: 05 Kwietnia 2022, 17:51:33 »
Zmieniając temat nieco jaki filtr oleju kupić do Aurisa 2016 HSD TS?
Jeśli mogę prosić to o konkretne linki.
Dzięki.

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2888 dnia: 05 Kwietnia 2022, 19:58:42 »
To już mi ociera się o jakąś paranoje.Nie po to kupuje się auto.
Obecne samochody są generalnie bezobsługowe a jeżeli zdarza się awaria, to wymienia się cały podzespół lub przeprowadza regenerację, tak czy inaczej, praktycznie wszystko wymaga interwencji wyspecjalizowanego warsztatu wyposażonego w odpowiednie narzędzia, oprogramowanie diagnostyczne, itp.  Niektórzy nie mogą się z tym pogodzić i sobie to usiłują zrekompensować kombinacjami alpejskimi z olejem i różnymi magicznymi dodatkami.  Na tym wszystkim żerują szeptani marketingowcy, regularnie dorzucający do pieca żeby wątek nie spadał z pierwszej strony.  Na wszystkich forach motoryzacyjnych wygląda to niemal identycznie.

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2890 dnia: 05 Kwietnia 2022, 21:16:15 »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #2891 dnia: 06 Kwietnia 2022, 03:42:44 »
Tak jak pisałem wcześniej każdy ma prawo wyboru.Rozumiem cię że przejmujesz się i martwisz o olej w swoim czy innym aucie,ale nie na tym to polega żeby bawić się w laboranta i biegać z każdą częścią do labolatorium.To już mi ociera się o jakąś paranoje.Nie po to kupuje się auto.
Przykład i dowód:
posiadałem przez 10 lat,od nowości Toyotę Yaris III 1.33 prosto z salonu.Auto było zalane 0W20 i było serwisowane w ASO co 15 tyś przez całe 10 lat.Przez cały ten okres jedyną rzeczą ,którą ja robiłem były klocki hamulcowe i wymiana świec.Silnik do samego końca sprawował się bez zarzutu i bezproblemowo,miał ponad 100 tyś przebiegu.Dalej działa bez problemu u kolejnego właściciela.
Jedyną rzeczą ,o której słyszłem i spotkałem się na forum Yarisa były problemy ludzi ,którzy przeszli na olej 5W30.Problemy z nagarem i odpalaniem auta w pojedyńczych przypadkach.
Tak jak pisałem,jeżdzić i cieszyć się autem,nie robić doktoratów,psują się najlepsze samochody i trzeba z tym żyć.

Zgadza się, każdy leje co chce. Ale jak wygląda gołosłowne gadanie z pewnością, mi olej bankowo starcza w wartości na 15kkm. Ja nie nakazuję nikomu badać. Ale niech ci co nie badają swoich 0W20 spuszczą znacznie ze swej pewności, popartej jedynie zaleceniem i ASO. Gdzie w obecnych czasach bardzo często producenci wypuszczając nowinki, robiąc z klienta królika doświadczalnego. Czasy testowania przez setki km minęły bezpowrotnie. Oraz z powodu tego, że nad producentami coraz to nowsze normy wiszą jak toporek. Przy takim przymusie wielu powie/napisze wiele, aby tylko toporek nie opadł.

Ja się nie martwię, wszedłem w temat, weryfikuję i piszę. Ja się czuję pewnie, wobec innych czczych niezweryfikowanych nadziei i sądów. Tu wszyscy jesteśmy w necie, net wszystko przyjmie. Tylko takich wpisów krytycznych (tylko zalecenie) jest masa bez pokrycia, moje już mają lepszą podstawę. Klucz tkwi w tym, że jeśli ktoś u siebie osobiście jest tak pewny 0W20, to samo pisanie nie zastąpi prostej weryfikacji. Nawet mokra glina jest śliska, ale ochrony brak.

Mój przykład, miałem 10 lat VW 2.0 TDI, lałem zawsze olej VW 5W30 kupowany na ale z ASO sklepu. Zalecany na dnie był 5W30, interwały zwykłe nie LL, albo rok, albo maks 12kkm. Był DPF i nic się nie działo. Wtedy jeszcze nie zagłębiałem się w oleje, szukałem oleju 5W30 zgodnego, z pewnego miejsca i nie podrabianego. Jak bym się nie starał wypalać DPF, tak czasem ON przybywało i trzeba było odsysać. Z perspektywy czasu, też mogłem mówić, leje zalecenie, do tego ori VW i zawsze ten sam i nic się nie stało. Silnik się nie zatarł, ani nie wybuchł. Natomiast teraz, bardzo żałuję, że wcześniej nie wszedłem w oleje i choć raz nie zbadałem oleju, by zobaczyć kiedy w takich warunkach i z ON lepkość odlatuje za daleko. U kolejnego właściciela silnik wytrwał 9mc, kolo olewał moje zasady przy DPF i czekał aż check engine wyskoczy. Nie zaglądał do oleju, tam pewnie był już duży nad stan i gotowe. Myślę że u mnie dalej by latał sporo więcej. Jak kto dba tak ma.

To ja Ci powiem, że sporo jest przykładów odwrotnych. Kiedy to kolejny właściciel ucisza silnik 5W30, po latach na 0W20. Oczywiście to mogą być przypadki, ale bankowo po 5W30 nikt nic nie wyleczy lejąc 0W20. Takie coś nie jest strikte leczeniem, a markowaniem. Kto zweryfikuje wie więcej poza czyste tezy z manuala. Tam nie ma pełnej miary dla wszystkich. Nawet ten sam silnik, a inny ludek i już są inne warunki.

Przypomnę tylko zweryfikowane fakty, w Toyotach na pośrednim też paliwo dochodzi do oleju. A warunki mają wprost proporcjonalny wpływ na jego ilość w oleju. Zaczynając od strikte miasta jest go najwięcej, a zwiększając udział tras jest go już mniej. W warunkach strikte miasta, spadek klasy lepkości po W jest realny.

Ja naprawdę chciałbym się przekonać, że przy 0W20 i strikte mieście, lepkość W20 po 15kkm nadal będzie na miejscu. No ale większość chciała by to słownie zaleceniem i konstruktorem kategorycznie potwierdzić jedynie. No i tu jest brak zrozumienia, albo obawa sprawdzenia, tych cud miód zaleceń w swoich warunkach. Nikt z tych osób nie bierze pod uwagę tego, że wszyscy warunków tych samych nie mają, a zalecenie jest ogólne.

Częstsza wymiana oleju, gdzie kupi się polecany nawet nasz, może być tylko na zdrowie, po zweryfikowaniu wpływu warunków. Nie trzeba kupować masakry kosztowej jak TGMO czy innych. Można za te ceny kupić olej na 3-4 wymiany. Pewne jest jedno, koszty częstszej wymiany, nigdy nie zrównają się z remontem. 
« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2022, 03:50:33 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #2892 dnia: 06 Kwietnia 2022, 08:26:32 »
Remontował ktoś jakiś silnik benzynowy Toyoty ? Albo słyszał że ktoś remontował bo się skończył albo żarł już olej ? (nie mówię tu o czyszczeniu głowicy np. w 1.33).
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II TS 1,6
« Odpowiedź #2893 dnia: 06 Kwietnia 2022, 09:50:36 »
Remontował ktoś jakiś silnik benzynowy Toyoty ?
nie opłaca się , taniej jest kupić używany za 2 tyś. zł.
TGMO5W30->Millers0W20->EneosXprime0W20->??

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2894 dnia: 06 Kwietnia 2022, 13:51:26 »
Remontował ktoś jakiś silnik benzynowy Toyoty ? Albo słyszał że ktoś remontował bo się skończył albo żarł już olej ? (nie mówię tu o czyszczeniu głowicy np. w 1.33).

Nie jeden - głównie 2ZRFE.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl